agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Forum Yardım
(https)




Yardım Arama Yardım Arama
Aranacak Kelime(ler):
Benzerlik Seçenekleri:
Ara:

Forumda Türkçe kullanımı hakkında kurallar var mı?
Evet, bu forumda Türkçe yazım kurallarına uygun yazmaya özen göstermek zorundasınız.

Neleri yazmamanız gerekir?

  • mrb, slm gibi "chat" yazışma dilini kullanmamalısınız.
  • v yerine w yazmamalısınız.
  • Yazının tümünü büyük harflerle yazmamalısınız
  • Yazıdaki tüm kelimelerin baş harflerini (başlıklar dışında) büyük harfle yazmamalısınız.
  • Kelimelerin bazı harflerini büyük bazı harflerini küçük yazmamalısınız.

Öncelikle hangi imla kurallarına bakıyoruz?

  • "de" "da" dahi anlamına geliyorsa ayrı yazılır.
  • Soru takıları ayrı yazılır.
  • "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.

Noktalama işaretlerine dikkat etmeli misiniz?

Hepsine dikkat etseniz iyi olur ama özellikle dikkat etmenizi istediklerimiz şunlar:

  • Nokta, virgül gibi işaretlerden sonra mutlaka boşluk bırakın.
  • Bu boşluğu işaretlerden önce bırakmamaya dikkat edin.
  • " (tırnak) ve ( (Parantez) kullanırken, kelimelerle işaretler arasında boşluk bırakmayın.

Hata yapabilirsiniz ama önemli olan iyi niyettir. Yazılarınızın altında düzelt düğmesi bulunmaktadır, yazdıklarınızı düzeltebilirsiniz. Yazınızı göndermeden önce "ön izleme"yi kullanarak son bir göz atmak da işe yarar...

Unutmayın, amacımız sıfır hata değil, (Basılı kitaplarda bile, bir çok hata çıkabiliyor) olabildiğince hatasız olmaya çalışmak...


Foruma fotoğraf yüklemeyi nasıl yapacağım?
Yazınıza fotoğraf eklemek için, fotoğrafın 70 kb'den büyük olmaması gerekmektedir. Bu boyutta bir fotoğraf, 500-600 piksel genişliğinde, kalitesi iyi bir görünüm verebilmektedir.

Daha büyük fotoğraflar,

  • Sayfanın geç yüklenmesine neden olur
  • Genişliği yüzünden sayfa görünümünü bozar
  • Dosya büyüklüğü yüzünden, daha büyük hosting alanları alınmasına neden olur, gereksiz harcamalara yol açar.

Foruma fotoğraf yüklemek ve bu fotoğrafları, yazınızın içinde uygun yerlere yerleştirmekle ilgili daha fazla bilgiyi, aşağıdaki adreste bulabilirsiniz.

Foruma fotoğraf yüklemek ve fotoğrafları yazı içine yerleştirmek


Fotoğrafları neden foruma yüklemem gerekiyor?
Teknik olarak, internette bulunan fotoğrafları forumda kullanmak mümkündür ama bu tercih ettiğimiz bir yöntem değil.

Çünkü link kullanarak gösterdiğiniz fotoğraflar, o site sorun yaşadığında, kapatıldığında ya da oradaki fotoğraflar silindiğinde , artık görünmez olacaktır. Bu da yazınıza eklediğiniz fotoğrafların artık görünmüyor olacağı, dolayısıyla yazınızın eksik bilgi nedeniyle anlamsızlaşması demektir...

Bu duruma düşmek hoş olmayacağı için, fotoğrafları, doğrudan foruma yüklemeniz rica olunur.

Resimleri görünmeyen yazıları silebiliriz.

Forumda son yazılan mesajları nasıl takip edebilirim?
Sayfanın üstündeki menüde, Yeni Mesajlar diye bir başlık göreceksiniz. Orayı basılı tutunca açılan pencereden, istediğiniz aralıkta yazılmış mesajları görüntüleyebilirsiniz. Siteye son girişinizden sonra, son 24 saat, son 48 saat, son 1 hafta, son 1 ay gibi seçenekler mevcut...

Yazdığım yazıyı bulamıyorum
Özellikle forumda yeniyseniz, tekrar foruma uğradığınızda, ilk yazdığınız bir iki mesajı bulamamak çok can sıkıcı olsa gerek. Silindiğini düşünenler bile olabilir...

Yazım buradaydı, şimdi nerede diye düşünüyorsanız; forum ana sayfada, altta, Forumdaki Aktif Kullanıcılar bölümünde ya da herhangi bir başlıkta kullanıcı adınızı bulun ve tıklayın. Size ait bilgiler açılacaktır. Açtığınız ya da katıldığınız konuları listeleyip, yazınızı bulabilirsiniz

Aramada bulduğum konu 50 sayfa, aradığımı nasıl bulacağım?
Bir konuyu açınca, sayfanın üstünde Bu Konuda Ara seçeneğini göreceksiniz. Aramalarınız o konunun tüm sayfalarını içerecek biçimde yapılacaktır.

Gelişmiş Aramayı kullanırsanız, sadece kelime arayacağınız gibi, belli bir kullanıcının aradığınız kelimeyi yazdığı mesajları da tarayabilirsiniz.

Eğer aradığınız kelime, o konu içinde geçiyorsa, kelimenin geçtiği tüm mesajlar tek tek listelenecektir.


Sorularıma cevap alabilmek için nelere dikkat etmeliyim?
Sorulara cevap verilmesi ile ilgili kurallar aşağıdadır;

  • Foruma üye olunduğunda soru sormaya, sorulara cevap vermeye başlamadan önce, üyeler kendilerini yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmalıdır.
  • Sorunuz önceden cevaplanmış olabilir. Bu durumda kimse sizi yeniden cevaplamayabilir. Soruyu sormadan önce forumu araştırınız, inceleyiniz, arama makinası ile tarayınız.
  • Doğru soruyu doğru başlığa sorunuz. Bonsai sorusunu zeytin başlığında sorarsanız cevap alamazsınız. Sorunuza uygun başlık bulamamanız durumunda bir bilene soralım başlığına sorunuz.
  • Bir soruyu sadece bir başlıkta sorunuz.
  • İki ayrı konudaki soruyu tek bir başlığa sormayınız. "Gülüm ve orkidem sararıyor, ne yapmalıyım?" şeklinde bir soru ikiye bölünüp ayrı ayrı başlıklara sorulmalıdır.
  • Sorunuzun kapsamı çok geniş olmamalıdır. "Sucul bitkiler nelerdir, nasıl bakılır, hastalık zararlıları nedir ?" şeklinde bir soru cevaplanılmaz.
  • Sorunuzu, soruş şeklinize dikkat edin. "Yardım edin", "Hey orada kimse yok mu", "heeeelp" vs. biçiminde sorarsanız, asla cevap alamazsınız.
  • Özel mesajla sorulan sorular kesinlikle cevaplanmaz, sorular forumda sorulmalıdır.
  • Sorulan sorulara eposta adresine mesajla cevap istenmemelidir. Bütün cevaplar forumda verilecektir.

Ödevim için yardım alabilir miyim?
Tabii ki yardım alabilirsiniz.

"yarın teslim ediceeeem, noluuuur ödevime yardııım, konular şunlar, bulup yazın, en az iki sayfa olacak " gibi istememeniz koşuluyla...

Ödev yardımı yapılabilmesi için neleri hazırladığınızı, nerelerde takıldığınızı bilmemiz gerekir. Yeterince aradığınız halde bulamadığınıza ikna olmalıyız.

Bu aşamada üyelerimizden konu hakkında bilgisi olan varsa kendisine yardım eder. Öğrencilerin, okumak yerine hazır roman özeti bulmak gibi, bilimsel ödev hazırlarken de hazır ödev almak alışkanlıklarını desteklemediğimizi bilmelisiniz.


Mesajımı nasıl yazarsam okunma ve anlanma ihtimalini arttırırım?
Forumdaki yazıların amacı, karşı tarafa bilgi iletmek... İçerik çok önemli, bunu kimse tartışamaz ama biçim de anlaşılırlığa büyük katkıda bulunuyor...

Bu nedenle Türkçe kullanımına dikkat etmek kadar, yazının biçimine de dikkat etmek gerekiyor. Sonuçta yazıları ekrandan okumak kolay değil. Bu nedenle; paragraf yapmak, gereken bölümleri aşırılığa kaçmadan renklendirmek, kalınlaştırmak önem taşıyor.

Aynı yazının 2 farklı hali... Hangisini daha kolay okuyor ve algılıyorsunuz?

************************************************** *****
1
************************************************** *****

HANGİ ÜRÜNLER GDO'LU OLABİLİR?
Pek çok GDO lu ürün var;Mısır,patates,domates,pirinç,soya,buğday,kabak ,balkabağı,ayçiçeği,yer fıstığı,bazı balık türleri,kolza,kasava,papaya.Bunların dışında çalışmala,rın devam ettiği ürünler var;Muz,ahududu,çilke,kiraz,ananas,biber,kavun,kar puz,kanola.Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün var,Mısır ve soya genleri ile oynanan ürünlerde ilk sırayı aldıklarında bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO lu olma riski var.*Mısır ve soyadan üretilen yağ,un,nişasta,glikoz şurubu,sakkaroz,fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor.Örneğin,;Bisküvi,kraker,kaplamalı çerezler,pudingler,bitkisel yağlar,bebek mamaları,şekerlemeler,çikolata ve gofretler,hazır çorbalar,mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO lu olma riski taşıyor.* Sadece mısırdan üretilen ve çeşitli gıdalarda bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan ürün sayısı 700'ü,soyadan üretilen türevlerinin sayısı ise 900'ü buluyor.Yani bu yan rünleri içeriğinde kullanan her bir işlenmiş ürünün GDO'lu olma riski bulunuyor.Türkiye'de Denetim Yok!GDO lu tohum yasaklanmış olsa da bu tip ürünlerin ithalatının kontrolü yok ve girişler sadece beyana dayalı...Gen aktarılmış ürün yetştiriciliği yasak,Bakanlık kontrollü olarak bazı sahalarda GDO lu bitki yetiştiriciliği yapıyor.GDO içeren ürünlerin Türkiye'ye ithali serbest.Türkiye'de GDO içeren ürünleri satılma riski çok yüksek.Çünkü bu konuda yasal düzenleme yok.Riski enyüksek olan ürünler içeriğinde mısır ve soyadan elde edilen yan ürünleri içerenler.Çünkü Türkiye mısırve soya ithalatının büyük bölümünü,en büyük GDO lu mısır ve soya üreticileri olan ABD ve Arjantin'den alıyor.GIDA SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?Ürünleri dış görünüşünden anlamaya imkan yok.Bu nedenle riski azaltmak gerek.Yukarıdaki "Hangi ürün GDO lu olabilir ?" bölümünü iyi okuyun.Böylecerisk gruplarını tespit edersiniz.Organik ürünler yemeye dikkat edin.Bu ürünlerin üretiminde ekolojik sertifikalı tohumluk kullanılır.Her organik veya ekolojik denen üğrüne itibar etmeyin.Mutlaka sertifikasını görmek isteyin.Alışveriş yaptığınız marketlerde organik ürün talep edin.Gıdaları mevsiminde tüketin.Mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyveler için doğal olmayan zorlama yöntemler kullanılmaktadır.Doğal yöntemlerin kullanılmadığı seralarda çok fazla tarım ilacı kullanıldığını da unutmayın.Gıdalarınızı yerel olanlardan seçin.ABD veya Arjantin gibi dünyada en çok GDo üreten ülkelerden gelen ürünlerin GDO lu olma riski yüksek.Ülkemizde üretilee ve kaynağını bildiğimiz ürünler tüketerek yerel çeşitlerin korunmasına da katkıda bulunun.Ayrıca dünyanın farklı bölgelerinden gelen ürünlerin ulaştırılması için harcanan yakıtın yarattığı kirliliği unutmayın.

************************************************** *****
2
************************************************** *****

HANGİ ÜRÜNLER GDO'LU OLABİLİR?

Pek çok GDO lu ürün var:
Mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kolza, kasava, papaya.

Bunların dışında çalışmaların devam ettiği ürünler var:
Muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola.

Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün var:
Mısır ve soya genleri ile oynanan ürünlerde ilk sırayı aldıklarından, bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO'lu olma riski var.

*Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta,glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor. Örneğin;
Bisküvi, kraker, kaplamalı çerezler, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO'lu olma riski taşıyor.

* Sadece mısırdan üretilen ve çeşitli gıdalarda bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan ürün sayısı 700'ü, soyadan üretilen türevlerinin sayısı ise 900'ü buluyor. Yani bu yan ürünleri içeriğinde kullanan her bir işlenmiş ürünün GDO'lu olma riski bulunuyor.

TÜRKİYE'DE DENETİM YOK!

GDO'lu tohum yasaklanmış olsa da bu tip ürünlerin ithalatının kontrolü yok ve girişler sadece beyana dayalı...

Gen aktarılmış ürün yetştiriciliği yasak, Bakanlık kontrollü olarak bazı sahalarda GDO'lu bitki yetiştiriciliği yapıyor.

GDO içeren ürünlerin Türkiye'ye ithali serbest.

Türkiye'de GDO içeren ürünleri satılma riski çok yüksek. Çünkü bu konuda yasal düzenleme yok. Riski en yüksek olan ürünler içeriğinde mısır ve soyadan elde edilen yan ürünleri içerenler. Çünkü Türkiye mısır ve soya ithalatının büyük bölümünü, en büyük GDO'lu mısır ve soya üreticileri olan ABD ve Arjantin'den alıyor.

GIDA SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?
  • Ürünleri dış görünüşünden anlamaya imkan yok. Bu nedenle riski azaltmak gerek.
  • Yukarıdaki "Hangi ürün GDO'lu olabilir ?" bölümünü iyi okuyun. Böylece risk gruplarını tespit edersiniz.
  • Organik ürünler yemeye dikkat edin. Bu ürünlerin üretiminde ekolojik sertifikalı tohumluk kullanılır. Her organik veya ekolojik denen üğrüne itibar etmeyin. Mutlaka sertifikasını görmek isteyin. Alışveriş yaptığınız marketlerde organik ürün talep edin.
  • Gıdaları mevsiminde tüketin. Mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyveler için doğal olmayan zorlama yöntemler kullanılmaktadır. Doğal yöntemlerin kullanılmadığı seralarda çok fazla tarım ilacı kullanıldığını da unutmayın.
  • Gıdalarınızı yerel olanlardan seçin. ABD veya Arjantin gibi dünyada en çok GDO üreten ülkelerden gelen ürünlerin GDO'lu olma riski yüksek. Ülkemizde üretilen ve kaynağını bildiğimiz ürünler tüketerek yerel çeşitlerin korunmasına da katkıda bulunun. Ayrıca dünyanın farklı bölgelerinden gelen ürünlerin ulaştırılması için harcanan yakıtın yarattığı kirliliği unutmayın.

Alıntıla özelliğini nasıl kullanmalıyım?
Forumdaki konuları okurken, her mesajın altında ve düğmelerini görürsünüz. Alıntıla seçeneği, o mesajın tümünün bir alıntı olarak, sizin cevabınızın içinde yer almasına sağlar.

Forumdaki yazışmalar, iki kişi arasında geçmediği, araya diğer üyelerin yazıları girdiği için, kime cevap verdiğinizin anlaşılması açısından Alıntıla özelliği iyi bir şeydir.

Ama dikkat edilmesi gereken bir iki nokta var:

  1. Sizden hemen önce yazana cevap veriyorsanız, yazısını alıntılamanıza gerek yoktur.
  2. Cevabınızın kime yönelik olduğunun anlaşılması için, sadece onun kullanıcı adını kulanmak işe yarayacaksa, yine alıntı özelliğini kullanmanız gerekmez.
  3. Cevap vereceğınız kişinin yazısının tümünü değil, yazısındaki sizin için önemli kısmı bırakıp, diğer bölümleri silmek, neye cevap verdiğinizin anlaşılmasına yarayacaktır.

Bunun dışındaki kullanımlarda, forumu takip eden üyeler, her yazıyı iki kez okumak zorunda kalacaklardır. Bu da üyelere eziyet sayılır...


Ön izleme ne demek, kullanmalı mıyım?
düğmesine tıklayıp, mesajınızı yazdıktan sonra, Cevabı Gönder düğmesine tıklamadan önce, Ön İzleme Yap özelliğini kullanırsanız, yazınızın forumda nasıl görüneceğini anlarsınız. Kısaca bir göz atmak, olası yanlışlarınızı görmenizi sağlayacaktır. Yazınızdan eminseniz, gönderebilirsiniz...

Konuya abone olmak nedir?
Yeni bir konu gönderirseniz ya da mevcut bir konuya yanıt verirseniz, bu konuya bir başkası yanıt verdiğinde epostayla uyarı alma seçeneğini seçebilirsiniz. Ayrıca bir konuya mesaj göndermeseniz de, konu sayfasındaki "Bu konuya üye ol" linkine tıklayarak o konuya gelen yeni mesajlar için eposta uyarısı isteyebilirsiniz.

Bir konudan eposta uyarısı almaya son vermek isterseniz, mesajınızı düzenleyerek veya buraya tıklayıp konuya üyelikten çıkarak bu seçeneği kapatabilirsiniz.

Yalnızca kayıtlı kullanıcılar eposta uyarısı alabilir ve seçenekleri değiştirerek eposta uyarısı isteyip istemediklerini ayarlayabilirler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024