View Single Post
Eski 12-01-2009, 22:04   #76
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Serada 22.gün

Yoğun geçen bir hafta sonundan sonra herkese merhaba. Dün 3. haftayıda tamamladıktan sonra saksılardaki besin sıvılarını değiştirmeye karar verdim. Bu sefer Sayın Envor' dan gelen besin kitlerinden hazırladım. Fakat elimde artık EC metremde var bilinçli olarak hazırlayayım dedim. Her adımını yazarak kayıt altına alayım dedim ama uğraştıkça kafam karıştı. Sonuçta Kudret ağabeyle ve Envor' la konuşarak meseleyi çözdüm ama sizinle paylaşmanın iyi olacağı kanısındayım.

Başlangıçta Sayın Envor' un besin kiti sayfasında tarif ettiği gibi her litreye 3 ml olacak şekilde 5 litrelik pet şişeye 15 ml A ve 15 ml B kitinden şırınga ile ölçerek ilk karışımı hazırladım. EC değerini ölçerek yazdım. Paralel saksılarıma 15 litre sıvı hazırlamam gerektiği için aynı metodla ikinci ve üçüncü 5 litrelik karışımları hazırladım ama bir problem vardı. Her hazırladığım yeni 5 litrenin EC değeri diğer karışımdan anormal sayılacak farklılık göstermesi idi. Besin kitinden küçük 5 ml' lik şırıga ile 3' er adet alıp suya katıyordum. Belki ikincide şırınga sayısında hata yapmışımdır diye üçüncüde daha dikkatli davrandım. Sonuç yine aynı, her üç karışımda da birbiriyle hiç tutmayan EC değerleri ölçtüm. Sonunda dayanamadım Kudret Ağabeyi aradım, durumu izah ettim. Besin kitinin konsantrasyonu çok yoğun olduğu için şırıngada yapılacak 1 mm' lik bir ölçüm hatasının eriyiğin EC değerinde büyük sapmalara yol açacağını izah etti. Banada mantıklı geldiği için Envor' dan gelen 1,5 litrelik besin kitlerini 5 litrelik pet şişeye boşaltarak üzerini 5 litreye tamamladım. Yani 5/1,5= 3,333 oranında seyreltmiş oldum. Sayın Envor' un 1 litreye 3 ml önermeside 3x3,333=10 ml olmuş oldu. Yani 5 litrelik pet şişeye 50 ml katmak yeterli olacaktı. Kavanozda olan fideler için hazırlamam gereken dördüncü karışımı bu seyreltilmiş besin kiti ile hazırladım. Sonuç şöyle çıktı;

İçme suyu 5 lt EC : 0,35 mS/cm
50 ml A + 50 ml B EC : 1,20 mS/cm

Daha sonra Sayın Envor' un önerisi ile EC değerini biraz daha yükseltmemizin iyi olacağını düşünerek 1 litreye 3 ml (10 ml) yerine 1 litreye 5 ml (16,666 ml)gelecek şekilde 5 litrelik petteki sıvıya 16,666x5=83,33 besin ilave etmiş olmak için 33 ml daha A ve B kitlerinden ilave ettim. Yeni sonuç;

İçme suyu 5 lt EC : 0,35 mS/cm
83 ml A + 83 ml B EC : 1,90 mS/cm oldu.

Bunun üzerine kendimi kontrol etmek için daha önce hazırlayıp ayrı ayrı ölçtüğüm ve paralel saksılara boşalttığım toplam eriyikten yeni örnek alarak EC ölçümü yaptım. Sonuç : 1,85 mS/cm. Ayrı ayrı çok farklı ölçtüğüm 5'er litrelik eriyikler karışınca ortalama bir değer olarak son hazırladığım eriyiğe yakın değer çıktığı için ohhhh! çekip son verdim sıvı değişim işine ama epeyce uğraştım. Meğer kimya işi ne kadar zormuş Sayın Kahyanur

Gerçi pek rahata alışmıştık Sayın Envor sayesinde, hani hazır fideler falan ama ben yinede nazar boncuğu bağlamadığım bebeklerimin yeni resmini ve yeni süprizimin resmini foruma koyayımda dostlarımız sevinsin. Kavanoz saksıda sıkışık duran ikili fideleri bu sıkışıklıktan kurtarmak için paralel bağlı saksılara iki adet daha ilave ettim. Tren katarı gibi en başta lokomotif, arkada beş tane vagon Anadolu Ekspresi gibi oldu mübarek.

Bu arada birde çilek ağacı çalışması başlatmıştım onun ön hazırlıklarını tamamlıyorum. Çifte minareli cami gibi iki köşesinde iki ağaç olan bir plan hazırladım. Elimdeki çatallarla yüksekliği biraz kısa oldu. Üçer adet daha ilave edersem yükseklik daha ideal olacak. Pompa problemini çözmek içinde Bauhaus' tan dalgıç pompa aldım. Bu arada önde boş kalan havuzun üzerini de strafor ile kapatmayı düşünüyorum. Bu kapatma şeklini düşünmüşken de straforun üzerine bulabilirsem bir kaç kök marul ilave edeyim diyorum.

Kudret Abi amatör aç gözlü olur demişti de gülüşmüştük. Bendeki de açgözlülüğün ötesinde bir şey herhalde. Ama balkonda adım atmaya yer kalmayacak yakında. Domatesler büyürse balkona girilmez herhalde.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 12:50
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön