agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)

Beğeni Düzeni12Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-06-2011, 07:35   #571
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yaylacı Mesajı Göster
Sayın Mine hanım, kabuklu yaprak bitleri için ne yapılabilir? Erik ve Kiraz ağaçlarının gövde ve dallarında bayağı var. Normal böcek ilaçları sanırım fayda etmez bunlara, hazır ilaçları kullanmak istemiyorum, elde yapılabilen etkili bir ilaç hazırlanabilir mi? Teşekkür ederim..
Kabuklu bitleri ev yapımı ilaçlarla engellemek çok kolay değil. Sıvı yağ ve arap sabunlu karışım hazırlayıp bütün gövdeye sürüp deneyebilirsiniz. Bir litre suya yarım litre sıvı yağ ve 2 çorba kaşığı arap sabunu ekleyip kullanın. Yoğun bir solüsyon olduğu için yapraklara değirmeyin.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-06-2011, 07:42   #572
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emineakman79 Mesajı Göster
Mine Hanım, keçi sakalı (spirea) üretimi ile ilgili internette biraz araştırma yapınca hep tekrarlanan şöyle biranlatım buldum:
...diğer bir çelikle üreiim yolu, Temmuz ayında o yılki sürgünlerden 5 - 7.5 cm uzunluğunda hazırlanan yeşil çeliklerle olmakladır. Hazırlanan çelikler, soğuk yastıklara dikilirler. Çeliklerin üzeri ayrıca naylonla örtülür. Dikimden takriben 5 halta sonra %100'e yakın oranda köklenme elde edilir. Çelikle üretimde üçüncü yol ise. çelikler Haziran ayında bir Önceki yöntemde anlatıldığı gibi hazırlanır. Hazırlanan çelikler alçak tünellere dikilirler.
Merak ettiğim soğuk yastıklara dikmek ne demektir bu sıcakta toprak ve soğuğu nasıl buluşturabilirm ki, ve alçak tünel nedir ki nasıl dikim yapılsın? Yani sözün özü, ben bu ayda veya Temmuz ayında alacağım çelikleri direk toprağa dikip, sulasam yeterli olmazmı?
Alçak tünel yere hazırlanan bir yetiştirme ortamıdır. Fotoğrafları şurada görebilirsiniz;
http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...anda_sebze.htm

Soğuk yastık ise şudur.

Soğuk kelimesi ısıtma yapılmadığı anlamına gelir. Toprağa doğrudan çelikleri dikebilirsiniz ancak kumdan bir ocak haazırlayıp oraya da çelik yapabilirsiniz. Ben sizin yerinizde olsam çeliklerimi tek tek plastik kola bardaklarına dikerim.

Eski 08-06-2011, 07:47   #573
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-04-2008
Acil yardım lütfen.

Merhaba Mine hanım,

Bahçemizdeki Göknar kurumaya başladı sizce neden olduğu konusunda yardımlarınızı rica edeceğim resim ektedir Saygılarımla.

Eklenen Resimler

ttuzunalp Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-06-2011, 07:48   #574
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 Mesajı Göster
Sevgili Mine PAKKANER ;

Size sormak istediğim bir soru var ama doğru yer burasımı bilemedim ve soruyu nasıl anlatırım onuda bilemedim

Mine hanım ben bir internet sitesinden köklendirme tozu aldım. Alüminyum gri ambalajı vardı ve tozun rengi deve tüyü , pudra rengi gibi bir renkti. Ambalajda açıklama , kullanım talimatı namına bişey yoktu , bende bilir bilmez kullanıyorum. Hem kuru hem sulandırarak , ama tam olarak nasıl kullanabilirim , hangi bitkilerde kullanabilirim , mevsimi varmıdır , işte bunları bilemedim.

Birde sanki bu tozu kullandığım bazı bitkileri yaktığı hissine kapıldım.

SON SORU EN İYİ KÖKLEDİRME APARATLARI HANGİLERİ MARKALARI **** SATILDIĞI YERLEN NERELERDİR..

Yardımcı olabilirseniz sevinirim , sizi yorduysam da şimdiden özür dilerim..

Saygılarımla...

Ben hazır marka kullanmıyorum, kendim hazırlıyorum dolayısıyla marka ve satış yeri sorularınıza cevap veremem. Köklendirme hormonlarını çeliğin dibini batıp çıkarmak suretiyle kullanıyorsunuz. Çelik kuru ise nemlendirin, toza batırıp çıkarın ve fazlasını hafifçe silkeleyip dikim yapın.

Üzerinde içeriği yazmayan ürünleri almayın. İçeriğindeki dozajı nasıl bileceksiniz. Ya otsu çelikler için düşük dozlu bir karışımsa, odunsularda kullanır ve sonuç alamazsınız. Ya da odunsu çelikler için yüksek dozajlı bir üründür siz otsularda kullanıp sorun yaşarsınız. Yine aynı şekilde yarı odunsular için de olabilir.

Satılan hazır toz pudra gibi karışımlar olduğu gibi kullanılır, suyla veya başka bir sıvıya karışmaz. Kullanıma hazır üründürler.

Eski 08-06-2011, 07:51   #575
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Mine Hanım merhabalar.
Benim sorum; alıç fidanına(siyah ve kırmızı), armut(deveci ve tozlayıcısı) aşılayabilir miyiz Aşılanabilir ise hangi aşıyı önerirsiniz Teşekkürler...
Çevremde görmediğim bir uygulama, diğer arkadaşlarımıza da soralım. bilgisi olan varsa ben de öğrenmek isterim.

Eski 08-06-2011, 07:53   #576
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın Mesajı Göster
Merhaba Mine Hanım,
Öncelikle bir önceki sorumda vermiş olduğunuz tavsiyelerden ötürü çok teşekkür ediyorum.Geçen hafta Eminönü'nde zirai ilaç ve gübreler satan ve sahibinin de ziraat mühendisi olduğu dükkandan içinde doğal humik asit olduğu yazılı,ithal,beyaz renkte minik yuvarlak katı tanelerden oluşan gül coşturan aldım.5 yaş altı güllere bir çorba kaşığı(25 gram),5 yaş üstü güllere de en fazla 50 gr. güllerin dibine topragına karıştırarak verileceği ve 2 ayda bir kullanılacagı yazıyordu.Ziraat mühendisi beyefendi gül coşturanın potasyum ağırlıklı oldugundan çiçeklenmeyi teşvik edici olduğunu ve diğer süs bitkilerinde de rahatlıkla kullanabileceğimi söyleyince bende diğer süs bitkilerimin altına ki hepsi 5 yaşından küçük oldugundan hepsinin dibine 25 gram yani bir çorba kaşığı koydum.Ancak bazı bitkiler gül coşturandan olumsuz etkilendi.Mesela selluka fidelerimden birisinin gövdesi çürüdü,karardı ve öldü.Yine melisamın yaprakları kuruyuverdi.Birkaç dalı sağlam..Bu aşamada neler yapabilirim?Neden böyle bir sonuç ortaya çıktı?
Ürün hakkında hiç bilgim yok. Marka ve etiket bilgisi yazar mısınız? Araştırayım.

Eski 08-06-2011, 07:56   #577
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ttuzunalp Mesajı Göster
Merhaba Mine hanım,

Bahçemizdeki Göknar kurumaya başladı sizce neden olduğu konusunda yardımlarınızı rica edeceğim resim ektedir Saygılarımla.
Görüntü aklıma kök hastalıklarını getiriyor. Kök ve kök boğazı hastalıkları ile ilgili bir mücadele yapmanızda fayda var diye düşünüyorum.

Eski 08-06-2011, 08:03   #578
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Görüntü aklıma kök hastalıklarını getiriyor. Kök ve kök boğazı hastalıkları ile ilgili bir mücadele yapmanızda fayda var diye düşünüyorum.
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
çok sulamadan sebebiyle oluşan bir durum olabilirmi?
Eğer kök hastalıkları sebebiyle ise ne yapmamı önerirsiniz?
Kaybetmek istemiyorum İstanbul sarıyerdeyim tavsiye edeceğiniz bir ürün var ise hemen alıp uygulamak istiyorum.
Saygılarımla.

Eski 08-06-2011, 08:08   #579
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Çok sulama kök hastalıklarına davetiyedir. Hatta su altında kalırsa asfeksi dediğimiz boğulma olayı da yaşanır. Kökler oksijensiz kalır.

Su dediğinize göre böyle bir gözleminiz var, hemen suyu kesin. Peras veya Huwasan bulabilirseniz topraktan verin.

Eski 08-06-2011, 08:20   #580
Ağaç Dostu

Alıntı:
Çok sulama kök hastalıklarına davetiyedir. Hatta su altında kalırsa asfeksi dediğimiz boğulma olayı da yaşanır. Kökler oksijensiz kalır.

Su dediğinize göre böyle bir gözleminiz var, hemen suyu kesin. Peras veya Huwasan bulabilirseniz topraktan verin.

İlginiz ve yardımlarınız için minnetarım.

Saygılarımla.

Eski 08-06-2011, 10:55   #581
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-04-2011
sevgili mine hanım;

sorumu cevapladığınız için onur duydum. çok teşekkür ederim.

kendi hazırladığınız köklendirme aparatını bizlerde hazırlayabilirmiyiz? hazırlayabilirsek tarifi verebilirmisiniz..

saygılar..

bozo.0606 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-06-2011, 12:44   #582
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Galeri: 7
Mine hanım merhabalar. Armut dal yanıklığı fotoğraflarını yüklemeye çalıştım. Teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...55&postcount=9

feyzon Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-06-2011, 13:31   #583
Ağaç Dostu

Yaylacı's Avatar

Giriş Tarihi: 02-09-2007
Galeri: 8
Sayın Mine hanım kabuklu yaprak bitleri ile ilgili verdiğiniz bikgiler için çok teşekkür ederim. Yazdığınız ev yapımı ilaç tarifini aynen uygulayacağım ve sonuçları burada paylaşacağım. Hoşca ve sağlıcakla kalın. Teşekkürler...

Yaylacı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-06-2011, 16:50   #584
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
Mine Hanım merhaba,

Koca bir saksıyı tamamen kaplamış bir mercan çiçeğim(Russelia) var, kırmızı.
Aynı saksıda bir de japon gülü var, japon gülünü tek bırakmak istiyorum.Mercanı bu mevsimde parça parça kazıp söksem, başka saksılara alsam uygun olur mu, ne dersiniz?

Bir ay kadar önce çok derin budadım, şimdi yemyeşil ve üzeri çiçek dolu.

Teşekkürler.

Düzenleyen MSaygin : 08-06-2011 saat 16:51 Neden: yazım hatası
MSaygin Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-06-2011, 13:47   #585
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-10-2010
mine hanım

iyi günler

emekli olduktan sonra kendime guzel hos bire bahce yapmaya ugrasiyorum. bodrumda yasiyorum. bahcemin gunes goren ve 30 cm lik duvar dibine sari mine (yer minesi) diktim gecen yil. bu yıl geldigimde bitkinin altina jut tabir edilen siyah bir silte serdim. ustune de dolomit taslarla doldurdum. ve 2-3 gunde bir bolca suluyordum. onceleri mineler costu. duvar boyunu gectiler ve cicekler actilar hemde oldukca bol sekilde.

