agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Seracılık (Örtüaltı Yetiştiriciliği) (http://www.agaclar.net/forum/seracilik-ortualti-yetistiriciligi/)
-   -   Damda 18 m2 Hidroponic Sera Yapımı (http://www.agaclar.net/forum/seracilik-ortualti-yetistiriciligi/32783.htm)

leventali 25-09-2013 23:19

Damda 18 m2 Hidroponic Sera Yapımı
 
Tüm üyelere merhabalar,

Bu konuyu topraksız tarım bölümünde açmıştım. Zira hidroponic sera olacağı için. Ancak gördüm ki sera yapımı konusu daha çok bu başlıkta toplanmış. Burada da paylaşmak istedim. Tecrübeli üyelerin fikirlerine ihtiyacım olacak.

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/32636.htm


Hobi amaçlı evin damında 3x6 m2 bir sera yapıyorum. Çizimi daha önce sera da yapmış olan bir öğretmen arkadaşım gönderdi. Onun önerileri doğrultusunda bu hali aldı. Ancak birkaç endişem var.

1- Bayağı sağlam bir sera gibi görünüyor. Sert bir rüzgar konusunda endişem. Zira etrafı açık bir damda. Öneri ve düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

2- İlk önce seranın önüne bir kapı ve pencere, arkasına da pencere koymayı düşünüyordum. Ancak sonradan okuğum makalelerde seranın en az yüzde 20 sinin havalandırma olması gerektiği yönünde. ön ve arkalara pencere koymam yeterli gelir mi? yanlara da koymam gerekli mi?

3- Seranın ön yüzü doğuya bakıyor yanlar güneye. Rüzgar alan yerin yanlara gelmesi konusunda makaleler okudum. Aslında kare profilden yapıyordum ancak arkadaşımın uyarısı üzerine boru ve yarım ay şeklinde yaptım. Rüzgarı kıracağı için. Doğru yapmış mıyım?

4- Yanlara pencere koymam gerekiyorsa ki bu eğimli bir boruda bayağı bir zor, yanları yarıdan sonra bir metre kadar açılan tipler gördüm. Ancak görüntüden dolayı pek anlayamadım. yanlara havalandırma koymasam olur mu?



Farklı başlıkta http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/32636.htm paylaştığım bilgileri burada da paylaşmak yerine linkini koyuyorum. İnceleyip bilgi vereceklere şimdiden teşekkür ederim.

idris şenol 12-10-2013 20:19

konuyu burda açman ne derece doğru bilemem
velakin ustalar topraksız bölümünde

leventali 12-10-2013 20:26

Merhaba İdris Bey,

Konuyu zaten Topraksız Tarım bölümünde açtım. Belli ki ustaların yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Tereddütte kaldım ve bu başlığa da attım. Sera konusunda bilgi istemiştim, ama olmadı. Nasipse yarın naylonunu çekeceğim. İş yoğunluğundan bir süre bekletmek zorunda kalmıştım.

İlginize teşekkür ederim...

mstfcyln32 07-04-2014 10:25

*** aleyküm dostlar seracılık yapmak istiyorum adana imamoğlunda yaşıyorum malumunuz adana da kış sıcaklıkları seracılık için uygun fakat yazın çok sıcak oluyor bu seracılık yapmaya mani bir durummudur ve serada şabeke suyu kullanabilirmiyim 500 metrekare gibi bir arazim var yardımcı olursanız sevinirim ******...

burannn21 08-04-2014 15:10

***
topraksız tarım konusunda besin eriyikleri ile phmetre vs olçu aletlerinden ihtiyac nelere vardır ve nasıl temin edebilirim
yardımcı olursanız sevinirim

burannn21 08-04-2014 15:13

*** leventali bey
besin surupları. ph metre. ve sıcaklık olcerler nasıl temin edebilirim
yardıcı olursanız sevinirim.
topraksız tarımda olmazsa olmaz lar nelerdir lutfen destek.
burhan

tufangündem 15-07-2014 09:48

Sayın burannn21,
Topraksız tarım ile ilgilenmeniz çok güzel. Ancak topraksız tarımda riski göze alıp bu riski minimuma indirmek için çaba sarfetmek zorundasınız. Ec yükseldi mi 1 gecede ürünleriniz, bütün emeğiniz boşa gider. Topraksız tarıma başlamadan torfta yetiştiricilik, ardından perlitte yetiştiricilik, daha sonra da su kültüründe yetiştiricilik yapmanızı öneririm. Bilgi birikiminizi bu şekilde artırırsanız risk başlıkları daha da azalacaktır. Topraksız tarımın olmazsa olmazı Ec metre, pH metre, pH düşürücü ve yükseltici besin eriyikleri- Asidik-Bazik şuruplar, suda %100 çözünen gübreler ile kendi besin çözeltinizi daha ucuza kendiniz üretebilirsiniz. İhtiyacınız olursa eğer besin çözeltisi hazırlamak için size yardımcı olabilirim. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024