agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Seracılık (Örtüaltı Yetiştiriciliği) (http://www.agaclar.net/forum/seracilik-ortualti-yetistiriciligi/)
-   -   Sera ve Bahçe Oluşturuyorum. (http://www.agaclar.net/forum/seracilik-ortualti-yetistiriciligi/17256.htm)

Ulaş 11-09-2009 13:53

Sera ve Bahçe Oluşturuyorum.
 
Foruma yeni katılan ve bu işlere yeni merak salan birisi olarak bu sene ilkini yaptığım ancak başarısız olduğum sera içerisinde sebze bahçesi oluşturulmasına başlıyourm. belki burdan yardım eden çıkar belki ben de birilerine faydalıolurum diye böyle bir konu açtım ve adım adım yaptıklarımı anlatacağım.

ilk önce yer ve ekilecek sebze ve meyveler ile ilgili bilgiler vereyim.
Sivas
Kızılırmak kenarı
biraz rüzgarlı
evimin arka bahçesi yaklaşık 250 m² alan

sebze olarak sera içerisine domates, biber, patlıcan ve bir kaç kök salatalık düşünüyorum. toplam sera alanı 60 m² civarı olacak.

selim_50 11-09-2009 14:01

merhaba ozan,
serayı kış için yapmayı düşünüyorsan ısıtma sorununu nasıl çözeceksin, sivasın kışları soğuk değil çok soğuk
sana kolay gelsin

Ulaş 11-09-2009 15:14

yok bizim buralarda kış için sera yapmak pek akıl karı değil. biz evleri zor ısıtıyoruz kaldı ki sera yı ısıtalım :)
yaz için düşünüyorum ancak resimleri de ekleyince göreceksiniz toprak yok maalesef tamamen dere kumu...
ıslah edilmesi lazım. başka bir yerden toprak getirtmiştim onun hazırlanıp yerine taşınması lazım. bir de toprağı genleşmiş perlit ile beslemeyi düşünüyorum. faydası olur sanırım bu konuda bilgisi olan varsa ve paylaşırlarsa sevinirim.

Ulaş 15-09-2009 11:36

2 Eklenti(ler)
Arazi resimlerde görüdüğünüz gibi ağırlıklı olarak dere kumu ve çakıllı bir arazi. Ve işin en zor kısmı da bu arazi hiçişlenmemiş bir yer yani ilk defa ben haşırneşir olacağım. Şimdiden başlama nedenim de o zaten. İlk olarak bel yardımı ile biraz kabarttım ve üzerine özel getirttiğim hafif kumlu kırmızı bahçe toprağını sereceğim kırmızı toprağı da bahçemin geri kalan kısmından kesitğim çim atıkları, genleşmiş perlit, kuş gübresi ile kuvvetlendirmeyi düşünüyorum. Ve ardından da ilk bahara kadar dinlendireceğim. Tabi bu arada evin bodrumunda kendi fidelerimi yetiştirmeye başlayacağım.
Bu arada seranın projesi ve maliyeti de netleşmek üzere tamamen kendi tasarımım olacak. netleşince o bilgileri de sizlerle paylaşmayı istiyorum.
Bu arada, geçen gün manavda sivas mahsulü karpuz gördüm. dayanamadım aldım
adam yetiştirmiş helal olsun benden önce yetiştirmiş.
resimleri ekleyemedim....:(

Eklenti 102882

Eklenti 102883

Nonibu 15-09-2009 17:38

Allah yardımcınız olsun :)

dal 16-09-2009 08:54

Ben o bolgeyi cok iyi biliyorum.Sivri sineklere dikkat:)Toprak yapisi olarak biraz sakat bir bolge jipsli tuzlu toprak cogunlukta kizilirmaktan dolayi;bu nedenle sulama suyunun kalitesi dusuyor ve sulfatli su verildigi icin bitkilerde kuruma yapiyor.Bahcenizi kuracaginiz yere toprak getirseniz bile kuyunuzun geldigi katmanin da kaliteli su veren bolgede olduguna emin olun aksi taktirde agaclar dahil hersey kuruyor.Eskiden bizimde vardi orda bahcemiz sanayi bolgesinin arkasinda pek radiman alamamistik.

Ulaş 16-09-2009 11:21

su yönünden bir sıkıntım yok. orda daha önceden dikilmiş ve halen meyve veren yaklaşık 10-15 meyve ağacım var ama dediğiniz gibi suyu biraz dinlenidmenin direk olarak vermekten daha faydalı olacağını düşünmeye başladım. sivrisineklere gelince iki senedir sıkı bir ilaçlama var bu sene inanırmısın beni hiç sivrisinek yemedi :) ama daha öncesini biliyorum amcamın çocukları orada oturuyorlar onlara geldiğimizde akşam balkona veya bahçeye çıkamazdık.
kızılırmak kenarı şu an ıslah ediliyor. kum ocakları falan kalkıyor ilaçlama da baya bir yoğunlukla devam etti bu sene.

Ulaş 18-09-2009 14:08

1 Eklenti(ler)
Tekrar Merhaba
Aslında biraz basit bir proje oldu ancak şunu söylemeliyim ki bu profesyonel anlamda bir sera olmayacağı için proje sadece maliyet hesabı çıkarmada ve ürün planlamasında kolaylık sağlayacaktır.

Eklenti 103417



Üstteki resim; seranın karşıdan, giriş tarafından görünüşü, onun altındaki ise profillerin yerleşim şekillerini içeren kaba bir yerleşim düzeni.
Sera ile ilgili ölçülere gelirsek;

Genişlik: 4 m
Uzunluk : 8 m
Yükseklik (A ve C Kenarları) : yaklaşık 1,8 m veya 1,3
Yükseklik (B): yaklaşık 2,7

Yüksekliklerin bu şekilde alınmasında seranın maliyetinin düşük tutulması asıl sebeptir. Bir profil 6 m boyunda üretilir ve kullanırken en az fire verecek şekilde kullanılır. Yani biz eğer yan yükseklikleri 1,8 m olsun dersek bir boy profilden 3 adet yan kolon çıkabilir. Ancak 1,3m olsun dersek bir boy profilden 4 adet yan kolon çıkacaktır. Bu tamamen yapanın keyfine ve planlamasına kalmış. Ben yaparken 1,8m yapmayı düşünüyorum.
10 adet 2 mlik 40*40 kutu profile, 5 adet te 3 m lik 40*40 kutu profile ihtiyacımız olacak. Toplam 6 boy profilden çıkacak diye tahmin ediyorum. Bir boy borudan 3 adet 2 m lik kenar dikmeleri çıkıyor. bu şekilde, profillerimizden kenar ve orta dikmeleri çıkaracağız. Ve bunların alt kısmına (20 cm lik kısmına) *6 lık 8 lik her ne bulabilirseniz* inşaat demirleri kaynatmamız gerekecek ki bu demirler ileri de dikmelerin sağlamca toprakta tuturnmalarını sağlasın.
Ardından sera yapılacak alana tıpkı inşa alanı gibi ipi çekip dikmelerin geleceği yerlere çukurlarını açıp dikmeleri oturtacağız ve kenarına beton dökeceğiz. (yaklaşık 2 cm otursa yeter) bu şekilde tüm dikmeleri oturttuktan sonra kenar bağlantılarını ben yine hurdacılardan çok rahatça ve ucuza bulabileceğiniz inşaat demiri *12, 14 veya 16 lık ne bulabilrseniz* ile yapacağım. Yani dikmeleri diktikten sonra bu dikmelerin birbirine olan bağlantılarını, ardından çatı üçgenlerini, kenar bağlantılarını sera naylonu serilecek alan için taban hazırlanmasını hep inşaat demirleri ile yapcağım ve bu demirleri döşerken sıklığını kendim belirleyeceğim. Bu demirleri döşedikten sonra bu demirler arasında iplerle hasır şeklinde bir tabaka oluşturup bu tabaka üzerine sera naylonunu sereceğim ve naylonu tekrar ipler yardımı ile sabitleyeceğim.
Aslında şu an teoride olduğu için biraz karışık gibi ancak çok kolay ve ucuz bir şey olacağa benziyor. Profillere vereceğiniz toplam para 120 TL (6 boy * 20 TL) onun haricinde inşaat demiriydi ıvır zıvır dı toplam 200 TL ye çıkmaz diye düşünüyorum. Elimdeki hurda inşaat demirlerini (bu seneki seramı inşaat demiri ile yapmıştım) de kullacanağım.
Ramazan Bayramı’ ndan sonra inşa işlerine malzeme alımı ve inşa işlerine başlayacağım kısmet olursa.
Ve her safhasını da fotoğraflayıp burada paylaşmak istiyorum.
Yalnız tek takıldığım nokta dikme aralarını 2 metre vermekle hata mı yapıyorum yoksa 1 metreye mi indirsem. Onu da inşa zamanında demirlerin eğilme durumuna göre karara bağlarım sanırım.
Bu arada şunu da söyleyeyim bir yandan da tohum toplama faaliyetlerim devam ediyor. Domates, biber, patlıcan, salatalık, fasulye dikmeyi düşünüyorum.
Bu arada o seradan iki adet yapacağım :)

murat 99 04-10-2009 20:40

sevgili ulaş ayrıntıları bu şekilde vererek devam edersen sevinirim. tecrübelerinden faydalanarak baharda çocuklar için bir sera yapabilirim diye düşünüyorum.Allah yardımcın olsun, kolay gele

citrus 01-11-2009 01:49

bi yere sera yapılacaksa ekonomik mi değil mi kontrol edilmesi gerekir kendi ihtiyacını karşılamak istiyorsan bile mutlaka ekonomikliğe önem verilmeli hele hele hava koşullarının müsait olmadıgı yerde seracılıktan kaçınılmalı

citrus 01-11-2009 01:51

seranızı tesis ettiyseniz allah yardımcınız olsun yapacak bişey yok

citrus 01-11-2009 01:55

sera kuruluşunda etkili olan 2 tip faktörler vardır konu başlığı olarak 1-ekonomik faktörler 2-ekolojik faktörler
ekonomik faktörler
-pazar durumu
-ulaşım
-enerji
-yakıt,gübre,elektrik
-işçi sorunu
2-ekolojik faktörler
-ışık
-sıcaklık
-rüzgar
-yağış
-toprak
-su
-topoğrafik durum

citrus 01-11-2009 01:57

Serada yetiştirilen sebzelerin maliyeti açıkta yetiştirilenlere göre daha yüksektir.
Bu nedenle serada yetiştirilen sebzelerin yüksek fiyatla ve çabuk satılması için büyük tüketim merkezlerine yakın olması gerekir.
Sebzelerin su içeriği çok yüksek olduğundan, hasattan kısa süre sonra bünyelerindeki suyu hızlı şekilde kaybederler. Bu nedenle, serada üretilen sebzelerin en kısa zamanda pazara ulaşması için ulaşım yollarına yakın olması gerekir.
Seranın kurulacağı yerde, sürekli ve ucuz olarak kullanılabilecek bir enerji kaynağı olmalıdır. Bu enerji kaynağı hem seraların ısıtılmasında hem de serada çalıştırılacak olan araç ve gereçlerde kullanılabilir
Yakıt, gübre, dezenfektan ve elektrik:
Sera kurulacak yere yakın olmalıdır.

Seracılıkta işçi sorunu en önemli sorundur. İşçinin seracılık konusunda teknik bilgiye sahip olması gerekmektedir.

citrus 01-11-2009 01:58

Sera yerinin tanımı şu şekilde yapılabilir:
Her mevsim yüksek ışık yoğunluğuna sahip,
Kış ayları ılıman geçen,
İyi ulaşım olanakları ve pazar istekleri olan,
Ucuz yakıtı veya doğal ısıtma kaynağı olan,
İyi nitelikli sulama suyu ve toprağı bulunan,
Şiddetli rüzgarlara kapalı,
Nitelikli işçinin bulunabildiği yerler sera için idealdir.

Ulaş 03-11-2009 11:13

Kendi açtığım bir konuya uzun süredir bakamadığım için özür diliyorum.

sevgili citrus aslında malietine baktığınızda külliyen zarar :) ancak işin doğayla uğrşma kısmı bu zararı kapatıyor. ben veya ailemden herhangi birisi veya bir tanıdığıma bahçemden koparıp verdiğim bir meyve veya bir sebze tüm maliyetlere bedel bence :)
sera yapımı 500 TL
serada senze yetiştirmenin maliyeti 500 TL
o sebzeyi yemenin maliyeti: paha biçilmez:)

Seramdan son notlar:
1. bir kamyon toprak getirttim. yukarıda fotoğrafını verdiğim yere el arabası ile taşıyarak serdim ve zemini yaklaşık 30 cm yükselttim. kahverengi çok güzel bir toprak. tabi toprağı sermeden önce o bölgeyi bolca ıslatıp bir kaç gün çapaladım ve toprağı (kumu demek daha doğru :)) kabarttım. toprağın içerisine iki adet yaklaşık 0,4 m³ genleşmiş perlit takviyesi, bahçemden budadğımı yaprak ve ufak dal parçaları, biçtiğim çimlerin parçalarını karıştırdım. sanırım güzel oldu.
Şu an yaklaşık 20 cm kar altında ve yeşereceği günü bekliyor :)

Ulaş 03-11-2009 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murat 99 (Mesaj 506050)
sevgili ulaş ayrıntıları bu şekilde vererek devam edersen sevinirim. tecrübelerinden faydalanarak baharda çocuklar için bir sera yapabilirim diye düşünüyorum.Allah yardımcın olsun, kolay gele

Tşekkürler murat vereceğim hatta yaparken de resimleyip vermeyi düşünüyorum. ufacık bir yardımım dokunursa ne mutlu bana

Ulaş 30-03-2010 12:07

evet şifremi ve mail adresimi hatırlamadığımdan :D dolayı bira zgeç girebildim siteye :D
sera nın ana hatları ile bitirildiğini sööleyebilirm. resmini çektim ama sd kart kırılında kaldı en yakın zamanda resmini atacağım buraya ancak şunu söyleyebilirm. yaklşaık 32 m² lik bir sera yaptım ve maliyeti 300 tl yi geçmeyecek şu an 150 tl deyim ve işin en agır kısmı bitti tabi işçilikler benden olmak kaydı ile

kumyaka2010 30-03-2010 12:26

Benim tavsiyem ,inşaat demiri veya bir çeyrek boruyu kavisleyerek bir sera yapsanız hem ısı , hemde kapama bakımından ucuz ve kolay olacagını duşunuyorum . Ne kadar genişlik duşunuyorsanız ,yere bir daire çizin ,o dairenin belirli yerlerine kazıklar dizin ,demirinizi o kazıklar arasında dolaştırarak bukun .Malzemeyi kesmeden evvel boyunu hesaplayın ( yuksekligini ) hepsi ayni boy ve yuksekligindeki ,duruma gore ,75 cm veya 1 metre ara ile sıralayıp ustunu naylonla kaplayınız . Naylon uçlarını toprakla doldurunuz .( uçmasın diye ) Hesaplayınız hangisi ucuz ve çabuk standart oluyor . Selamlar .

Elif38 20-05-2014 00:32

Mevzu Sivas olunca iki kere düşünmek lazım. Biz burda serayı kışın ürün almak için değil yazın bitkilerimizden 3 5 sebze almak için yapıyoruz. :)
Kışa sormuşlar nerelisin diye. Erzurumda doğar, Sivasda yaşarım demiş.
Hayatımda ilk defa Sivasta oturuyorum. Zaralıyım. Ben çok yer gördüm ama memleketim gibisini görmedim. Ne dakikası dakikasına uyuyor ne saati saatine. :))
Toplamda 50 m2 bahçemiz var. Geçen sene domates falan ektik. Eylülde bir soğuk vurdu elimizde olan sadece 2 kasa minik yeşil domatesler. ) Dayanamadım, geçen hafta bahçelerden birisini sera yaptım. 22 m2 Benim seramda bugün poyraz ile imtahanını verdi. Bu gece don bekliyoruz. Gelde sera yapma şimdi. Anneciğimin Koyulhisar fideleri ya yanacak ya çıkacak. Ben henüz seranın yarsını ektim. Geç kalmışsın demeyin burası Sivas.
Martta aldığım domates tohumlarını evin salonunda zar zor çimlendirdim. Geçen hafta çiftliğe götürdüm. Dışarda güneşlendireyim derken hepsini yaktım. Şimdi gg üzerinden vetman996'dan aldığım domates fidelerini gelmesini bekliyorum. Kargo gelir gelmez onlarda seraya ekilecek.
Sivas tecrübesi zayıf olunca canım memleketim sen her şeyinle güzelsin demekten öteye gidemiyorum. :))
İnadım tuttu bu sene gözüm domatese doyacak. Lamı cimi yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024