agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 2 Gönderen Mine Pakkaner
  • 1 Gönderen lizard
  • 1 Gönderen Ferda Ülkümen
  • 1 Gönderen mehmet55
  • 2 Gönderen hakikitosunpasa

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-06-2006, 15:57   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
KEDİOTU (Valeriana officinalis)



DOĞAL BİR SEDATİF: KEDİOTU


Valeriana officinalis L. subsp. officinalis

İngilizce : Valeriana
Almanca : Baldrian
Fransızca : Valeriane
Drog adı : Radix Valerianae cum Rhizoma Valerianae(Kediotu kökü ve Kediotu rizomu)
Familya : Valerianaceae

GİRİŞ

Modern çağ, modern yaşam alanları ve teknolojide görülen baş döndürücü gelişmeler yaşantımıza hiç kuşkusuz bir takım kolaylıklar kazandırmıştır. Ancak huzursuzluk, stres, uyku düzensizliği, bedensel ve zihinsel yorgunluk gibi rahatsızlıkları hayatın bir parçası haline getirmiştir. Bu tür rahatsızlıkların giderilmesi için sentetik kökenli ilaçların kullanılması salık verilmiş ve bu ilaçların bağımlılık yapması, kişileri intihara sürüklemesi vb. olumsuz etkilerinin olduğu saptanmıştır. Bu da doğal kökenli sedatif (yatıştırıcı) etkili tıbbi bitkilere yönelimi hızlandırmıştır.

Son zamanlarda Valeriana officinalis (kediotu),Hypericum perforatum (sarı kantaron),Melissa officinalis (oğulotu),Passiflora incarnata (mavi çarkıfelek),Avena sativa (yulaf),Humulus lupulus (şerbetçiotu)gibi drogların, bu amaçla sıkça kullanıldığı görülmektedir.

Bitki, bileşiminde bulunan valerianikasitin salgıladığı bulandırıcı koku sayesinde özellikle erkek kedileri kendine çeker. Bitkiye verilen Türkçe isim de buradan gelmektedir.

BİTKİNİN TÜRKİYE'DE YAYILIŞI

Valeriana cinsi yurdumuzda bu türle birlikte 12 türle temsil edilmektedir. Bunlar;V.dioca,V.alliariifolia,V.alpestris,V.saxicola,V.o ligantha(Isparta,Antalya,Konya ve yöreleri),V.sisymbriifolia,V.dioscoridis,V.leucophae,V.tuber osa(Doğu Anadolu'nun sulak çayırları)

BİTKİNİN DÜNYADA YAYILIŞI

Valeriana cinsi dünyada 360 civarı türle temsil edilmektedir.Almanya,Belçika,Doğu Avrupa,Hollanda,İngiltere,Rusya ve Seylan'da Valeriana offcinalis L. subsp. officinalis türünün kültürü yapılmaktadır.

KÜLTÜRÜ

İklim ve Toprak İsteği

İklim isteği bakımından seçici değildir. Yarı gölge veya tam güneş alan yerlerde yetiştirilebilir. Ancak doğal olarak genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştiği görülür.
Humusça zengin, nemli toprakları tercih eder. İyi bir kök gelişimi için drenajı da iyi olmalıdır.

ÜRETİMİ

Tohumlar 60–70 cm sıra arası mesafeyle 5-7cm derinliğe araziye ekilebilir ya da viollerde çimlendirilip araziye şaşırtılabilir. Çimlenme 7–15 günde gerçekleşir. Bu süre toprak sıcaklığına bağlı olarak uzayıp, kısalabilir.

Bir diğer üretme şekli ayırma usulüyledir. Bunun için kökleri sonbaharda veya ilkbaharda bölünür.

Hasat

Kökler ve rizomları ikinci yılında(sonbahar veya ilkbahar)topraktan çıkarılıp temizlendikten sonra bölünerek gölgede veya kurutma dolaplarında kurutulur. Kökler ve rizomlar ayrı ayrı paketlenir.

BİLEŞENLERİ

Uçucu yağ(%0,7–1,7),iridoitler (Valepotriatlar,Valtrat,Acevaltrat,Dihidrovaltrat, Valerosidat) ve alokolitler(Valerin,Chatin)bulunur.Uçucu yağında Valerianikasit,Valerenon,Valerenal,Hidroksivaleria nikasit ve bornilasetat bulunur.

TIBBİ ETKİLERİ

Valeriapotriatlardan dolayı sedatif,valerianikasit'ten dolayı da gevşetici ve rahatlatıcıdır.

Uykusuzluk,huzursuzluk,nevrasteni,histeri,sinirsel tansiyon,adet gecikmeleri,migren,hipertroidden ieri gelen kalp çarpıntıları,sinirsel bulantı gibi rahatsızlıklarda etkili bir bitkisel drogdur.

Bitki Şerbetçiotu, Sarı kantaron gibi sedatif etkili bitkilerle kombine edilerek de kullanılabilir.
Bulandırıcı kokusunu önlemek için mentol ilave edilerek Kediotu esansı hazırlanır.

Dozaj:

Toz(5-10g),ekstre(0.50-2g)tentür(1-5g)Uçucu yağ(0.05–0.20g)infüsyon(%2–6)dozlarında kullanılmalıdır.
İnfüsyonun(demleme) kullanımına 14 günden sonra bir hafta ara verilerek devam edilmelidir.


Kaynak:

Nazım TANRIKULU Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri

Alaşehir Meslek Yüksek Okulu, Tıbbi ve aromatik Bitkiler Bölümü

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 01:41   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: İzmir - Saraykent 6
Mesajlar: 141
Kedi otu hakkında bende birkaç bilgi eklemek istiyorum.
Bir kedi delisi olarak bu otun nimetlerini çok iyi biliyorum. Özellikle evde kedi besleyen ve kediotundan bihaber kişilerin en büyük dertleri kedilerin evdeki bitkilere sulanması. Kediotu kediler için olmazsa olmaz bir bitki. Kediler için bu bitki resmen bir kafa yapıcı madde olarak iş görmekte. (kaba tabirim için affedin lütfen) Kediler bunu buldukları anda hemen kemirmeye başlıyorlar ve bir süre sonra hiç görmeyeceğiniz şekilde mutluluk yumağı halina geliyorlar. Ayrıca kedilerin sindirimi ve beslenmesi açısından da çok önemli bir bitki. Ben de sürekli olarak evde yetiştiriyorum. Bizim ufaklık deliriyor zaten çimlenmeye başladığında. Bütün gün başından ayrılmıyor
Ayrıca birçok kedinin sokağa kaçma sebeplerinin en başında da evde kediotu bulunmaması gelmekte. Çok ilginç fakat bu minik dostlarımız evlerden kaçıp kaçıp parklarda bahçelerde de bulunabilen kediotuyla kafayı bir güzel bulup eve geliyorlar

Aşağıdaki bilgiyi bir web sitesinde buldum. Çok güzel anlatılmış olduğu için eklemeyi uygun gördüm.

Kediler hakkındaki yanlış bilgilerden biri de “kedilerin sadece hayvansal gıda yedikleri”dir. Çünkü kediler de ara sıra bitkisel gıda da yemek isterler.

Çimenlik bir sahaya çıktıklarında onları temiz bir kedi otu bulmak için çimenliğin her köşesini dikkatlice koklarken görebilirsiniz. Kediler neden buna ihtiyaç duyar ? Birincisi bünyeleri için ihtiyaç duydukları bazı mineraller sadece kedi otunda bulunur. Diğer yandan kürklerini temizlerken yuttukları tüy topaklarından kurtulabilmek için kedi otuna ihtiyaçları vardır.

Dışarı çıkabilen ya da bahçede gezinme lüksüne sahip kediler kedi otu ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirken, dışarı çıkamayan kediler kedi otu arayışlarını ev bitkilerine yönlendirirler. Bu evsahibi için de kediler için de çeşitli sorunlar yaratabilir.

Ev bitkileri yemesi sebebi ile kedilerin zehirlenmesi veya ev bitkilerinin yapraklarının parçalanması bu sorunların başında gelir. Gerçekten de kedi otu bulamayan ev kedileri evdeki saksılardan uzak duramazlar, ama ev ortamında çok sıkça yetiştirilen sarmaşık, kaktüs, asma, siklamen, difenbahya, zambak, lale kediler için ciddi zehirler içeren ev bitkilerdir. Aynı şekilde böğürtlen, avakado, mantar, soğan, domates gibi sebzeler de kediler için zehirlidir.

Kedilerin, doğada avlanırken yedikleri hayvanların önemlice bir bölümü çekirge, kelebek gibi otobur hayvanlardır. Otobur hayvanlar kediler için çok tehlikeli olabilirler. Zira otobur hayvanların yemiş oldukları midelerindeki bitkiler kediler için çok tehlikeli olabilir. Kedilerin zehirlenme vakalarının sebepleri arasında yedikleri otobur hayvanların midelerindeki bitki parçacıkları önemli bir yer tutar.

Ne var ki, buğday, çavdar ve yulaf otları kedilerin tercih ettiği, zararsız otlardır. Ama fazla yenmesi halinde kedilerde rahatsızlık yaratır. Kedi otları, protein, karbonhidrat, vitamin

(A, B-17), çeşitli enzimler, oksijen ve klorofil içerir. Sadece bitki hücrelerinde bulunan klorofil kedilerin nefesini açar. Kedi otu aynı zamanda hazımsızlık çeken, kabız olan kediler için de faydalıdır.

Kedi otu yiyen kedilerin bir kısmı yemenin ardından kısa bir süre sonra kusabilirler. Böylelikle yutmuş oldukları kedi tüyleri ya da topaklarından kurtulurlar. Ama fazla yediklerinde de rahatsızlanabilirler. Çünkü kedi otlarının kenarlarındaki maddeler kedilerin midesini rahatsız edici özelliktedir. Kuru mamalarının bir kısmı kedi topaklarını önleyici katkılar içerse de kedinizi taze ve lezzetli kedi otundan mahrum etmemelisiniz.
(Kaynak: http://www.kedimveben.com/beslenme4.htm)

YeniBON beğendi.
lizard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 11:24   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Yanlız burada bir karışıklık oldu gibime geliyor.Kedilerin yedikleri otlar genellikle buğdaygiller,piyasada kedi oto diye satılan bitkiler valeriana officinalis değil.
Galiba kediler valeriana officinalisin de kokusunu seviyorlar,bir keresinde şişesi kırılan valerian tentürü babamın pantalon paçasına bulaşmıştı,bütün gün kediler babamın peşinde dolaştılar.

layle beğendi.
Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 12:01   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: İzmir - Saraykent 6
Mesajlar: 141
Genel anlamda kediotu tabiri kedilerin sevdikleri bitkiler için kullanılabiliyor. Arpa, buğday bile yiyebiliyorlar. Ama bunları sadece midelerini rahatlatmak için yerler. Halbuki Valeriana officinalis'i bir kediye yaklaştırın sonuçları inanılmazdır Tamamen büyülenmiş şekilde kilitleniyorlar bitkiye. Bazı aktarlarda ise kediotu dediğiniz zaman Valeriana officinalis'in köklerini verirler. Ben de marketlerden (hani şu büyükçe olanlardan) paket tohumunu alıyorum.
Kısacası emin olun gerçek kediotu valeriana officinalis'tir

Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama bu bitkinin kediler üstündeki etkisini görmek için birkaç video bağlantısı vermek istiyorum;

http://www.youtube.com/watch?v=g4TzyOTuy-8


Düzenleyen lizard : 06-05-2007 saat 12:27 Neden: Videoları eklemek için düzenleme yapılmıştır
lizard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 13:32   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Bir de pet shoplarda catnip adıyla satılan kurutulmuş otlar var,toz halinde.Bu tozu bulaştırdığınız yerlerde de kediler büyüleniyorlar.O da valerian mı acaba.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 14:08   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: İzmir - Saraykent 6
Mesajlar: 141
Bildiğim kadarıyla çoğunlukla valerian oluyor. İsim olarak catnip, kediotu, kedinanesi, cat herb gibi değişik tanımlamalar kullanılıyor. Çünkü kediler diğer otları da yedikleri halde valerian konu olunca sadece kendilerinden geçiyorlar. Vardır elbet bir bildikleri

lizard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 14:55   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Marketlerde kedi otu olarak satılan bitkinin resmini ekliyorum,adı üzerinde yazıyor=Cyperus alternifolius.

Eklenen Resimler
  
Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 10:34   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 151
Galeri: 20
Hızlı büyüyorlar; benimkiler saksıda ve kocaman oldular. Ancak kedilerin bu kadar çok sevmesine rağmen benim haylaz yüzünü buruşturarak kaçıyor yanından

agartha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 09:46   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-09-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 1
Kedi otu

Arkadaşlar uykusuzluk çekenlere Kedi otu tavsiye ediyorlar. Bende Bursa da bir aktardan Rusyadan ithal edildiği belirtilen kedi otu tableti aldım. Ancak tereddüt ediyorum kullanmak için. Çünkü üzerindeki açıklamalar Rusça yazılmış. Hernakadar kutu güven içeriyorsada yine de tereddütlerim var. Ekte fotoğraflarını gönderiyorum. Bunu kullanan varmı. Kutu üzerinde son kullanma tarihi var, seri no.ları var, ilaç firmasının adı tel.no falan var ama yinede tereddüt işte. Kullanan varsa beni rahatlatın lütfen.

Eklenen Resimler
     
ecob59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 10:07   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Türkçe açıklaması olmayan üstelik direkt sağlıkla ilgili bir hap...yasal olarak ithal edilse idi üzerinde Tarım Bakanlığının veya Sağlık Bakanlığının izin yazısı olurdu...

Bu nedenle çöpe atın derim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 10:49   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-08-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 113
Bir dostumun eşi zayıflama maksatlı sevgili Denizakvaryumunun dediği gibi yasal olarak ithal edilmemiş bir ilacı kullanması sonucu 9 ay boyunca komadan çıkmadı.Şu anda halen felçli olarak yaşamakta.
Yani yasal olarak ithal edilmiş olsa bile mantığa ters olan ilaçların kullanılması bilemiyorum.Zayıflamak için rejim yapacaksın arkadaş,yemiyeceksin.Hem yiyeceğim hemde zayıflayacağım diyorsan ilaç kullanmıyacaksın.Ama çok sıkı ve devamlı spor yapacaksın gibi.

sapudeaure Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2007, 20:05   #12
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Denizkavaryumu çok haklı. Tarım ya da Sağlık bakanlığından ruhsat alınmamış hiç bir ilacı ve ürünü kullanmamalı. En yakınınızdaki eczaneye gidip, kedi otu, ya da valeriana içeren ruhsatlı bir ürün alabilirsiniz.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2007, 21:59   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 151
Galeri: 20
Ecob59, fotoğraflardaki hapın üzerindeki yazıyı Bulgarca bilen arkadaşım okudu. Üzerinde mentha (nane), glog (alıç) ve valeriana (kedi otu) yazdığını söyledi. Kapağın tepesindeki tarih son kullanma tarihi, yani 08/2009. Arka tarafını göremediğimiz için ancak bunları söyleyebiliyoruz. Dilerseniz arka tarafını da net bir şekilde çekip yollayabilirseniz arkadaşıma okutturabilirim.

agartha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2008, 21:31   #14
Ağaç Dostu
 
bademagacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
Kendi ülkem dışındaki her gıda maddesine şüpheyle bakıyorum. Bence bu ürünü hiç kullanmayın. Bu ara kedi otunu araştırıyordum. Mine Hanım ve Lizard'a teşekkürler..

bademagacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 09:30   #15
Ağaç Dostu
 
erbek_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 363
Galeri: 17
Ben kaç aydır kullanıyorum Tarım bakanlığı onaylı bir marka var bütün eczanelerde var, hatta ben başka bir marka soruyordum, hiç biryerde bulamadım, tarım bakanlığı onaylı olmayınca tavsiye de etmiyorlar zaten. Çok da memnunum. "Valerian root extract" Yani kedi otu kökü ekstresi diye satılıyor, firmayı söylememe hiç gerek yok çünkü zaten tüm eczanelerde aynı firmanın ürünü vardır. Ben de hem migren var hem de aşırı uykusuzluk çekiyordum, bana çok iyi geldi ayrıca diğer uyku hapları gibi yan etkisi yok, sabahları çok iyi kalkıyorum...Bağımlılık da yapmıyormuş, ben güvenle kullanıyorum...Bitkisel olması açısından içim rahat...

erbek_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2009, 21:57   #16
Ağaç Dostu
 
arnavut biberi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 191
selamlar hepinize,
bende evdeki kedi için yapımarketlerde satılan üzerinde çimgibi resim olanlardan kullanıyorum şimdi onunla bu KEDİOTU (Valeriana officinalis) farklımı oluyor eğer öyle ise bu kedileri kendinden geçiren Valeriana officinalis i nereden bulabilirim evdeki ve bahçedeki kediler için bolbol yetiştirmek istiyorum
özellikle lizard arkadaşımızın verdiği o videoyu seyrettikten sonra...

arnavut biberi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 12:14   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
şimdi kedilere mi büyük yararı var bende ediniyim o zaman

billur1985 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 17:50   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Ben tohumunu almıştım, 4-5 günde çimlendiler, 2 haftada bayağı bir boylandılar ama kalın çim gibiler. Pek çiçeklenecekmiş gibi gelmedi fotoğraftaki gibi...

clementine88 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2010, 12:20   #19
Ağaç Dostu
 
arnavut biberi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 191
Ben de yeni çimlendirdim baya bildiğiniz kalın ot gibi gözüküyor birazdaha boylanınca kedime vericem, ama sanırım bu yapı marketteki kedi otuyla kedi nanesi farklı bitkiler kedi otu iri beyazımsı tohumlu iken kedi nanesi minik siyah tohumlu kedi nanesi yetiştiren varmı aranızda ?

arnavut biberi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2010, 09:43   #20
Yeni Üye
 
selmasecer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2006
Şehir: Muğla
Mesajlar: 25
Bende marketten kedi çimi aldım ama kedilerim hiç ilgilenmedi. Demekki ticari birşeymiş. Valeriana officinalis tohumunu nasıl bulabilirim. Kurusunun çayını ben kendimde kıllanıyorum.

selmasecer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2010, 10:46   #21
Ağaç Dostu
 
arnavut biberi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 191
sn selmasecer internette gittigidiyor da zengarden de satılıyodu istersen bibak.

arnavut biberi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2010, 23:22   #22
Ağaçsever
 
mehmet55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-12-2008
Şehir: samsun
Mesajlar: 70
Galeri: 84
kedi otu pisik otu

bu baharda ektiğim tohumlardan en etkileyici bitkilerden bir taneside kedi otu veya pisik otu kokusu koklamaya değer

Eklenen Resimler
 
Milla beğendi.
mehmet55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 18:08   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Antalya
Mesajlar: 17
bluetooth'a zeval geldi, kediotunu yükleyemedim, bizim katilin fotoğrafı var ekli, şimdilik pek muhabbetleri yok gerçi ama ısınırlar yakında

şimdi blueberry diye bir meyve var, bizim yaban mersinine benziyor gibi canlandırıyorum ben hep gözümde, iskandinavya civarında (Danimarka dahil) bir kral bu meyveyi çok severmiş, hep yediği için de dişleri mavi maviymiş, dolayısıyla kendisine "bluetooth" diye lakap takmışlar, "mavidiş" demek, işte bu kral bir gün iki ülkeyi birleştirmiş, buna mahsuben bugün bu cihazları birbirine bağlayan teknolojiye bu sebeple bluetooth diyoruz (yalan olabilir)

bu çok gerekli ve başlıkla son derece ilgili bilgilendirmeden sonra sizlere bizdeki kediotundan ve ortadaki karışıklıktan bahsedeceğim

efendim, Koçtaş'tan kelepir gibi menekşe bulunca alalım dedik, birini hediye olmak üzere biraz daha büyükçe bir saksıya aldık, ondan kalan boş saksıya da ağzına küçük bir parmak kalana kadar torfla doldurup üstüne de tohumları atacakken bir de baktık ki tohumlar neredeyse limon çekirdeği kadar, şaşıra şaşıra torfun üzerini bu tohumlarla torf görünmeyene kadar kapladım, üstüne de az bir torf serptim, 1 hafta 10 gün gibi çimlendiler, üzerlerindeki torfu blok halinde havaya kaldırdıklarını görünce çok güldüm, spreyleyerek toprağı ıslatıp parmağımla da yerine oturması için bastırdım, oturdu toprak, dört normal parmak kadar oldular şimdi

e-fidancım'a baktım da onların da kafası karışmış gibi, şöyle diyor zira bendeki çim gibi olan Vilmorin marka tohum için: "Kedi otunun beyindeki mekanizmasının, benzodiazepin ilaçlarınınkine benzediği düşünülmektedir. Avrupada uykusuzluğa ve anksiyeteye karşı kullanılmaktadır. İtalya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerde uykusuzluk problemi için reçetesiz satılan bir ilaç olarak onaylanmıştır. Latince adı Valeriana officinalis olan bitki ülkemizde kedi otu kökü olarak tanınmaktadır. Bitkinin kullanılan kısımları taze ya da kurutulmuş kökleridir. Ülkemizde 10 civarında Valeriana türü vardır."

cyperus alternifolius için ise Google görselleri şunlar

cat grass için avena sativa diyen de var ama o yulaf

baktım baktım bilemedim ben, Valeriana diye Google görsellerine baktım, benzeyenini bulamadım yine

bir ara bendeki bitkinin ve tohumların fotoğraflarını da eklerim

Eklenen Resimler
 
turkankaragoz ve Milla beğendi.
hakikitosunpasa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2011, 08:54   #24
Ağaç Dostu
 
arnavut biberi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 191
Aramıza hoşgeldiniz sn hakikitosun paşa. Öncelikle kediniz çok tatalı belirtmeden edemiyecem. Bende kedim için kedi otu kedi ya da kedi çimi diye bilinen bu otlardan yetiştirdim bildiğiniz limon tohumunu andırır irilikte olur bu tohumlar. Yetişince de bildiğiniz çim görünümündedir çok büyümez zira kedi budama makası gibi kıtır kıtır yer durur
cyperus alternifolius ise bizim evdeki japon şemsiyesine çok benziyor belki aynı familyadır. Gerçi bizim evdeki şemsiyeler malesef bir türlü açamıyor çünki yaramaz pakize (kedim olur kendisi) büyük bir mutlulukla kıtır kıtır yedi onu sadece birkaçtane sap kaldı. inanın çok mutlu oluyordu onu yerken
japon şemsiyesini eve ilk getirdiğimde herzamanki merakıyle eve ne geldi acaba tazında incelemeye aldı daha sonra ise koltuk tepelerinden uzanıp patisiyle dallarını kendine çekerek afiyetle yemeye başladı arada derinderin kokluyordu yaprakları sonra devam gene yemeye zavallı bitki yolunmuş bir halde şimdilerde

arnavut biberi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2011, 10:12   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2010
Şehir: Bulgaristan/Istanbul
Mesajlar: 225
10. mesajdaki haplar tamamen bitkiseldir,, ben sigarayi biraktim,, bazen carpinti yapiyor,, bu haptan 1-2 tane aldigim zaman carpintiyi kesiyor,, bence cok etkili,,
haplar yesil renkte , kokusundanda dogal oldugu anlasiliyor,, Daha once valeryan tohumu almistim,, latince adini tekrar kontrol edecegim,,

kazanlik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2011, 10:47   #26
Ağaç Dostu
 
yıldıztozu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 199
hakikitosun paşa kediniz çok tatlı.
Kediotu bitkinizi merakla beklemekteyim.

yıldıztozu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 08:04   #27
Ağaçsever
 
smily's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-01-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 89
Marketten bugüne kadar kedi için ıkı çesit tohum aldım. Biri kedi çimi. Ektikten hemen sonra çimleniyor ve kedi bunu yemeyi seviyor. Boyu 15 cm'i geçtiğinde de solup gidiyor.
Diğeri de catnip kedi nanesi. Güya kedi bunu yeyince kafayı buluyordu. Ama bizimki bununla hiç ilgilenmedi, ne kokladı ne yedi. 22 nolu mesajda resmi olan bitkinin aynısıydı. Mine hanımın 1. mesajındakı çiçekli bitki ile hiç alakası yoktur.

smily Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2013, 08:29   #28
Yeni Üye
 
photographist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 24
Herkese merhaba,

Valeriana officinalis tohumu nereden temin edilebilir acaba. İnternet üzerinden türkiyede satışı yok.

photographist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2015, 19:52   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2014
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1
kedi otu kökü

kedi otu kökünden üretilebilir mi? Kedi otu kökünü aldım ama kedim hiç sevmedi kokusu çok berbat ,kedi otuyla kökü farklı şeyler mi? kök aynı bitkinin kökü mü?

iffet güngeç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2017, 09:25   #30
Ağaçsever
 
Cheops's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 32
Kedi otu tohumu nereden temin edebilirim.... Kedi besliyorum, yardımcı olursanız sevinirim...

Cheops Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024