agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni998Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-04-2014, 00:13   #601
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-04-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
merhabalar,
balkon demirlerindeki saksım için begonya almıştım ve toprağını değiştirerek(hazır torflardan kullandım ilave bişey koymadım saksıya) suyunu vererek dışarı koydum. aldığımda sağlıklı görünüyorlardı, şimdi çiçek uçları sanki yanmış gibi duruyor. neden olabilir acaba bir hata mı yaptım acaba? sulamasını nasıl yapmam gerekiyor? bir de bitki besini aldım çiçek açan bitkileri için ne sıklıkla ve nasıl vermeliyim?
resimlerini ekliyorum. yorumlarınızı bekliyorum..
Name:  CAM00675.jpg
Views: 2133
Size:  60.2 KB

Name:  CAM00676.jpg
Views: 2449
Size:  53.2 KB

Name:  CAM00677.jpg
Views: 1873
Size:  50.9 KB

nAzz... Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2014, 00:36   #602
Ağaç Dostu
 
bay tömürcek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Sakarya-Denizli
Mesajlar: 2,979
Çok mu güneş alıyolar sanki güneş yakmış gibi yaprakları da kıpkırmızı olmuş. Pek güneş sevmezler hafif sabah güneşi alan biyer olabilir mesela.

bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2014, 12:18   #603
Ağaç Dostu
 
mügem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2012
Şehir: Bergama Kozak
Mesajlar: 861
Galeri: 39
Sevgil nAzz,bay tömürcek haklı galiba.Yumrulu begonya aşırı güneş sevmez.Annemin kuzeye bakan penceresinde her yıl kuduruyorlar.

mügem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2014, 21:57   #604
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Benim yumru hala uyuyor. Ne zaman keyfi gelip yapraklanacak merak ediyorum!

YeniGine beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2014, 23:24   #605
Ağaç Dostu
 
YeniGine's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
Sevgili yağmur, biliyorsundur benim yumrulu begonyamın yaprakların üzeri hep un dökülmüş gibi bembeyaz ve hiç yapraklarını dökmedi. Yapraklarını dökmesi gerektiğini bilmiyordum. Valla bir tane sonra 2 tane oldular yumrulu begonyayı bir adam edemedim.

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2014, 23:52   #606
Ağaçsever
 
adesto's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-08-2013
Şehir: Maltepe-İstanbul
Mesajlar: 59
Begonyalarım...

Bir hafta önce aldığımız begonyalarımız...Umarım uzun ömürlü olurlar.

Eklenen Resimler
     
adesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 05:24   #607
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2012
Şehir: BİLECİK
Mesajlar: 290
Galeri: 6
Arkadaslar benim yumrulu begonyam daha hic filizlenmedi. Curudu mu acaba diye merak ettim, kucuk bir parca kopardim (dogru mu yaptim biliyorum) icine baktim, daha curumemis. Simdiye kadar yesermesi gerekmiyor muydu? Ne yapmaliyim acaba? Yardimci olursaniz sevinirim.

yağmur beğendi.
Emine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 05:38   #608
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2012
Şehir: BİLECİK
Mesajlar: 290
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Çiçekleri için yetiştirilen yumrulu begonya bakımı birçok açıdan özen ve dikkat ister. Açık havayı, yarı güneşli ortamı, nemli havayı severler: İstanbul’da ve diğer kıyı illerimizde daha sağlıklı gelişim gösterirler. Yumrulu begonyaların çiçeklenmedeki verimleri gündüz süresinin uzunluğuna bağlıdır; sonbaharda gündüzler kısaldıkça çiçek açma verimi düşer, kurumaya başlar, yumrular dinlenmeye çekilir.

Yurdumuzda ve Avrupa’da açık havada yaygın olarak yetiştirilen, yaprakları ve çiçekleri farklı yumrulu begonya cinslerinin standart bakımı vardır, benim vereceğim bilgiler bunlar içindir. İri katmerli çiçekli ve bol renk çeşikliliği olanları “Begonia tuberhybridia” cinsleridir. En yaygın tercih edilenler bunlardır. Kışın dinlenme dönemi geçirmeleri şart. Yaz boyunca yarı güneş alan ağaç veya çardak gölgesinde bulundurulmalı, nemli ortam sağlanmalı. Bu şartlarda çok iyi bir gelişim gösterirler. Aşırı güneşten pek rahatsız olmasalar bile çok da iyi serpilip gelişemezler.

Uyarı: Saksıda hazır aldığınız yumrulu begonyanın dibini biraz kazarak yumru var mı yokmu kontrol edin. Eğer yoksa aşağıda 10-B’de anlattığım şekilde üretilmiştir daha ilk yılıdır. 10-A’da “tutan fidelerin bakımı” kısmında anlattığım gibi bakımını yaparsanız çiçeklenmesine fazla izin vermezseniz sonraki yıl için işe yarar olgunlukta bir yumru oluşturur.

1- Yumrulu begonya yumrularının ekilmeleri
Yumrunun çukurumsu yüzeyi yukarı gelecek şekilde dikilir. Üst kısmın hangi taraf olduğunu üstündeki geçen yıldan kalma “gövde dalı” izinden veya yeni kabaran filizlerden de anlayabilirsiniz. Yumru kendi yüksekliğinin iki misli mesafe toprak altında kalmalı ki yandan ve üstten çıkacak kökler kurumasın.

Toprak: Humuslu ve özellikle “kumlu” iyi bahçe toprağı ile torf karışımı yeterlidir. Kestane toprağı da katılabilir, maksat toprağın süzdürebilirliğini ve havadarlığını arttırmak. Ayrıca bu karışıma bir miktar çürümüş sığır gübresi karıştırılabilir. Torfa dörtte bir oranında kum veya kumlu bahçe toprağı veya perlit katmak şarttır: Bunu torf ile karıştıracaksınız ki toprak fazlaca süzek ve havadar olsun.

Yumruları ne zaman hangi ay dikmeli? Dış ortamda yumruların ekimi için en güvenli zaman don tehlikesinin ortadan kalktığı ve serin günlerin henüz sona ermediği zamandır – İstanbul’da nisanın ilk haftasıdır. Eğer nisan sonuna doğru veya mayıs ayında erken çiçeklenmelerini istiyorsanız ve riski göze alacaksanız çok daha önce dikmelisiniz.
Yumruları çimlendirmeyi kış sonuna doğru evde başlatacaksanız, önce sakladığınız soğuk yerden alın 20º C derece dolaylarında oda sıcaklığında iki hafta bekletin. Evinizin içinde bol güneş alan, havadar ve biraz serin (18 – 20º C) pencere önü varsa şubatın ortasını geçince ekebilirsiniz. Ev içinde bu güneşli yerde yumrular çimlenir büyümeye başlar. Böylece, havalar biraz ısınana kadar yumrular bir hayli gelişim kat etmiş olur. Sonra 15 dereceden daha serin olmayan günlerde saksıları dışarı çıkarın, akşamları tekrar içeri alın. Bir hafta böyle idare edip açık havaya alıştırdıktan sonra, ısı gece 12 derece altına düşmüyorsa devamlı dışarıda tutun.

Yeni dikilen yumruları sulamaya dikkat: Yumrular yeni ekildiği zaman toprak yeterince nemli ise sulamamalı. Fazlaca ıslak toprakta yumrular kolayca çürüyebilir. Zamanla filizler çıksa bile çok az sulamaya devam etmek gerekiyor. Hafif nemli toprak şarttır. Ne zaman yeşil yapraklar iyice kendini gösterirse o zamandan başlanarak sulama yavaş yavaş arttırılmalı.

2- Gelişim aşamalarında saksı değişimi yarar sağlar
Bir yumru ilkin küçük bir saksıya dikilmelidir. Saksının ortasında olan yumru ile saksı kenarında iki parmak mesafe olmalı. Bu bir süre için yeterlidir. Yumrulu begonyanız güzel bir gelişim gösterdiğinde 5 cm gibi çok az farkla biraz daha büyük bir saksıya aktarmalısınız. Daha da kuvvetli büyüyecektir. Gür büyüme aynen devam ederse çiçek açmasına yakın günlerde ikinci defa saksı değişimi yapılabilir ama bu son olmalıdır.

3- Sulama
Uzun süre çamur gibi kalan veya suya fazlaca doymuş topraklar yumrulu begonya için hiç iyi değildir her an yumruları çürütebilir. Saksısının dip deliklerinden sızan suyun birikeceği alt tabak olmamalıdır veya buna bir şekilde çözüm bulmalısınız ki toprak sızan suyu geri emmesin suya doymasın çabuk kurusun siz de ona göre gereken sıklıkta sulayın. Yetişkin ve çiçeklenmiş yumrulu begonyalar kuru toprakta fazla bekletilmeye gelmez: Toprağı nemini biraz kaybedince vakit kaybetmeden tekrar bolca sulanmalıdır yoksa yapraklarda, çiçeklerde ve dallarda ciddi tahribatlar olur.

4- Destek çubukları
Özenle bakılan yumrulu begonyalar çiçeklerini taşıyamaz dallar eğilir. Toprağına ince çubuklar batırılmalı, uzayan dallar çubuklara bağlanmalıdır. Sarkan cinslerde gerekmiyor elbette ama isterseniz aşağı sarkması yerine yukarı doğru gelişimini çubuklara bağlayarak sağlayabilirsiniz.

5- Çiçek ve tomurcuk budaması
1- Erkek çiçekler solunca kendiliğinden dökülür. Dişi çiçekler genelde dökülmez tohuma kaçar. Güzellikleri azalan dişi çiçekleri meyve bağlamaya başlamadan önce hemen makasla kesin atın. Yoksa çok kuvvet çekerler hem yeni gelişmeler yavaşlar hem yumru gelecek yıla iyi hazırlanamaz.
2- Çiçek tomurcuklarının çoğunun yok edilmesi: Kış sonunda çelikle üretilen bu yılın genç yumrulu begonyalarında yapılmalı. Çünkü bunların henüz yumrusu yoktur. Topraktan alınan ve fotosentezle üretilen gıdanın çiçeklere değil bitkinin bütününe harcanması için çoğu tomurcukları ilk belirdiklerinde tırnak uçlarıyla koparın, daha az çiçeklenmesini sağlayın. Bu tomurcuk budaması, sonbahara kadar kaliteli yumru gelişimi sağlanması için çok işe yarar. Begonyanız bu yıl ne kadar kaliteli yumru oluşturursa gelecek yıl o kadar iri çiçekler açar.

6- Gıda takviyesi ne zaman başlamalı ne zaman sona ermeli?
Yumruların köklenmesi dallanması yapraklanması olgun bir hal aldığında sıvı besin takviyesine başlanmalı. Dörtte bir azaltılmış dozda özel sıvı besin ile “haftada bir defa gıda takviyesi” yapmanız en iyi gelişimi sağlar. Sonbaharda ne zaman yapraklarda sararma başlarsa o zaman gıda takviyesini hemen bırakın sulamayı azaltın.

7- Sonbahara giriş bakımı
Eylül sonunda başlayan bu süreçte yumrulu begonyalar çok daha aydınlık ve daha fazla güneş alan bir yerde bulundurulmalı. Mevcut dalların en uç kısımları hariç, başka yeni filizler çıkarsa koparılmalı. Dokunmadığınız dal uçlarında çiçek tomurcuğu oluşuyorsa onları da hemen koparın. Bitki yapraklarıyla fotosenteze devam etmeli, yumruyu beslemeli. Bu yıl yumru ne kadar sağlıklı gelişirse büyük olursa gelecek yıl çiçekleri de o nispette daha büyük olur.

8- Sonbaharda dinlenme dönemine girmesini siz sağlayın
Havaların iyice soğuyup yaprakların ani ölümleri beklenmemeli çünkü soğukta ölen yapraklar ve saplar çeşitli çürütücü mikroorganizmaların saldırısına uğrar, bu çürüme yumruya da zarar verir. Ekim ayı ortalarına kadar yapraklarda sararma olmadıysa sulamayı kesin kurumaya terk edin. Dalları kesmeyin: Kuruma zamanla kendiliğinden gerçekleşmeli. Kendiliğinden kopan yapraklar ve dallar saksıdan hemen uzaklaştırılmalı. Daha önceden, Eylül ayı ile birlikte sararmalar baş gösterirse, tüm yapraklarda olmuşsa sulamayı yavaş yavaş azaltın. Ağustosta sararma başlaması normal değildir: Ya yeri yeterince güneş almıyor ya da gıdasız kalıyor demektir. Yine de bitkinin biyoritmine uyun ve sulamayı yavaş yavaş azaltın kurusun aksi takdirde çürür.

9- Yumruların bahara kadar saklanması
Bitkinin kuruması tamamlandığında yumruları sökün, üstündeki toprağı temizleyin. Sonra kâğıt havlu üzerinde birkaç gün bekleterek biraz daha kurutun. Sonra yumruları çok havadar olan kupkuru torf içinde veya perlitli kuru ve temiz kumlu toprağa gömün, 15 dereceden sıcak olmayan, don tehlikesine de maruz kalmayan bir yerde karanlık bir dolapta ilkbahara kadar saklayın. İçinde saklayacağınız karışıma bulabilirseniz bakterileri ve böcekleri öldürücü toz ekleyin. Kış boyunca arada bir çıkarıp hem havalandırın hem kontrol edin: Yumrularda çürüme olan kısımlar varsa orayı kesin ve kesik yere kükürt tozu sürün tekrar gömün.

Bütün bu işler size zor gelirse ve İstanbul, İzmir gibi kışları aşırı soğuk olmayan yerlerde yaşıyorsanız, yumrulu begonyalar sonbahar sonunda toprağıyla beraber iyice kuruduğu zaman hiç dokunmayın; kuru, karanlık, soğuk, rüzgâr ve yağış almayan bir yerde bahara kadar bekletin. Bahar gelince saksıları dışarı çıkarıp uygun yerlerine koyun sulayın. Çok güvenli bir yol değil ama çok da tehlikesi yok.

10- Yumrulu begonyaların çoğaltılmaları
Üretilmesi çoğaltılması tohumla, yaprak çeliğiyle ve yeni sürgün çeliğiyle üç değişik yöntemle olabiliyor. En uygunu en elverişlisi en kolayı yeni sürgünlerinden üretilmesidir. Yumrulu begonyalar her yıl yumrularını daha da büyütür çiçek kalitesi ve verimi de o nispette daha iyi olur. Fakat 4. veya 5. yıldan itibaren eskisi gibi verimli olmaz. O zamana kadar yedeklerini üretmelisiniz.

A) Amatör ev usulü: Kış sonunda veya baharda ektiğiniz yumrudan çıkan sürgünler 10 cm’yi bulduktan sonra ve yaprakları normale yakın bir hal aldığında bunlardan bir veya ikisini tam dipten keserek alın. Kumlu torflu perlitli harç içine direkt dikin. Az sulayın. Sıcak ve çok aydınlık yer sağlamanız gerek: Ev içinde tam pencere kenarında bir yer ayarlayın orada tutun ve direkt güneşten koruyun. Bu çeliklerin mevcut yaprakları dökülebilir, önemli değil. Köklenip yeni yapraklar çıkarana kadar az sulayın, yeni yapraklar biraz geliştiğinde (eğer gece ve gündüz ısı 12 dereceden aşağı düşmüyorsa) dışarı uygun ortama koyun ya da güneş alabileceği bir yere koyun ve sulamayı yavaş yavaş arttırın.
Tutan fidelerin bakımı: Yeni yapraklar iyice büyüdüğünde ve dalın boyu uzadığında yukarda 6. maddede anlattığım gibi sıvı gıda takviyesine başlayın. Çiçek açarsa çiçeklenmesine fazla müsaade etmeyin kuvveti çiçeklere gitmesin çünkü sonbahara kadar yeterli büyüklükte yumru oluşturması gerekiyor. Sonbaharda uyku dönemine geçmesini geciktirmek için eylül ayının sonundan itibaren daha güneşli daha aydınlık bir yerde bulundurun. Çiçek açacaksa tomurcukları tırnak uçlarıyla koparın. Ve bu son gelişim fırsatlarında, ana dalın en ucu hariç, diğer yerlerden çıkan yeni filizleri derhal yok edin. Mevcut yaprakları ile fotosentez yapmaya devam etmesi, yumrusunu böylelikle iyi beslemesi gerekiyor. Kuvveti yeni filizlere çiçeklere gitmemeli. Soğuklar başlayınca, bu İstanbul’da ekimin ortalarında oluyor, o zaman içeriye alın, bol güneşli, bol aydınlık ve çok havadar pencere kenarında tutun. Ne kadar çok güneş alırsa o kadar iyidir. Bütün bu çabalarınız sayesinde yumrusu yeterince sağlıklı bir gelişim göstermiş olur. Yapraklar halinden memnun görünüyorsa en geç kasımın ortalarına kadar bekleyin, önce besin vermeyi kesin sonra sulamayı yavaş yavaş azaltın toprağı ve bütün dalları yaprakları tamamıyla kurusun.
(Başarılı olmazsanız, ekim ayıyla birlikte yapraklarda sararma iyice kendini gösterirse o zaman sulamayı kesmeniz gerekir. Yine de büyük bir ihtimalle yumru oluşmuştur.)
Sonra, yapraklar dallar iyice kuruyunca yukardaki 9. maddede yazdığım gibi yumru için gereken yapılır.

