View Single Post
Eski 02-06-2009, 13:13   #812
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Ben gövde yapısı olarak da farklılaştıklarını gözlemliyorum.

Ful yasemini, esas olarak, normal yasemine göre zararlılara ve ortam koşullarına daha dayanıklı olan ve fakat daha az sayıda çiçek açan Ful (jasminum sambac) anacının üzerine, fule kıyasla çok daha fazla sayıda çiçek açan ve fakat çiçekleri hemen hemen bir gün içinde ölen ve ortam koşulları ile zararlılara karşı daha narin olan normal yaseminin melezlenmesi ile ortaya çıkarılmış bir yasemin türüdür.

Böylelikle, ful anacının dayanıklılığı ile yaseminin verimliliğini birleştirmişler. Bu konuda asıl bilgiyi üretici Sn.Mutlu Kutlu'dan almamız en sağlıklısı olacaktı, ancak benim bildiğim kadarıyla durum bu.

Gözlemlediğim kadarıyla ise, ful yasemininin yalnızca kök boğazındaki övde yapısı normal ful ile aynı. Yaprakları ise normal ful (jasminum sambac) ile benzeşirken, gövde yapısı yasemine benzer bir biçimde sarılıcı/sarmaşığımsı özellikte.

En önemli farklılaşma ise çiçeklerde elde edilen sonuçtur bana göre:

Ful yasemininin çiçekleri, normal yasemininkinin aksine incecik değildir, narin değildir ve tek günlük değildirler. Sanki fulün katmerli ve etli yapraklara sahip olan çiçeğinden dayanıklılık geni almış gibiler.

Özetlersek; bir fulden, sanki yasemin gibi çok sayıda ve fakat ondan çok daha kalıcı çiçekler elde etmenin yolunu ful yasemini melezi ile bulmuşlar!

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön