agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-07-2025, 04:57   #1
Ağaçsever
 
CilekFidesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2019
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 95
Galeri: 2
Bir katil olarak ÇAM AĞACI!...

Karadenizde neredeyse hiçbir yerde göremeyeceğiniz bulamayacağınız ZAHTER bitkisi; Zonguldak çaycumada çok özel ve küçük bir alanda kendiliğinden yetişiyordu. Burada 50 yılı aşkın bir süredir hem yayılıyor hem de hayatını sürdürüyordu. Yaşadığı yer nehir yatağından oluştuğu için bölgede rastlanmayacak kumlu çakıllı bir alan. Burada humuslu killi toprak yok denecek kadar azdı. Bu sayede zahter için ideal yaşam alanı. Ancak kayalık bir alan değil ve rakımı da yüksek değil (100metre civarı).

Yaşadığı bu özel alanda seyrek olarak çınar kızılağaç ve ılgın gibi türler de vardı. Ancak bu bölge üniversite kampüsü içinde olduğu için dozerle düzlenip çam ağacı dikildi. çam ağacı dikildikten sonra belirgin bir şekilde zahter bitkisi yokolmaya başladı. Dğa gezintisi yaparken bu süreci çarpıcı bir şekilde gözlemledim. Bu gözlem sayesinde yıllardır kekik diye bildiğim bitkinin asıl adının zahter olduğunu öğrendim. Bir süre sonra da çam ağaçlarının toprağı asitlendirmesinden olumsuz etkilendiğini öğrendim.

Ülkemizde bir ÇAM AĞACI DİKME HASTALIĞI var. En çok oksijen veren ağaç ayağına her yere çam ormanı yapılıyor. Hatıra ormanı adı altında belli alanlar kapatılıp çam dikiliyor.

Her bitkinin özel kıymeti olduğu gibi çam ağaçlarının da özel kıymeti var. Ancak çam doğal olarak yüksek rakımlı kayalık ve soğuk bölgelerde doğal yayılım gösteriyor. Dolayısıyla bu tür bölgelerde bolca çam ağacı dikilmesi gayet doğru.

Ancak zahter bitkisinin yok olmasından sonra çam ağacının bazı çarpıcı gerçeklerini öğrenme fırsatı buldum. Çam ağacı toprağı asitlendirdiği için zahter haricinde daha birçok bitkinin vehayvanın yaşamasına engel oluyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Endemik olanlar dahil, bölgenin doğasına ait birçolk canlının soykırıma uğraması demek!

Çam ağacının zamanla asitlendirdiği toprak yabani bitkiler bir yana, meyve sebze ve birçok tıbbi aromatik bitkinin de hayatına engel oluyor.

Daha burada bitmedi. Çam ağacı yeraltı sularına da etki ediyor. Çam ağacının asitlendirmesi nedeniyle alüminyum gibi zehirli kimyasalalr çözünüp yerlatı sularına karışıyor. Bu hem tarım hem hayvancılık hem de insan sağlığına zehir olarak yansıyor.

***

Chatgptde sorduğum basit birkaç soru ile bu şok edici gerçeklere rastladım. ASlında son derece masum olan çam ağaçları tüm ülke çapında hayatı felç etme etkisi yapabilir.

Oksijen demişken, kenevirin çam ağacından kat kat fazla oksijen sağlamasına rağmen tamamen yasaklanması da düşündürmüyor değil. Bu ülkede onca polis jandarma istihbarat güvenlik kurumları varken bu kadar faydalı bir bitkinin yok edilmesi düşündürüyor.

***

Bir tarafta yok edilen kenever, diğer yanda her yere dikilen çam ağaçları.

***

Marmara iç anadolu ve doğuan adoluda inmanılmaz ağaçsız boşluk araziler var. Buna karşılık batı karadeniz cennet gibi sayısız ağaç bitki türüne sahip. Toprakta boş yer kalmamacasına doğa bitkilerle dolduruyor. Gelgelelim bazı insanlar için yeterli gelmemiş ki, boş bulduğu yere çam fidanlarını dikip güya hatıra ormanı yapıyor.

***

Bu ülkede bu kadar ormancı bu kadar mühendis bu kadar uzman varken bu çam dikme hastalığının mantığını anlayabilmiş değilim.

CilekFidesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
çam, kekik, orman, zahter


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025