B) Ticari usul: Yumrular şubat ortalarında dikilir ama günde en az 16 saat özel ışıklandırma gerektirir. Ültraviyole ışık tavsiye ediliyor. Bu aynı zamanda zararlı bakterileri de öldürür.
Bu şekilde, yumrular 7 – 8 cm ara ile dikilerek bol süzek toprakta çimlendirilir. Yaprak çürüntüsü ile kum karışımı veya yosun torfu + kum karışımı toprak gerekiyor. Filizler 10 cm boya yaklaştığında hemen esas saksılarına alınır. Daha sonra kuvvetlenen filizlerden bazıları diplerinden kesilerek alınır, küçük saksılarda sıcak ve bol ışıklı bir yerde köklendirilir. Tutan, köklenen, büyümeye başlayan bu fideler normal saksılarına dikilir. Buraya kadar olan aşamalarda sıvı besin takviyesi yapılmamalı, bundan sonra yapılmalıdır.

bitkivecicek.com'dan alıntıdır.
...

YeniGine beğendi.
Emine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 08:13   #609
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Benimkisi de aynı, uyuyor. Çürümüyor da, son 15 gündür az az suluyorum.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 11:34   #610
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2012
Şehir: BİLECİK
Mesajlar: 290
Galeri: 6
Yukaridaki bilgileri okuduktan sonra cok buyuk bir yanlis yaptigimi anladim. Ben yumruyu ters koymusum.

YeniGine beğendi.
Emine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2014, 18:05   #611
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-04-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
sayın bay tömürcek ve mügem teşekkür ediyorum, yorumlarınızı görür görmez hemen içeri aldım. aslında yoğun güneşli değildi balkon ama yine de güneye bakıyordu etkilendi demek ki..
yanık dallarını kestim, kuruyan çiçekleri de kopardım.. yeni çiçekler yapraklar vermeye başladı ama iyileşmesi uzun sürecek gibi

nAzz... Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2014, 21:41   #612
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-05-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 6
Name:  image.jpg
Views: 1664
Size:  71.1 KB Bunlarda benim begonyalarim bu yıl evime ilk defa çiçek aldım ve ins bu zahmetli hobinin hakkından gelebilirim. Bi türlü iki resmi bi arada yukleyemedim hemen ikinci begonyamin resmini de atacağım.

ccandostt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2014, 21:53   #613
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-05-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 6
Iste 2 begonyamin 4 adet resmi

Eklenen Resimler
 
YeniGine, Emine, SUDEM ve 5 kişi beğendi.
ccandostt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2014, 11:10   #614
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2014
Şehir: van
Mesajlar: 1
Ekim ayından beri açıyorlar benimkiler

sebnemn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 13:30   #615
Ağaç Dostu
 
çiçeksever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2006
Şehir: Afyon-Eskişehir
Mesajlar: 1,630
Galeri: 14
Gelin-Damat

Gelin-Damat denen Begonyadan bu hafta pazara gelmişti.Kaçırmadan aldım.Soldaki çiçek katmerli, sağdaki yalınkat.

Eklenen Resimler
  
çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2014, 18:04   #616
Ağaç Dostu
 
lenavita's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 157
yumrulu bengonyalarınıza hayran kaldım güle güle büyütün inşallah bigün benimde olur .özellikle uç çeliklerden çogaltılabilmesi iyi bir yerden çalarım artık ddd

lenavita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2014, 08:13   #617
Ağaç Dostu
 
SUDEM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-05-2013
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 287
Buda benim sevgili begonyam..

Name:  IMAG0346.jpg
Views: 1578
Size:  62.8 KB

Name:  IMAG0352.jpg
Views: 1412
Size:  22.4 KB

SUDEM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2014, 14:47   #618
Ağaç Dostu
 
çiçeksever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2006
Şehir: Afyon-Eskişehir
Mesajlar: 1,630
Galeri: 14
Red face

Böyle güzellikler paylaşmak içindir!

Eklenen Resimler
   
Fatih, yağmur, ahsenn ve 2 kişi beğendi.
çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2014, 19:04   #619
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Ekim ayı ortalarına kadar kurumaya başlamazsa suyu kesin çiçekleri de koparın demiş arkadaş. Ben hala suluyordum Suyu kesin arkadaşlar

Eklenen Resimler
 
YeniGine, Milla ve Jakin beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 20:40   #620
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Suyu kesmiş olmama rağmen hala solmuyor benim begonyam, hayır mı şermi bilemiyorum Ne yapmalıyım ?