uzerinde kelebekler ucmaya basladi. buraya kadar guzeldi. sonra birden bire 6 tanesi kurumaya basladi. yaklasik 30 tane minem var. 4 yanyana diger ikisi baska yerde olmak uzere kurumaya basladi. onlem olarak dallarini budadim. ve taslari kaldirdim. jütü ortusunu kaldirdim. bugun biri daha kurumaya baslayinca kurumuslarin kokune bakma geregi duydum. söktüm. tüm kökleri mantarlasmis, resmen erimislerdi. parmaklarimla sıktıgımda dagiliyordu. cok anlamam ama kökleri çürümüş gibi.

mine hanim minelerimi kurtarmak istiyorum. ne ve nasil yapacagim. neden boyle olmus olabilir. yardimlarinizi bekliyorum.

saygilarimla

efser

efser Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-06-2011, 14:02   #586
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sayın efser, agaclar.net'e hoş geldiniz.

Sorunuza sayın hocamız fırsat bulduğunda cevap verecektir.

(Dün bir vesile ile Mine Hanımla telefonda konuştum, kendileri iş teslimleri ile hem çok meşguller hem de bel rahatsızlığı nüksetmiş, hayli yorgundu. Site arkadaşlarımızın sorularını da yanıtlamak için sabah erken kalkıyorum dedi)

Minelerinizin altına neden jut koydunuz çok mu ot çıkıyordu?

Bana göre bitki kökleri havasız kaldı, ve bol sudan aşırı nem ortamı olunca mantarlaşma başladı.
Şimdi iyice çiçeklenmişlerdir, bu durumda sökmek ne kadar doğru olur tam bilemem ama sizin yerinizde olsam öyle de gittiler, böyle de giderlerse gitsinler diyerek hepsini sökerim.
Ekeceğim alanı güzelce çapalar, havalandırırım hatta toprağı ıslah etmeye gayret eder sonra temizlediğim, sağlam bitkileri yeniden ekerim. Hatta yeni bitkiler ile takviye ederim.
Mineler azgın bitkilerdir, çabuk tutunurlar. Ama belki hocamız size kökleri için de bir tavsiyede bulunur.

Güler Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-06-2011, 18:23   #587
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Galeri: 7
Alıçta armut aşısı

Alıntı:
Çevremde görmediğim bir uygulama, diğer arkadaşlarımıza da soralım. bilgisi olan varsa ben de öğrenmek isterim.
Duyduğum kadarıyla alıça armut aşısı yapılabiliyormuş. Özellikle kurak yerler için uygulanması tavsiye ediliyor. Ancak denemedim ve uyuşmazlık (alıçla deveci armudu arasında) olup olmadığını araştırmak gerekir.

feyzon Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-06-2011, 19:46   #588
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-10-2010
güler hanım

iyi gunler. cevabınız için tesekkürler.

Mine Hanıma geçmiş olsun dileklerimi iletiniz lütfen. umarım bel ağrılarından tez zamanda kurtulur. bende yıllardır boğusup duruyorum.

jütü serme nedenim amatörce hos bir görüntü elde etmeye yönelikti. şöyle düşünün yemyeşil çim, altinda beyaz taslar doldurulmuş mineler... güzel oldu da. ama hemen hem jütü hemde taşları kaldırdım.

güler hanım, söktügüm minelerde kök diye bir şey kalmamişti. hepsi mantarlaşmişti.
hani 1,2 kök saglam olsaydi digerleri kesip tekrar dikecektim. ama kökler gidince bende söktüklerimi attim. şu anda sulamayı kestim. ve bekleyecegim. eger 1-2 kuruma daha olursa o zaman sizin onerinizi yapmayi planliyorum.

yine sitemizde kök çürüklüğü hakkında yazılanları okudum. söküm yaptıgım alanları iyice actim. kalan tum kokleri temizledim. toprak islahı yapabilir diye yazmissiniz. toprak ıslahını nasıl yapabilirim. neler yapmam gerekiyor. aydınlatirsaniz sevinirim.

saygılarımla

efser Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-06-2011, 01:59   #589
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-10-2009
Galeri: 20

Yukarda ki ağacın Mavi Atlas Sediri olup olmadığını merak ediyorum..

Yaklaşık 1 ay önce çimlenmiş Taxus Baccata tohumlarının poşete alınmasında bir sıkıntı olur mu! Şimdiden teşekkürler

Düzenleyen shapsough : 12-06-2011 saat 03:43 Neden: Resim sorunu
shapsough Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-06-2011, 10:25   #590
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Ben toprağı ıslah ederken hayvan gübresi kullanıyorum. Yanık hayvan gübresini yayıyorum, üzerine biraz toprak atıp çapalıyorum. Gübre iyice toprakla kaynaşıyor. Sonra biraz sulayın ki gübrenin şerbeti toprağa geçsin. Güzelce tırmıklayıp bitkilerinizi ekin.

Güler Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-06-2011, 17:16   #591
Ağaç Dostu

Emine Akman's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2011
Mine Hanım,geçmiş olsun. Güler Hanım sayesinde rahatsızlığınızı öğrendik. Hasta ve meşgul halinizle bile sorularımıza yetişiyor,derdimize derman oluyorsunuz. Size söyleyecek söz bulamıyorum çünkü ne desem basma kalıp sözlerdenmiş gibi olacak ama yeni bir bahçe edindiğim şu bir kaç ayda rahatlıkla soru sorabileceğim ve içtenlikle, ilgiyle cevap alabileceğimden emin olduğum bir insanın arka plandaki bu özverisi için çok çok teşekkür ederim.
Aslında bu sayfaya ben de size soru sormaya gelmiştim. eçmiş olsun dedikten sonra soru sorma ayıp olmazsa sorumu sorsam mı? Hadi sorayım.
Size köklendirme hormonu ile ilgili sorulan bir soruda köklendirme hormonunu ben hazırlıyorum demişsiniz, bir sitede bununla ilgili şöyle bir yazı buldum: "100-150 gr talk pudrası, 10 adet cocuk aspırını, 8 adet dogum kontrol hapı.Aspırın ve dkontrol hapları iyice ezilip toz haline getirilip talkla karıstırılır.celiklemede celik,yanlzca ekılecek yuzeyi hafifce hormona daldırıldıktan sonra topraga gomulur.
-cıcek,yaprak costurma da ise 1 lt suya 1/4 cay kasıgı hormon ilave edilerek sulama yapılır.(en azla haftada 2 kez). Sizin kullandığınız yöntem bu mu? Sizin yönteminiz bizim de uygulayabileceğimiz bir yöntemimdir?
Bu arada ben yüz bulunca astarını da isteyen gillerdenimdir.
İkinci ve son sorum da şu: Yukarda sayın Ttuzunalp'in göknarı ile ilgili yaşadığı sorunu farklı ağaçlarda ben de yaşıyorum.
Önce bahçemdeki bir kamelyamın yaprakları sararıp dökülmeye ve çiçeklerini üzerinde tutamamaya başladı aynı zamanda bir limoni servim de sararınca sitede yaptığım araştırma sonucu demir eksikliği olabileceğini düşündüm, burdaki Tarım Kooperatifi'ne bitkilerimin resimlerini çekip, makinayı da yanımda götürdüm, sağolsunlar onlar da ben ne dediysem onu tekrarladılar yani soru sorsam da cevabı yine ben verdim. Bitkilerime demir takviyesini yaptım, kamelya düzeldi ama limoni servi düzelmediği gibi yanındaki limoni serviye ve bir leylandiye de yoğun biçimde sararma ve kuruma sıçradı, aynı hizadaki 7leylandi de içten yavaş yavaş sararmaya başlayıca ağaçlarımı adığım fidanlık sahibini aradım, ağacın kökünü topraktan çıkarıp kökün nasıl göründüğünü söylememi istedi. Köklerin bir kısmı siyahlaşmış, bir kısmı açık kahverengi bi kısmı da daha beyazdı, bunun üzerine bana Cupravit adlı ilacı, ilacın üzerindeki talimatlara göre tüm bahçeye uygulamamı söyledi. İlacı 2 hafta önce yapraktan tüm bahçeye verdim çimler de dahil olmak üzere çünkü sararan ağaçların olduğu bölgedeki çimlerde de az da olsa sararma ve ölüm vardı. Şu an sararma ve ölümler, diğer ağaçlara sıçramalar bitti, aynı ilacı tekrarlamalımıyım veya tekrarlarsam da köklerine vermem gerekirmi,? Benim de sorunum kök boğazı çürüklüğü mü? Kuruyan dallar kendini toplar mı, toplaması için ağacıma nasıl yardımcı olmalıyım?

Emine Akman Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 13-06-2011, 14:07   #592
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-06-2011
Mine hanıma büyük geçmiş olsun...Kısa sürede sağlığına kavuşup aramıza dönmesini temenni ederim...Döndüğü zaman ilgileneceğini düşünerekten sorunumla ilgili linki ekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...673#post820673

TarıkK Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 13-06-2011, 21:04   #593
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2011
http://www.agaclar.net/forum/showpos...5&postcount=37

Toprak analiz sonuçlarım konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Teşekkür ederim.

serkanhoca Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 16-06-2011, 20:13   #594
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
Mine Hanım merhaba,

Koca bir saksıyı tamamen kaplamış bir mercan çiçeğim(Russelia) var, kırmızı.
Aynı saksıda bir de japon gülü var, japon gülünü tek bırakmak istiyorum.Mercanı bu mevsimde parça parça kazıp söksem, başka saksılara alsam uygun olur mu, ne dersiniz?

Bir ay kadar önce çok derin budadım, şimdi yemyeşil ve üzeri çiçek dolu.

Teşekkürler.
MSaygın aslında geç kalmışsınız. Yine derin budar ve yeni saksısını gölgede, nispeten serin bir yerde ve toprak nemini kaybetmeden muhafaza ederseniz yaşatabilirsiniz. Başkası olsa sakın ellemeyin derim ama siz tecrübeli ve bilgilisiniz bence başarılı olursunuz. Mercan da güçlü bir bitki. Kökleri mikoriza ile muamele edip deniz yosunu da uygulayın.

Bütün tedbirinize ilaveten bir parçayı saksıda bırakın. Eğer yeni parçalar tutmazsa kışın onu ayırırsınız ve çoğaltırsınız.

Eski 16-06-2011, 20:24   #595
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efser Mesajı Göster
mine hanım

iyi günler

emekli olduktan sonra kendime guzel hos bire bahce yapmaya ugrasiyorum. bodrumda yasiyorum. bahcemin gunes goren ve 30 cm lik duvar dibine sari mine (yer minesi) diktim gecen yil. bu yıl geldigimde bitkinin altina jut tabir edilen siyah bir silte serdim. ustune de dolomit taslarla doldurdum. ve 2-3 gunde bir bolca suluyordum. onceleri mineler costu. duvar boyunu gectiler ve cicekler actilar hemde oldukca bol sekilde.

uzerinde kelebekler ucmaya basladi. buraya kadar guzeldi. sonra birden bire 6 tanesi kurumaya basladi. yaklasik 30 tane minem var. 4 yanyana diger ikisi baska yerde olmak uzere kurumaya basladi. onlem olarak dallarini budadim. ve taslari kaldirdim. jütü ortusunu kaldirdim. bugun biri daha kurumaya baslayinca kurumuslarin kokune bakma geregi duydum. söktüm. tüm kökleri mantarlasmis, resmen erimislerdi. parmaklarimla sıktıgımda dagiliyordu. cok anlamam ama kökleri çürümüş gibi.

mine hanim minelerimi kurtarmak istiyorum. ne ve nasil yapacagim. neden boyle olmus olabilir. yardimlarinizi bekliyorum.

saygilarimla

efser
Hemen suyu kesin. Zemin tekstili ve üzerine serdiğiniz taşlar suyun toprakta daha uzun süre kalmasını sağlar. Eğer kontrollü sulama yapmaz ve bol sulamaya devam ederseniz sizinki gibi kök çürümeleri ile karşılaşırsınız. Hemen suyu kesin. Güler Hanım son derece radikal bir tedbir önermiş ama denemeye değer. Ben de olsam bu şekilde yaparım.

Bunun öneriye cesaret edemezseniz şöyle yapabilirsiniz, tekstili kaldırınca bozuk bitkileri temizleyin. Ardından Peras veya Huwasan ile etiket dozunda alanı ilaçlayın. Bitkileri budayın. İki sulama arasında toprak kurusun. Kökünde çürüme olmayanlar yaşayacaktır.

Toprağı ilaçladıktan sonra kompostla karıştırıp iyileştirebilirsiniz. Süzek bir toprak değilse sulamada özellikle dikkat ediniz.

Eski 16-06-2011, 20:33   #596
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi shapsough Mesajı Göster
....

Yukarda ki ağacın Mavi Atlas Sediri olup olmadığını merak ediyorum..
.....

Yaklaşık 1 ay önce çimlenmiş Taxus Baccata tohumlarının poşete alınmasında bir sıkıntı olur mu! Şimdiden teşekkürler
Yaprak rengi bu görüntüde çok net değil ama bence mavi atlas sediri.

Porsuklarınızı poşete alabilirsiniz ancak kökleri dikkatle ve topraklı çıkarın.

Eski 16-06-2011, 21:13   #597
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emineakman79 Mesajı Göster
....
Size köklendirme hormonu ile ilgili sorulan bir soruda köklendirme hormonunu ben hazırlıyorum demişsiniz, bir sitede bununla ilgili şöyle bir yazı buldum: "100-150 gr talk pudrası, 10 adet cocuk aspırını, 8 adet dogum kontrol hapı.Aspırın ve dkontrol hapları iyice ezilip toz haline getirilip talkla karıstırılır.celiklemede celik,yanlzca ekılecek yuzeyi hafifce hormona daldırıldıktan sonra topraga gomulur.
-cıcek,yaprak costurma da ise 1 lt suya 1/4 cay kasıgı hormon ilave edilerek sulama yapılır.(en azla haftada 2 kez). Sizin kullandığınız yöntem bu mu? Sizin yönteminiz bizim de uygulayabileceğimiz bir yöntemimdir?
Bu arada ben yüz bulunca astarını da isteyen gillerdenimdir.
İkinci ve son sorum da şu: Yukarda sayın Ttuzunalp'in göknarı ile ilgili yaşadığı sorunu farklı ağaçlarda ben de yaşıyorum.
Önce bahçemdeki bir kamelyamın yaprakları sararıp dökülmeye ve çiçeklerini üzerinde tutamamaya başladı aynı zamanda bir limoni servim de sararınca sitede yaptığım araştırma sonucu demir eksikliği olabileceğini düşündüm, burdaki Tarım Kooperatifi'ne bitkilerimin resimlerini çekip, makinayı da yanımda götürdüm, sağolsunlar onlar da ben ne dediysem onu tekrarladılar yani soru sorsam da cevabı yine ben verdim. Bitkilerime demir takviyesini yaptım, kamelya düzeldi ama limoni servi düzelmediği gibi yanındaki limoni serviye ve bir leylandiye de yoğun biçimde sararma ve kuruma sıçradı, aynı hizadaki 7leylandi de içten yavaş yavaş sararmaya başlayıca ağaçlarımı adığım fidanlık sahibini aradım, ağacın kökünü topraktan çıkarıp kökün nasıl göründüğünü söylememi istedi. Köklerin bir kısmı siyahlaşmış, bir kısmı açık kahverengi bi kısmı da daha beyazdı, bunun üzerine bana Cupravit adlı ilacı, ilacın üzerindeki talimatlara göre tüm bahçeye uygulamamı söyledi. İlacı 2 hafta önce yapraktan tüm bahçeye verdim çimler de dahil olmak üzere çünkü sararan ağaçların olduğu bölgedeki çimlerde de az da olsa sararma ve ölüm vardı. Şu an sararma ve ölümler, diğer ağaçlara sıçramalar bitti, aynı ilacı tekrarlamalımıyım veya tekrarlarsam da köklerine vermem gerekirmi,? Benim de sorunum kök boğazı çürüklüğü mü? Kuruyan dallar kendini toplar mı, toplaması için ağacıma nasıl yardımcı olmalıyım?
Öncelikle köklendirme hormonu sorusuna yanıt vereyim, ben gerekince profesyonel hormon kullanıyorum. Solüsyon olarak hazırlıyorum. Otsu odunsu ve yarı odunsu çelikler için ayrı dozajda hazırlanıyor. Örneğin otsu bitkiler için 2000 ppm lik bir solüsyonu şöyle hazırlarsınız;

• 2 gr. IBA saf halde alınır.
  • 500 cc %98 lik etil alkolde iyice eritilir
  • Üzerine 500 ml saf su eklenir
  • İyice karıştırılır koyu renkli bir şişede ağzı kapalı, buzdolabında saklanır.
  • Kullanılacak miktar kadar bir kaba alınır ve çeliğin dibi 1 cm hormona batırılıp birkaç saniye sonra çıkarılır.
Yarı odunsu çelikler için 4000 ppm lik solüsyon hazırlanır ve bu sefer 4 gr Iba konulur.

Toz hormon hazırlanacaksa su konmaz ve hazırlanan solüsyon talka emdirilip alkolü uçurulunca kullanılır.

Diğer konuya gelince;

Tarım kooperatifinde çalışan arkadaşlarımız muhtemelen süs bitkileri ile hiç karşılaşmamıştır, yine muhtemelen uzmanlık alanları da farklıdır.

Kamelyanızın sorununun çözülmesine sevindim.

Demir eksikliği genç yapraklarda başlar ve damarlar arası sararma ile kendini gösterir. Damarlar yeşildir. Sararma yaşlı yapraklardaysa bu azot eksikliğini gösterir. Fizyolojik hastalıklar, bitki besin eksiklikleri başlıklarında detaylı bitki bulursunuz.

İbrelilerinizde ise kök çürüklüğü olduğu görülüyor. Maalesef son senelerde özellikle limon serviler bu hastalıkltan çok etkileniyor. Ölü ağaçları sökün, yeniden yeşermezler. Kuruyan dallar kendisini nadiren toplar.

Cupravit bakırlı bir ilaçtır. İbrelilerde bu hastalıkta etkili olduğu görüldü. Çimlerdeki sararmalar farklı nedenlerle de olabilir. Sebep sadece hastalık olmaz, beazen zararlılar da çimde sararma yapar. Dikkatle gözleyin. Ağaçlarınıza 15 gün ara ile iki ilaçlı uygulama yapın.

Eski 16-06-2011, 21:16   #598
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TarıkK Mesajı Göster
Mine hanıma büyük geçmiş olsun...Kısa sürede sağlığına kavuşup aramıza dönmesini temenni ederim...Döndüğü zaman ilgileneceğini düşünerekten sorunumla ilgili linki ekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...673#post820673
Sorunuzu başlığında cevapladım.

Eski 16-06-2011, 22:11   #599
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca Mesajı Göster
http://www.agaclar.net/forum/showpos...5&postcount=37

Toprak analiz sonuçlarım konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
Görüşlerimi başlığınızda yazdım.

Eski 16-06-2011, 22:26   #600
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Sağlığımla ilgili olumlu dilekleriniz ve sorularınıza verdiğim cevaplardaki gecikmelere gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederim.

Sadece okunabilir konu

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025