View Single Post
Eski 28-06-2011, 09:49   #864
generalduncan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-05-2011
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 4
Merhaba,

Fabrika bahçesinde 2 ay önce başladığım kompostumun bir kısmı oldu gibi. Bu kompost benim ilk denemem. O yüzden çok başarılı olmadı. Kolayca karıştırabildiğim üst kısımları topraksı bir havaya bürünse de erişemediğim alt kısımlarında çok miktarda çamurlaşmış ot balçık şeklinde olduğu gibi kaldı. Ben de üstteki kısımlarını eleyip ayırdım. Altları işlemden geçirip bekletmeye devam edeceğim.

Kompostu aşağıda gördüğünüz elekle eledim. Elediğimden daha fazla topak topak parçalar kaldı. Bunları bir çapa bulup küçülteceğim ve daha sonra tekrar elemek üzere bekleteceğim. Alt kısımlardaki balçığı sandığın dışına çıkarıp toprağa serdim. Biraz kuruyup güneş görsün, hava alsın, iğrenç kokusu gitsin diye. Birkaç gün içinde duruma göre hafif nemli kurutulmuş ot ve çam talaşı ile karıştırıp ya tekrar sandığa koyacağım ya da açıkta yığın yapmayı deneyeceğim.

1 aylık ikinci sandığımda kurutulmuş ot ve ilkine göre çok daha fazla karton kırpığı kullanmıştım. Bu kompost ilki gibi hızlı gelişmedi. Koku yapmıyor ama sıcaklık artışı ve hacim azalması çok yavaş ilerliyor. Nem azlığından oluyor diye düşünüp arada birkaç defa suladım. Henüz alt üst etmediğim için içini bilmiyorum. Tek korkum ilkindeki gibi balçık bulmak. Kompostu ne kadar ıslatmalı? Ne kadar ıslak olmalı? Tarifi zor ama bir iki örnek verirseniz sevinirim.

Toplam 3 çuval (30 kg civarı) elenmiş kompost elde ettim. Bunu fabrika bahçesine ağaç dikerken kullanacağız. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim. Yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

Eklenen Resimler
     
generalduncan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön