View Single Post
Eski 19-02-2010, 12:18   #374
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Gübrelerimizi fermantasyona tabi tutarak en doğal ilaçlama ve topraklarımızdaki zararlı bakterilerin oluşumunu engelleyip faydalı olanların aktifliğini sağlıyarak da, daha sağlıklı bir koruma sistemini bahçelerimize yerleştirmiş oluruz.

Arkadaşlar, bahçe ve topraklarımızdaki bitkilerimize musallat olan her türlü hastalık yapıcı zararlı canlıların oluşumlarınının en temel nedeni, bitkilerimize verdiğimiz organik bitki besinleridir. Bu besinler toprak üstünde kalarak oksidasyona uğrayıp, toprak canlıları tarafından işlenmesi esnasında kurt, sinek, kene ve çeşitli bahçe zarararlılarının oluşmasına neden olmaktadır.

Bahçemizi steril edecek bir sistem ile kullanacağımız organik bitki besinlerini fermantasyona tabi tutarak, topraklarımızı hem steril etmiş, hem de bitkilerimiz ve topraklarımız için en değerli enzim gübre özelliğini elde etmiş olacağız. Böylece bitkilerimizin bağışıklık sistemlerini de güçlendirerek hastalıklara karşı daha güçlü bitkiler yetiştirebiliriz.
Fermente gübre kullanmak topraktaki bakterilerin oluşumunu engellemez. Toprakta var olan bir bakteriyi de kompost öldürmez. Ama kompost kullanılması taze gübre kullanımından kaynaklanacak toksik etkiyi, hastalık, zararlı ve yabancı ot tohumunu engeller. Bitki korumaya bu yolla yardımcı olur. Bu en doğal ilaçlama değildir.

Alıntı:
bitkilerimize musallat olan her türlü hastalık yapıcı zararlı canlıların oluşumlarınının en temel nedeni, bitkilerimize verdiğimiz organik bitki besinleridir.
Organik bitki besinlerinin kendisi bitkilerimize musallat olan her türlü hastalık yapıcı organizmanın nasıl en temel nedeni olabilir? Bu düşünceniz ve kendinizce saptamanız genel bir değerlendirme asla olamaz.

Alıntı:
Bahçemizi steril edecek bir sistem ile
Bir bahçe asla steril edilemez. Steril hale gelmesi içinde yaralı veya zararlı hiçbir canlının organizmanın kalmaması demektir. Hele toprağı sterilize ederseniz öldürürsünüz. Hadi üst toprağı mikroorganizmalardan temizlediniz, sulama ve ısıyla alttaki en azından nematodlar yukarıya çıkacak, bu nasıl sterilizasyon.

Kısaca sayın Epsody, kompostlanmış bir gübrede mikroorganizma faliyeti sonucu oluşan yüksek ısı birçok patojeni, yabancı ot tohumunu, hani neredeyse pastörizasyon sıcaklığına çıkarak elemine etmiş olsa da, bu gübrenin kullanılması bahçenin kendi toprağına ilaç etkisi yapmaz.

Alıntı:
Bu besinler toprak üstünde kalarak oksidasyona uğrayıp, toprak canlıları tarafından işlenmesi esnasında kurt, sinek, kene ve çeşitli bahçe zarararlılarının oluşmasına neden olmaktadır.
Organik besinlerin toprak üzerinde açıkta kalırsa bozunup oksidayona uğradığı doğrudur. Sineklere vs. bazı canlılara yataklık yaparlar bu da doğru ama kene asla. Kene yaşam döngüsünü toprakta tamamlayan bir zararlı. Toprakta yumurtlar, oluşan larvalar ve sonrasında aç nimf sonra kuş ve kemirgenler başta olmak üzere topraktan canlılara geçer. Sonra kan emip doyunca ve yeterince gelişince toprağa inip gömlek değiştirir ve aç ergin olarak insan, koyun, köpek, inek vs. canlıya geçer.

Kısaca burada organik besinlerin toprak yüzeyinde kalmasının kene oluşması ile hiç mi hiç alakası yoktur, kene kuru taş toprak ve kayaya da inebilir. Tam aksi böyle kene konağı alanların tarıma açılması Kırım' da seneler önce yaşanan gibi felaketlere sebep olur.

Ama şurada hem fikiriz organik hayvansal ve bitkisel taze materyaller (yeşil gübreleme hariç) toprağa kompostlanarak karıştırılmalı ve kompost yapımı hızla yaygınlaşmalıdır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön