Lisianthus fidelerini aldıktan sonra; Yerleri hazır ise hemen dikebilirsiniz (Not. Sn cemo ilave 2şer taneyi 1 hafta sonra dikmenizi öneririm). Fideleri viyolden çıkartmak için parmağınızla eya kurşun kalem kalınlığında bir çöp ile dipten yukarıya doğru ittirin ve kulaklarından (yapraklarından) çekip çıkarın. ANCAK FİDELER HAFİF KURUMUŞ OLMALI ki kolay çıksın. Islak yaş fide viyolden kolay çıkmaz.
Toprağınız işlenmiş, kabarık olmalı ve PH sı 6.7 cıvarında olmalı!! Phsı 6,5 dan düşük olan topraklarda yetiştirme sorunları var. Kısacası Ortanca toprağında Lisianthus yetişmez. Ortanca 5,5-6,0 Ph ister ki sararmasın buna karşın Lisianthus Ortanca toprağına (veya pek çok saksılı bitki toprağına) dikilince düşük PH da bazı besinleri çok alırken bazılarını alamaz ve sararır.
Dikerken fazla gömmeyin. Yerini açık fideyi dikip fidenin boğazına gelen toprağı biraz sıkın. Çok derine gömmeyin, havada da bırakmayın. Yaprakları toprağa gömülmesin.
Dikimden yaklaşık 10 gün kadar sonra kökleri ana toprağa girmeye başlar. 20 gün kadar sonra hafif sulandırılmış (1lt suya 1 çay kaşığı) suni gübre verebilirsiniz. suda kolay eriyen gübreler olabilir.
Bu çeşitler Kesme Çiçek için geliştirilmiştir. Uzun sap yapar. Yanında bir çöp-çıta ile uzayan çiçek saplarını bağlamanız gerekebilir.
Dikim aralık ve mesafeleri 16-18 cm. cıvarındadır (Biz seralara 1m. genişlikte yastığa 6 adet dikiyoruz)saksıda büyütenler için,10-12 cm çaplı saksıya 1 adet dikilebilir. Saksının çapı büyüdükçe sayı artabilir. Uzun balkon saksılarına dikerseniz 18cm cıvarında aralık verin.
Bütün bitkilerde, soğanlı veya fide baştan en önemli iş; İyi bir KÖKLENME ORTAMI sağlamaktır. Kabartılmış toprak, verilen suyun akıp gitmesi (Drenaj) önemlidir. Bu bağlamda saksı altlıklarında biriken suyu dökünüz. Su birikmesin.
SULAMA; İlk 2 hafta bitkileri nemli tutun, kurutmayın. Toprağı kurutursanız köklerin bulunduğu torf kurursa tekrar su almaz ve torfun içindeki yeni kökler zarar görür. ilk 15 gün suyuna dikkat edin tabi ki calla gibi de vıcık vıcık sulu olmasın toprak. Köklerin havaya da ihtiyacı var.
Aslında Lisianthus kolay bir bitki, Kalender. Hastalık ve zararlısı çok az. Ben hemen hemen hiç ilaç kullanmıyorum desem yalan olmaz. ANCAAAK:; Temmuz sonu- Ağustos dan itibaren yeşil kurtlara dikkat. Kurtlar kelebeklerin yumurtalarından çıkan tırtıllardır. Ağustosdan itibaren çok zarar yapabilir. Temmuz sonunda bitkilerinizi iyi gözlemleyin.
Şimdilik ilk aklıma gelenler bunlar.
|