Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maktas61
Sevgili Arkadaşlar, bu sarmaşığın adını bilen var mı? Beyaz çiçekleri oluyormuş daha sonrada resimdeki gibi iri tohumları oluşuyor( resim çok iyi değil ama çiçeği tanıyan küçük bir ayrıntıdan ne olduğunu bulur inşallah)
|
Sevgili Maktas61 ve Vildan Sönmez; Arzu arkadaşımızın da belirttiği şekilde; bitki "ağaç bamyası" ya da "Arap bamyası" olarak biliniyor, ancak internetten çok araştırmama rağman bu bitlinin latince ismini bir türlü bulamadım. Latince ismini bilen varsa; öğrenmeyi çok isterim.
Ağaç bamyasından etli dolma yapıldığı gibi, can eriği büyüklüğündeyken koparıldığında çok güzel bamya yemeği de yapılabiliyor; zira tadı bamyaya benziyor. Ben normal bamya ile ağaç bamya karışık olarak yemeğiini denedim; çok lezzetliydi. Önemli olan küçükken koparmak dolmabiber büyüklüğüne gelince, sertleştiğinden dolma da yapılmaz, bamya yemeği de olmaz.
Tohum saklamaya gelince; Aralık'ta sararmaya başlamış dolma biber şeklindeki meyveyi koparıp, rutubetsiz bir yerde bahara kadar bekletiyorsunuz. Tohumlar kış boyu meyve içinde olgunlaşmaya devam ediyor. Baharda bir meyve den yüzlerce tüylü (hani tohumunu üflediğimizde paraşüt şeklinde uçurduğumuz sarı çiçekli bir otun tohumu vardı ya; bunun tohumu da ona benziyor.
Ayrıca bu bitki çok kolay ve hızlı çimlenir; güneşli bir yerde ilk yıl meyve verebilir. Ayrıca dış ortamda -20 C' ye kadar soğuğa dayanabiliyor.
Tekrarlıyorum; bu bitkinin Latincesini bilen varsa lütfen yazsın