View Single Post
Eski 25-05-2010, 19:38   #16
acemi_caylak
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Kendi Mikroorganizmanı Yetiştir - 1

Hawai Üniversitesi College of Tropical Agriculture and Human Resources Bölümü "How to Cultivate Indigenous Microorganisms" şeklinde pratik bir döküman hazırlamış. Birebir olmasa da anlaşılır şekilde Türkçe'ye çevirdim. İsteyenler dökümanın orjinalini ingilizce adıyla internetten rahatlıkla bulabilirler.

Aslında kompostu anlatmış. Ancak orman toprağıyla aşılandığı için içeriğinde mikoriza mantarlarıda vardır. İlginenlere duyurulur.

Ayrıca aşılama işlemini baklagil ekili bir tarlada yapsak havadaki azotu bitkilerin alacağı nitrata dönüştüren (nitrifikasyon) Rhizobium bakterilerinide kültüre katmış olur muyuz? (Sadece sesli düşündüm. Sevgili Halil Önen burada yaratıcı fikirler ortaya atacaktır.)

Kendi Doğal Mikroorganizmanızı Yetiştirme

Çevrenizdeki orman toprağından kendi doğal mikroorganizmanızı yetiştirip bunu bitkileriniz beslemekte kullanabilirsiniz.
Öncelikle bu organizmaları ne zaman toplayacaksınız bu önemli. Birkaç günlük kuru hava periyodu sonrası toplamakta fayda var. Çünkü yağmurlu ve nemli havalarda istenmeyen mantarlar oluşabilir. 20°C üzerinde 3-4 gün, 20°C’den düşük sıcaklıklarda 4-5 günde mikroorganizmaları toplayabilirsiniz.

Bu mikroorganizmaları en uygun şekilde, insanların pek ulaşamadığı orman içleri veya bozulmamış bitki örtüsünün bulunduğu diğer alanlardan (su kenarı, göl çevresi vb. Parantez içi benim not) toplayabilirsiniz. Bir kerede birkaç yerden toplamak daha iyi bir kültür elde etmenize yol açar.

Mikroorganizma toplamak için gerekli malzemeler kolayca bulunabilecek ucuz malzemelerdir.

1-25 x 25 cm boyutlarında ve 10 cm derinliğinde (Orjinal dökümanda inch olarak geçiyordu, santimetreye ben çevirdim.) bir tahta kasa. (Sedir ağacından olması tercih nedenidir.)

Name:  foto1.JPG
Views: 9819
Size:  33.1 KB

2-Kaynatılmış pirinç
3-Tahta kasanın ağzını kapatacak büyüklükte kağıt havlu
4-Plastik koli bandı veya kalın paket lastiği
5-Tahta kasanın üstünü kaplayacak kadar plastik örtü (pazarda satılan yer sofrası neden olmasın)
6-0,5-1cm boyutunda delikleri olan ve tahta kasa üstünü kapatacak büyüklükte tel örgü

Bu malzemeleri hazırladıktan sonra sıra geldi mikroorganizma toplama ve sonrada çoğaltma işine.

1-Tahta kasa içerisine ¾ ü dolacak kadar (7,5 cm yüksekliğinde) kadar pirinç doldurunuz.

Name:  foto2.JPG
Views: 7632
Size:  37.6 KB

2-Kasanın üzerini kağıt havlu ile kapatınız. Kağıt havlunun pirinçlere değmemesine dikkat ediniz.

Name:  foto3.JPG
Views: 7525
Size:  34.4 KB

3-Plastik koli bandı veya paket lastiği ile kağıt havluyu kasanın kenarlarına tutturunuz.
4-Kağıt havlu üzerine tel örgüyü düzgün bir şekilde yerleştiriniz. Tel örgü pirincinizi yırtıcı ve kemirici hayvanlardan koruyacaktır.

Name:  foto4.JPG
Views: 9053
Size:  59.8 KB

5-Tel örgünün üzerini plastik örtü ile kapatınız. Plastik örtü pirincinizi yağmurlardan koruyacaktır.
6-Daha sonra bu kasayı bir ağaç altında kuytu bir köşeye yerleştiriniz. Malzemeniz kesinlikle direk güneş ışığı almayacak bir noktada olmalıdır.
7-Kasayı en az 5 cm derinliğe kadar toğrağa gömünüz.

Name:  foto5.JPG
Views: 7781
Size:  54.8 KB

Düzenleyen acemi_caylak : 19-05-2011 saat 08:43
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön