Konu: Yılan
View Single Post
Eski 29-03-2008, 13:26   #48
montivipera
herpetolog
 
montivipera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Pseudopus...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi LUDİSİA_BAHYA Mesajı Göster
Hımm...
Naşit Bey;
Ben geçtiğimiz yaz bu yılanı/kertenkeleyi bayağı bir incelemiştim.Ama oluk göremedim.
2. bir şıkkınız var mı acaba?
**** ben bu yaz biraz daha yakından mı incelesem?

Selamlar,
Açıkçası büyük oranda baş kısmından tanıdık geldi. Dediğim gibi resim küçük olduğu için pek anlaşılmıyor, YANİ YANILIYOR DA OALBİLİRİM. 2. bir şıkkım olacak olsa dahi (yani bir yılan olması ihtimali) bu resimden bir şey söyleyemem zaten. Ama ben bir Pseudopus (=Ophisaurus) apodus fotoğrafı ekledim. Eklediğim fotoğrafta onu yılandan ayırabileceğiniz en önemli 2 özellik bariz olarak görülüyor:

Birincisi, resme bakarsanız göz kapaklarının olduğunu farkedersiniz. Kertenkelelerde serbest göz kapakları bulunur (bazı istisnalar hariç). Oysa yılanlarda göz kapakları gözün önünde birleşerek saydam bir perde oluşturmuştur, yani görünür ve hareketli göz kapakları yoktur. Bu yüzden gözleri yusyuvarlak görünür.

İkincisi, gene resme bakarsanız ağzın hemen arkasında bir delik olduğunu görürsünüz. Bu, dış kulak deliğidir. Yılanlarda ise dış kulak deliği yoktur (sadece iç kulak bulunur), bir bakıma YILANLAR SESLERİ DUYAMAZ desek yanlış olmaz. Ama titreşimleri hissederek bir bakıma bu şekilde duyarlar diyebiliriz.
Bu resimde, bahsettiğim "oluk" da vücudun yan tarafında açıkça görülüyor.

Bu bilgiler ışığında bir kere daha değerlendirin. Eğer dediğim özellikler yoksa; ya sizin gördüğünüz Vildan Hanım'ın eklediği fotoğraftaki hayvan değil de gerçek bir yılan, ya da ikisi de aynı tür ve ben yanılıyorum.

Not: Bilimsel adını yanlış yazmışım, şimdi farkettim ve düzelttim. Pseudopodus değil, Pseudopus olacaktı. Ha bir de yılanlarda da kertenkelerde de diş bulunur.

Saygılarımla,
Naşit İĞCİ

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen montivipera : 02-05-2008 saat 10:04 Neden: düzeltme
montivipera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön