View Single Post
Eski 17-06-2008, 13:13   #80
kürşad
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Birkaç husus da ben ekleyeyim, okuluna gidiyoruz, öğrendiklerimizi paylaşalım.

Bitki gelişiminde tropizma denilen bir faaliyet var. Bu da bitkinin ihtiyaç duyduğu kaynaklara yönelimi (ulaşma çabası) diyelim kısaca. Nedir bu kaynaklar:
1- Geotropizma: Bitkinin yeryüzüne dik bir açıyla büyümesi isteği.
Bu da Pozitif ve Negatif diye ikiye ayrılıyor.
a-Pozitif geotropizma: bitki köklerinin yerin merkezine doğru hareketi (uzaması)
b-Negatif geotropizma: bitki gövdesinin yere dik vaziyette yukarıya uzaması. (ör:yamaçlardaki dik duran bitkiler)
2- Fototropizma: Bitkinin ışığa doğru yönelmesi. (ör:cam önüne konulan bitkide cama yapışan yapraklar)
3- Hidrotropizm: Bitki köklerinin suya yönelimi.
4- Kemotropizma: Bitki köklerinin besine yönelimi.

Bir de yaprakların üst kısmında katikula denilen bir tabaka var ve onun hemen altında da klorofil tabakası (yaprağa yeşil rengini veren ve fotosentezi sağlayan madde), altındaki daha açık ve mat renkli olan yerlerde de stoma denilen ve bitkinin aldığı suyun büyük bir kısmını dışarıya verdiği gözenekler ve alt epidermis denilen doku var.
Yani yaprağın sağlıklı bir şeklide büyümesi ya da maksimum gelişme için yaprağın üst kısmı ışığa bakacak, ki fotosentez yapabilsin.

Bunun yanında sırık domates salatalık gibi yukarı uzamaya meyilli bitkileri aşağıya giderken yukarı yönelmek sürekli yoracaktır ve besinleri bitki bu yönde kullanacaktır, bitki en azından meyve tutmaya başlayıncaya kadar yukarıya doğru tutmak akıllıca mı olur onu da görüşünüze bırakıyorum.

Kovalarımızı 35-40 oC nin üstündeki sıcaklıklardan da koruyalım, köklerin besin alımını sağlayan enzimleri ve topraktaki mikroorganizmaları da öldürmüş oluruz, bu kadar yüksek sıcaklığa çıkan kökler de muhtemelen ölecektir. Saydam olan pet şişeler yosun da yapacaktır, toprak da ısınacaktır.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön