Alıntı:
1. Çimlendirme toprağı olarak bahçe toprağı, torf, perlit karışımı düşünüyorum. Doğru olur mu?
|
Bahçe toprağını çimlendirme aşamasında katmayınız. Toprak mantarları çökerten hastalığına sebep olabilir. Ama nemi güzel kontrol edin, torf kurursa canınız sıkılır. Torf, leonardit ve biyofarm humus güzel olur, perlit de koyabilirsiniz.
Alıntı:
2. Nedense çimlenme aşamasında viyollere gübre eklemeyip, 8cm'lik saksılara geçirirken eklesem daha iyi olur gibi geldi. Doğrusu nedir? Gübre olarak Biofarm humus eklemeyi düşünüyorum.
|
Bahsettiğiniz tohumlar çok ince, viole adetle ekemezsiniz, sonra da sıkışık olur. İyisdi mi çimlendirme tavasına (herhangi bir yassı düz kaptan bahsediyorum) ekim yapın, oradan da viole tek tek şaşırtın. Violden de dikim yerine veya isterseniz 8' lik saksılara alırsınız. Bahçe toprağını ve biofarm humusu burada da kullanın.
Alıntı:
3. Petunya ve lobelya gibi tohumlar için "Işık çimlenme üzerinde etkilidir, tohumların üstünü kapatmayın." deniyor, doğru mu?
|
Bazı çeşitler çimlenmek için ışık ihtiyacı duyar bu yüzden kalıveya fazla bir kapak atılmaz. Ya hiç kapak atmazsınız ya da kapak malzemesini bir eleğe koyar tohumun üzerine tuz serper gibi serpersiniz. İri delikli bir tuzluk da olur mesela. Sonra da baskı ile bastırırsınız. Baskı olarak düz, geniş ve pürüzsüz bir materyal kullanın. Baskı tohumun harçla sıkı temasını ve hafifçe gömülmesini sağlar.
Alıntı:
4. Kaplamalı petunya tohumlarını ekerken özel bir şey yapmak gerekiyor mu? (Mesela kaplamayı aşındırmak falan gibi.)
|
Hayır, sakın. Kaplamalı tohumlar irileşömiş olur, onları viole tek tek ekmeyi deneyebilirsiniz.
Alıntı:
5. Evde ufak bir sera ortamında çimlendirme yapacağım. Sıcaklığı ve nemi kontrol altında tutmaya çalışacağım. Bu gibi tohumların çimlenmesi için ideal sıcaklık ve nem oranı nedir?
|
20- 22 derece ısı yeter, havadaki nemçimlenmeye yetmez. Aşırı nemfideyi de tohumu da çürürtür. İyi havalandırma, balçık olmayan süzek harç şart. Suyu ilk iki yapraktan sonra biraz hafifletmek gerek ki, kök daha sıkı çalışsın.
Alıntı:
6. Çiçekçilerden mevsimlik fideler aldığımda çok iyi kök gelişimi olduğunu görüyorum. Bunun için özel bir şey mi yapmak gerekiyor?
|
Şaşırtma yapmanız kök gelişimini teşvik edecek, Aynı şeklilde harcınızın geçirgen ve bol humuslu olması da.
Hem tohumu ekince, hem de fideyi şaşırtınca deniz yosunlu can suyu veriniz.
Alıntı:
Umarım başarılı olurum.
|
Niye olmayasınız ki? Tek sıkıntı kök boğazı hastalıkları olur buna dikkat edin. Bir de ışık eksikliğinde fide boyu uzar, istenmeyen sonuçlar olur. Kolay gelsin.