agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Yabani Soğan (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/17290.htm)

Samsunlu55 14-09-2009 01:05

Yabani Soğan
 
Killi toprakta her kış rasladığım yabani soğanın başka bir ismi var mıdır bilmiyorum:confused: Ben yabani soğan diyorum çünkü aynı soğan kokusunda ve tadında, normal soğan boyunda sadece normal soğan daha suluyken o daha kuru oda ince yani etsiz olduğu için. Normal soğanın kökü yumurta kadar onun kökü fındık kadar. Yeniyorsa benim bu kış soğan almama gerek kalmaz. Geçen ilkbaharda tadına bakmıştım ama ne olur ne olmaz diyerek yemedim. Yenir mi:confused:

Samsunlu55 23-09-2009 01:04

Yardım edebilecek kimse yok mu?

denizakvaryumu 23-09-2009 01:09

Resim eklerseniz yardımcı olabiliriz.

ibrahim37 23-09-2009 18:39

Sayın samsunlu bu yabani soğanların (allium )Tübitak'ın listesine göre Türkiye'de doğada 200 den fazla türü bulunmaktadır. Bu çok büyük bir grup. Bahsettiğinizin çiçekli halini eklerseniz belki ne olduğu konusunda bir şeyler söyleyebiliriz.
Ayrıca doğada fındık kadar olan soğanlar kültüre alınıp bahçeye ekildiğinde yumurta boyuna gelmeleri çok normal. Diğer bir deyişle bahçeye ektiğiniz soğanlara bir kaç yıl hiç müdahale etmeden kendi haline bırakırsanız. Bir kaç yıl sonra soğanları ancak fındık kadar olur.

Samsunlu55 24-09-2009 23:09

Alıntı:

Resim eklerseniz yardımcı olabiliriz.
Bu mevsimde çıkmazlar az daha var çıkmalarına.

Alıntı:

Sayın samsunlu bu yabani soğanların (allium )Tübitak'ın listesine göre Türkiye'de doğada 200 den fazla türü bulunmaktadır. Bu çok büyük bir grup. Bahsettiğinizin çiçekli halini eklerseniz belki ne olduğu konusunda bir şeyler söyleyebiliriz.
Ayrıca doğada fındık kadar olan soğanlar kültüre alınıp bahçeye ekildiğinde yumurta boyuna gelmeleri çok normal. Diğer bir deyişle bahçeye ektiğiniz soğanlara bir kaç yıl hiç müdahale etmeden kendi haline bırakırsanız. Bir kaç yıl sonra soğanları ancak fındık kadar olur.
Çiçek açmıyor bunlar. Kış ayında toprakta gözükmeye başlıyor, ilkbaharda diğer yabancı otlar çıkınca kaybolup gidiyorlar. Toprağın altındaki soğanı normal soğan gibi büyük olmuyor sarımsağın soğanı kadar oluyor.

Yorumlarınız için teşekkürler.

Yenmesi konusundada bir bilginiz var mıdır?

ibrahim37 25-09-2009 19:39

Sayın samsunlu ne olduğunu bilmediğim için yenmesi konusunda bir şey diyemem.
Ancak bu soğanlılar doğada genellikle tohumdan çoğaldıklarından dolayı. ilk sene çok fazla gelişip çiçek açmazlar. Belki ikinci veya üçüncü sene açarlar. Yani bahçede ekilen soğan gibi ilk sene olanlar çiçek açmıyorlar daha sonraki yıllarda çiçek açıyorlar. Ama mutlaka açıyorlar.

Samsunlu55 26-09-2009 00:31

İbrahim bey çiçek açıyor olabilir hiç dikkat etmemiştirm. Bu sene herşeyine dikkat edip inceliyeceğim. O zaman başlığa tekrar yazarım. Saygılar...

Samsunlu55 05-01-2010 23:56

1 Eklenti(ler)
Herkeze tekrardan merhaba uzun bir sürenin ardından yabani soğan dediğim bitki tekrar görülmeye başladı. Kök kısmınında resmini çekecektim fakat daha soğanı yeni yeni büyüyor ilerleyen zamanda onunda resimlerini çekerim. İşte resmi:

Eklenti 120869

Kharel 07-01-2010 23:15

Buna çok benzer bir yabani allium türüne raslamıştım. Riske girip tadına baktım, bildiğimiz soğana benziyordu. hafif sarımsağımsı bi kokusu da vardı ama.

Samsunlu55 09-01-2010 22:31

Ben yedim tamamen bir soğan kokusu ve tadı var fakat ektiklerimiz gibi etli olmadığı için çok kuru.

