agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni998Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-04-2011, 20:05   #301
Ağaç Dostu
 
mor-salkım's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 159
Selamlar, non-stop yumrulu begonyam güneşten yanan yapraklarını kestikten sonra yeni yapraklar çıkarmaya çalışıyor ve sanırım çiçekte açacak. sabırla sevgiyle bekliyorum.

Eklenen Resimler
 
mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 13:29   #302
Ağaç Dostu
 
mor-salkım's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 159
beş gün oldu tomurcuk hala büyümedi hiç başka bir gelişimde yok neden olabilir acaba. yeri sabah güneşi alıyor tam penceremin önünde onunla mı ilgili acaba? kaybetmekten çok korkuyorum begonyamı.

mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 15:45   #303
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
İlk önce yaprakları iyice gelişsin, havalar ısındıkça çiçekler de gelecektir sanırım.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 21:04   #304
Ağaç Dostu
 
mor-salkım's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 159
teşekkürler. ben begonyamı söktüm kökü hiç olmamış gelişmemiş bile diyemiyorum yani. etrafında bez gibi kağıt gibi birşey sarılıydı onu söktüm. derken biraz değişim başladı iyi yönde. bakalım hayırlısı, ilginize çok teşekkürler

mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 21:31   #305
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Şişen tablette köklendirmişler sanırım, etrafındaki kağıttan anladığım . İsterseniz üstüne biraz daha toprak ilave edin, iyice köklensin. Aşağıdaki bilgileri gözden geçirirseniz, size yardımı olacaktır.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 21:32   #306
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Çiçekleri için yetiştirilen yumrulu begonya bakımı birçok açıdan özen ve dikkat ister. Açık havayı, yarı güneşli ortamı, nemli havayı severler: İstanbul’da ve diğer kıyı illerimizde daha sağlıklı gelişim gösterirler. Yumrulu begonyaların çiçeklenmedeki verimleri gündüz süresinin uzunluğuna bağlıdır; sonbaharda gündüzler kısaldıkça çiçek açma verimi düşer, kurumaya başlar, yumrular dinlenmeye çekilir.

Yurdumuzda ve Avrupa’da açık havada yaygın olarak yetiştirilen, yaprakları ve çiçekleri farklı yumrulu begonya cinslerinin standart bakımı vardır, benim vereceğim bilgiler bunlar içindir. İri katmerli çiçekli ve bol renk çeşikliliği olanları “Begonia tuberhybridia” cinsleridir. En yaygın tercih edilenler bunlardır. Kışın dinlenme dönemi geçirmeleri şart. Yaz boyunca yarı güneş alan ağaç veya çardak gölgesinde bulundurulmalı, nemli ortam sağlanmalı. Bu şartlarda çok iyi bir gelişim gösterirler. Aşırı güneşten pek rahatsız olmasalar bile çok da iyi serpilip gelişemezler.

Uyarı: Saksıda hazır aldığınız yumrulu begonyanın dibini biraz kazarak yumru var mı yokmu kontrol edin. Eğer yoksa aşağıda 10-B’de anlattığım şekilde üretilmiştir daha ilk yılıdır. 10-A’da “tutan fidelerin bakımı” kısmında anlattığım gibi bakımını yaparsanız çiçeklenmesine fazla izin vermezseniz sonraki yıl için işe yarar olgunlukta bir yumru oluşturur.

1- Yumrulu begonya yumrularının ekilmeleri
Yumrunun çukurumsu yüzeyi yukarı gelecek şekilde dikilir. Üst kısmın hangi taraf olduğunu üstündeki geçen yıldan kalma “gövde dalı” izinden veya yeni kabaran filizlerden de anlayabilirsiniz. Yumru kendi yüksekliğinin iki misli mesafe toprak altında kalmalı ki yandan ve üstten çıkacak kökler kurumasın.

Toprak: Humuslu ve özellikle “kumlu” iyi bahçe toprağı ile torf karışımı yeterlidir. Kestane toprağı da katılabilir, maksat toprağın süzdürebilirliğini ve havadarlığını arttırmak. Ayrıca bu karışıma bir miktar çürümüş sığır gübresi karıştırılabilir. Torfa dörtte bir oranında kum veya kumlu bahçe toprağı veya perlit katmak şarttır: Bunu torf ile karıştıracaksınız ki toprak fazlaca süzek ve havadar olsun.

Yumruları ne zaman hangi ay dikmeli? Dış ortamda yumruların ekimi için en güvenli zaman don tehlikesinin ortadan kalktığı ve serin günlerin henüz sona ermediği zamandır – İstanbul’da nisanın ilk haftasıdır. Eğer nisan sonuna doğru veya mayıs ayında erken çiçeklenmelerini istiyorsanız ve riski göze alacaksanız çok daha önce dikmelisiniz.
Yumruları çimlendirmeyi kış sonuna doğru evde başlatacaksanız, önce sakladığınız soğuk yerden alın 20º C derece dolaylarında oda sıcaklığında iki hafta bekletin. Evinizin içinde bol güneş alan, havadar ve biraz serin (18 – 20º C) pencere önü varsa şubatın ortasını geçince ekebilirsiniz. Ev içinde bu güneşli yerde yumrular çimlenir büyümeye başlar. Böylece, havalar biraz ısınana kadar yumrular bir hayli gelişim kat etmiş olur. Sonra 15 dereceden daha serin olmayan günlerde saksıları dışarı çıkarın, akşamları tekrar içeri alın. Bir hafta böyle idare edip açık havaya alıştırdıktan sonra, ısı gece 12 derece altına düşmüyorsa devamlı dışarıda tutun.

Yeni dikilen yumruları sulamaya dikkat: Yumrular yeni ekildiği zaman toprak yeterince nemli ise sulamamalı. Fazlaca ıslak toprakta yumrular kolayca çürüyebilir. Zamanla filizler çıksa bile çok az sulamaya devam etmek gerekiyor. Hafif nemli toprak şarttır. Ne zaman yeşil yapraklar iyice kendini gösterirse o zamandan başlanarak sulama yavaş yavaş arttırılmalı.

2- Gelişim aşamalarında saksı değişimi yarar sağlar
Bir yumru ilkin küçük bir saksıya dikilmelidir. Saksının ortasında olan yumru ile saksı kenarında iki parmak mesafe olmalı. Bu bir süre için yeterlidir. Yumrulu begonyanız güzel bir gelişim gösterdiğinde 5 cm gibi çok az farkla biraz daha büyük bir saksıya aktarmalısınız. Daha da kuvvetli büyüyecektir. Gür büyüme aynen devam ederse çiçek açmasına yakın günlerde ikinci defa saksı değişimi yapılabilir ama bu son olmalıdır.

3- Sulama
Uzun süre çamur gibi kalan veya suya fazlaca doymuş topraklar yumrulu begonya için hiç iyi değildir her an yumruları çürütebilir. Saksısının dip deliklerinden sızan suyun birikeceği alt tabak olmamalıdır veya buna bir şekilde çözüm bulmalısınız ki toprak sızan suyu geri emmesin suya doymasın çabuk kurusun siz de ona göre gereken sıklıkta sulayın. Yetişkin ve çiçeklenmiş yumrulu begonyalar kuru toprakta fazla bekletilmeye gelmez: Toprağı nemini biraz kaybedince vakit kaybetmeden tekrar bolca sulanmalıdır yoksa yapraklarda, çiçeklerde ve dallarda ciddi tahribatlar olur.

4- Destek çubukları
Özenle bakılan yumrulu begonyalar çiçeklerini taşıyamaz dallar eğilir. Toprağına ince çubuklar batırılmalı, uzayan dallar çubuklara bağlanmalıdır. Sarkan cinslerde gerekmiyor elbette ama isterseniz aşağı sarkması yerine yukarı doğru gelişimini çubuklara bağlayarak sağlayabilirsiniz.

5- Çiçek ve tomurcuk budaması
1- Erkek çiçekler solunca kendiliğinden dökülür. Dişi çiçekler genelde dökülmez tohuma kaçar. Güzellikleri azalan dişi çiçekleri meyve bağlamaya başlamadan önce hemen makasla kesin atın. Yoksa çok kuvvet çekerler hem yeni gelişmeler yavaşlar hem yumru gelecek yıla iyi hazırlanamaz.
2- Çiçek tomurcuklarının çoğunun yok edilmesi: Kış sonunda çelikle üretilen bu yılın genç yumrulu begonyalarında yapılmalı. Çünkü bunların henüz yumrusu yoktur. Topraktan alınan ve fotosentezle üretilen gıdanın çiçeklere değil bitkinin bütününe harcanması için çoğu tomurcukları ilk belirdiklerinde tırnak uçlarıyla koparın, daha az çiçeklenmesini sağlayın. Bu tomurcuk budaması, sonbahara kadar kaliteli yumru gelişimi sağlanması için çok işe yarar. Begonyanız bu yıl ne kadar kaliteli yumru oluşturursa gelecek yıl o kadar iri çiçekler açar.

6- Gıda takviyesi ne zaman başlamalı ne zaman sona ermeli?
Yumruların köklenmesi dallanması yapraklanması olgun bir hal aldığında sıvı besin takviyesine başlanmalı. Dörtte bir azaltılmış dozda özel sıvı besin ile “haftada bir defa gıda takviyesi” yapmanız en iyi gelişimi sağlar. Sonbaharda ne zaman yapraklarda sararma başlarsa o zaman gıda takviyesini hemen bırakın sulamayı azaltın.

7- Sonbahara giriş bakımı
Eylül sonunda başlayan bu süreçte yumrulu begonyalar çok daha aydınlık ve daha fazla güneş alan bir yerde bulundurulmalı. Mevcut dalların en uç kısımları hariç, başka yeni filizler çıkarsa koparılmalı. Dokunmadığınız dal uçlarında çiçek tomurcuğu oluşuyorsa onları da hemen koparın. Bitki yapraklarıyla fotosenteze devam etmeli, yumruyu beslemeli. Bu yıl yumru ne kadar sağlıklı gelişirse büyük olursa gelecek yıl çiçekleri de o nispette daha büyük olur.

8- Sonbaharda dinlenme dönemine girmesini siz sağlayın
Havaların iyice soğuyup yaprakların ani ölümleri beklenmemeli çünkü soğukta ölen yapraklar ve saplar çeşitli çürütücü mikroorganizmaların saldırısına uğrar, bu çürüme yumruya da zarar verir. Ekim ayı ortalarına kadar yapraklarda sararma olmadıysa sulamayı kesin kurumaya terk edin. Dalları kesmeyin: Kuruma zamanla kendiliğinden gerçekleşmeli. Kendiliğinden kopan yapraklar ve dallar saksıdan hemen uzaklaştırılmalı. Daha önceden, Eylül ayı ile birlikte sararmalar baş gösterirse, tüm yapraklarda olmuşsa sulamayı yavaş yavaş azaltın. Ağustosta sararma başlaması normal değildir: Ya yeri yeterince güneş almıyor ya da gıdasız kalıyor demektir. Yine de bitkinin biyoritmine uyun ve sulamayı yavaş yavaş azaltın kurusun aksi takdirde çürür.

9- Yumruların bahara kadar saklanması
Bitkinin kuruması tamamlandığında yumruları sökün, üstündeki toprağı temizleyin. Sonra kâğıt havlu üzerinde birkaç gün bekleterek biraz daha kurutun. Sonra yumruları çok havadar olan kupkuru torf içinde veya perlitli kuru ve temiz kumlu toprağa gömün, 15 dereceden sıcak olmayan, don tehlikesine de maruz kalmayan bir yerde karanlık bir dolapta ilkbahara kadar saklayın. İçinde saklayacağınız karışıma bulabilirseniz bakterileri ve böcekleri öldürücü toz ekleyin. Kış boyunca arada bir çıkarıp hem havalandırın hem kontrol edin: Yumrularda çürüme olan kısımlar varsa orayı kesin ve kesik yere kükürt tozu sürün tekrar gömün.

Bütün bu işler size zor gelirse ve İstanbul, İzmir gibi kışları aşırı soğuk olmayan yerlerde yaşıyorsanız, yumrulu begonyalar sonbahar sonunda toprağıyla beraber iyice kuruduğu zaman hiç dokunmayın; kuru, karanlık, soğuk, rüzgâr ve yağış almayan bir yerde bahara kadar bekletin. Bahar gelince saksıları dışarı çıkarıp uygun yerlerine koyun sulayın. Çok güvenli bir yol değil ama çok da tehlikesi yok.

10- Yumrulu begonyaların çoğaltılmaları
Üretilmesi çoğaltılması tohumla, yaprak çeliğiyle ve yeni sürgün çeliğiyle üç değişik yöntemle olabiliyor. En uygunu en elverişlisi en kolayı yeni sürgünlerinden üretilmesidir. Yumrulu begonyalar her yıl yumrularını daha da büyütür çiçek kalitesi ve verimi de o nispette daha iyi olur. Fakat 4. veya 5. yıldan itibaren eskisi gibi verimli olmaz. O zamana kadar yedeklerini üretmelisiniz.

A) Amatör ev usulü: Kış sonunda veya baharda ektiğiniz yumrudan çıkan sürgünler 10 cm’yi bulduktan sonra ve yaprakları normale yakın bir hal aldığında bunlardan bir veya ikisini tam dipten keserek alın. Kumlu torflu perlitli harç içine direkt dikin. Az sulayın. Sıcak ve çok aydınlık yer sağlamanız gerek: Ev içinde tam pencere kenarında bir yer ayarlayın orada tutun ve direkt güneşten koruyun. Bu çeliklerin mevcut yaprakları dökülebilir, önemli değil. Köklenip yeni yapraklar çıkarana kadar az sulayın, yeni yapraklar biraz geliştiğinde (eğer gece ve gündüz ısı 12 dereceden aşağı düşmüyorsa) dışarı uygun ortama koyun ya da güneş alabileceği bir yere koyun ve sulamayı yavaş yavaş arttırın.
Tutan fidelerin bakımı: Yeni yapraklar iyice büyüdüğünde ve dalın boyu uzadığında yukarda 6. maddede anlattığım gibi sıvı gıda takviyesine başlayın. Çiçek açarsa çiçeklenmesine fazla müsaade etmeyin kuvveti çiçeklere gitmesin çünkü sonbahara kadar yeterli büyüklükte yumru oluşturması gerekiyor. Sonbaharda uyku dönemine geçmesini geciktirmek için eylül ayının sonundan itibaren daha güneşli daha aydınlık bir yerde bulundurun. Çiçek açacaksa tomurcukları tırnak uçlarıyla koparın. Ve bu son gelişim fırsatlarında, ana dalın en ucu hariç, diğer yerlerden çıkan yeni filizleri derhal yok edin. Mevcut yaprakları ile fotosentez yapmaya devam etmesi, yumrusunu böylelikle iyi beslemesi gerekiyor. Kuvveti yeni filizlere çiçeklere gitmemeli. Soğuklar başlayınca, bu İstanbul’da ekimin ortalarında oluyor, o zaman içeriye alın, bol güneşli, bol aydınlık ve çok havadar pencere kenarında tutun. Ne kadar çok güneş alırsa o kadar iyidir. Bütün bu çabalarınız sayesinde yumrusu yeterince sağlıklı bir gelişim göstermiş olur. Yapraklar halinden memnun görünüyorsa en geç kasımın ortalarına kadar bekleyin, önce besin vermeyi kesin sonra sulamayı yavaş yavaş azaltın toprağı ve bütün dalları yaprakları tamamıyla kurusun.
(Başarılı olmazsanız, ekim ayıyla birlikte yapraklarda sararma iyice kendini gösterirse o zaman sulamayı kesmeniz gerekir. Yine de büyük bir ihtimalle yumru oluşmuştur.)
Sonra, yapraklar dallar iyice kuruyunca yukardaki 9. maddede yazdığım gibi yumru için gereken yapılır.

B) Ticari usul: Yumrular şubat ortalarında dikilir ama günde en az 16 saat özel ışıklandırma gerektirir. Ültraviyole ışık tavsiye ediliyor. Bu aynı zamanda zararlı bakterileri de öldürür.
Bu şekilde, yumrular 7 – 8 cm ara ile dikilerek bol süzek toprakta çimlendirilir. Yaprak çürüntüsü ile kum karışımı veya yosun torfu + kum karışımı toprak gerekiyor. Filizler 10 cm boya yaklaştığında hemen esas saksılarına alınır. Daha sonra kuvvetlenen filizlerden bazıları diplerinden kesilerek alınır, küçük saksılarda sıcak ve bol ışıklı bir yerde köklendirilir. Tutan, köklenen, büyümeye başlayan bu fideler normal saksılarına dikilir. Buraya kadar olan aşamalarda sıvı besin takviyesi yapılmamalı, bundan sonra yapılmalıdır.

bitkivecicek.com'dan alıntıdır.
Bu bilgileri güncellemek istedim.

kasap.94, Emine ve Jakin beğendi.
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 22:11   #307
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
Benim begonyalarımın filizlenmesi tam 30 gün sürdü.sonunda yeşili göründü.

hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 09:13   #308
Ağaç Dostu
 
mor-salkım's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 159
Çok teşekkürler acemifüsun. Yazıdan okuduklarım kadarıyla yaptığım doğru şu anda ayrıca benim begonyamın henüz yumrusu yok. Zaten çiçek açmıyor bana öyle geliyorki garibim kök ve yumru oluşturmaya çalışıyor. Şu anda sevimli yaprakları var üç tane büyük birazda minik minik ve bakıyorum onlarda gelişiyor. Daha güzel bir saksıya ektim onu ve daha güzel bir yere aldım geçenlerde. İyiki yapmışım ayrıca aşırı sulamamaya da özen gösteriyorum. İlk aldığımda o kadar şeker pembiş çiçekleri vardı ki anlatamam. bir tane de beyaz edineceğim çok heves ediyorum. bir de geçenlerde büyük bir markette 7 liraya iki tane max. 2 cm büyüklüğünde begonya yumrusu satılıyordu. almadım sanki çok küçüktüler acaba o kadarcık mı oluyor diye de aklımda soru işareti oldu ama yetişmiş alacağım daha garanti olur gibi geliyor. Bilgilendirdiğiniz için gerçekten teşekkürler hepsini okudum çok iyi oldu.

mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 15:50   #309
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Merhaba,benim begonyalarim uyku modundan ciktilar.Fotografladim,fakat fotograflayamadigim bir tanesi,cicek bile verdi.

Eklenen Resimler
 
sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2011, 12:12   #310
Ağaç Dostu
 
Periş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: mersin
Mesajlar: 1,407
Sevgili füsun verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim

Periş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2011, 00:34   #311
Ağaç Dostu
 
Batuhan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 535
Arkadaşlar fazla kırmızı soğanı olan varsa banada verebilirmi.

Batuhan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 15:12   #312
Ağaçsever
 
koala980's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 54
Galeri: 7
Begonyamın çiçeklerindeki küçük böcekler

Yaklaşık 20 gün önce bir beyaz bir sarı begonya aldım.Daha öncede balkonda begonya bakmıştım.Herhalde hava sıcaklığına göre yeşerip çiçekleniyordu.Çünkü çiçeklenmesi bazen haziran ayını buluyordu. Yenileride balkona koydum. Ama havalar serin gitti Bursada.( 5 ila 10 derece arasındaydı.) İkisininde üzerinde bol bol çiçekleri vardı.Çiçekleri sararmaya ve dökülmeye başladı.Forumda bu bölümü okudum ve onları içeri alıp daha dengeli sulamaya başladım. Ama sarı olanın çiçekleri hızlı bir şekilde sararmaya devam etti(Kurumuş gibi oldular).Ve bu hafta sonu sarı olanın üzerinde siyah küçük böcekler gördüm. Hemen diğer çiçeklerimden ayrı bir yere koydum. Ne olduklarını anlamadım. Beyaz olana da baktım onda yoklar.Beyazın da çiçekleri sararıyor fakat genel olarak formu da çiçekleri de daha iyi görünüyor. Fotoğraflarınıda ekledim. Yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler.
Name:  DSC02020.jpg
Views: 10065
Size:  40.2 KB

Name:  DSC02018.jpg
Views: 4516
Size:  27.1 KB

koala980 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 16:59   #313
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Bu fotoğraf oldukça uzaktan çekildiği için, zor anlaşılsa da; herhalde begonyanızda olan böcek dedikleriniz bit. Bence hemen arapsabunu, sıvı yağ olan karışımı tüm yaprakların, altlarına, üstlerine , çiçeklerine uygulayın. Sitemizde ev yapımı ilaçlar bölümünde Mine hanımın tarifini bulabilirsiniz. Çiçek kıvrımlarının arasına bitlerin saklanma durumu olabileceğinden , isterseniz çiçeklerini koparıp, uzaklaştırın.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 17:29   #314
Ağaçsever
 
koala980's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 54
Galeri: 7
acemifüsun hızlı cevabın için çok teşekkürler.Aslında fotoğraf yakından ama o çiçekte üstündeki bitlerde çok küçük oduğu için sanırım net gözükmüyor.Hemen dediğin yere bakacağım.

koala980 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 23:49   #315
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Merhaba arkadaşlar,

Bugün begonya yumruları aldım 1-2 gün içinde dikeceğim. Üzerinde "Begonia double red" yazıyor. Cinsi hakkında yardmıcı olur musunuz?


Düzenleyen KaraGölge : 26-04-2011 saat 00:32
KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 00:11   #316
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sn. KaraGölge,

Google'a ''Begonia double red'' yazdım, yabancı kaynaklı bir çok başlık çıktı. Bu sayfanın çevirisini yap diye tıklayınca, anlayabileceğimiz, epey bilgiye sahip oluyoruz.
Begonyanızın çok güzel çiçekleri olacak, sağlıkla büyütün
Daha önceki mesajlarda yumrulu begonyalarla ilgili detaylı bilgiler de mevcut, umarım yardımcı olabilmişimdir.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 00:28   #317
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Sn. KaraGölge,

Google'a ''Begonia double red'' yazdım, yabancı kaynaklı bir çok başlık çıktı. Bu sayfanın çevirisini yap diye tıklayınca, anlayabileceğimiz, epey bilgiye sahip oluyoruz.
Begonyanızın çok güzel çiçekleri olacak, sağlıkla büyütün
Daha önceki mesajlarda yumrulu begonyalarla ilgili detaylı bilgiler de mevcut, umarım yardımcı olabilmişimdir.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Tabii ki bende araştırdım. Bilgilerin çoğunu inceledim zaten. Double red diye bir cinse rastlayamadım.
Belki farklı bir bilgi edinirim diye sordum. Ayrıca bu mesajımında bu foruma bir giriş niteliği taşıdığını düşünüyorum.

KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 12:51   #318
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge Mesajı Göster
Cevabınız için teşekkür ederim.
Tabii ki bende araştırdım. Bilgilerin çoğunu inceledim zaten. Double red diye bir cinse rastlayamadım.
Sevgili KaraGölge Begonia Double Red diye yazınca bende Googleda çıktı Çok güzel kırmızı çiçekli bir cins
Keşke fotoğraf kopyalamayı becerebilseydim, buraya fotoğrafını eklerdim

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 21:48   #319
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Sayın Füsün hanım tamam dediğiniz gibi olsun. Google dan bulduğum resim.

Eklenen Resimler
 
canannuman beğendi.
KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 10:51   #320
Ağaçsever
 
koala980's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 54
Galeri: 7
Merhaba herkese,
Sarı begonyamın çiçeklerini koparıp arapsabunlu solüsyonla fısfısladım. Tekrar yapacağım. Üstünde tekrar bit görmedim.Tekrar teşekkürler. Şimdi yeni bir sorunum var. Gece hava soğuk oluyor diye içeri aldığım pembe begonyamı sabah çıkarırken ana daldan kırıldı. Bu kadar hassas olmasına şaşırdım. Düşme çarpma yok aslında sadece elimde biraz hızlıca sarsıldı.Neyse şimdi çiçeğimin büyük kısmı kırıldı.Geriye ana bitkinin 1/3'ü büyüklüğünde bir dal kaldı. Kırılan kısım için yapabileceğim bir şey var mı?Ümitli değilim ama aynı saksının dibine diktim tekrardan(Önerilerinizi bekliyorum...

koala980 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 21:38   #321
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Kırılan dalı 3 göz çelik olarak hazırlayın. Küçük pet bardağa kum ve torfu karıştırıp, çeliğinizi dikin. Gölge bir yerde, sera uygulayın, her gün havalandirin. Ben olsam bu şekilde köklendirmeye çalışırdım

kasap.94 beğendi.
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 22:13   #322
Ağaç Dostu
 
CEBECİ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-02-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 131
Geçen seneki begonyalarımın soğanlarını saksılarda bırakmıştım.Bu yıl yeniden yeşerirler inşallah

güzelliğiyle bana sürpriz yapan begonya
Name:  100_1879.jpg
Views: 7816
Size:  47.9 KB

diğerleri

Name:  100_1880.jpg
Views: 4769
Size:  53.4 KB

Name:  100_1881.jpg
Views: 9579
Size:  60.6 KB

CEBECİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 11:18   #323
Ağaçsever
 
koala980's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 54
Galeri: 7
Sayın acemifüsun öneriniz için teşekkürler. Bunu hemen deneyeceğim. Üzerinde bol bol çiçek var.Çiçekleri bu dönemde bitkiyi fazla yorar mı acaba? Çiçekleri kalsın mı yoksa koparmak gerekir mi bir de bu konuda fikrinizi almak isterim.Teşekkürler.

koala980 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 14:46   #324
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Sayın CEBECI ,cok guzelmisler..Masallahlari varmis.Insallah bu senede utandirmazlar sizi.
Sayin koala,cicekleriyle kalsinlar.Onlar zamani gelince kendiliginden duser zaten.Siz acemifusun arkadasimizin dedigi gibi dikin.

sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 20:41   #325
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sayın koala980 okuduğum bilgilere göre; Eylülden itibaren çiçeklenmesine izin verilmiyor. Çünkü; sonbaharda bitkinin yumru oluşturması gerekiyor. Bence tam açma zamanı, bırakın bol, bol çiçeklensin.
Begonyaların gövdeleri gelişince, kırılgan dal yapıları sebebiyle, yanlarına bir destek çubuğu gerekiyor. Böyle kırılmaların olmaması için.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 21:30   #326
Ağaçsever
 
koala980's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 54
Galeri: 7
Aslında ben kırılan dalın üzerindeki çiçekleri koparmaya gerek var mı diye sormak istemiştim.Kök oluşturmaya çalışacağı için gücünü çiçeklere vermek yerine kök oluşturmak için kullanması daha mı doğru olur diye düşünmüştüm.Diğer begonyalarımda çiçekli ve onlardan çok memnunum. Yalnız hemen onlara destek çubukları ayarlayacağım.Önerileriniz için teşekkürler.

koala980 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 07:50   #327
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
O kadar güzeller ki, bu başlıkta da paylaşmak istedim
Güllere benziyorlar, müthiş, bayıldım.

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2011, 22:21   #328
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi koala980 Mesajı Göster
Aslında ben kırılan dalın üzerindeki çiçekleri koparmaya gerek var mı diye sormak istemiştim.Kök oluşturmaya çalışacağı için gücünü çiçeklere vermek yerine kök oluşturmak için kullanması daha mı doğru olur diye düşünmüştüm.Diğer begonyalarımda çiçekli ve onlardan çok memnunum. Yalnız hemen onlara destek çubukları ayarlayacağım.Önerileriniz için teşekkürler.
Ben yanlış anlamışım. Çelikteki çiçekleri tabiiki kopartın, kuıvveti köke gitsin

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 15:33   #329
Ağaçsever
 
koala980's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 54
Galeri: 7
Sayın acemifüsun cevabınızı bugün gördüm. Zaten serayıda az önce hazırlayabildim.Çiçeklerini koparmamıştım.Solup çoğu döküldü zaten. İlk kez sera hazırladım.İçeride begonya pet bardağa dikili sonra tekrar pet şişenin içine koydum ve pet şişeyi kestiğim yerlerden bantladım. Bantlamadan önce biraz su verdim begonyaya.Kapağınıda kapattım.Gerçi şimdi açıp kalan çiçekleride koparacağım.Ama önce olmuş mu sormak istedim. Bu arada sulamayı nasıl yapmalı ya da ne kadar böyle kalmalı bilgi verirseniz sevinirim.
[ATTACH]210848[/ATTA.CH]

Eklenen Resimler
 
kasap.94 ve canannuman beğendi.
koala980 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 16:49   #330
Ağaç Dostu
 
Periş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: mersin
Mesajlar: 1,407
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Ben yanlış anlamışım. Çelikteki çiçekleri tabiiki kopartın, kuıvveti köke gitsin
Bunlarda benim begonyalar füsuncum seninkinin eline su dökemez ama

Eklenen Resimler
  
Jakin beğendi.
Periş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024