14-09-2009, 00:05 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Yabani Soğan
Killi toprakta her kış rasladığım yabani soğanın başka bir ismi var mıdır bilmiyorum Ben yabani soğan diyorum çünkü aynı soğan kokusunda ve tadında, normal soğan boyunda sadece normal soğan daha suluyken o daha kuru oda ince yani etsiz olduğu için. Normal soğanın kökü yumurta kadar onun kökü fındık kadar. Yeniyorsa benim bu kış soğan almama gerek kalmaz. Geçen ilkbaharda tadına bakmıştım ama ne olur ne olmaz diyerek yemedim. Yenir mi |
23-09-2009, 17:39 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın samsunlu bu yabani soğanların (allium )Tübitak'ın listesine göre Türkiye'de doğada 200 den fazla türü bulunmaktadır. Bu çok büyük bir grup. Bahsettiğinizin çiçekli halini eklerseniz belki ne olduğu konusunda bir şeyler söyleyebiliriz. Ayrıca doğada fındık kadar olan soğanlar kültüre alınıp bahçeye ekildiğinde yumurta boyuna gelmeleri çok normal. Diğer bir deyişle bahçeye ektiğiniz soğanlara bir kaç yıl hiç müdahale etmeden kendi haline bırakırsanız. Bir kaç yıl sonra soğanları ancak fındık kadar olur. |
24-09-2009, 22:09 | #5 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Yorumlarınız için teşekkürler. Yenmesi konusundada bir bilginiz var mıdır? |
||
25-09-2009, 18:39 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın samsunlu ne olduğunu bilmediğim için yenmesi konusunda bir şey diyemem. Ancak bu soğanlılar doğada genellikle tohumdan çoğaldıklarından dolayı. ilk sene çok fazla gelişip çiçek açmazlar. Belki ikinci veya üçüncü sene açarlar. Yani bahçede ekilen soğan gibi ilk sene olanlar çiçek açmıyorlar daha sonraki yıllarda çiçek açıyorlar. Ama mutlaka açıyorlar. |
05-01-2010, 22:56 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Herkeze tekrardan merhaba uzun bir sürenin ardından yabani soğan dediğim bitki tekrar görülmeye başladı. Kök kısmınında resmini çekecektim fakat daha soğanı yeni yeni büyüyor ilerleyen zamanda onunda resimlerini çekerim. İşte resmi: |
07-01-2010, 22:15 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2008
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 390
|
Buna çok benzer bir yabani allium türüne raslamıştım. Riske girip tadına baktım, bildiğimiz soğana benziyordu. hafif sarımsağımsı bi kokusu da vardı ama. |
09-01-2010, 23:34 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Ben de geçtiğimiz senelerde görünüş olarak bunun aynısı bitkiler buldum ve tadına baktım; tadı ve kokusu tamamen sarımsakla aynıydı. Ama çok kuru ve lifliydi, çiğnenmesi ve yutulması güçtü. O an ekmek arasına koyup tuzlayarak yemeyi çok istedim ama malesef çok lifliydi. |
10-01-2010, 00:11 | #12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Alıntı:
|
|
10-01-2010, 00:15 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Sakarca değilmiş. Yanılmışım. |
10-01-2010, 20:43 | #14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
10-01-2010, 21:01 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Resimde yalnız yaprakları görünüyor, çiçek açtığında fotoğraflarsanız teşhis edebiliriz sanırım. Bu hali ile birşey söylenemez. Yabani soğan türleri çok fazla sayıda ancak bildiğimiz soğan dışında bazı yabani türleri de yeniyor. |
21-01-2010, 20:37 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Yanılıyorsam lütfen düzeltin ama buralarda bu bitki Şubat ayı gibi çiçek açıyor. Siyah kadife gibi çiçekler... Müthiş bir kokusu var ve '' kardamak'' deniliyor. Bazı yerlerde ise '' yardamak'' diye tanınıyor. Umarım aynı bitkiden bahsediyoruzdur... |
24-01-2010, 20:56 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Bugün önceden gözüme takılan bir yerdeki otları koparmaya gittim yağmur fırtına demeden. Buldum ve kopardım. O sırada oradan geçen bir aile bana (ve anneme) tuhaf tuhaf bakıp bu otun ne olduğunu sordular (ee o havada sen git şehir merkezindeki iskele civarından ot yol, tabii tuhaf bakarlar ). Yabani pırasa deyince bizim bahçenin kenarlarında çok var dedi biri. Sonra diğer kişi "onlar nergis" dedi, ben de nergis olmadığını anlatmaya çalıştım ama onlar bize hala nergisleri yiyecekmişiz gibi bakıp gülüşerek uzaklaşıyorlardı. Sonra beni de bir tereddüttür aldı, buralarda dağda bayırda bahçede nergis bolca yetiştiği için acaba yanlışlıkla nergis mi söktüm-kopardım diye düşünmeye başladım. Nergisin yaprak düzeni böyle değil, bu topladıklarımın yaprakları farklı seviyelerden çıkıyor; oysa nergisin yaprakları aynı noktadan çıkıyor. Yine de tereddüt ediyorum, bu ottan çok bol miktarda orada vardı ve ben ya süs bitkisiyse diye daha fazla koparmaya kıyamadım. Gayet soğan-pırasa karışımı ağır bir kokuya sahipler. Eğer yenebilir bir bitkiyse gidip demetlerce toplayabilirim Düzenleyen Nariel : 25-01-2010 saat 11:48 |
24-01-2010, 21:29 | #19 |
Ağaç Dostu
|
|
25-01-2010, 11:36 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar dün topladığım ve yukarıda yazdığım otları bugün pişirip afiyetle yedik. Soğan, sarımsak ya da pırasa gibi birşeydi (daha çok pırasa gibi), nergis olmadığı kesindi Harika bir tattı, yapraklar lifli değildi, hele o beyaz kısım aynı pırasa mübarek.. Bulabilenler mutlaka tatsın. Bir ara gidip yeniden toplamayı ve İstanbul'a giderken yanımda götürmeyi planlıyorum. |
25-01-2010, 11:43 | #21 |
Ağaç Dostu
|
|
15-03-2010, 17:29 | #23 |
Ağaç Dostu.
|
Bunlar yabani soğan türlerine (Allium sp.) benziyor. Allium cepa (Yemeklik soğan türü) Alliumların bazıları güzel çiçeklidirler. |
14-04-2011, 16:49 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: ankara-gölbaşı
Mesajlar: 714
|
Bursa da bizim köyde haftasonu epey dolaştık annemle. Yabani soğan, hatta sarımsak vardı heryerde. Çok ilginç ben de ilk defa duyuyorum. Annem ve anneannem ilk defa duymuyordu ama |
15-04-2011, 21:09 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
|
Sayın Samsunlu55, aynı bitkiden benim bahçemde de var. Sapları soğandan daha ince koyu renkli ve lifli, zor kopuyor. Soğan kısmını zedelememk için bir saptan kopardım soğandan çok sarımsak kokusu vardı. Hiç çiçek açtığını görmedim, takip ediyorum. Sayın Narlıer sizin fotografınızdakiler körmene benzettim, harika tadı var. Geçen sene sayın Balbay yollamıştı, kökte bulunan soğancıklarını bahçeye ekmiştim ama bu sene çıkmadı umarım çıkar. |
21-01-2012, 23:13 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2011
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 413
|
Lifli Sebzeler
Sevgili Forumdaşlar, lifli sebzelerden uzak durmayın. Çünkü lifli sebzeler sağlığımız için son derece değerli besinlerdir. Size şöyle açıklıyayım. 2 çeşit lif vardır. 1- Çözünebilen lifler: Bu lifler sindirim sistemimizde çözünerek kana karışır ve kandaki kötü kolestrolü temizler ve böbrekler vasıtasıyla atımını sağlar. 2- Çözünemeyen lifler: Bunlarda bağırsaklarımızda diş fırçası vazifesi görerek bağırsaklarımızda emilim vazifesi gören kılcıkların aralarında biriken dışkıları temizler ve bağırsak kirliliğini önler. Bu bağırsak kirliliği önlenmediği takdirde zamanla zararlı bakterilerin üremesine sebeb olur. Bu bakterilerde bağırsak enfeksiyonlarına sebeb olur. Tez zamanda bu enfeksiyonlarda tedavi edilmediği takdirde kolon kanserine sebeb olur. İşte tüm bu sorunlar ile yüzyüze kalmamak için hergün düzenli olarak lifli gıda tüketmekte fayda var. Kalın sağlıcakla. |
22-01-2012, 00:05 | #27 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Alıntı:
Sitrus pektin, greyfurt, elma, üzüm ve erikte bol miktarda bulunmaktadır.Kolestrol yüksekliği ve kanserden korunma için kullanılmaktadır. Modified citrus pektin (MCP), insanlarda yapılan küçük bir çalışmada meme kanseri hücrelerinin başka organa sıçramasını azaltabileceği gösterilmiştir.Başka bir çalışmada da prostat kanserinde PSA yanıtı sağladığı belirtilmiştir..Hayvan çalışmalarında MCP'nin meme kanseri, prostat kanseri, kalınbağırsak kanseri ve malign malinomanın diğer organlara sıçramasını engellediği, kanser hücrelerini öldürdüğü, ve damarlanmayı engellediği..gösterilmiştir. Kaynak: Hangi Kansere Hangi Bitki kitabı- Doçent Dr. Canfeza Sezgin .............. Nedense toplum olarak mandalin ve portakala daha fazla önem veriyoruz.Oysa onlardan daha ucuz olabilen greyfurttan yeterince faydalanmayız pek.. Oysa greyfurt çok değerli bir meyvedir.Fakat ilaçlarla çoğunlukla etkileşime girdiği için özellikle, tansiyon, kalp, depresyon ilacı alanların kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir. Düzenleyen pria : 23-01-2012 saat 01:07 |
|
07-03-2012, 12:48 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Allium neapolitanum olduğunu düşünüyorum. Güney Kıbrıs'ta yerel olarak zeytin, ekmek, soğan eşliğinde taze olarak tüketildiği bilgisi, yapılan bir araştırmadaki raporda mevcuttur. İngilizce olarak okumak isteyenler için, araştırmanın tam ismi: 'An ethnobotanical survey of wild edible plants of Paphos and Larnaca countryside of Cyprus' URL: http://www.ethnobiomed.com/content/2/1/34 |
03-10-2019, 23:34 | #29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-10-2019
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 1
|
(Samsunlu 55 ) Bunun adı kever yeşilliktir çokta güzeldir iranda çok var onlar yeşillik olarak yiyorlar tabi bizde Hakkâri yüksekova da çok yiyoruz tadı da süper ve yetiştiriyoruz... Düzenleyen Geverdiri30 : 03-10-2019 saat 23:36 Neden: Hata |
21-11-2019, 19:55 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
|
Bizim köyde de doğal olarak bulunuyor ama daha hiç tadına bakamadım GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
|