Merhaba, toplantı ve biyokömür uygulaması konusunda ben de görüp düşündüklerimi paylaşayım;
Öncelikle ensar ve acemi_caylak'a teşekkür etmek istiyorum, bu toplantı ve uygulama, onların sayesinde mümkün oldu. Meymun, bayindirmevki ve sındırgılı ile üyemiz olmayan diğer arkadaşlara da katılımları, yardımları ve hoş sohbetleri için teşekkür ediyorum.
Toplantı ve uygulama yeri, Muratlı deresi kıyısı olarak belirlenmişti, ancak ensar'ın arazisinde gerçekleştirildi. İyi ki de öyle oldu; ikindi vakti geçip biz ayrıldığımızda, ardımızda adına piroliz denilen, ortasında yavaş da olsa yanan bir ateş bıraktığımız bir kimyasal süreç bırakmak için dere kenarı hiç de uygun bir yer olmayacağı için mecburen süreç tamamlanmadan sonlandırmak zorunda kalacak ve sonuca ulaşılmayacaktı.
Neyse ki, doğru bir kararla uygulama; çevresi telle çevrili, civarda yanabilecek madde olmayan, köye çok yakın (yaklaşık 300 m) ancak köy içinde de olmayan bir yerde -ensar'ın arazisi- gerçekleştirildi.
Bunları uzun uzun yazıyorum ki, bizden sonra da bu işe girişecek olan olursa, neyi, nerede yapacaklarını hesaplayıp, şartlaru uygunsa başlasınlar ve çabaları, tatsız bir biçimde sonuçlanmasın.
Önce zeminde ateş yakılarak yanma ünitesinin (bundan sonra 'fırın' diyeceğim)
üzerine konacağı zemin ısıtıldı, fırının içine atılarak ısısından yararlanılacak odunlar köze dönüştürüldü.
Ardından ensar'ın elinde zaten mevcut malzemeden kaynakla birleştirilip matkapla delikleri delinen fırın ateşin göbeğine devrilmeyecek şekilde kondu.
Baslangic.jpg
Fırının içini yanarak ısı vermesi için odun parçaları ile doldurduk, köz haldeki odunlar da kürekle fırına eklendi. Karbonlaşmayı sağlayan ısıyı böylece başlatmış oluyorduk. Başlatmış diyorum çünkü ısıl sürecin zincirleme olarak devam ettiğini düşünmemizi sağlayan gözlemlerimiz oldu.
SonAte$Bukucu.jpg
Soldan sağa; sındırgılı, acemi_caylak, ortada elinde küreği ile ensar'ın çalışanı, başının bir kısmı görünen bayindirmevki, arka plandaki meymun ve en sağda da ensar
AtesVeIslakTala$.jpg
Fotoğrafın solunda çuvallardakiler biyokömürleştireceğimiz kavuzlar, fotoğraf çeken acemi_caylak ve Fenerbahçe renkleriyle sındırgılı.
Fırının çevresine nemli talaş döküldü ki henüz zeminde köz halinde ateş olduğundan doğrudan kavuzlar ile temas edip, tutuşturmasın. Bunu yaparken de ateşi boğmayacak şekilde ¼'ü biraz sonra tamamlanmak üzere telâşsızca talaş tamamlandı.
ensar_bayindirmevki.jpg
ensar ve bayindirmevki
Çuvallar dolusu akıcı kavuzun geniş alana yayılmaması için fırının dışına dairesel olarak içi dolu çuvallar ile bir çeşit havuz oluşturulup, kavuzları içine boşalttık ve böylece kavuzların yerde enine yayılması yerine fırın boynuna kadar yükselmesi ve fırından ısı alması sağlandı.
Cepecevre.jpg
Sağdan sola, saatin ters yönünde; acemi_caylak, bayindirmevki, sındırgılı, meymun, ensar
Fırının üzerine yine ensar'ca sağlanan iki adet emaye soba borusu ile yanma odasından buhar ve duman çıkışını sağladığımızı düşünüyorduk. Bir süre sonra duman azaldığında üçüncü emaye boruyu da kullanıp, tek boru eklemenin bile farkını net biçimde gözlemledik;
baca uzadıkça çıkan duman artıyor yani ısı artıyor, süreç hızlanıyordu.
(sürecek...)