View Single Post
Eski 16-05-2011, 12:36   #824
generalduncan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-05-2011
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 4
Sayın MeyveliTepe ve Murat11'e yorumları için teşekkür ederim.

Geçen cuma (23. günde) iki kompost sandığını birleştirdim. İçine 1-1,5 çuval çam talaşı karıştırdım. Çok mükemmel karıştıramadım, çünkü karıştırması zor ve iğrenç kokuyor. Bulamaç gibi bir şey olmasının da etkisi var. Artık yapabildiğim kadar karıştırdım. Bu hafta geldiğimde kokusu nispeten azalmıştı ama yok olmamıştı. Sanırım biraz daha talaş bulsam ve katsam iyi olacak. Bir çubukla yığına yukarıdan aşağı dibine kadar giden delikler açtım. Kokulu dumanlar oralardan çıkmaya devam ediyor.

Aslında karışımın mümkün olduğunca acele kompost olmasına ihtiyacım var. Bahçeden sürekli atık geliyor ve ben hala kokan ilk karışımımı düzeltmeye uğraşmaktayım. Sandıkların yanından geçen işçiler zaman zaman şikayet ediyorlar. Neyse ki binanın içinde çalışıyorlar da, benim alanda işleri yok. Kokudan geçen hafta yan komşu fabrikanın elemanları molalarda oturdukları yeri değiştirdiler. Etraftan veya patronlardan tepki gelmesinden endişe ettiğim için önce bu koku problemini çözmek istiyorum.

Cuma günü bir şey daha yaptım. Gelen yeni kesilmiş çimleri genişçe bir alana yaydım. Bugün baktığımda üstleri ilk hallerine göre bayağı bir kurumuştu. Kısmen kuruyan çimleri ikinci sandığa doldurdum. Bu kez, aralarına kağıt kırpma makinesinde kırptığım mukavvalardan ara katmanlar hazırladım. Karton levha kırpılınca ince uzun çubuklar haline geliyor. Bu çubukların arasında bulamaç olmasını önleyici hava boşlukları kalacaktır diye umuyorum. Sandığı doldurduktan sonra katmanları tırmıkla karıştırdım. Karışımın resmi aşağıda. Yeni gelen çimleri de öncekilerin yerine yere serdim.

İş gücü konusuna gelince... Aslında haklısınız, bir çok kişi bu kompost faaliyeti için emek sarfetti ve etmekte. Ama neyse ki bu aralar işgücü fazlamız olduğu bir döneme denk geldi. Üretimin olmadığı günlerde işçiler boşa çıkmıştı. Bunlar arasındaki maragozluk yeteneği olan arkadaşlar sandıkları yaparken umduğumdan daha kaliteli bir iş çıkardılar. Umarım karışım yakında kompost formuna gelir de bahçe atıklarını çöp bidonuna atmaktan ve gereksiz çöp konteynerleri için belediyeye fazladan para ödemekten kurtuluruz.

Eklenen Resimler
   
generalduncan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön