09-01-2014, 20:17 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 196
|
Sayın İsmail Kuzucu, Tüm fotoğraflarınızı çok beğendim. Ellerinize sağlık. Bereketli olsun. |
09-01-2014, 23:55 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Beğendiğiniz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. İnşallah üretim yapan herkes bereketli ürün alır.. |
10-01-2014, 10:44 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
|
Sayın Kuzucu, gerçekten hepsi çok güzel, bol hasat ve pazar dilerim. Kolay gelsin. Taban gübresi uygulamamız yok, derken hayvan gübresi kullanmadık mı demek. |
10-01-2014, 16:53 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sağolun, pazar sıkıntımız yok diyebilirim, kendi ürünlerimizi kendimiz satıyoruz. Bazen yetmediği dahi olabiliyor. Taban gübresi, seralar sürülmeden önce verilen özel gübreler veya 15-15-15 gübre çeşidir. Bunları verdiğiniz zaman verim ve kalite daha düzgün oluyor. Hayvan (keçi) gübresini ben hıyarda verim artışı veya değişiklik yapmadığı için kullanmıyorum. (toprağın yapısından veya hıyar ihtiyaç duymuyor) Fakat marulda süper sonuç aldım. Campania marul çeşidi normalde 900-1000 gr gelir, bizde 1300-1500 gr gelmişti.. |
10-01-2014, 21:50 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
|
Bilgiler için teşekkürler, sayın Kuzucu. Daha sizlerden öğreneceğimiz çok şey var. |
11-01-2014, 15:09 | #10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
|
ilkbahar fide dikim tarihiniz nedir acaba ve yaz aylarında serada gölgelendirme vs kullanıyormusunuz.. bizde düşünüyoruz... kocaeli kandıra ilçesindeyiz... bu baharda ne zaman dikmemiz lazım ne kullanmamız lazım ilk çıkan kaç tane çiçekleri koparmamız lazım.. biraz detay anlatırsanız.. çok teşekkürler |
11-01-2014, 17:10 | #11 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Eğer siz fideyi satın alırsanız fide direk hava değişimine uğrayacağı için verimde düşüş olur. Ekimi nisandan itibaren yapabilirsiniz. Aşırı derecede don oluyorsa 2. haftasından sonra ekebilirsiniz. Biz 30 ila 50 cm arasındaki çiçeklerin tamamını koparıyoruz. Bu işlemi ben kızartma kabaklarında dahi yapıyorum. Bazen büyükler böyle şeymi olur desede Tohum seçimi çok önemli gidip yerli tohum veya sonbaharlık-tek dönem tohum alıp ekmezseniz verim alamayıp zarara bile uğraya bilirsiniz. 2 dönem ekecekseniz, baharlık yazlık veya sadece yazlık tohum almanız yeterli olacaktır. Normal bütçeli tohum fiyatları 125-160 arasıdır. (paket 500 tohum) Başka sorularınız varsa yazabilirsiniz. Elimden geldiği kadar anlatmaya çalışabilirim. |
||
11-01-2014, 18:20 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
|
320 m2 sera var yaz döneminde 2 dönem salatalık ve kışın tek dönem marul ekeceğiz.. malı yerel markete vereceğiz müşteride sıkıntı yok.. ilerledikçe sera yapılıp kapasite artılacak. ama tecrübe hiç yok sera ile ilgili. özeliikle tohum vs konusunda... yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.. sorularıma gelince 1- anladıgım kadarıyla tohumları ilkbahar ve yazlık **** sadece yazlık alcam 2-önerdiğiniz bi tohum markası var mı mesele ilkbaharda şu tohum şu marka gibi ve yazın şu marka şu tohum gibi. 3-ve marullar hangi şirketin... 4-ve ilk dönem salatalık ne zmana bitiyor 2 ci tur salatalık ekimleri ne zman başlıyor.. aslında baya sorum var.. müsait oldugunuzda facebooktan görüşmek isterim.. tekrar teşekkürler.. |
11-01-2014, 18:46 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Bu konuda benim de pek fazla bilgim yok. Her dönem gittikçe işleri ilerlettik, sistemi dengeli hale getirdik. 1. Tohum çeşidi olarak sadece yazlık alsanız dahi size yeterli olacaktır. (Serayı şehir dışına çıkardığımız için buarada gece güzdün farkı 15 dereceyi aşıyor onun için aurı bir tohum almayı düşünüyorum) 2. Yukarıda ekilen tohum Maraton Max 2001dir. Verimi ve kalitesi oldukça yüksek. Tek dal üzerinden verim yaptırılır. Bölgeniz için ideal tohumları ziraat odasına gidip sorabilirsiniz. Tohum firmalarına gider iseniz hiç kimse kendi malını kötülemez. 3. Ben fideleri Uludağ fidecilikten alıyorum. Kışlık için Campania çeşidinin satımı çok iyidir. Sırasıyla campania, festival, funly olarak gider.. 4. Havalara ve bitkinin durumuna göre değişiyor. Ağustos ayı başına kadar 2. dönemi ekerseniz aşırı don olmaz ise kasım ayının 2. haftasına kadar ürün toplarsınız. Biz bu sene kasım ayı sonuna kadar ürün topladık. Kilo 3-4 liraya kadar yükselmişti. Soruları buraya yazarsanız herkes bilgilenmiş olur. Normalde de buradaki kadar bilgi vererem. İnternet site işleri, tarım işleri, ayrıca köklendirme işlemleri derken sosyal ağlar geri planda kalıyor.. |
11-01-2014, 19:45 | #14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 11
|
Sayın kuzucu, Diktiğiniz yer kaç m2 ? kaç fide aldı ? nisan dikiminizden kaç kg salatalık aldınız ? ağustos kasım arası kaç kg aldınız ? kolay gelsin. |
11-01-2014, 20:14 | #15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fideler sıra üzeri 40 cm aralıkla ekildi. (20 cmlik damlama var) Sıra arası 55-60 cm ve 90-100 cmdir. Resimde görüldü gibi yol kısımları 2 sırada 1 olacak şekilde ekim yapıldı. 2 paket tohumu( 1020 gibi bir adet) bir kerede ekiyoruz, büyük sera 725 küsür alıyor, diğer kalanları küçük seralara ekiyoruz. Eksik verir diye biraz kenara ayırıyoruz. Yetmeyen olursa yerli fide ekiyoruz. (Yazın her daim fide çeşitleri bulunur.) Hasat başlangıcında günde 1-2 (30-40 kg) koli alıyoruz. Daha sonra bu miktar 2-3 günde 1-2 koli olacak şekilde devam ediyor. Son hasatlar da bu şekilde geçiyor. 2 dönem ekimde de sonuç bu şekilde bir fark yok gibi.. |
|
11-01-2014, 20:34 | #16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 11
|
Anladım 1 dönem sonunda hemen hemen 1 ay hasat döneminiz oluyor,dediğiniz rakamlara göre 500 m2 yerden 1 dönem sonunda 600 kilo civarları salatalık topluyorsunuz. |
11-01-2014, 20:55 | #17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mayıs sonu haziran başı hasat başlar, temmuz ayının 3. haftası ürün verimi düşer. Ağustos ayında sökülüp yenisi eklenir. (isteyen ekmez ama verim hep günde 10 kilolarda kalır. Bunlar sadece kendimizin pazarda sattığı ürünlerin bilgileridir. Eş dost, akraba, yoldan geçen müşteriler, ziraatten gelip bize bilgi verip alanlar gelir, hiç boş çevirme olmaz ordan zaten 200 kg garanti mal eksiğimiz oluyor 1 dönem de 250 m2 alandan en az 1800-2000 kg hıyar çıkmaktadır.. |
|
12-01-2014, 12:57 | #18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
|
çok faydalı bilgiler ismail kardeş. fideler sıcağa yavaş yavaş alışıyor dediniz.. benim anladıgım siz tohumları alıp sera içinde fide haline getiriyorsunuz sonra aynı sera içinde toprağa dikiyorsunuz... bizde mart sonu gibi dikmek istiyoruz.. sera içine alcak tünel kurmak istiyoruz don vs olursa diye zaten nisan ayında son vs olmuyor.. 320 m2 seramıza sizin sistemde 2 dönem salatalık ekilecek.. toprak hazırlıgı konusunda hayvan gübresi vs siz verdiniz mi.. bizim ne yapmamız lazım.. teşekkürler... |
12-01-2014, 14:44 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Aşağıdakiler yazdıklarım tamamen alçak tünel sera içindir: İlk olarak mutlaka toprak toprak tahlili yaptırıp vereceğiz gübreleri ayarlayın. Taban gübresi olarak 15.15.15 gübre kullanabilirsiniz. Toprağa sürülmeden verilir. Ben hıyar için hayvan gübresinden verim alamadığım için kullanmıyorum. Mutlaka toprak düzenleyici kullanın. Ben candem firmasının biocanpelet ürününü kullanıyorum. Pelet halinde olduğu için kullanımı ve eşit şekilde dağılması daha kolay oluyor. Gübreleri bilinen yerdenler alın ucuz gübre kullanmayın kesinlikle aralarında kalite farkı vardır. Evet tohumları kendimiz alıp, kendi hazırladığımız torfa ekiyoruz. Burada kendi bölgemize alıştığı için ilerde uyum sorunu yaşamıyoruz. Alcak tünelde havalandırmayı baş kısımın ve son kısımın üst bölümlerinden yapın. Orta kısımlardan ise 1 m uzunluk 2 metre genişlik ve karşılıklı gelmeyecek şekilde 2 pencere yeri ayarlayın. Havalandırmalara mutlaka file gerin. Özellikle mantar ve kırmızı örümceklere dikkat edin gerisi zaten gelecektir. |
12-01-2014, 18:34 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
|
eyvallah çok sağolasın ismail kardeş.. ilk toprak tahlili ile başlıyoruz işe o zman.. ALLAH bol kazançlar versin.. |
26-01-2014, 16:58 | #22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2014
Şehir: afyon
Mesajlar: 2
|
merhaba ismail bey bereketli olsun yazılarınızı okudum paylaşımınız için şahsım adına teşekkür ederim. size danışmak istediğim bazı konular var hıyar- salatalık hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim. Yeni yaptırdığım 3,500 m2 lik serada salatalık yetiştirmek istiyorum afyon dinar ilçesinde sera yapım aşamasında antalyada tanıştığım seracılık yapan yaşlı bir amca ile sık sık görüşüyorum ısrarla salatalık dikmemi söylüyor oysa bizim burada sezonda herkes domates diker bende öyle düşünüyordum ama salatalık hakkında da biraz soru işaretleri oluştu kafamda nazik olduğu domates gibi olmadığı zorlanacağımı ancak hakkını alacağımı söylüyor. acaba salatalık diksek ne tür zorluklarla karşılaşırız ilk defa dikeceğim ve 3,500 m2 alan biraz gözümü korkutuyor her gün mahsul toplanacağı için. sizce neyi nasıl yapmalıyım izleyeceğim yollar ne olmalı ne tür zorluklarla karşılaşırım biraz bilgi verirseniz çok sevinirim. ismim hakan. hayırlı günler. |
26-01-2014, 17:58 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Bilgiler ileri derece olmasa da bizim toprağımızda yeterli oluyor diyebilirim. Toprağımız verimli olduğu için fazla gübre kullanmamıza gerek kalmıyor. İlla sadece domates ekmenize gerek yok. 1/4ünü hıyar ekip deneme yapın. Bana göre bakım konusunda aralarında fazla fark yok. İlk olarak toprak analizi yapmanızı tavsiye ederim. Toprak tahlili yaptırdıktan sonra gübrelemesini buna göre yaparsınız. Bu sene bende tahlil yaptırmayı düşüyorum. Yaptırmayalı yaklaşık 7-8 sene oldu. Topraktaki organik maddeyi mutlaka arttırmanız gerekli. Bunun için candem organik gübrelerini kullanabilirsiniz, fiyalarıda çok uygun. Şuan biocan pelet ve bio pot ürünleri var. Toprak ve gübreleme işini hallettikten sonra fideleri kendiniz üretim derim. Bu şekilde üretirseniz fide toprağa ekildikten sonra hemen kendini toparlıyor. Çeşit olarak iklime uygun bir çeşit seçmeniz gerekli. Ben şu çeşit dersem yalan söylemiş olurum. Bunun için ziraat odasına gidip bilgi alabilirsiniz, size yardımcı olacaklardır. Sulama işlemini ben akşamları yapıyorum, neme göre 2 günde 1 defa sulama yapıyorum. Fazla sulama olursa mantar hastalığı yapabiliyor. Toprağın nemli kalması yeterli olur. Domateste olduğu gibi kırmızı örümcek sıcak havalarda gelebiliyor. Bunun için her ilaçlamayı gününde atmak gerekli. Ben hıyarda son dönemde roa plus kullanmaya başladım, tek bu ürünü kullanarak bayağı ücretten ve işçilikten kurtulmuş oldum.Sizde bunu deneyebilirsiniz. Toplama işlemi için en az 4-5 işçi bakın derim. Hasadın sabahları veya akşam üstü yapmanız sizin için avantaj olacaktır. |
27-01-2014, 01:49 | #24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2014
Şehir: afyon
Mesajlar: 2
|
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için tavsiyelerinizi not aldım. Candem gübre ile 20-25 gün evvel fuarda tanıştım ilk olarak bu sene bizde o firma ile çalışmayı düşünüyoruz. 15 Günde bir firma mühendisleri kontrole gelip eksiklerimizin neler olduğunu tespit edip daha sağlıklı ilaçlama ve gübreleme yapmamız hakkında bilgi vereceklerinde söylediler. Sanırım bu bizim için bir avantaj olacak. |
27-01-2014, 18:41 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Rica ederim. Candem ürünleri kullanmayanlar kendi firmalarının ürünleri ile candemin ürünlerini kullanıp karşılaştırmalı, aradaki farkı zaten direk görebilirsiniz. Şimdiden bol ve kaliteli ürün almanız dileğiyle, hayırlı işler.. |
27-01-2014, 18:47 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 109
|
Bol bereketli bol kazançlı günler dilerim. Ellerinize sağlık. |
16-02-2014, 22:02 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Serada en çok rastlanan böcek kırmızı örümcek olsa gerek. Sıcağı çok seven bu akarlar, eğer önlemi alınmaz ise bitkiyi tamamen kurutabilir. Başta yaprakta sararma ile başlar, çok çabuk üremeye geçerler. Çoğalan akarlar öbek oluşturduğu zaman yaptığı ağ gözükür. Önlem için seralar için böcekleri çeken sarı bantlardan kullanabilirsiniz.. |
26-03-2014, 21:00 | #29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-03-2014
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 31
|
durudurucu kullanın bunlara zaten 250m2 yer hemen tele çıkar baharın özellikle,amino stop tarzı bişey damlamayla boğum aralarını çok kısaltır ve aynı mesafede daha çok çiçek ve salatalık demek ,birde amino asit kullanırsanız verime ve bitkinin sağlığına kendiniz bile şaşırırsınız.damlamadan gübrede uyguluyorsanız 20-10-20 önerirrim bu salatalık için en ideal olanıdır,salatalık tutumunun yoğun olduğu dönemlerde potasyum noksanlığı görülecektir bu seferde 16-8-24 uygulamayla aynı kalitede ürün almaya devam edebilirsiniz...örümcek içinse salatalık için ruhsatlı değil ama üst fotodaki gibi bir örümcek yoğunluğunu basf firmasının masai ilacı çözecektir ama bu seviyeye getirmemek için oberon kullanmak gerekir ayrıca beyaz sinekleride kontrol eder...tabi organik üretiyorsanız benim bu önerdiklerimin pek bir anlamı olmayacaktır... hayvan gübresi yerine bazı firmaların ürettikleri toz hayvan gübreleri var onları leonardit ve 15-15-15 ile taban gübresi olarak beraber kullanırsan çok iyi sonuç alırsın bu 3'lü birbirini tamamlar ,leonardit kendi başına zaten fark yaratacak bir üründür,benim önerim agrolig leonardit için ,son derece kaliteli, hatta potasyum hidroksitte eritip damlamadanda verebilirsin, tahmini %20-30 verim farkı yaratır |
27-03-2014, 17:28 | #30 |
Ağaç Dostu
|
F1 çeşit olduğu için boğum araları zaten 8-10 cm civarında Gübreleme ve ilaçlama konusunda sıkıntımız yok. Gübrelerde kesinlikle haklısınız eğer toprak yapısı ideal ise dedikleriniz kullanılabilir. İlk önce toprak tahlili şart tabi. Leonardit ve ürünleri vazgeçilmez ürünümüz diyebilirim. Elimizden geldiği kadar organik olarak üretim yapmaya çalışıyoruz. Geçen sene roa uygulaması ile hiç bir ilaç kullanmadım. Bu senede kullanmayı düşünüyorum. Birde şu var ki seraya bu kadar kırmızı örümcek kaptıran bir üretici bu işi yapmasın Ben sezon sonu ve kendi yerimize geçeceğimiz için umursadım ve köklerini dahi yolmadım. Yoksa önceden geldiğinden haberim vardı Agrolig leonardit için alım yapabileceğimiz yer verebilir misiniz? Ürünü denemek isterim. Düzenleyen İsmail Kuzucu : 03-04-2014 saat 17:54 |
|
|