Nariel 10-01-2010 00:34

Ben de geçtiğimiz senelerde görünüş olarak bunun aynısı bitkiler buldum ve tadına baktım; tadı ve kokusu tamamen sarımsakla aynıydı. Ama çok kuru ve lifliydi, çiğnenmesi ve yutulması güçtü. O an ekmek arasına koyup tuzlayarak yemeyi çok istedim ama malesef çok lifliydi.

sezgin53 10-01-2010 01:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 558739)
Herkeze tekrardan merhaba uzun bir sürenin ardından yabani soğan dediğim bitki tekrar görülmeye başladı. Kök kısmınında resmini çekecektim fakat daha soğanı yeni yeni büyüyor ilerleyen zamanda onunda resimlerini çekerim. İşte resmi:

Eklenti 120869

Giresun'da sakarca denilen bitkinin toprak ustünde kalan kısmına benzettim. Bahara doğru beyaz çiçek açıyor. Çiğdem olabilirmi.

sezgin53 10-01-2010 01:15

Sakarca değilmiş. Yanılmışım.

Samsunlu55 10-01-2010 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 561005)
Ben de geçtiğimiz senelerde görünüş olarak bunun aynısı bitkiler buldum ve tadına baktım; tadı ve kokusu tamamen sarımsakla aynıydı. Ama çok kuru ve lifliydi, çiğnenmesi ve yutulması güçtü. O an ekmek arasına koyup tuzlayarak yemeyi çok istedim ama malesef çok lifliydi.

Aynen öyle. Bir ismini bilmiyoruz, onuda öğrensek :)

herbaryum 10-01-2010 22:01

Resimde yalnız yaprakları görünüyor, çiçek açtığında fotoğraflarsanız teşhis edebiliriz sanırım. Bu hali ile birşey söylenemez. Yabani soğan türleri çok fazla sayıda ancak bildiğimiz soğan dışında bazı yabani türleri de yeniyor.

Samsunlu55 12-01-2010 11:22

Çiçek açtığında hiç görmedim, raslamadım.

Nejla K. 21-01-2010 21:37

Yanılıyorsam lütfen düzeltin ama buralarda bu bitki Şubat ayı gibi çiçek açıyor. Siyah kadife gibi çiçekler... Müthiş bir kokusu var ve '' kardamak'' deniliyor. Bazı yerlerde ise '' yardamak'' diye tanınıyor. Umarım aynı bitkiden bahsediyoruzdur...

Nariel 24-01-2010 21:56

3 Eklenti(ler)
Merhaba,

Bugün önceden gözüme takılan bir yerdeki otları koparmaya gittim yağmur fırtına demeden. Buldum ve kopardım. O sırada oradan geçen bir aile bana (ve anneme) tuhaf tuhaf bakıp bu otun ne olduğunu sordular (ee o havada sen git şehir merkezindeki iskele civarından ot yol:dilli:, tabii tuhaf bakarlar ). Yabani pırasa deyince bizim bahçenin kenarlarında çok var dedi biri. Sonra diğer kişi "onlar nergis" dedi, ben de nergis olmadığını anlatmaya çalıştım ama onlar bize hala nergisleri yiyecekmişiz gibi bakıp gülüşerek uzaklaşıyorlardı.

Sonra beni de bir tereddüttür aldı, buralarda dağda bayırda bahçede nergis bolca yetiştiği için acaba yanlışlıkla nergis mi söktüm-kopardım diye düşünmeye başladım.

Nergisin yaprak düzeni böyle değil, bu topladıklarımın yaprakları farklı seviyelerden çıkıyor; oysa nergisin yaprakları aynı noktadan çıkıyor.

Yine de tereddüt ediyorum, bu ottan çok bol miktarda orada vardı ve ben ya süs bitkisiyse diye daha fazla koparmaya kıyamadım.

Gayet soğan-pırasa karışımı ağır bir kokuya sahipler. Eğer yenebilir bir bitkiyse gidip demetlerce toplayabilirim:p

k0900 24-01-2010 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 561953)
Çiçek açtığında hiç görmedim, raslamadım.

http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=13985

Nariel 25-01-2010 12:36

Arkadaşlar dün topladığım ve yukarıda yazdığım otları bugün pişirip afiyetle yedik. Soğan, sarımsak ya da pırasa gibi birşeydi (daha çok pırasa gibi), nergis olmadığı kesindi;) Harika bir tattı, yapraklar lifli değildi, hele o beyaz kısım aynı pırasa mübarek..

Bulabilenler mutlaka tatsın. Bir ara gidip yeniden toplamayı ve İstanbul'a giderken yanımda götürmeyi planlıyorum.

Nariel 25-01-2010 12:43

Bu da yabani ot yemekleri başlığına yazdığım tarifin linki:

http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=11

Nariel 14-03-2010 22:52

2 Eklenti(ler)
Bugün rastladığım yabani soğan çiçekleri. Bitkide hafif bir soğan kokusu vardı.

kgursan 15-03-2010 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 596945)
Bugün rastladığım yabani soğan çiçekleri. Bitkide hafif bir soğan kokusu vardı.

Bunlar yabani soğan türlerine (Allium sp.) benziyor. Allium cepa (Yemeklik soğan türü) Alliumların bazıları güzel çiçeklidirler.

nurguldk 14-04-2011 17:49

Bursa da bizim köyde haftasonu epey dolaştık annemle. Yabani soğan, hatta sarımsak vardı heryerde. Çok ilginç ben de ilk defa duyuyorum. Annem ve anneannem ilk defa duymuyordu ama :)

aer 15-04-2011 22:09

Sayın Samsunlu55, aynı bitkiden benim bahçemde de var. Sapları soğandan daha ince koyu renkli ve lifli, zor kopuyor. Soğan kısmını zedelememk için bir saptan kopardım soğandan çok sarımsak kokusu vardı. Hiç çiçek açtığını görmedim, takip ediyorum.
Sayın Narlıer sizin fotografınızdakiler körmene benzettim, harika tadı var. Geçen sene sayın Balbay yollamıştı, kökte bulunan soğancıklarını bahçeye ekmiştim ama bu sene çıkmadı umarım çıkar.

wellness 22-01-2012 00:13

Lifli Sebzeler
 
Sevgili Forumdaşlar,
lifli sebzelerden uzak durmayın. Çünkü lifli sebzeler sağlığımız için son derece değerli besinlerdir.
Size şöyle açıklıyayım. 2 çeşit lif vardır.
1- Çözünebilen lifler: Bu lifler sindirim sistemimizde çözünerek kana karışır ve kandaki kötü kolestrolü temizler ve böbrekler vasıtasıyla atımını sağlar.
2- Çözünemeyen lifler: Bunlarda bağırsaklarımızda diş fırçası vazifesi görerek bağırsaklarımızda emilim vazifesi gören kılcıkların aralarında biriken dışkıları temizler ve bağırsak kirliliğini önler. Bu bağırsak kirliliği önlenmediği takdirde zamanla zararlı bakterilerin üremesine sebeb olur. Bu bakterilerde bağırsak enfeksiyonlarına sebeb olur. Tez zamanda bu enfeksiyonlarda tedavi edilmediği takdirde kolon kanserine sebeb olur.
İşte tüm bu sorunlar ile yüzyüze kalmamak için hergün düzenli olarak lifli gıda tüketmekte fayda var. Kalın sağlıcakla.

pria 22-01-2012 01:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wellness (Mesaj 902253)
Sevgili Forumdaşlar,
lifli sebzelerden uzak durmayın. Çünkü lifli sebzeler sağlığımız için son derece .

Greyfurt, pektin ve bitkisel lifler başta olmak üzere sağlığa yararlı maddeler içermektedir.Çalışmalarda, pektinlerin anti kanserojen özellik taşıdıklarının gösterilmesi nedeni ile popüler meyvelerin başında gelmektedir.
Sitrus pektin, greyfurt, elma, üzüm ve erikte bol miktarda bulunmaktadır.Kolestrol yüksekliği ve kanserden korunma için kullanılmaktadır.
Modified citrus pektin (MCP), insanlarda yapılan küçük bir çalışmada meme kanseri hücrelerinin başka organa sıçramasını azaltabileceği gösterilmiştir.Başka bir çalışmada da prostat kanserinde PSA yanıtı sağladığı belirtilmiştir..Hayvan çalışmalarında MCP'nin meme kanseri, prostat kanseri, kalınbağırsak kanseri ve malign malinomanın diğer organlara sıçramasını engellediği, kanser hücrelerini öldürdüğü, ve damarlanmayı engellediği..gösterilmiştir.
Kaynak: Hangi Kansere Hangi Bitki kitabı- Doçent Dr. Canfeza Sezgin
..............

Nedense toplum olarak mandalin ve portakala daha fazla önem veriyoruz.Oysa onlardan daha ucuz olabilen greyfurttan yeterince faydalanmayız pek..
Oysa greyfurt çok değerli bir meyvedir.Fakat ilaçlarla çoğunlukla etkileşime girdiği için özellikle, tansiyon, kalp, depresyon ilacı alanların kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir.

kelebek çalısı 07-03-2012 13:48

Allium neapolitanum olduğunu düşünüyorum. Güney Kıbrıs'ta yerel olarak zeytin, ekmek, soğan eşliğinde taze olarak tüketildiği bilgisi, yapılan bir araştırmadaki raporda mevcuttur.

İngilizce olarak okumak isteyenler için, araştırmanın tam ismi: 'An ethnobotanical survey of wild edible plants of Paphos and Larnaca countryside of Cyprus'


URL: http://www.ethnobiomed.com/content/2/1/34

Geverdiri30 04-10-2019 00:34

(Samsunlu 55 ) Bunun adı kever yeşilliktir çokta güzeldir iranda çok var onlar yeşillik olarak yiyorlar tabi bizde Hakkâri yüksekova da çok yiyoruz tadı da süper ve yetiştiriyoruz...

siflera12 21-11-2019 20:55

Bizim köyde de doğal olarak bulunuyor ama daha hiç tadına bakamadım [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024