agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni267Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-04-2014, 09:10   #121
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Merhaba,
Ben de daha önce kum zambağı ekmiştim ama bazı nedenlerden yok oldu.Elinde tohum ya da soğan olan birisi benimle paylaşabilirmi acaba?

tabus ve YeniBON beğendi.
Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2014, 20:04   #122
Ağaç Dostu
 
feyziuslu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2012
Şehir: manisa
Mesajlar: 131
Kum Zambağı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mor-salkım Mesajı Göster
Merhabalar,
yaklaşık 5 sene önce bir arkadaşın getirdiği kum zambaklarım var, lakin hiç çiçek açmadılar bu zamana kadar. kumda ekililer güneşin altında bahçedeler. Anlamadığım konu ne yapmam gerek açmaları için. Yeşerirler her yıl ama hiç tomurcuklanma olmaz. Korkum o ki böyle giderse yok olacaklar.
Kum Zambakları da diğer bitkiler gibi normal olarak toprak ve suya ihtiyaç duyarlar.Kum yüzeyinden 1 metre aşağıya inen kökleriyle bu ihtiyaçlarını karşılarlar. Yoksa kumda bitki için gerekli besinler yoktur.Evde veya bahçede yalnızca kuma ekilen Kum Zambağı soğanı muhtemelen ikinci yılda ölecektir.
Kum Zambağı soğanı içinde çiçek gelişimi için güneşe ve kumun ısısına ihtiyaç vardır.Soğanlar kum içindedir.Ayrıca tohumların çimlenebilmesi için kum gereklidir.Suyu iyi süzmeyen toprakta tohumlar çürürler,çimlenemezler.
Aşağıdaki linkte yeterli bilgi mevcuttur.Koruma altında olan ve soyu oldukça azalan bu bitki için gösterilecek her çaba takdire şayandır.
Kum zambağı, deniz nergisi ‘Pancratium maritimum’ | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı

Kum Zambaklarının korunması için yasaklamadan ziyade meraklılarının yetiştirmelerine , çoğaltmalarına ve ürettiklerinin satışına kontrollü olarak izin verilmesi daha yararlı olabilir.Çünkü yasak değil sevgi korur diye düşünüyorum.

feyziuslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2014, 19:59   #123
Ağaç Dostu
 
mor-salkım's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 159
Teşekkürler sayın Feyziuslu,
Ben daha önce özel çevre koruma müdürlüğü kapsamında da bu zambakların korunması amacıyla çalışmalarda bulundum. Lakin bu elimdeki soğanlar sanki hayata küskün gibiler. Belki ben 3. evleriyim ondandır. Açmadıkça ondan ona verilmişler. Ben de elimden geldiğince yaşatıyorum ama açsalar tohumları olsa da gidip kuş cennetine eksem fena mı olur. Neyse ben sizin verdiğiniz linke bir göz atayım. Bu arada düşüncenize katılıyorum keşke insanları üretip satmaya teşvik etseler de bu tür de yaşasa rahat rahat.

YeniBON beğendi.
mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2014, 20:52   #124
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Arkadaşlar 3 senedir kum zambağı soğanını üretmek için çalışma yapıyorum.5 tohumla başlayan maceram sonuç verdi. Şu an 20 civarı soğan elde ettim. Saksılara ektim. Ekerken önce torf ve besin için saksının altına bunları yerleştirdim. Sonra soğanları ektim üzerine kum ve toprak karıştırdım en üste de kum koydum.Çimlenye başlıyorlar. Sonuçları burada paylaşırım. Soğanlar yanlarında yavru soğanların çoğalması ile çoğalıyor. Onları ayırıp ayrı ektim.Bunları yaparken kendi mantığıma göre düşünmüştüm ki feyzi beyin verdiği linkteki bilgilere az çok uyuyor.


Düzenleyen hocam100 : 06-04-2014 saat 21:37
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2014, 18:12   #125
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Kum Zambağı-Koruma Altındaki Kumul Florası ve Yapılaşma

Bilinen büyük bir çalışmanın derlemesini yaparak, Şile deki kumullarda yapmış olduğum araştırma ile genel bir durum değerlendirmesinde bulunmak isterim.

DHKD tarafından yıllar önce yapılan çalışmada, Karadeniz’in güney sahillerinde doğal habitatın korunması gereken 15 kumul alandan birisi olan “Şile Kumullar” sahası, 7 km uzunluğunda, 111 hektarlık bir alanda konumlanmıştır.

Plaj kumları kuzeyli hakim rüzgarlar tarafından Kumbaba mevkii ile Sofular, Alacalı, Doğancılı ve Kurfallı köylerinde içerilere doğru sokularak kıyı kumullarını oluşturmuşlardır. Karadeniz sahil şeridi üzerinde bulunan 12 kumul alanından ikisi Şile ilçesi sınırları içindeki Kumbaba ve Sofular-Sahilköy kumullarıdır. (1)

(1) (BYFİELD ,A.,ÖZHATAY,N. 1996. Türkiye’nin Kuzey Kumullarının Korunmasına Yönelik Rapor.DHKD (Doğal Hayatı Koruma Derneği) ve FFI (Flora and Fauna İnternational), Ek:3, İstanbul.)

Belirtilen kumullar üzerinde Türkiye’ye endemik kumul bitkilerden Şile ile özdeşleşmiş yeşil yapraklı, beyaz çiçekli, soğanlı bir bitki olan KUM ZAMBAĞI (Pancratium maritium) Temmuz-Eylül ayları arasında gözlemlenebilmektedir.

Dünyada Yunanistan, Fransa ve İspanya sahillerinde bulunan Kum zambağı (Pancratium maritmum); ülkemizde Kırklareli, İstanbul (Kilyos-Şile sahil şeritlerinde), Bolu, Bartın, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Antalya, Mersin ve Adana’nın kumlu sahillerinde doğal olarak bulunmaktadır.

Türkiye kıyılarında kumul alanlarda yayılım gösteren, ancak giderek nesli tehlike altına girmeye başlayan, tıbbi amaçlarla da kullanım potansiyeli bulunan kum zambağı; biyolojik çeşitlilik bakımından Göksu Deltası’nın önemli soğanlı bitkilerinden biridir. Biyoçeşitlilik yönünden korunması ve geliştirilmesi gereken bir türdür.

Alandaki yayılış durumu, envanteri ve biotop haritası çıkarılarak koruma çalışmaları daha sağlıklı yürütülebilir.

Amaryllidaceae familyasına ait olan Pancratium cinsinin Türkiye’de doğal olarak yetişen tek türü olan kum zambağının, güzelliği ve zarafeti temsil eden beyaz çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında açar ve ortalığa hoş bir koku yayar. Soğanları yaklaşık 5 cm boyunda olup, kumulların 15 -20 cm derinliğinde bulunur. Deltada rüzgarla sağa sola savrulan zambaklar, kum tepelerinin güzelliğine bir kat daha güzellik katarlar.

Kum zambağı bitkisi, doğal yaşam alanları olan kumul sahillerin büyük bölümünün plaj olarak kullanılması, insanlar tarafından çiğnenmesi, çiçeklerinin koklamak ve evlerini süslemek için koparılması ve soğanlarının toplanması nedeniyle nesli tehlike boyutuna ulaşmış bir türdür. Kokulu ve dekoratif çiçekleri ile doğal alanında önemli bir süs bitkisi olma niteliğine sahip kum zambakları içerdiği 150’den fazla olan alkaloid nedeniyle pestisit ve tıbbi bitki olma özelliğinde taşımaktadır. Arizona Eyalet Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada ise antikanser etkili bir madde olan Pancratistain’in; Pancratium maritimum’da bulunduğu tespit edilmiştir.

Ülkemizde kum zambağına benzer binlerce soğanlı bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerin korunması için doğa severlere büyük görevler düşmektedir.(2)

(2) (Baytop T 1984 Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 40.
Pettit GR 1995 An investigation of the Amaryllidaceae genus Hymenocallis. Journal of Natural Products 58, 5, 756-759.
Yaltırık F, Efe A 1996 Otsu Bitkiler Sistematiği Ders Kitabı. Istanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları No: 10.)


Evet şimdi ne durumdayız...

Kıyıdan içeriye kadar 1 km kadar uzanan kıyı kumulları eskiden bir kumul sistemi üzerinde gelişebilecek bütün bitki örtüsü tiplerine sahipken, günümüze kadar ki süreçte;

-Yapılaşmalar (Üniversite, Yurt, Kurs, İlköğretim Okulu, Otel vb..)
-Kumul tepelerinin düzleştirilmesi (Okul ve Yurtlara ulaşım yolları, tesisleşme)
-İllegal kum alımları (Şile kumu şifa kaynağı ve inşaat malzemesi olarak da bedava...çek götür)
-Kontrolsüz aşırı kullanım nedeniyle yer yer çukurlaşmış, erozyona uğramış, kalitesini ve özelliklerini yitirmiş alanlar.(tesisleşme, insancık popilasyonu, ulaşım....)


Şile yalnızca denizi ile değil, sahip olduğu diğer doğal zenginlikleriyle de çok önemli bir ilçedir. Yaklaşık 1 km’lik bir alan kaplayan kumul sistemi, batı ucunda Kumbaba Tepesi’nden bitişiğindeki tepelere kadar uzanır. Kumul sistemini çevreleyen sulak alanlar, sarp kayalıklar, orman ve çalı bitki örtüsü bölgenin doğal zenginliklerine olağanüstü katkıda bulunur.

DHKD’nin sürdürdüğü çalışmalar sonucu, Şile-Sahilköy Kıyıları, Türkiye’nin Önemli Bitki Alanları’ndan biri olarak belirlenmiştir. Şile-Sahilköy Kıyıları 6 tanesi Türkiye’ye endemik olmak üzere, toplam 16 nadir bitkiye ülke çapında ev sahipliği yapar.

Bunlardan üçü [kum incisi (Aurinia uechtritziana), Karadeniz salkımı (Silene sangaria) ve sahil sığır kuyruğu (Verbascum degeni)] Türkiye’nin imza attığı uluslararası Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınması gereken bitkilerdir.

Yaklaşık 1 km’lik iç hattı kaplayan kumul sistemi, batı ucu itibari ile Şile Kumbaba Tepesi bitişiğindeki tepelere kadar uzanan alanda yer yer setlerde Kum Zambağı popülasyonu ve lokal alanlarda kumul bitkileri yaşamını, günü birlikçi ziyaretçilerin bırakmış olduğu çöpler arasında sürdürmeye çalışıyor.

Kumbaba Kumul Tepesi ve Doğancılı-Alacalı kumulları I.Derece Doğal Sit Alanları ilan edilmiştir. Ben madenden, kum ocaklarından, kamu ve özel binalardan ve yapılaşmadan başka bir şey görmüyorum..

Daha çok fotoğraf ve bilgi paylaşacağım.

Esen kalın.

Eklenen Resimler
     
ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2014, 11:14   #126
Ağaç Dostu
 
eceyıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 1,321
Sevgili kum zambağı sevenler, daha önce adını hiç duymadığım kum zanbağını geçenlerde ağaçlar.nette ücretsiz tohum paylaşımı sayfasında duydum çiçeği yoktu bende merak edip googleden baktım muhteşem bir güzellik gördüm. Hemen bu zambaktan bahseden bayana yazdım ve tohum istedim sağolsun olumlu cevap verdi ama gerek kalmadı geçen pazar günü bizim samandağ sahilinde dolaşırken zambak yaprağına benzeyen ve ucunda topaklar olan bir bitki dikkatimi çekti sahil boyu bu bitki ile kaplıydı, acaba bu olabilirmi diye dikkatle bakmaya başladım veee o güzel çiçeği görünce hemen eşimin arabayı durdurmasını istedim koşa koşa gittim ve hemen tohum aldım tabi ... Yerden sömeye çalıştım ama haliyle sökemedim... Şimdi elimde tohumlar var Sayın Feyziuslu'nun verdiği linki inceledim ama dikim ayı ile ilgili bilgiye ulaşamadım sadece kuruyan tohumları hemen ekin diyor.

Bundan çıkaracağım sonuç şimdi ekersem oluyor mu... bu konuda bilgilendiren olursa minnettar kalacağım.

YeniBON ve Milla beğendi.
eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2014, 11:59   #127
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Merhaba,
Bana Sayın mor-salkım 6 adet kum zambağı tohumu yollamıştı 1-2 hafta önce. Tohumlar henüz yumuşaktı,sertleşmemişlerdi. Ben deneme amaçlı 3 tanesini ektim ve şimdi üçü de çimlendi. En kısa zamanda diğer 3 tanesini de ekeceğim.
Paylaşımı seven herkese teşekkürler.

YeniBON ve eceyıldız beğendi.
Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2014, 20:58   #128
Ağaç Dostu
 
eceyıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 1,321
Sayın milla nasıl bir toprağa ektiniz kum zambaklarını bende ekeyim vakit geçirmeden.

Milla beğendi.
eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2014, 08:24   #129
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Ben direk nemli perlite koydum, üzerini streç film ile örttüm ve geceleri sürekli yanık olan (kuşlar sebebiyle) abajurun altına koydum bir kaç günde çimlendi. Yeşilleri görünce de üstünü açtım. Bir süre sonra asıl yerlerine alacağım. Kolay gelsin.

Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2015, 10:07   #130
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-08-2015
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1
Acillll

BURSA GEMLİKTE YAŞIYORUM GEMLİK HİSAR ANADOLU LİSESİ 2. SINIFINDA OKUYORUM. BU SENE ODTÜ YARIŞMASINDA FİNALE KALDIK VE EKİMDE KIBRISA DAVET EDİLDİK.FAKAT ELİMDE HİÇ KUM ZAMBAĞI KALMADI VE DENEYİMİZ İÇİN ÇOK ACİL LAZIM BANA KARGO VB SEKİLLERDE KUM ZAMBAĞI SATABİLECEK KİŞİ VARMIDIR FİNAL İÇİN ÇOK LAZIM VE OLMASSA KESİNLİKLE ELENİRİZ TELEFON NUMARAMDAN ULAŞIRMISINIZ 05070544651 SATIN ALICAM ZAMBAKLARI

ODTÜ KKK - Duyuru Sayfası

YARIŞMA LİNKİMİZ ADIM ALİ KARASÖĞÜT

alikali123 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2015, 20:56   #131
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Benim elimde var ama yavrular yapraklari da kurudu.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2015, 21:08   #132
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-12-2014
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 63
Bu zambak yaklaşık 3 yıldır elimde var ama koruma altında olduğunu hiç bilmiyordum geçen gün birisi görünce bu bitkinin saklanması ve çoğaltılması yasak dediğinde şaşırmıştım. aslında şaşırılacak bir durum da yok burası maalesef diyorum TÜRKİYE. Bu bitkiyi alan İngiliz ve Hollandalılar zaten koca arazilerinde çoktan geliştirip çoğaltmıştır ya da çoğaltıyordur. Tıpkı TÜRKİYE' ye özgü Lale ve bir takım sebze türlerini üretip tekrar parası karşılığında bizlere sattıkları gibi. Hollandanın tek sevdiğim yanı İSRAİL gibi hibritleme yolu ile bitkinin neslini tüketip özenden uzaklaştırmamaları. Şuanda çiçeklenmeye başladılar bu sene tam 8 adet kapsül yükselmeye başladı ve sanırım iri açacaklar bu sene. kokusuna hayranım 2 tane açmış çiçek koca terası mis gibi kokusu ile kaplıyor.

black_flood Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2015, 11:41   #133
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi black_flood Mesajı Göster
Bu zambak yaklaşık 3 yıldır elimde var ama koruma altında olduğunu hiç bilmiyordum geçen gün birisi görünce bu bitkinin saklanması ve çoğaltılması yasak dediğinde şaşırmıştım. aslında şaşırılacak bir durum da yok burası maalesef diyorum TÜRKİYE. Bu bitkiyi alan İngiliz ve Hollandalılar zaten koca arazilerinde çoktan geliştirip çoğaltmıştır ya da çoğaltıyordur. Tıpkı TÜRKİYE' ye özgü Lale ve bir takım sebze türlerini üretip tekrar parası karşılığında bizlere sattıkları gibi. Hollandanın tek sevdiğim yanı İSRAİL gibi hibritleme yolu ile bitkinin neslini tüketip özenden uzaklaştırmamaları. Şuanda çiçeklenmeye başladılar bu sene tam 8 adet kapsül yükselmeye başladı ve sanırım iri açacaklar bu sene. kokusuna hayranım 2 tane açmış çiçek koca terası mis gibi kokusu ile kaplıyor.
Nasıl ektiniz toprak ve bakım konusunda tecrübelerinizi paylaşır mısınız.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2015, 13:41   #134
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi black_flood Mesajı Göster
Bu zambak yaklaşık 3 yıldır elimde var ama koruma altında olduğunu hiç bilmiyordum geçen gün birisi görünce bu bitkinin saklanması ve çoğaltılması yasak dediğinde şaşırmıştım. aslında şaşırılacak bir durum da yok burası maalesef diyorum TÜRKİYE. Bu bitkiyi alan İngiliz ve Hollandalılar zaten koca arazilerinde çoktan geliştirip çoğaltmıştır ya da çoğaltıyordur. Tıpkı TÜRKİYE' ye özgü Lale ve bir takım sebze türlerini üretip tekrar parası karşılığında bizlere sattıkları gibi. Hollandanın tek sevdiğim yanı İSRAİL gibi hibritleme yolu ile bitkinin neslini tüketip özenden uzaklaştırmamaları. Şuanda çiçeklenmeye başladılar bu sene tam 8 adet kapsül yükselmeye başladı ve sanırım iri açacaklar bu sene. kokusuna hayranım 2 tane açmış çiçek koca terası mis gibi kokusu ile kaplıyor.
Fotoğraflarını da paylaşır mısınız, çok merak ediyorum.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2015, 06:33   #135
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-12-2014
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 63
bakım noktasında doğal ortamındaki şartları sağladım kum kullanmadım ama toprak olarak bilindik funda toprağından kullandım. terasta sürekli güneşin altında. yazın çok az suluyorum. yani yaz boyunca 3 kere suluyorum kışın zaten yağmurlar ile sulanıyor. şu ana kadar hiç toprak değişmedim ama sayı olarak iyi artış gösterdi. seneye toprak değişimini yaparak soğanların bir kısmını ayırmayı düşünüyorum. bitkinin kabında illa kum olacak diye bir şart yok 2 ortama da çok rahat uyum sağlıyor.

resim kısmını 3 gün içinde paylaşırım çünkü şuanda yeni çiçek kapsülleri büyümeye başladı. bu sayede açmış halini paylaşmış olurum.

Aslında Devletimizin koruyamadığı bu nadir türü forumda imkanı olan kişiler ile paylaşıp çoğalmasını sağlamak lazım.

black_flood Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2015, 11:03   #136
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi black_flood Mesajı Göster

resim kısmını 3 gün içinde paylaşırım çünkü şuanda yeni çiçek kapsülleri büyümeye başladı. bu sayede açmış halini paylaşmış olurum.

Aslında Devletimizin koruyamadığı bu nadir türü forumda imkanı olan kişiler ile paylaşıp çoğalmasını sağlamak lazım.
15-20 sene önce Antalya-Belek'e tatile giderdik, kum zambağı ile Belek sahilinde tanışmıştım, sabahları erken saatlerde ve akşam saatlerinde misler gibi etrafa kokular yayılırdı, o kokuyu daha fazla alabilmek için sabah erkenden sahile iner uzanırdım, muhteşem bir koku.

Bir tane soğan alabilmek için çok uğraştım belki yaşatabilirim diye ama o kadar çok derindeydi ki ulaşamadım, çok istemiştim, şimdi oralar hep inşaat oldu çok üzülüyorum, neden sahip çıkmıyorlar bu nadide bitkiye, o kokuyu hiç unutamıyorum, keşke başarabilseydim soğanını almayı , hepsi betonların altında kaldılar.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2015, 14:36   #137
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-12-2014
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 63
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
15-20 sene önce Antalya-Belek'e tatile giderdik, kum zambağı ile Belek sahilinde tanışmıştım, sabahları erken saatlerde ve akşam saatlerinde misler gibi etrafa kokular yayılırdı, o kokuyu daha fazla alabilmek için sabah erkenden sahile iner uzanırdım, muhteşem bir koku.

Bir tane soğan alabilmek için çok uğraştım belki yaşatabilirim diye ama o kadar çok derindeydi ki ulaşamadım, çok istemiştim, şimdi oralar hep inşaat oldu çok üzülüyorum, neden sahip çıkmıyorlar bu nadide bitkiye, o kokuyu hiç unutamıyorum, keşke başarabilseydim soğanını almayı , hepsi betonların altında kaldılar.
seneye söktüğümde zaten soğan sayısını bilmiyorum haziran ayında toplam 12 adet sayabilmiştim çok abartılı olursa yazarım foruma kargo bedelini karşılamak şartı ile paylaşabilirim ticareti zaten yasak sonra anında çullanırlar başıma para amaçlı çoğaltıp sattığım için. şuanda zamanı geçti çünkü tümüyle çiçek kapsülü do0ldu saksı.

akçabardak beğendi.
black_flood Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2015, 06:13   #138
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-12-2014
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 63
[ATTACH]Name:  WP_20150911_001.jpg
Views: 1298
Size:  34.6 KB[/ATTACH]

son halleri bu zambağımın

Eklenen Resimler
 
black_flood Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2015, 10:06   #139
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Çok güzel görünüyorlar, maşallah açtıkları zaman hem kokuları, hem görsellikleri muhteşem olacak.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2015, 10:20   #140
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Soguktan etkileniyor mu ?.Kışın saksi disarda mi duruyor?

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2015, 17:58   #141
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-12-2014
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 63
akdeniz ve karadeniz ikliminde etkilenmiyor etkilenseydi İstanbul da yetişmezdi bu tür - 5 dereceye kadar sıkıntı yok kısa sürerse uzun vadede bozuluyor. gerçi geçen kış antalyada - 10 gördük ama bir şey olmadı.

black_flood Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2015, 07:54   #142
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-12-2014
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 63
Name:  WP_20150914_002.jpg
Views: 1286
Size:  35.2 KB


Artık çiçeği açtı hatta arılar bile vızır vızır öz toplama peşinde resimde görüldüğü gibi.

black_flood Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2015, 11:44   #143
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Çok güzel görünüyor, kokusunu alır gibi oldum şimdi.

feyziuslu ve Jakin beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 12:06   #144
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Ben de 10 adet yavru soğanımı bu şekilde ektim.Bakalım ne zaman kokusunu alırım.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 16:08   #145
Ağaç Dostu
 
feyziuslu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2012
Şehir: manisa
Mesajlar: 131
Kum Zambağı

Geçen yıl 35 adet tohum ürettim ve bunlardan 22 tanesi çimlendi.Şu an toprak içinde küçücük soğanlar şeklindeler.Soğanları ilkbahar başında tabiatta olması gereken yerlerine 4 veya 5'li guruplar halinde dikeceğim.Bu sene tohum kapsüllerinin çoğu kurudu.Sanırım tozlaşmada sorun oldu.Ama yinede 30 civarında tohum üretebilirim.Onları da çimlendirip soğanlarını tabiata nakledeceğim.
Çiçeklerin ömürleri bir gün.İkindi ile akşam arası açıyorlar,ertesi gün yerlerini başkalarına bırakıyorlar.Kokusu çok hoşuma gidiyor.Benim kum zambaklarım her gün bir ile beş arasında çiçek verdiler.Onların cep telefonu ile çektiğim üç adet fotoğrafını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Eklenen Resimler
   
feyziuslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 16:19   #146
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Muhteşemmm

feyziuslu, eneskrky ve Jakin beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 20:29   #147
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feyziuslu Mesajı Göster
Geçen yıl 35 adet tohum ürettim ve bunlardan 22 tanesi çimlendi.Şu an toprak içinde küçücük soğanlar şeklindeler.Soğanları ilkbahar başında tabiatta olması gereken yerlerine 4 veya 5'li guruplar halinde dikeceğim.Bu sene tohum kapsüllerinin çoğu kurudu.Sanırım tozlaşmada sorun oldu.Ama yinede 30 civarında tohum üretebilirim.Onları da çimlendirip soğanlarını tabiata nakledeceğim.
Çiçeklerin ömürleri bir gün.İkindi ile akşam arası açıyorlar,ertesi gün yerlerini başkalarına bırakıyorlar.Kokusu çok hoşuma gidiyor.Benim kum zambaklarım her gün bir ile beş arasında çiçek verdiler.Onların cep telefonu ile çektiğim üç adet fotoğrafını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Feyzi bey harikalar. İnş ben de görürüm.Ben biraz ihmalkar davrandım sanıırm. Bu hafta nihayet yeni bir saksıya ektim.Damacanayı kestim içine ektim.

feyziuslu, eneskrky ve Jakin beğendi.
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 20:38   #148
Ağaç Dostu
 
eneskrky's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 734
istanbulda doğal sahil kesimlerinde bolca rastlanıyor sevindirici bir tablo

eneskrky Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 21:11   #149
Ağaç Dostu
 
feyziuslu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2012
Şehir: manisa
Mesajlar: 131
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Feyzi bey harikalar. İnş ben de görürüm.Ben biraz ihmalkar davrandım sanırım. Bu hafta nihayet yeni bir saksıya ektim.Damacanayı kestim içine ektim.
Mevlüt Hocam;Bir arkadaşım vasıtasıyla getirttiğim milli,humuslu gediz nehri toprağını yanmış koyun gübresiyle karıştırdım,piyasada satılan torf ile toprağın kuruduğunda ortaya çıkan fiziki sertliğini giderdim.(20.20.20 NPK+Me) gübre ile 15 günde bir ek takviye yaptım.Saksının üst yarısını deniz kumu ile doldurdum,ki toprak soğanları sıkmasın ve çiçek sapları rahatça yüzeye çıkabilsin.Yaptığımın tam bilimsel olduğunu söyleyemem,ama sonuç aldım.Gerçi NPK'lı gübredeki faktörlerden biri,sanırım N(Azot) soğanlı bitkilerin pek tercih etmediği element diye hatırımda kalmış(Yanılabilirim).Ayrıca benim saksı 10 Numara. Yani oldukça büyük.Zaten 50 cm'den daha derin saksı öneriliyor.Ayrıca;saksı değişiminin sonbaharda değil de,erken ilkbaharda ve beş yılda bir yapılması öneriliyor.Aksi halde çiçek açmıyor.Umarım en kısa sürede en güzel sonucu alırsınız.Yetiştirdiğiniz çiçekler dillere destan Mevlüt Hocam.

akçabardak ve Jakin beğendi.

Düzenleyen feyziuslu : 17-09-2015 saat 21:26 Neden: imlâ
feyziuslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 21:29   #150
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Benimki yangından mal kaçırma zararın neresinden dönerseniz kar misali oldu artık.

feyziuslu ve Jakin beğendi.
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024