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 12:41   #621
Ağaçsever
 
yeha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2014
Şehir: mersin
Mesajlar: 30
merhabalar ben yeni üye oldum benim de bi tane begonyam vardı cok güzeldi gecen bahar almıştım fakat yaz ortalarında önce çiçekleri küçüldü sonra açmadan kuruyup dökülmeye başladılar sonra da bi daha çiçek açmadı şu an cılız bi şekilde duruyo çiçekçi yaz kış çiçekleneceğini bazen dinlenme dönemine girebileceğini söylemişti

Yumrulu Begonya (Begonia tuberhybrida, Begonia tuberosa)

bu sayfada da aynı şekilde bunlara nonstop denildigini yaz kıs çiçek actıgını söylemiş ben çiçeğimin hangisi oldugunu nasıl anlarım yazılanları okudum ama kafam karıştı yardımcı olur musunuz

yeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 14:03   #622
Ağaçsever
 
yeha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2014
Şehir: mersin
Mesajlar: 30
Name:  10414603_645663465510386_1863945889909362932_n.jpg
Views: 1419
Size:  71.1 KB

yeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 14:05   #623
Ağaçsever
 
yeha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2014
Şehir: mersin
Mesajlar: 30
Name:  10409546_645663545510378_2912755249125419957_n.jpg
Views: 1343
Size:  71.9 KB

Name:  10417482_645663195510413_7850239784813230763_n.jpg
Views: 1421
Size:  39.2 KB
ilk başta böyle güzeldi sonra çiçekleri küçüldü açmadan kurudular

YeniGine, hira, efeege ve 2 kişi beğendi.
yeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 17:00   #624
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Sn. yeha, bende konuyu tam bilemiyorum ama normal bir durum sanki bu.. Hatta solup uykuya geçmiş olmaları gerekiyor sanırım ama bende ki de hala solmadı Gerçekten biri cevaplasa şu konuyu

YeniGine ve yeha beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 19:55   #625
Ağaçsever
 
yeha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2014
Şehir: mersin
Mesajlar: 30
Name:  10868065_740189066057825_670361848462027923_n.jpg
Views: 1255
Size:  46.3 KB

bu da şimdiki hali

YeniGine beğendi.
yeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2014, 07:44   #626
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yeha Mesajı Göster
Eklenti 530019

bu da şimdiki hali
Begonyanız çürümüş gibi durmuyor, sağlıklı. Ancak ışık azlığı (kısa günler) ve biraz da besin yetersizliği-ve/veya dengesizliği var gibi görünüyor.Çünkü bunlar Torf içine dikilmişlerdir, torf da besin olmaz devamlı azar azar besin takviyesi yapılmalıdır.

Muhtemelen kısa günler nedeniyle dinlenme devresine de girmiştir. kısa günlerde YUMRu yapar. Serin (10 -15 oC arası) havadar bir yerde muhafaza edin. sulamayı azaltın, mersin için şubat -mart gibi saksı değişimi uygun olabilir veya yumruyu tekrar dikebilirsiniz. Kolay gelsin

YeniGine ve yeha beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2014, 12:17   #627
Ağaçsever
 
yeha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2014
Şehir: mersin
Mesajlar: 30
şu an toprağını değiştirip sıvı besin almayı düşünüyorum umarım yanlış bir şey yapmam yumru konusunda filan hiç tecrübem yok

yeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2014, 17:44   #628
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Şu an sıvı besin veya besin verilmez çünkü kök durmuş olabilir. Besinleri bitki harekete geçin ce (mart nisan) veriniz.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2014, 07:27   #629
Ağaçsever
 
yeha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2014
Şehir: mersin
Mesajlar: 30
peki suyunu ne kadar vermeliyim çünkü her yerinden minik yapraklar fışkırıyor

yeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2014, 07:31   #630
Ağaçsever
 
yeha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2014
Şehir: mersin
Mesajlar: 30
Name:  961457_740690209341044_1271680357_n.jpg
Views: 1176
Size:  69.2 KB

Name:  10850540_740690166007715_309357826_n.jpg
Views: 1332
Size:  55.8 KB

bunları da koçtaştan yeni aldım şimdi bunları büyük saksıya almalı mıyım ve suyunu kaç günde bir ve ne miktarda vermeliyim acaba

efeege, Milla ve Jakin beğendi.
yeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024