Verilen linklerde yapıldığı bildirilen laboratuar testi "redoil konsantre" isimli bir madde için yapılmış gibi görünüyor. Test raporunda bu maddenin içeriği ile ilgili herhangi bir bildirim mevcut değil. Adı geçen madde ile ilgili herhangi başka bir bilgiye de rastlamadım.
Söz konusu üründe, ilk duyurulduğu zaman PF bakterisinin bir izolasyonu olduğu ve hemen her derde deva olduğu bildiriliyordu. Şimdi anlaşılıyor ki, PF değil de Arthrobacter grubundan birinin, bir izolasyonu imiş. Bu grupta epey bir çeşit var. Çoğunlukla patojen olmamakla beraber patojen türleri de var. Tam olarak hangi çeşit olduğu belli değil.
İlgili sitede, bildirilen önceki yarayışlarında değişen bir şey yok. Yine, her türlü hastalığı iyi ediyor, her böceği öldürüyor, fazladan zaten mükemmel bir gübre, besleyici, aktivatör
vb.
Literatürde arthrobacter'in bazı türlerinin çöp alanlarında kalıntı azaltıcı etkilerinin olduğundan söz ediliyor. Ancak bir biopestisit olarak kullanımı konusunda ne başka bir ürün, ne de bir makale ya da üniversite araştırmasına rastlamadım.
EPA'nın, tüm biopestisit içeriklerini listelediği çok kapsamlı bir dökümanda arthrobacter'in hiç bir türünün adının geçmediği görünüyor. Elbette bu olmayacak bir şey değil. Fakat, bunun olabilmesi için, bu bakterinin ve özel olarak da belirtilen izolasyonun bilim kurullarında, üç yıllık saha kontrollerinde, iyi geldiği bildirilen her bir alan için ayrı ayrı denemelerinin yapılıp raporlarının bağımsız kuruluşlarca yayınlanmış olması gerekir.
Bu gibi ürünlerin, "zehirsiz, kimyasalsız" bitki yetiştirme, çevreye fayda
vb. bir şemsiye altında çıkıyor olması, bu konularda hassasiyeti olan kişilerin tereddütde kalmasına neden oluyor. Oysa biyolojik ürünler çok daha riskli olabilir ve %100 emin olunmalıdır.
Kendi adıma, pek çok biyolojik ürün kullanıyorum. Söz gelimi BT kurstaki, T.Harzanium, EM ürünleri, B.Subtillis gibi içerikteki ürünleri yerine ve amacına göre kullanıyorum. Ne olduğu bilinmeyen, bu anlamda yeterince güvenilir olmayan, başka tescil ile piyasaya sürülmüşleri, arkasında somut ve net literatür olmayanlardan ise tavizsiz uzak duruyorum. Bu aşamada çok kısa olarak görüşlerim bunlardır.
Forum adına bu konularda fikir beyan edebilecek kişi Mine hanımdır. Benimkisi sadece kişisel beyan.