View Single Post
Eski 17-03-2011, 19:11   #248
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Merhaba sayın l_a_b

Öncelikle paylaştığınız fotoğraflar için size teşekkür ederim.

Meyve ağaçlarında dip kurtları özellikle (Prunus cinslerinde) kiraz ağaçlarına musallat olurlar.

Meyve Ağacı Dipkurtları (Capnodis spp.) zararlısı zayıf kalmış hastalıklı ağaçlara musallat olur.

Kışı ergin halinde, ağaçların kovuklarında, yaprakların altında ve toprakta hareketsiz olarak geçirirler.

İlkbaharda, aşı gözü ve taze sürgünlerde beslenen erginler, sıcaklık 25°C'nin üstüne çıktığında, çiftleşerek yumurta bırakırlar.

Yumurtalarını, ağaç gövdesinin kök boğazına yakın kısımlarındaki çatlaklara, kabuk aralarına ve kök civarındaki toprağa gruplar halinde koyarlar.

Yumurtadan çıkan larvalar köke girerek, kabuğun altındaki kambiyum tabakası ile beslenir.

Olgunlaşan larvalar, kök boğazında pupa olurlar.

Pupalardan, bir yıl içinde iki ayrı grup halinde ergin çıkışı olur.

Birinci grup erginler, temmuz-ağustos; ikinci grup erginler ise ekim-kasım aylarında çıkar. Bu zararlılar, 2 yılda bir döl verir.

Meyve ağaçlarında zararlının belirtileri önce ağaçlarda büyüme durur, fidanları aynı yıl içinde, ağaçları ise 2-5 yıl içinde kurutabilir.

Mekanik mücadele : Sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri, ağaçların gövde ve kök boğazında bulunan erginler toplanarak imha edilmelidir. Yaprakları dibine dökülen ve yaprak saplarının dip kısmı yenmiş olan fidanlar, hızla sarsılarak yere düşen erginler öldürülmelidir.

Kültürel önlemler: Ağaçların altında erginlerin kolayca saklanabileceği yüksek boylu ot, çalı vs. bulundurulmamalıdır. Sulama ve gübrelemeye dikkat edilerek, ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır. Kabuklu bit problemi yoksa, ağaçların gövdesine kireç badanası yapmak, yumurta konmasını güçleştireceğinden yararlıdır. Bulaşık ağaçlarda kök boğazı ve ana köklerde bulunan larvalar toplanıp öldürülmelidir

Kimyasal mücadele: Meyve ağacı dipkurtlarının mücadelesine karar verebilmek için, zararının görülmesi gerekir.

Ağaçların altında saplarının dibi yenmiş taze yaprakların bulunması, aşı gözlerinin veya taze sürgünlerin kemirilmiş olması, zararlının varlığını gösterir. Böyle ağaçlarda erginler görüldüğünde veya bu ağaçların kök boğazları açılarak incelendiğinde, bu zararlıların larvaları, ya da zararı görüldüğü zaman mücadeleye karar verilir.

Ağaçların bir metre yüksekliğe kadar olan gövdeleri ve bir metre çapında daire içinde kalan kök boğazı civarındaki toprak yüzeyi ilaçlanmalıdır.

İlaçlama daima su ve çapadan sonra, toprak yüzeyi kurumaya başladığı dönemde ve özellikle günün serin saatlerinde yapılmalıdır. Aşılı ağaçlarda aşı ve civarı mutlaka ilaçlanmalıdır.

Biyolojik mücadele: Delfin 32000 IU/mg bakteri içeren bir bioinsektisitdir. Organik tarımda IPM proglarımın vazgeçilmez bir ürünüdür.Tarım bakanlığınca organik tarımda kullanılması onaylanmış doğal bir insektisittir.


Düzenleyen Nuri Murvet : 17-03-2011 saat 21:34 Neden: Bilgi ilave
Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön