agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Kabuklu Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni26Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-02-2007, 13:25   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Kestane (Castanea) Yetiştiriciliği

KESTANE YETİŞTİRİCİLİĞİ

İklim İstekleri:Kestane kışın –30C’ ye kadar dayanmaktadır. Ancak ilkbaharın geç sonbaharın ilk donlarına karşı hassastır.Yıllık yağış ortalaması 600-1600 mm olan yerlerde yetişir. Çiçek döneminde yağan fazla yağış döllenmeyi etkileyeceği için fazla yağışı sevmez. Fazla yağış mantar hastalığı nedeniyle yaprakların dökülmesine yol açar.

Toprak:Kestane kazık köklü olduğu için toprağın gevşek yapılı ve geçirgen olması gerekir.Daha çok volkanik kaynaklı potasyumca zengin toprakları sever.Ağır ve killi topraklarda mürekkep hastalığına yakalanması kolaylaşır. Soğuğun toplandığı çukur vadilerde kestanelik kurulmamalıdır.Yamaç araziler bahçe için idealidir.

Üretilmesi:Kestanelerin vejatatif yolla çoğaltımında daldırma, çiçeklerin köklendirilmesi yöntemi kullanılır.En çok uygulanan ve güvenilir yöntem aşılamadır.Bunun içinde kaliteli tohum kullanmaya dikkat edilmelidir.Tohumların çimlenme gücünün yüksek olması aranır.

Katlama:Nemli ve soğuk (0-40C) bir ortamda 3 aylık süre yeterlidir.Çöğürler bir yıllık büyümeden sonra sıra arası 70x80 cm sıra üzeri 30 cm ara ile şaşırtılır.Katlanmadan ekilen tohumların çimlenme oranını yükseltmek için 8-10 cm derinlikle harçlı toprağa ekilir ve tohumların üzeri 4-5 cm harçlı toprakla kapatılır.Harçlı toprak 1 kısım toprak 1 kısım yanmış çiftlik gübresi kullanılır.

Çöğürlerin aşılama yöntemleri ve zamanı:En fazla kullanılan yöntem göz aşısıdır.Ters 1 veya normal T kullanılır.İlkbaharda sürgün göz aşısı uygulanır.Yabani ağaçların aşılamasında kalem aşıları uygulanır.

Dikim Aralığı Ve Tekniği : Kestaneye genel olarak 10-12 m’lık dikim aralığı uygulanır.Ağaçlar normal aralıkta ve bakım şartlarında 15 m’ye kadar yükselebilir.Arazinin yapısına göre kare üçgen şekli uygulanabilir. Fide dikilecek çukurlar önceden 40x50 cm derinlikte açılır.Dikim çukurlarına kompoze gübreden 150-200 gr verilir.Bu gübre çukurlara atılır,karıştırılır.Daha sonra bu karışımın üzerine birkaç kürek toprak atılır.Kökler gübreye temas ederse fidanın kökleri zarar görebilir,kuruyabilir

Budama :En fazla uygulanan sistem doruk dallı terbiye sistemidir.Doruk dalı hakim olan bu sistemde ağaç belli bir yüksekliğe ulaşınca doruk dal kesilir.

Doruk dalı budaması;
a)Ana dallar ağacın dört yönünü kapsayacak şekilde kuvvetli dallardan seçilir.
b)Ana dallar birbirlerine çok yakın yerlerden veya aynı noktadan çıkmamalıdr..
c)Dar açılı dallar kırılmaya meyilli olduğu için 50-70 derecelik bir açı bulunmalıdır.
d)Yıllık sürgünlerde fazla kısaltma yapılmaz,çünkü devamlı sürgün oluşumuna yol açacağından meyveye yatmayı geciktirir.Gerekli yerlerde büyümeyi önlemek için uç alma yapılabilir.
e)Genç ağaçlarda aşırı budama yapmak bodurluğa yol açacağından verim düşüklüğüne yol açabilir.Yere yakın dallar yavaş yavaş çıkartılır.(verime yattıktan sonra)

Bakım ve Sulama:İlk dikim yılında fidanlar toprağın nem durumuna göre 2-3 kez sulanır.Sonraki yıllarda da sulama yapmak çok zararlıdır.

a)Eğimi fazla olan yerlerde seki yapmak gerekir.
b)Malçlama toprak neminin korunmasında en etkin yöntemdir.Toprağın nemini tutar.Yabancı ot gelişimi olmaz. Malçlama çok masraflı olduğundan derimden sonra dikenli yumakların artıklarını ağacın altına homojen bir şekilde sermek daha yararlıdır.Sakıncası derme zamanında zorluk yaşanır.Ağaçların altına naylon veya bez sererek bu sakıncada giderilir.

Hasat
: Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekle birlikte eylül başlarında ekim ortalarına kadardır. Dikenli yumakların hafifçe açılarak içinde doğal rengini almış meyvelerin görünmesi hasat zamanının geldiğini gösterir. Meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu yüzden hasat yere düşen meyvelerin toplanması şeklinde yapılacaksa,meyveler gün ışığında bekletilmeden gün aşırı toplanmalıdır. Eğer ağaçlar sırıkla çırpılarak hasat yapılacaksa,ağaçlarda olumun ortalamaya yaklaştığı bir zamanda yapılır. Ancak bu işlem dal kırılmalarına ve yaprak dökülmelerine neden olur. Kestanelerde hasat masraflı ve güç bir iştir. Bu nedenle olgunlaştığında kapsülleri kendiliğinden düşen,hasadı kolay tiplerin seçilmesi gerekir.

KESTANE İÇ KURTLARI (Cydiasplendana)
Meyve kabuğunu delerek içine girip beslenerek zarar yapar.Pisliklerini meyve içerisine bırakarak meyve dökümüne ve meyvelerin piyasa değerinin düşümüne neden olur. Zarar verdikleri meyvelerin tamamen elden çıkmasına,Pazar ve dış satım değerlerini kaybetmesine neden olur.Yılda bir döl verir.Genel olarak hasat sırasında gelişmelerini tamamlamamış olan larvalar , hasattan sonra yığıldıkları gömüler,depolarda veya satış sırasında gelişmelerini tamamlayıp meyveyi delip terk ederler.

Mücadesi için;
a-Kestane işleme evrelerinde ve bahçede ayrılan kurtlu meyveler derhal yok edilmelidir.
b-Kestane işleme evrelerinin tabanının beton, duvarının iyi sıvanmış olmasına özen gösterilmelidir.Satış için getirilen kestane çuvalları, toprak zemin yerine beton zemin üzerinde bekletilmelidir.
c-Gömü yerleri satış için ürün çıktıktan sonra ki aylarda; özellikle haziran ayı içerisinde,sık sık çapalanmalı çıkan kurtlar yok edilmelidir.
d-Gömü yerlerinin tabanı ve 10-20 cm yükseklikte çevresi beton yapılmalı, satıştan sonra beton üzerinde toplanan kurtlar yok edilmelidir.
e-Gömülerdeki bulunan kurtların hepsinin toprağa ( veya beton gömü zeminine) inmesi için,hasat ile satış arasında en az 1,5-2 ay süre bırakılmalıdır.
İlaçlı mücadele için; hasattan hemen önce , ürün gömülere yığılmadan gömü toprağı ilaçlanır.Bu ilaçlamadan 20-25 gün sonra gömüdeki yığın nemlendirilirken 2. ilaçlama uygulanmalıdır.
KESTANE MÜREKKEP HASTALIĞI
Bu hastalıkla bulaşık bir ağacın kök bölgesini açtığımız zaman siyah çürümeler ve lekeler göze çarpar.Kök boğazında kabuğu kaldırdığımızda kabukla doku arasında siyah mavi bir sıvı görülür.İletim demetleri tıkanır ve yapraklarda sararma ,sürgün kurumaları göze çarpar.

KESTANE DAL KANSERİ
Herhangi bir nedenle açılmış yaralar hastalık etmenin giriş kapılarıdır.Bulaşık kısımlarda önce çöküntü sonra şişmeler oluşur,çatlaklar iyice belirginleşir.Hastalık dallar sürgünler ve kök boğazının üst kısmında görülebilir.

Kaynak: Tarım Bakanlığı Çiftçi Broşürü

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2007, 19:51   #2
Ağaç Dostu
 
bademagacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
Mine hanım kestane ağacının dikim mevsimi nedir?

bademagacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2007, 22:53   #3
Yeni Üye
 
muratdnr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 29
Galeri: 1
Çiçeklerin köklendirilmesi yöntemi ni açıklayabilirmisiniz? Tohumdan üretilen kestane kendi anaçının bütün özelliklerini gösterir ,sapma yapmaz bu doğrumudur? Fidan satın alırken, satıcı bole bişey dedi. İyi çalışmalar herkeze.

muratdnr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2007, 22:13   #4
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Kesinlikle yalan. Tohumla üretilen her şey genetik açıdan açılım gösterir ve alındığı bitkinin özelliklerini göstermezler..

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 18:49   #5
Tarla Bitkileri
 
Serhan KARAGÖL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 58
Küçüklüğümden beri çok severdim kestane ağaçlarını. Bende ekeyim bir tane saksıya büyüdüğü yere kadar büyüsün dedim. Çimlenmeden sonra yaklaşık 4 haftalık)

Eklenen Resimler
 
Serhan KARAGÖL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 20:59   #6
Ağaç Dostu
 
bademagacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
çok güzelmiş.eminim büyüdüğünde daha güzel olacak

bademagacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 10:59   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: fethiye
Mesajlar: 157
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serhan KARAGÖL Mesajı Göster
Küçüklüğümden beri çok severdim kestane ağaçlarını. Bende ekeyim bir tane saksıya büyüdüğü yere kadar büyüsün dedim. Çimlenmeden sonra yaklaşık 4 haftalık)
Serhan,
Resimdeki saksının içindeki parlak plakalar ısıtıcı mı? Öyle ise bunları nereden bulabilirim ? Isıtıcı padlaerden bulmak istiyorum ama Türkiye de satıldığını görmedim.

bilgekaan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2007, 12:16   #8
Ağaç Dostu
 
Cahide Kartal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-06-2006
Şehir: konya-seydişehir
Mesajlar: 194
Kestane sever dostlarımın yardımına ihtiyacım var.Geçen sene tüplenmiş olarak aldığım kestanelerim çok şükür ki üşümemişler ve yaprakları ile birlikte çiçekleri(kedicik diyorlarmış) de görünmeye başladılar şimdilik iki fidanım var ve çeşitleri konusunda pek bir bilgim yok meyveye dururlar mı? en az iki çeşit olması gerekiyormuş resimlerini eklemeye çalışacağım. Bir de bu mevsimde kestaneler için ekstra bir bakım yapılıyor mu.

Cahide Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2007, 12:28   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Çiçeğimin saksının kenarına gömmeden koyduğum bir kestane filizlenerek 30 cm boya ulaştı ,bende başka bir saksıya aldım. Gayet kolay büyümesi var.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2007, 20:35   #10
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Kestane kanseri virüsü, ağaçları kurutmaya başladı

Buradaki bilgilerde bir düzeltme yapmam gerek. (sitede düzeltme yapamıyoruz, bir süredir)

Dr. N. Mükerrem Çeliker'e teşekkür ediyoruz...

Alıntı:
15/05/2005 tarihli web sayfanızda 'Kestane kanseri virüsü, agaçları kurutmaya başladı 'konulu yazıyı okudum. Bu konuyla ilgili bir düzeltme yapmak istiyorum. Kestane kanseri hastalığının etmeni bir fungus olan Cryphonectria parasitica'dır. Etmen virüs değildir. Ancak Cryphonectria parasitica'nın hastalığı iyileştirici ırkları yani hipovirulent Cryphonectria parasitica da bir fungustur ancak hipovirus taşımaktadır.

Konuyla ilgili karışıklığa açıklama getirmek istedim.
İyi çalışmalar


Dr. N. Mükerrem ÇELİKER
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2007, 22:37   #11
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Düzeltme deyince, ben de acaba kestane -300 dereceye kadar dayanır ifadesininin düzeltmeye ihtiyacı yok mu diye düşündüm.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2007, 03:01   #12
Ağaçsever
 
fico's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2007
Şehir: izmir kemalpaşa ovacık
Mesajlar: 52
bahçemde 80 ağaç kestane var yaşları şuanda 10 bu sene üzerlerinde bir böceklenme var bu böcekleri elledigim zaman ellerim kan kırmızısı gibi oluyor. hatta o kadar çok varki ağaçları kurutmaya başladılar. bununla ilgili yardım almak istiyorum şimdiden teşekkür ederim..


Düzenleyen fico : 01-12-2007 saat 01:44
fico Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 20:14   #13
Ağaçsever
 
fico's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2007
Şehir: izmir kemalpaşa ovacık
Mesajlar: 52
bununla ilgili kimse bilgi vermeyecek sanırım.

fico Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2007, 03:09   #14
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI Mesajı Göster
Düzeltme deyince, ben de acaba kestane -300 dereceye kadar dayanır ifadesininin düzeltmeye ihtiyacı yok mu diye düşündüm.
haklısınız bu ciddi bir yazım yanlışı, düzelltim, teşekkürler Sayın Balıkçı.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2007, 03:21   #15
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fico Mesajı Göster
bahçemde 80 ağaç kestane var yaşları şuanda 10 bu sene üzerlerinde bir böceklenme var bu böcekleri elledigim zaman ellerim kan kırmızısı gibi oluyor. hatta o kadar çok varki ağaçları kurutmaya başladılar. bununla ilgili yardım almak istiyorum şimdiden teşekkür ederim..
Bu anlattığınız durum kanlı balsıra gibi. Çok acil bir zirai ilaç bayisine uğrayınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 00:34   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Şimdi benim kestaneden yetiştirdiğim fidancığım büyüyünce aşılanmadan meyve vermeyecek mi?

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2008, 16:25   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 10
merhabalar.kestanenin anatalya bölgesinde olmayacağı söyleniyor.ama duyumlarıma göre yetiştirilebiliyormuş.bunla ilgili bilgisi olanlardan yardım bekliyoruz.

peyzajci_tasci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2008, 00:33   #18
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Kaju

Benimki iki sene meyve verdi ama... yanyana beş tane kağıt gibi bir şey, halbuki çimlenen kocaman şekerci kestanesi idi)

Ben de bu sene dallarını kesip aşıladım, hiçbiri tutmadı.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 10:14   #19
Yeni Üye
 
onurcom60's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2007
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 22
Galeri: 1
Merhaba Arkadaşlar,
Tohumdan yetiştirdiğim kestanem yaklaşık 5 haftalık oldu. Kökleri saksıdan çıkmaya başladığı için toprağıyla beraber dikmeye karar verdim ama açık arazide güneşten etkilenir diye endişe ediyorum. Ne yapmalıyım sizce?

Eklenen Resimler
 
hamdiye22 beğendi.
onurcom60 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2008, 12:54   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Kestaneciler buraya da baksın!! benim kestanelerim de burda
http://www.agaclar.net/forum/showthr...923#post254923

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2008, 17:28   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.filizfidan.com/index.html

Kestane fidanı soranlar, linke bir göz atsın derim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 02:32   #22
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onurcom60 Mesajı Göster
Merhaba Arkadaşlar,
Tohumdan yetiştirdiğim kestanem yaklaşık 5 haftalık oldu. Kökleri saksıdan çıkmaya başladığı için toprağıyla beraber dikmeye karar verdim ama açık arazide güneşten etkilenir diye endişe ediyorum. Ne yapmalıyım sizce?
Gördüğüm kadarıyla bu sene 2. senesi 1 sene daha saksıda bakabilirsiniz koca koca fidanları tüpte satıyorlar saksı yetmez diye düşünmeyin saksıda bakımı ve koruması daha kolay olur ama toprağa ekerseniz kazık kökü derinlere doğru ilerlemeye başlar.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 04:08   #23
Ağaçsever
 
musa78's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 85
Galeri: 1
birde şuan itibariyle toprağa dikilmesi yanlış olacağını düşünüyorum.bildiğim kadarıyla kasım ayı içerisinde **** sıcaklık durumlarına göre ekim başında toprağa dikmeniz uygun olacağı kanısındayım.nacizane

musa78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 02:13   #24
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musa78 Mesajı Göster
birde şuan itibariyle toprağa dikilmesi yanlış olacağını düşünüyorum.bildiğim kadarıyla kasım ayı içerisinde **** sıcaklık durumlarına göre ekim başında toprağa dikmeniz uygun olacağı kanısındayım.nacizane
Fidan topraklı olduğu için ekim zamanı farketmez. 12 aydada ekilebilir.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 02:47   #25
Ağaçsever
 
musa78's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 85
Galeri: 1
sadece merakımdan dolayı soruyorum yazın ortasında genelde ,sizler topraklıda olsa örn5lt saksılı bir fidanı) dikiyormusunuz.sadece kestane için sormuyorum

musa78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 03:03   #26
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musa78 Mesajı Göster
sadece merakımdan dolayı soruyorum yazın ortasında genelde ,sizler topraklıda olsa örn5lt saksılı bir fidanı) dikiyormusunuz.sadece kestane için sormuyorum
Evet dikiyorum bu sene yazın ortasında incir ektim. İncirlerin yeteri kadar geliştiğini düşündüğüm için biran önce kök salmaları için ektim ekince can suyu verdim sonrasındada sürgün atmaya devam ettiler.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 11:40   #27
Ağaçsever
 
tevhit06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Kırşehir
Mesajlar: 94
2009 Mart ayında bahçeye cıplak köklü kestane diktim, biraz zor tuttu ama aynı yıl Ekim ayında birkaç tane meyve verdi.

tevhit06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2010, 17:29   #28
Ağaç Dostu
 
GothiCat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 133
Biliyorsunuz tam kestane kebap mevsimi.Biz de kestane almıştık.Fakat gözümüz doymayıp çok alınca bitmeside uzun sürdü.Bir de baktık ki kendi kendilerine filizlenmişler.İki tanesini az önce deneme amaçlı diktim ama diğerlerini düzgünce dikmek için çimlenmeye devam etmek üzere bıraktım.Kafama takılan şu;yenilen kestaneden dikiyorum ama bu kestane yenilir mi?Yoksa aşıdır vs illa gerekli midir? Bir de bu şekilde üretebilirim gibi geldi ama yanlış mıyım? Denemek için birinin filiz yerini aşağıya doğru,birinide yukarıya doğru getirerek diktim.Fakat sonra aklıma bazı bitkilerin(sanırım palamuttu) yatay şekilde dikilmesi gerektiği geldi Acaba doğrusu nasıl?

GothiCat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 22:25   #29
Ağaçsever
 
mer.cann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 48
Cidden çok güzel.Maşaallah.Benim de yeni çimlenmiş kestanem var.İnşallah benimki de büyür ve ben de paylaşırım resmi sizlerle.

mer.cann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2010, 14:43   #30
Yeni Üye
 
samidayi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 11
Aralık ayında aşılı 15 tane kestane diktim. Acaba baharda kestaneler budama ister mi? Bir de diplerine gübre koyacakmıyız? Koyarsak hangi gübreyi koymalı?

samidayi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024