agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni51Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-11-2009, 20:30   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Yıldız Çiçeği (Dahlia) Bakım ve Hastalıkları

Yıldız Çiçeklerinin (Dahliya) Bakım ve Hastalıkları

Yıldız çiçeği yumrularının sökümü:Bu konuda değişik görüşler var. Bir kısım yetiştiriciler, ilk don olayından 1-2 gün sonra yumruları topraktan çıkarmayı öneriyor. Bir başka görüş de, ilk don olayından sonra yumruların iki hafta sonra toprakdan çıkarılmasını öneriyor. Ben benim yumruları ilk görüşe göre, ilk don olayından 2 gün sonra topraktan çıkarıyorum. Bu yıl daha bu işlemi yapmadım. Kısaca söküm işlemi aşağıdaki gibi yapılır.

Bitkileri 5-6 cm toprak üstünden kesin, yumruları zedelemeyecek şekilde topraktan çıkarın, yumruların üzerindeki toprağın fazlasını hafifçe dökün. (Tamamını değil) . Yumruların üzerindeki toprağı asla fırçalayarak veya yıkayarak uzaklaştırmayın. Yumruların üzerinde kalan toprak yumrunun kurumasını önler.

Topraktan çıkardığınız yumruları uygun sıcaklıkta (5-20 derece) 1-2 saat havalandırın.
Bu havalandırma işlemi yumrunun üzerindeki fazla rutubetin atılmasını sağlayacaktır. Kuru yumrular üzerinde mantarların üremesi daha zordur. Mantarlar rutubetli ortamlarda daha kolay ürerler. Yumruları bir file içine koyarak 5-7 derece sıcaklıkta bahara kadar saklayabilirsiniz. Veya yumrular kum, torf, ağaçtalaşı içinde de saklanabilir. Bu durumda yumrular zaman zaman hafifçe rutubetlendirilmelidir. Filede saklanan yumruları zaman zaman kontrol ederek çürüyenleri ve bozulanları ayırın.

File asılabileceği gibi, içine gazete kağıdı yayılmış tahta bir sandıkta da saklanabilir. Yumrular asla naylon poşette saklanmazlar.

Yumruları birbirinden ayırmayın, ayırma işlemini ekimden önce elle veya temiz bir bıçak yardımı ile yapın. Yumruların ayrılması kurumayı kolaylaştıracaktır.

Maviş, aercan, ALİZ ve 1 kişi beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2009, 20:48   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Bahçemdeki Yıldız çiçeklerinden bazıları. Yazılanların bir kısmı tercüme, bir kısmı da benim deneyimlerim.

Eklenen Resimler
   
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2009, 21:20   #3
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Yıldız çiçeklerinin yumruları dona karşı mı sökülüyor? Asıl amaç farklı mı?

Çocukken bahçemizde yıldız çiçekleri vardı ( İstanbu'dal), o zamanlar kışlar daha da sertti ve hiç yerinden sökülmeden yıllarca kalmışlardı. Bu arada, sonları nasıl geldi onu hatırlamıyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2009, 21:27   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Yumruları sökmenin asıl amacı üretim. Bir yumrudan birçok yumru oluşuyor.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2009, 23:40   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Yıldız çiçeğinin yumrularının ayrılması: Elimizdeki yumruları ayırarak en ucuz şekilde fide sayımızı arttırabiliriz. Yumruların hepsi bir arada olduğunda göz sayısı az olur ve bu gözlerden bazılarından cılız sürgünler elde edilir. Bunun için ekim öncesi yumrular birbirinden ayrılmalıdır. Ekimden uzun süre önce yapılan ayırma sonucunda yumrular daha çabuk kururlar. Kökboğazlarında en az bir göz belirginleştiğinde ayırma işlemi için en ideal zamandır. Ayırma işlemi elle yapıldığı gibi , bu iş için keskin ve temiz bir bıçak da kullanılabilir. Ayırma işleminden önce yumrular kutulardan veya sandıklardan çıkarılarak 1-2 gün süre ile aydınlık ve sıcak bir ortamda bekletilirse hangi kökboğazının göz vereceği kolaylıkla görülür.
Yıldız çiçeği yumrularının dikimi:Kumlu, hafif asidik pH-Değeri 6,5 olan topraklar yıldız çiçeği için idealdir. Balçıklı topraklar suyu tutacağı için önerilmez. Yumruların dikileceği yer bol güneş almalıdır. Yumrular boylarından biraz daha derine (6-8 cm) dikilmelidir. Yumruların üzerinde birkaç santimetre kalınlığında toprak olmalıdır. Yumrular asla derin dikilmemelidir. Aksi takdirde sürgünler toprak üzerine çıkmak için enerjilerinin büyük bir kısmını harcamak zorunda kalacaklardır. Yumruların dikim zamanı yöresel olarak değişiklik gösterir. Bursa için Nisan ayının ikinci yarısı uygundur. Dikim zamanı bölgedeki don olaylarına göre ayarlanmalıdır. Yumrular olacak olan bir don olayından etkilenmemelidir. Çelikten üretilecekse bu süre Mayıs ayına kaymalıdır. Çeliklerin başlangıçta sadece ince kökleri vardır ve bunlar soğuğa karşı çok hassastırlar. Bunun için dikimden sonra don olayı olmamalıdır. Yıldız çiçeği dikiminde dikkate alınması gereken bir nokta da kazıklardır. Kazıklar dikimden önce açılan çukurlara yeterli uzunlukta çakılmalıdır. Sonra bu kazıkların pozisyonuna göre yumrular dikilmelidir. Sonradan dikilen kazıklar yumruları zedeleyebilir. Bitki büyüdükçe çok sıkı olmamak kaydı ile kazıklara bağlanır.
Yıldız çiçeğinin hastalık ve zararlıları:
a- Hayvansal Zaralılar
b- Virütik Hastalıklar
c- Mantar Hastalıkları
d- Bakteriyel Hastalıklar
olarak dört bölümde toplanabilir.

Hayvansal Zararlılar:
1- Sümüklüböcek: Sümüklüböcek yıldız çiçeğinin en büyük düşmanıdır. Sümüklüböcek için bira tuzakları, testere talaşı ve tuz kullanılabilir. Özellikle gece genç sürgünleri yiyerek zarar verirler. Gece bir el feneri yardımı ile sümüklüböcekler toplanarak yok edilir. (Yok etme işlemi her bahçevanın kendi yöntemidir) Ev yapımı lavantalı ilaçlar da fayda sağlar. Metaldehitli ve Demirfosfatlı yemlerle de yok edilebilirler. Bitkinin köklerinin etrafı temiz tutulursa sümüklüböceklerin barınacağı yer olmadığından bitkiye zarar veremezler. Sık aralarla tatbik edilen sarımsak ekstresi bunları bitkiden ve bölgeden uzaklaştırır. Sümüklüböceğin doğal düşmanları kirpi, ördek, sürüngenler ve karafatma (carabus auratus) .
2- Yaprak Bitleri: (Yeşil veya siyah) Bu zararlılar görüldüğünde hemen mücadeleye başlanmalıdır. Yaprak bitleri sadece bitkinin özsuyunu emmezler, daha tehlikelisi virüs hastalıklarının taşıyıcısıdır. Yaprak bitleri ile mücadele yeşil sabunlu veya arap sabunlu ilaçlar püskürtülerek yapılabilir. Bir başka yöntem fırça ile bu bitler temizlenir. Prethrum ihtiva eden ilaçlar da kullanılır. Veya atkuyruğu ekstresi püskürtülerek bunlar yok edilebilir. Bu sonuncu ilacı ben bahçemde çok kullandım ve başarılı sonuçlar aldım. İlaçlar 3-5 gün ara ile birçok defa tatbik edilmelidir. Yaprak bitlerinin bazı doğal düşmanları uç uç böceği, baştankara (kuş) , bülbül avcıböceği gibi.
3- Kulağa kaçan Böceği (Dermaptera) : Bu böceğin Latince güzel bir ismi vardır; Forficula auricularia, fakat yıldız çiçeğine verdiği zarar ismi gibi değildir. Çiçeğin yapraklarını, tomurcuklarını ve çiçeklerini yer. Yeme izleri yapraklarda bariz olarak görülür. Popülasyon çoğaldığında bitki tamamen kelleşir. Bu böcek sadece geceleri aktiftir. 3-4 cm uzunluğunda siyah akrep gibi kuyruğu çatallı bir böcektir. Geceleri bir el feneri yardımı ile kolayca toplanır. Bitkinin büyüme evresinde ben onlarcasını toplayıp boş araziye attım. Öldürmedim! Çünkü bu böcek ayni zamanda yaprak bitlerinin doğal düşmanıdır. Bahçenin başka tarafında kullanılabilir. Ben kullanmadım.
4- Osuruk Böceği (Heteroptera) : Yıldız çiçeği osuruk böceği için çok lezzetli bir bitkidir. Bu böceğin çok kuvvetli olan emme kabiliyeti sonucu yapraklar ve koncalar zarar görür. Bu böcek ayni zamanda virütik hastalıkları da taşır. Yeterli sulanan yıldız çiçeklerine bu böcek pek uğramaz. Benim bitkilerde hiç görülmedi. Kimyasal olarak Propoxur etken maddeli ilaçlar kullanılabilir. Osuruk böceğinin doğal düşmanı avcı böceğidir (Chrysoperla carnea).
5- Kırmızı örümcek: Kırmızı örümcek gündüzleri bitkiye yakın toprakta saklanır. Gece ortaya çıkarak taze yaprakları, genç sürgünleri hatta hatta toprağın hemen üzerindeki bitki sapını kemirir. Geceleri elle toplanarak yok edilebilir. Bitkiler üzerine sık sık kuvvetli şekilde su püskürtülerek de bitkiden uzaklaştırılır. Kimyasal olarak mücadele oldukça zor. Doğal dülmanı uç uç böceği ve diğer örümcek türleri.
6- Larva, kurtçuk ve pulkanatlılar (kelebek) :Bunlar gündüzleri bitki civarında oyuklarda saklanarak gece ortaya çıkarlar ve bitkinin yapraklarını, genç sürgünleri, hatta bitki sapını toprak hizasından yerler. Bunlar da geceleri elle toplanmalıdır.
7- Çekirge: Yaklaşık 4 mm uzunluğundadır, açık yeşil kanatlı hayvancıklardır. Çok miktarda yaprakların alt taraflarında kümelenirler. Yaprakların özsuyunu emerler ve yapraklar beyaz lekeli bir hale gelirler.

pria, Maviş, ALİZ ve 2 kişi beğendi.

Düzenleyen Sergüzen : 12-11-2009 saat 20:47
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2009, 23:39   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Virütik Hastalıklar
1- Yıldız çiçeklerinde en çok rastlanan Mosaik virüs hastalığıdır. Bu hastalığa yakalanan bitkide büyüme durur, yapraklar kıvrılarak deforme olur (Domates ve salatalık mosaik virüs hastalığındaki gibi)
Gonca sayısında azalma, genellikle gonca formu ve rengi bozulur.
Kıvırcık şekilli çok sayıda yan dal oluşması, yıldız çiçeği şeftali veya eriklerde görülen kurbağcık görünümündedir. Nedeni:
Yaprak bitleri veya kelebekler aracılığı ile taşınmıştır. Çiçek veya sürgünlerin kesimi sırasında akan bitki özsuyu ile taşınmıştır. Önlemi yoktur. Hastalıklı bitkilerden yumru alınmamalıdır. Diğer bitkilere bulaşmaması için hastalıklı bitkiler sökülüp imha edilmelidir.

Mantar Hastalıkları
1-Mildiyö : Yapraklar beyaz, una batırılmış gibi olur. Çok büyük sıcaklık değişikliklerinde ortaya çıkar. Önlemi, çiçekler çok sık dikilmemeli, bodur türlerde 30 cm, yüksek türlerde 80 cm mesafe bırakılmalıdır. Normalden fazla azotlu gübre verilmemeli. Bitkiler iyi güneş alan bir yere dikilmeli, kimyasal olarak Saprol ve Bayleton kullanılabilir.
2-Yaprak Yanıklığı (Yaprak lekesi): Yaprak üzerinde sarımsı yeşil noktalar; daha ileri safhada yapraklar üzerinde delikler oluşur. Devamında da yapraklar kurur. Nedeni: Yağışlı bir hava ve rutubetli bir ortam. Rüzgar yardımı ile Entyloma Dahliae isimli mantarın sporları ile sağlıklı bitkilere bulaşır. Hastalıklı yapraklar için kurtulma şansı yoktur. Hastalığın daha fazla yayılmaması için çeşitli mantar ilaçları kullanılır. Anthracol 0,2- Tithane ultra-Polygram WG 0,2 gibi.
3- Bitki sapı veya gonca çürüklüğü: Hastalık ilk önce bitkinin sapında su lekesi şeklinde görülür. Sonra yapraklara doğru solgunluk ortaya çıkar. Hastalık etmeni bitkide olduğu gibi goncalarda da kendini gösterir. Uzun süre bahçecilik için kullanılan tıpraklarda daha kolay ortaya çıkar. Hastalığa Sclerontinia sclerotiorum isimli bir mantar türü neden olur. Hastalığın yayılmasını önlemek için enfekte olmuş yumrular kullanılmamalı . Bitki havadar yerlere dikilmeli, rutubetli ortamlarda yetiştirmekten kaçınılmalıdır.
4-Verticillium solgunluğu : Hastalık bitkinin çok hızlı bir şekilde solmasına ve sonra da ölmesine neden olur. Mevsim sonuna doğru ortaya çıkar. Solma belirtileri alt yaprasklardan başlar. Hastalıklı bitkileri sağlıklı bitkilerden uzaklaştırmak gerekir. İlaçlı etkin bir mücadelesi yoktur. Killi topraklarda daha çok görülür.
5-Kurşuni küf : Saplarda, çiçeklerde ve yapraklarda yumuşama, yer yer kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkar. Hastalığı Botrytis cinerea isimli bir mantar yapar. Hastalıktan korunmak için yıldız çiçekleri çok sık ekilmemeli, fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki düzenli fırçalanmalı ( Sayı az ise)
Bakteri Hastalıkları:
1- Bakterilerin neden olduğu solgunluk hastalığı ,Bakteriyel yanıklı Erwinia chrysanthemie ve Erwinia cytolitica isimli bakteriler neden olurlar. Hastalıklı sürgünlerde büyüme durur, goncalar çürük bir koku yayarlar. Yağışlı havalarda bakteri bitkinin zedelenmiş kısımlarından bitki dokusuna yerleşir. İlaçlı etkin bir mücadelesi yoktur. Yağmurlu havalarda goncalar kesilmemeli. Hastalıklı goncalar bitkiden hemen uzaklaştırılmalıdır.
2-Bakteriyel Doku Bozukluğu: Bakteriyel Gal Kökboğazında veya sapta karnabahar yüzeyi görünümünde deformasyonlar oluşur. Hastalığı Agrobacterium tumefaciens isimli bir bakteri tarafından oluşturur. Hastalıklı yumrular etrafındaki toprakla birlikte sökülüp atılmalıdır.
3-Yassılaşma: Anayumrulardaki gözlerin etrafı yumuşar (etimsi bir görünüm), küt ve kalın sürgünler, ve çok kuvvetli şekilde deforme olmuş (kıvrılmış) yapraklar şeklinde ortaya çıkar. Hastalığı toprağa bulaşmış olan Corynebacterium fascians isimli bakteriler yapar. Hastalıklı yumrular çoğaltma için kullanılmamalıdır.

pria, Maviş ve ALİZ beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2009, 23:45   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Yıldız Çiçeklerinin Bakımı
Gübreyi yumruyu ekerken açtığınız çukura karıştırın veya ilkbaharda tarhlara verin. Gübre olarak yanmış sığır gübresi veya kurutulmuş boynuztozu verilmesi daha verimli olur. At gübresi içinde fazla miktarda amonyak olduğu için verilmemelidir. At gübresi amonyaktan dolayı ısıyı çok arttırdığından yumruları yakar. Her bir kök için yarım yemek kaşığı boynuztozu yeterlidir. Eğer ilkbaharda yumruların dikiminden önce dikim alanlarına Thomas-Kali (özel fosfor-potasyum gübresi) verilirse toprak zararlılara ve hastalıklara karşı korunmuş olur ve çıkan sürgünler de gür çıkar. Genelde ağustos sonundan itibaren gübre verilmemelidir. Verilirse bitki aşırı gübrelenmiş olur. Kimyasal gübrelerdeki azot bitkinin boya gitmesine ve zayıf uzun sürgünler oluşmasına neden olur. Bundan başka azot bol miktarda yaprak oluşmasının da nedenidir. Organik gübreler veya boynuztozu kullanılması önerilir.
Thomas-Kali: İçinde magnesium, kükürt, sodyum, suda çözünen silikatasidi ve iz elementleri bulunduran bir fosfor-potasyum gübresidir. Üreticiye göre değişik kombinasyonlar ihtiva eder.
Yıldızçiçeklerinin bakımı kolaydır. Yıldız çiçeği kanaatkar bir bitkidir. Uzun ve sıcak yaz günlerinde bitkiler sabah veya akşam her gün dibden sulanmalıdır. Çok sıcak olan gündüz saatlerinde sulama yapılmamalıdır. Eylül sonundan itibaren de sulama daha seyrek yapılmalıdır.
Bazı sürgünlerin tepeleri kırılırsa geriye kalan sürgünler daha iri çiçek verirler. İri çiçek için seyreştme(kırma) işlemi yapılmalıdır. Mesela daha zayıf görünen goncalar koparılırsa geriye kalanlar daha iri olurlar. Yan goncalar rahatlıkla koparılabilir.
Yıldız çiçekleri kesme çiçek olarak da değerlendirilir. Kesim işlemi sabah saatlerinde yapılmalıdır. Düzgün bir makas ile kesilen çiçeklerin saplarındaki yapraklar temizlenip (yapraklar vazoda çürüyerek vazo ömrünü kısaltır) vazoya konduklarında bir hafta on gün dayanırlar. Fakat vazonun suyu her gün değiştirilmeli ve her gün sapların altından 1 cm kadar kesilmelidir. Vazoya soğuk su yerine ılık su konması süreyi uzatır. Vazoya şeker türü ilaveler yapılmamalıdır.
Yıldız çiçeğinin tarihçesi: Meksika kökenli çiçeğe literatürde neden Dahlie deniyor? Bu isim İsveçli botanikçi Andreas Dahl anısına 1791 yılında İspanyollar tarafından verilmiştir. (Dahlie pinnata) Amerikanın keşfinden sonra İspanyol Hernando Cortez Meksikada Azteklerin bahçelerindeki Dahlie rı çok beğenmiş ve beraberinde 1520 yılında ilk defa Avrupaya getirmiş. On sekizinci yüzyılın sonlarına doğru Mexico City botanik parkı müdürü Dahlie tohumlarını İspanyaya 1790 yılında göndermiştir. Böylece Dahlie Avrupada da yetiştirilmeğe başlanmıştır.
Yıldı çiçeklerinin sınıflandırılması konusunda tartışmalar hala bitmemiştir. Fakat genel kabul gören görüşe göre yıldız çiçekleri on gurupta toplanmıştır.
1- Basit çiçekli dahlie
2- Anemon (Manisa lalesi) çiçekli dahlie
3- Yakalı dahlie
4- Nilüfer dahlie
5- Dekoratif dahlie
6- Top dahlie
7- Ponpon dahlie
8- Kaktüs dahlie
9- Yarı (semi) kaktüs dahlie
10- Muhtelif (Divers) dahlie (orkide dahlie, Katmerli, vs. Dahlie gibi)
Yıldız çiçeklerinde mavi,siyah, ve kahverengi tonlar yoktur. Yıldız çiçekleri kokmaz. Tek istisna, Anemon sınıfından ‘Heini’ isimli türü hafif bal kokusundadır. Yıldız çiçeğinin gen programında koku geni yoktur. Bu güne kadar çok araştırma yapılmasına rağmen sonuç olumsuzdur.
Yıldız çiçeğinin çiçek yaprakları salatalara ilave edilebilir veya tek başına salata olarak yenebilir. Benim yaptığım salata da eflatun yapraklar sarı yapraklardan daha lezzetli idi.
Tarif: Bir yıldız çiçeği çiçek yaprakları ayıklanır ve yıkanır. Yeteri kadar zeytin yağ ve balsamig sirke veya normal sirke ilave edilir. İsteğe göre üzerine baharat (Pul biber, kuru nane, kuru kekik vs.) ilave edilir. Görüntü çok güzeldir.
Yıldız çiçeğinin likörü Almanyada epeyce meşhurdur. Meraklı olan deneyebilir.

pria, Maviş, ALİZ ve 1 kişi beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2009, 09:17   #8
Ağaç Dostu
 
dah-lia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: kayseri
Mesajlar: 236
dahlia

sayın sergüzen verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel
bu bilgileri nerden alıp çevirdiniz öğrenebilirmiyim,
yalnız dahlialar söküldükten sonra mutlaka topraklarından arındırılmaları lazım
biz tazzikli suyla yıkar toprağını temizleriz.biz yaklaşık 50 yıla yakındır bu sistemi uygularız. topraklı olarak saklamaktan daha sağlıklıdır.toprak yumrunun içindeki suyuda emiyor.amerikada aynı şeklide yapılıyor.

edelvays58 beğendi.
dah-lia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2009, 18:27   #9
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Hulusi bey,
bu bilgiyi vermeniz iyi oldu bir hafta önce söktüğüm dahliaları, şimdi tazyikli suyla yıkayabilirmiyim.
Satışa ne zaman başlayacaksınız. Sizden aldığım dahlialar çok güzel actılar, teşekkür ederim, bu vesile ile.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 00:44   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dah-lia Mesajı Göster
sayın sergüzen verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel
bu bilgileri nerden alıp çevirdiniz öğrenebilirmiyim,
yalnız dahlialar söküldükten sonra mutlaka topraklarından arındırılmaları lazım
biz tazzikli suyla yıkar toprağını temizleriz.biz yaklaşık 50 yıla yakındır bu sistemi uygularız. topraklı olarak saklamaktan daha sağlıklıdır.toprak yumrunun içindeki suyuda emiyor.amerikada aynı şeklide yapılıyor.
Sevgili Dah-lia
Bilgiler bir almanca siteden tercüme, bir kısmıda benim tecrübelerim. Bu sene bahçemde 15 değişik türde yıldız çiçeğim vardı. Hepsi de çok iyi açtılar. Yumruları topraklı bırakın demiyorum. Yumrular üzerindeki fazla toprakları temizleyin, fakat yıkamayın. Yumru üzerinde kalan toprak bir elbise gibi yumruyu saracağından kurumayı engeller. Bu adamların 10 dönüm üzerine kurulu yıldız çiçeği bahçeleri var ve tarihi de 100 yıllık. Aşağıdaki linki tıklarsanız bu konuda çok daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://www.dahliengarten-hamburg.de

ALİZ beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 08:54   #11
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Sn Serguzen
Teşekkür ederim, verdiğiniz bilgiler için.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 10:07   #12
Ağaç Dostu
 
tamaşa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 856
Galeri: 8
Kurumayı engellemek için kum için de saklanabilir mi

tamaşa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 21:40   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Gazete kağıdına sarılı olarak bir karton kutu içinde veya toprak, kum, odun talaşı içinde de saklanabilir.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:06   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
YILDIZ ÇİÇEKLERİNİN SINIFLANDIRILMASINA AİT RESİMLER:
Basit çiçekli (Yalınkat) yıldız çiçeğine örnek
"Roxy"
Sınıf: Yalınkat yıldız çiçeği
Renk: açık lila
Boy: 40 cm
Çiçek: 8 cm

Eklenen Resimler
 
pria beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:12   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Anemon(Manisa lalesi) çiçekli yıldız çiçeğine örnek
"Fata Mora"
Sınıf: Anemonen (Manisa lalesi) çiçekli
Renk: açık kırmızı
Boy: 100 cm
Çiçek: 9 cm

Eklenen Resimler
 
pria beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:14   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Yakalı (Pileli) yıldız çiçeğine örnek
"Stefanie Hertel"
Sınıf: Yakalı (Pileli) yıldız çiçeği
Renk: siyahkırmızı üzerine beyaz pileler
Boy: 120 cm
Çiçek: 9 cm

Eklenen Resimler
 
pria beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:16   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Nilüfer çiçekli yıldız çiçeğine örnek

Sınıf: Nilüfer çiçekli yıldız çiçeği
Renk:açık lila
Boy: 140 cm
Çiçek: 10 cm

Eklenen Resimler
 
Maviş beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:21   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Dekorativ çiçekli yıldız çiçeğine örnek
"Arap geceleri"
Sınıf: Dekorativ-Yıldız çiçeği
Renk: parlak bordo
Boy : 180 cm
Çiçek: 8 cm

Eklenen Resimler
 
pria ve Maviş beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:25   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Top çiçekli yıldız çiçeğine örnek
"L'Ancresse"
Sınıf: Top yıldız çiçeğie
Renk: Beyaz
Boy: 120 cm
Çiçek: 11 cm

Eklenen Resimler
 
pria beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:26   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Ponpon çiçekli yıldız çiçeğine örnek
"Purpurkönig"
Sınıf: Pompon-Yıldız çiçeği
Renk:erguvan rengi
Boy: 100 cm
Çiçek: 5 cm

Eklenen Resimler
 
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:28   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Kaktüs çiçekli yıldız çiçeğine örnek
"Television"
Sınıf: kaktüs-Yıldız çiçeği
Renk: kırmızı-sarı
Boy: 100 cm

Eklenen Resimler
 
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:29   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Yarı Kaktüs çiçekli yıldız ç,çeğine örnek
"Nivea"
Sınıf: Yarı Kaktüs yıldız çiçeği
Renk: beyaz
Boy: 140 cm
Çiçek: 12 cm

Eklenen Resimler
 
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 00:30   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Divers (Muhtelif) çiçekli yıldız çiçeğine örnek
"Faszination"
Sınıf: Duplex-Yıldız çiçeği
Renk: lila-pembe
Boy: 60 cm
Çiçek: 8 cm

Eklenen Resimler
 
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 23:25   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Yıldız çiçeği Konusunda bazı bildiklerimiz ve bilmediklerimiz:
1- 28 çeşit yabani yıldız çiçeği vardır.
2- Yabani yıldız çiçekleri de kışa dayanıklı değildir.
3- Yıldız çiçekleri kokmaz. Tek istisna ‘Anemon (Manisa lalesi) türünden “Heini” isimli tür hafif bal kokusundadır.
4- Yıldız çiçeklerinin bazı türleri 9 m ye kadar boylanabilir ve bunlar ağaç yıldız çiçeği diye adlandırılırlar. Üç ayrı türü vardır.
a- Dahlia excelsa
b- Dahlia imperialis
c- Dahlia tenuicaulus
5- Yıldız çiçeğini sürgünden çoğaltma işlemine Ocak ayında başlanır.
6- Yıldız çiçeği yumruları dikimden kısa bir süre önce ayrılmalıdır. (Kuruma problemi)
7- Yeşil renkli yıldız çiçeği de vardır. Mesela Almanyanın Hamburg şehrindeki Yıldız çiçeği bahçesinde. Fakat bu rengin yumrularını maalesef satmıyorlar.
8- Mavi renkli yıldız çiçeği yoktur. Bugüne kadar yapılan çalışmalar başarısız olmuştur. Üretecek olana iyi bir ödül vaadedilmekteddir.
9- Latince ‘Georgia’ nın Yıldız çiçeği (Dahlia) ile ayni çiçek olduğunu biliyormuydunuz? Dahlia, İsveçli botanikçi Andreas Dahlia dan gelir. Georgia ise Rus bilim adamı Georgiden gelir.
10- Top ve ponpon yıldız çiçekleri arasında sadece 1 mm fark vardır. Çapı 5,2 cm ye kadar olanlar ponpon, çapı 5,3 cm den daha büyük olanlar da Top yıldız çiçeği olarak adlandırılır. Örnek vermek gerekirse, Masa tenisi topu büyüklüğünde olanlar ponpon, tenis topu büyüklüğünde olanlar da top yıldız çiçeği olarak adlandırılır.
11- Yıldız çiçeği yumruları çok uzun süre saklanabilir. Ana yumru 2-3 sene sonra ölür fakat ana yumrudan devamlı yeni yumrular oluşur.
12- Yıldız çiçeğiyumruları çok küçük olabildiği gibi, 60 cm çapında olan dev yumrularda olur.
13- Yıldız çiçeği yumruları bazı araştırmacılara göre yenir, bazı araştırmacılara göre de yenmesi halinde gözlere zarar verir.
14- Bazı yıldız çiçeklerinin çiçek çapı 40 cm ye kadar ulaşabilir.
15- Yıldız çiçeklerinde mavi renkli çiçek açan tür yoktur. Çünkü bitkinin gen programlarında anarenk Delphinidin maddesi eksiktir. Mavi rengi veren Delphinidindir. Bunun yanında gerçek kahverenk çiçek açan tüür de yoktur. Kahverengiler hep kırmızımtıraktır.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 23:32   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Ağaçyıldız çiçeğine örnek

Eklenen Resimler
 
Maviş beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 09:12   #26
Ağaç Dostu
 
k_donmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2010
Şehir: Ankara-Yalova
Mesajlar: 1,071
Galeri: 3
Bu çiçeğin, yumrularınin ekilmesi sonucu elde edildiğini sitede birçok başlıkta okudum. Fakat marketlerde satılan tohumlar arasında Dahlia ismiyle satılan ve bu çiçeklerin resminin bulunduğu tohum paketleri var. Bu çiçeği tohumundan üretmemiz mümkün müdür? Bende de 1 paket tohum var. Yoksa dolandırıldım mı ? :-)

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 20:45   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Evet. Fakat uzun ve zahmetli bir yöntem. Daha çok yeni türlerin elde edilmesinde kullanılır. En kolayı yumruların ayrılması veya yumrular üzerindeki gözlerin kesilmesi ile üretim. Bu konularda sitede bolca bilgiler mevcut.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 22:36   #28
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez Mesajı Göster
Bu çiçeğin, yumrularınin ekilmesi sonucu elde edildiğini sitede birçok başlıkta okudum. Fakat marketlerde satılan tohumlar arasında Dahlia ismiyle satılan ve bu çiçeklerin resminin bulunduğu tohum paketleri var. Bu çiçeği tohumundan üretmemiz mümkün müdür? Bende de 1 paket tohum var. Yoksa dolandırıldım mı ? :-)
Ben, gecen sene bir paket dahlia tohum ektim. Büyüdüler ve o yıl cicek açtlar.
Benim ekitklerim bodur yıldız cıktı, ancak yumru yaptılar ve yumrular sağlam.
Bekli sizin tohumlarda benim aldıklarımdandır. Bilginize.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 23:23   #29
Ağaç Dostu
 
k_donmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2010
Şehir: Ankara-Yalova
Mesajlar: 1,071
Galeri: 3
Sayın Cemo, teşekkür ederim. Umarım aynı cinstir. Bu çiçekleri bu yaz bahçemde görmeyi çok istiyorum.

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2012, 17:42   #30
Yeni Üye
 
--melek--'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 21
Ben yıldız çiçeği soğanlarını topraktan çıkardım ve hemen ayırdım.Bana böyle söylenmişti hataymış bunu da öğrendim.Soğanlarım buruşmuş ne yapmalıyım.

--melek-- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024