Dogrudur bircok bitkiden bonsai yapilabiliyor. Bu bitki hic kimsenin bonsai calismasi yapmadigi bir bitki de olabilir ornegin sizin bonsai olamasina inanmadiginiz Poulownia'dan da bonsai olabilecegine ben inaniyorum.
Kimi bitki cesitleri kimilerine oranla daha kolay bonsai yapilabiliyor. Ornegin kucuk yaprakli cinsler tercih ediliyor cunku yaprak kucultme diye bir sorun yasanmiyor. Paulownia yapraklari cok buyuk oldugundan bonsai icin caydirici bir etken olabilir, ama yasli agaclar uzerindeki yapraklara dikkati bakilirsa agac gencken olan yaprak buyuklugunun olmadigi yapraklarin daha kucuk oldugu gorulur. Bundan yola cikarak yapraklari kucultulebilir bir agac cinsi oldugunu dusunuyorum.(Yapraklari buyuk olan Incir icin de ayni caydirici nedenle bonsai yapilmasinin dogru olmiyacagi kimi kitaplarda vurgulaniyordu. Bir gun bonsai yapmayi denedim ve yapraklarini kucultme hic de sorun olmadi)
Paulownia yapragini doken bir cins. Baharda da yapragindan once salkim, salkim ciceklerini aciyor. Bence bu cicekli halini gormek icin bile bonsai yapmiya deger.
Dusuncenizi degistirip Pauolwnia' dan bonsai yaparsaniz, belki bir ilki yapmis olacaksiniz. Calismalarinizi burada paylasmayi da unutmayiniz.
Kolay gelsin.
|