agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzelerde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Biber hastalık ve zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4601.htm)

Ela 04-06-2007 21:52

Biber hastalık ve zararlıları
 
Az önce formda Bromo EC 4O isimli ilacı okudum.Bu ilaç bitkimin kalan yapraklarına zarar verebilir mi?Ev yapımı ilaçlardan hangisini kullanacağımı anlayamadım.

bascavus 27-05-2008 12:32

Biber Yardım Lütfen!!
 
iyi günler.Biber ekmiştim.biberim yeşil ama.toprağa doğru kıvrıldı.Acaba neden dik değil toprağa kıvrıldı.Çürümede yok.

malina 30-05-2008 11:49

Bölümdeki yazıları okumak için biraz daha zaman harcamalısınız. Bu konuyla ilgili yeterince bilgi var.

Derginin Aralık sayısına da bakabilirsiniz.

Forum kurallarına da göz atmalısınız... Her yeni üyenin, zaten yazılmış olan bilgilerle ilgili, tekrar tekrar soru sormasını yanlış bulmaktayız. Konuyu kapatıyorum.

botanik57 23-06-2008 19:38

1 Eklenti(ler)
Herkese selam ben siteye yeni üye oldum
Evimin bolkonunda biber yetiştirmeye çalışıyorum.İlk başlarda iyi bir şekilde
gelişiyorlardı son günlerde biberin yaprakları sararıp dökülüyor. Bunları sebebi ne olabilir,ne yapmam gerek.

Cumhur Tonba 11-04-2009 21:39

Biber Galsineği
 
Biber Galsineği

Asphondylia capsici


Dişileri yumurtalarını bitki çiçek tomurcuklarına bırakırlar. Meygve teşekkül etmeye başladığında yumurtadan çıkan larvalar meyve içini yiyerek beslenirler, galeriler açar ve dolayısıyla tomurcukların çoğunun dökülmesine neden olur. Dökülmeyen tomurcuklardan da deforme olmuş küçük meyveler teşekkül eder. Larvanın bulunduğu kısım şişkin bir hal alır. Meyvelerde renk açılmaları olur, şeklini kaybeder. Meyve değeri düşük olur.

Baş siyah ve biraz büyükçe,başın üst kısmı gri kül rengindedir. Antenleri iplik tipinde olup,vucud genişliğinin iki mislidir. Yumurtalar gözle zor görülecek kadar küçük ve elipstir. Beyaz renkte ve 0.5 mm uzunluktadır.

Zirai Mücadelesi:

Kültürel Önlemler: Tomurcuklanmış fideler kontrol edilmeden tarlaya dikilmemeli, dökülmüş ve sararmış tomurcuklar toplanarak gömülmeli veye yakılmalı, deforme olmuş meyveler toplanıp imha edilmeli, kışın tarlada biber bitkileri bırakılmamalıdır.

Kimyasal Mücadele:Tomurcuklarda enfekte görülür görülmez 100 tomurcukta 5-8 bulaşma veya 2-3 larva görüldüğünde mücadeleye başlanır. Mücadele zamanı Nisanın 2nci yarısından Haziran ayı sonuna kadardır.

Kaynak: Tarım Bak.Bit.Kor.El.Kitabı

niluferg 22-07-2009 18:05

domates, biber ve patlıcan yapraklarındaki zararlılar
 
4 Eklenti(ler)
merhaba,
Domates, biber ve patlıcanlarımın yapraklarında bir sorun var sebzelerin kendisinde birşeye rastlamadım henüz, zaten yeni çıkıyorlar, müdahale etmem gereken birşey mi acaba, ne kullanmalıyım?
Eklenti 94357

Eklenti 94358

Eklenti 94359

Eklenti 94360

çiçeksever 30-08-2009 14:20

Biber Hastalıkları
 
2 Eklenti(ler)
Biberlerimde böyle birşey var.Ne hastalığı olabilir.Çaresi var mı?

meh12 03-09-2009 14:01

Aynı hastalığı bir çok yerde gördüm. Ağacın bir den kökten kuruması şeklinde oluşuyor değil mi?

turkuaz61 03-09-2009 14:17

Arkadaşlar Merhaba.

Benim biberlerimde de bu hastalık oldu profosyonel bir seracı arkadaşıma sordum. Göz taşı denilen maddeyi su ile karıştırıp diplerine dökmek gerekiyormuş.Karıştırılacak oran kutunun üzerinde yazıyormuş.Daha yeni öğrendim deniyeceğim.

rrecete 07-10-2009 13:44

benimde

rrecete 07-10-2009 13:48

Benimde biberlerimde bolca yaprak biti mevcut. Ev yapımı ilaç rehberinde yazan bazı ilaçları denedim. işe yarıyor ama tekrar tekrar ortaya çıkıyorlar. Ne yapabilirim.

selim_50 07-10-2009 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkuaz61 (Mesaj 491099)
Arkadaşlar Merhaba.

Benim biberlerimde de bu hastalık oldu profosyonel bir seracı arkadaşıma sordum. Göz taşı denilen maddeyi su ile karıştırıp diplerine dökmek gerekiyormuş.Karıştırılacak oran kutunun üzerinde yazıyormuş.Daha yeni öğrendim deniyeceğim.

merhaba;
göztaşı bordo bulamacı olarak satılan ilacın etkin maddesidir, zaten bordo bulamacı da göztaşı ve kireç karışımından oluşur, ziraii ilaç satanlardan rahatlıkla bulabilirsin.
sadece göztaşı olarak ta (toz halinde) satılmaktadır.
kolay gelsin

aoeplayer 16-10-2009 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi niluferg (Mesaj 466785)
merhaba,
Domates, biber ve patlıcanlarımın yapraklarında bir sorun var sebzelerin kendisinde birşeye rastlamadım henüz, zaten yeni çıkıyorlar, müdahale etmem gereken birşey mi acaba, ne kullanmalıyım?
Eklenti 94357

Eklenti 94358

Eklenti 94359

Eklenti 94360

Evet benim de böyle bir problemim var.ne olacak acaba?

organica 30-10-2009 19:01

Bitkilerinizdeki zararlı yaprak kurtu. Herhangi bir kimyasal(proclaim, match, altagro gibi) veya evyapımı ilaç kullanabilirsiniz. İlaçlamayı sabah erken saatte yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız.

trlogic 10-11-2009 13:59

biber fidesi uçlarında yanma
 
Merhabalar,
Yetiştirmeye çalıştığım birkaç kök habareno biberi fideleri, 20-30 cm kadar uzadıktan sonra çiçeklenme belirtileri göstermeye başladı. Ancak daha tomurcuk bile olamadan en uç kısmındaki birkaç yaprak ve tomurcuk kendi kendine kavrularak yandı.
Sebebi ne olabilir acaba?

epsody 12-11-2009 18:27

trlogic arkadaşım bu fideler yetiştime koşulları açık alanda ise gece koşullarının sert şartları ile gündüzün ısı farkının uyumsuzluğu nedeni il meydana gelen bir durum olsa gerek.

trlogic 13-11-2009 09:14

Cevabınız için teşekkürler.
Camla kapalı bir balkonda yetiştiriyorum.
Gündüzleri güneş aldığı için sıcak oluyor. Geceleri daha serin. Dediğiniz gibi olabilir... Hatta bir mermerin üzerinde durduğu için kökleri daha serin oluyordur... Hemen önlem alıcam...

Bir de toprağı genelde hep nemli, acaba aşırı sulamadan olabilir mi? Drenajı yetersiz ise mesela... Bir süre kaloriferin üzerine koyup topraktaki nem oranını düşürmeyi deneyeceğim... Böylece sıcaklığın etkisi ile tekrar çiçeklenmeye durabilir diye tahmin ediyorum...

ulubatlı 17-11-2009 23:03

biberlerinizde kök boğazı kısmı ve biraz toprağın altına bakın beya z miseliyal bi tabaka varsa büyük bi ihtimalle scleratium scleratiorum hastalığıdır.mücadelesini öğrenebilirsiniz

citrus 21-11-2009 21:52

suyu fazla verdiğinizde bitki kendını gelişime verecek çiçeklenme azalacaktır bitkiyi biraz su stresine sokun ve fosfor ihtiyacını giderin..

hilmiyunus 21-04-2010 19:28

benim biberler de sorunum var 4 yaprak oldu gelişim durdu neden ola bilir kıl biber,salcalık biber,kızartmalık biber.ne yapmalıyım saygılar

feyyazk 22-06-2010 11:13

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Balkonumda yetiştirdiğim biberlerimde şekilde sağda yuvarlak içine aldığım gibi lekeler oluştu. Bunun sebebi nedir acaba ? Ayrıca sol tarafta tomurcuğun döküldüğünü görüyorsunuz. Bu normal midir ? Yoksa bir zayıflığa mı bağlıdır ?
Şimdiden teşekkürler, saygılar.

verdoque 29-06-2010 21:52

1 Eklenti(ler)
Benim çarliston biberlerimde resimde işaretlediğim gibi yapraklarda deformasyon var. Bu hastalık nedir?

Biber hastalıkları ile ilgili resimli kaynak:

www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/hastalik_zararli/biber.pdf

Halil Önen 09-07-2010 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyyazk (Mesaj 662342)
Merhaba,
Balkonumda yetiştirdiğim biberlerimde şekilde sağda yuvarlak içine aldığım gibi lekeler oluştu. Bunun sebebi nedir acaba ? Ayrıca sol tarafta tomurcuğun döküldüğünü görüyorsunuz. Bu normal midir ? Yoksa bir zayıflığa mı bağlıdır ?
Şimdiden teşekkürler, saygılar.

Sn. feyyazk,
mahsül üzerindeki böylesi lekelenmeler (bozulmalar) ve beraberinde tomurcuk_ meyve_ dökülmesi vitamin (ca olabilir) eksikliğinden olur.

Biber yapraklarındaki deformasyon da vitamin eksikliğinden olabiliyor.

Bazı domates çeşitlerinde yaprak kıvrılması/deformasyon o çeşidin özelliğidir. Hastalık belirtisi değildir. Biber de böyle çeşit var mı bilmiyorum. Böyle durumlarda başka bulgulara_meyve üzerinde_ bakılmalıdır.

Bu saksıda sebze /meyve yetiştirme işi bana çok karışık geliyor. Eğer saksı toprağını iyi ayarlayamıyorsan bu birçok hastalığın sebebi olabiliyor.

Biber sogunluk ya da nematot hastalığına _ köklerinde tomurcuklar/urlar_ çok yakalanıyor.
Saksı suyu da _ bitkinin ihtiyacı_ iyi ayarlanmalıdır.

Hem domates hem biber karığın 20 cm. kadar sırtına dikilir. Kök direk suya temas etmez. Bu birçok kök hastalığına davetiyedir.

Saksı yetiştiriçiliğinde buna riayet edilmez.

Ayrıca,
Sn. verdoque' nın _verdiği resimde de görülüyor_ domates ile biber ya da patlıcan aynı yere/ karığa dikilmez. Ayrı ayrı karıklara dikilir.

Çünkü su rejimleri_istek_ farklıdır.

Yükseltilmiş yastıklarda da bir arada dikilmemeli.

Yükseltilmiş yastıklarda domates/meyvesi suya temas etmemeli. Zaten onun için askıya alınıyor.

Fidelerin_sebzelerin_ diplerine toz kükürt atılıp, karışırılmalı. Bu bazı zararlı böçeklerden korur. Hatta _hazır satılan_ bordo bulamacı eritilip dökülmesi, bazı kök hastalıkları için.iyidir.

feyyazk 14-07-2010 15:48

Sayın Önen;
Gerek bilgisayarı gereksı ağaçlar.net formunu iyi kullamamamdan dolayı cevabınızı geç fark ettim.Çocuklarımın yardımıylan bir şeyler çözmeye çalışıyorum:) (Detaylı kullanamıyorum ,halbuki mesai günleri bütün gün bilgisayarın üzerindeyim standart bazı konuları takip edebiliyorum.Onun için sizden özür dilerim.) Dometeslerim hemen hemen hepsi ölmüştür resimlerini domates bölümünde
ekleyip sorum olacak(http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=356 ,yanlışlıknerde diye bir daha tekrar edilmesin.Biberle ilgili tesbitlerinize katılıyorum (Ca )eksikliği yanında (K) eksikliği olduğunuda düşünüyorum ilk etapta gübresiz yetiştirmeye çalıştım ama olmadı geç gübre koydum saksıda olmıyacağını tahmin ediyorum, ama amaç bir şeyler ekip meyvesini alırken deneyim kazanarak yanlışlıkları ve hastalıkları görmektir. Biberde aynı bitkide bu meyva hastalığı oluşmadı özellikle ilk meyvalarda bu lekeler yok ve meyvaleri çok iri,yaprakları yemyeşil ve bitki boyu 110 cm. kadar meyvanın dışında bir anormallik görmedim.
Suda eriyen kükürdü beyaz bit şeklindeki haşera bulunan bir limon ağacına kullandım verilen terkip ölçüleriylen (1 Lt.Suya 10 g.kükürt )faydasını pek görmedim onun fotoğraflarını ağaç bölümünde ekliyeceğim(veya http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=471 ) bu ağaç yazlık deniz evinde.Bordo bulmacayı ziraatçıdan sorduğumda bana kullanma demişti ,neden?(ekleyeceğim dediğim resimleri yrd.cılarım gelince yapılacak:) Saygılarımla.

tornado 27-07-2010 16:08

***
domateslerınızdekı sorununuz domaltes mildiyösü hastalıgı.bu sene yağışların cok oollması sabahları süreklı çiğ görulup sisle çiğ in buharlasmasının engellemesıyle bırlıkte bitki üzerının süreklı ıslak kalması nedenıyle bu hastalıga yakalanmıstır..
yani özetle nemın yüksek olması hastalıgı tetıkler..
mancozeb+metalaxyl etkılı ılaclar
etkılı maddesı propıned olan ve
%50 metalık bakırlı ilaçları kullanabılırısnz..özellık bakırlı ilacları böyle ygslı olması düşünülen bolgelere korunma amaçlı kullanılır..

limon agcındakı y.bıtlerı içinde acetamiprid etkılı ilaçları kullanın kavurup aatar..

samat 04-06-2011 13:11

Arkadaşlar benim biberlerde yapraklarında kıvrılmalar var yapraklara baktığımda herhangi bir canlı yok bu neyle alakalıdır ilaç yapmalı mıyım yardımcı olursanız sevinirim

dermana 04-06-2011 17:37

muhtemelen tripslerdir. ama resim yüklerseniz belki daha net birşey söyleyebiliriz.

e bilgi 04-06-2011 23:19

benimbiberlerde aynı halde ne yapmalıyım

ZUPERMURAT 17-07-2011 15:00

acil yardım
 
1 Eklenti(ler)
Selamlar Ankara Ulus'tan aldıgım biber fidelerinin yapraklarında aşırı kıvrılmalar başladı. Biberlerini de büyütemiyor. Yapraklarda böcek ,bit vesaire yok toprak aoç den aldığımız funda topragı. sizce ne problemi var resim ekliyorum. lütfen yardım.

dermana 17-07-2011 23:16

trips! gözle görmenız zor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024