agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Seracılık (Örtüaltı Yetiştiriciliği) (http://www.agaclar.net/forum/seracilik-ortualti-yetistiriciligi/)
-   -   Balkonda çilek serası prototipi (http://www.agaclar.net/forum/seracilik-ortualti-yetistiriciligi/41849.htm)

tidrisagalar 11-01-2018 21:34

Balkonda çilek serası prototipi
 
1 Eklenti(ler)
merhaba , Balkonuma küçük bir sera kuracağım. amacım 1 sene içerisinde yatırım yapıp büyük bir sera kurmak. Şuan özel sektörde çalıştığım için ve apartmanda oturduğum için birçok şeyi araştırarak öğrenebiliyorum. bu sebeple yatırım yapmadan önce süreçleri en doğru şekilde yapmak için araştırmalar yapıyorum. Yardımınız benim için çok önemlidir.

ilk olarak seramı ahşap iskeletten yapıp sera örtüsü ile kapatmak olacak. 1-2 gün içinde bunu tamalamayı planlıyorum.

daha sonra içerisine resimdeki gibi pcv boru içerisine toprak koyup deliklere fideleri dikmeyi planlıyorum. (aşağıdaki resim sizi yanıltmasın ben topraklı üretim yapacağım. henüz sulu sistem düşünmüyorum.)

bunu yapmamdaki amaç ileride de aynı düzeneğin daha uzun ve katlı tipini yapmak istediğim içindir.

Sizlerden yardım istediğim konular ,

1- damla sulama sistemi kuracağım. şimdilik valf ile çalışacak. sabah erken işe gittiğim için akşam sulama yapabilirim. sizce problem olurmu ve nekadar süre sulamam gerekir ? yaz kış hergün sulama yapmak gereklimidir ?

2- toprak seçimi olarak öncelikle ileride yapacağım seranın kurulacağı yerden toprak alıp bir bölümü bu toprak ile kullanacağım. başka bölümede hazır toprak kullanmayı düşünüyorum. En ideal toprak nasıl olmalı elimde az mikratda silis kumu mevcut. çilek için gereklimidir ?

3- fide yi ektiğimde toprak daha önceden sulanmış ve nemlimi olmalı ve can suyu verdikten sonra kaç gün sulama için beklemeliyim ?

4- Elimde solucan gübresi mevcut. bunu ilk etapta kullansam faydası olurmu ? kök başına 1 avuç uygunmudur ? solucan çayı da yapma imkanım var acaba bunuda yapraklarına püskürtsem daha da faydası olurmu ?

5- boru içerisinde olacağı için damla sulamadan artan suyu nasıl tahliye edebilirim ? bu konu kafamı karıştırıyor :) alta delikmi açmalıyım ?

6 - Şuan mevsim kış. serayı havalandırmam gerekirmi ?

tidrisagalar 18-01-2018 07:12

5 Eklenti(ler)
Arkadaslar merhaba .

Asıl yapmak istediğim rafli topraklı sistemin küçük bir prototip ini yaptim . Burada sezon boyunca gözlem yapıp gelismelerini takip etmek istiyorum. Damla sulama sistemi kurdum bugün damla sulama için tank yapıp sisteme ilave etmek istiyorum. Şuan 20 fide ekili . Rubigen cinsi çilek fidesi aldım. Acaba damla sulamayi 4 mevsim olarak nekadar süreyle açmam gerekir. Bu konuda bilgi verirmisiniz.

tidrisagalar 18-01-2018 07:56

2 Eklenti(ler)
merhaba balkona taşıdım . en çok güneş alan yere yerleştirdim. sabah dışarısı 5 derece ike içerisi 15 derece deydi.

Hhdorum 18-01-2018 11:03

Harika gözüküyor. Bende bu sene ilk defa çilek yetistirmek istiyorum. Boru sistemi mi yoksa su kanali sistemimi basarili acaba. Şuan sizin sistem daha guzel gözüktu gözüme. Fideleri hazir mi aldiniz? Tohumdan mi?

tidrisagalar 18-01-2018 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhdorum (Mesaj 1528417)
Harika gözüküyor. Bende bu sene ilk defa çilek yetistirmek istiyorum. Boru sistemi mi yoksa su kanali sistemimi basarili acaba. Şuan sizin sistem daha guzel gözüktu gözüme. Fideleri hazir mi aldiniz? Tohumdan mi?

Tesekkur ederim.

Acikcasi bende ikilem de kaldım sonra boru sistemine karar verdim. Su kanalı yapsam eksigi **** artısı olurmu bilemiyorum. Belki 1 raf ondan olabilirdi.

Fideler ı hazır aldım . Eğer bu sistemden çilek alabilirsem aldigim çilekten tohum alıp yetiştirmeyi düşünüyorum.

eko-lojik 18-01-2018 12:26

Merhaba
Sistemde nacizane bir eksiklik hissettim.Sulama yaparken orantısız bir dağılım olacak gibi görünüyor (sulama yönüne göre).Her T nin önüne mini vanalar koyarak debi kontrolü sağlayabilirsiniz.

tidrisagalar 18-01-2018 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eko-lojik (Mesaj 1528421)
Merhaba
Sistemde nacizane bir eksiklik hissettim.Sulama yaparken orantısız bir dağılım olacak gibi görünüyor (sulama yönüne göre).Her T nin önüne mini vanalar koyarak debi kontrolü sağlayabilirsiniz.

Bu konuyu atlamışım. Sağolun sanırım akvaryumcuda satılan meç tekli musluk vana işimi cozeçek.

vatanda 12-02-2018 21:33

Hayırlı akşamlar. Yaptıgınız duzenek oldukça hosuma gitti. Bende rahatsızım ve sırf kendimi rehabilite etmek hemde hobi amaclı benzer bir sistem yaptırmak istiyorum. bogurtlen uzerine. Bu forumu ve yazılarınızı da takip ediyorum edecegim. Hayırlı ugurlu olsun bu arada

tidrisagalar 17-06-2018 22:36

arkadaşlar merhaba , uzun zamandır foruma uğrayamadım. yaptığım seradan çilek yemek nasip oldu. şuan kazandığım tecrübeden biraz daha büyük bir sera ile yola devam etmeyi amaçlıyorum. burada kafama takılan bir konu var.

bu yola topraksız tarımlamı devam etmeliyim. yoksa raflı topraklı sera ilemi. bunun artı ve eksisi ne olur bu konuda yorumunuz nedir ? topraksız tarımda ilk sorunum mevcut yerde elektirik olmayacak ve reçete konusunda tam bilgiye sahip değilim. topraklı sistemde azda olsa bir tecrübem oldu fakat yatırım yapmak için hangisi daha uygundur emin olamıyorum.

UMMUKHALTUM 07-10-2018 09:26

kışın da çilek yiyebilmek süper olurdu. istanbulda yazın bile meyve vermedi benim fideler =(

cemrealagoz99 25-01-2019 09:54

bu sistem harika birşey ilk defa görüyorum

Mehmet16 05-04-2019 04:00

Merhabalar.
Havalandırmayı nasıl yaptığınızı merak ettim.
Bende buna benzer bir sera yaptım balkonuma.
Havalandırma konusu kafamı kurcalıyor.
Camlara takılan menfez plastiğini düşünüyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024