agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzelerde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Biberler çiçek tutmuyor (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/21664.htm)

alexcan1905 10-07-2010 14:32

Biberler çiçek tutmuyor
 
Merhaba arkadaşlarım.Nisan 2010 gibi diktiğim çok özür diliyerek söylüyorum özellikle hanım arkadaşlardan Penis Papper biberi yaklaşık 45 cm oldu.Ve halen daha büyüyor.Ben izmirde yaşıyorum.Havalar çok aşırı sıcak.Ben 45cm olana kadar hep biberi evdeki şaşal su ile besledim.Normal çeşme suyu hiç dökmedim.2-3 Hafta evveline kadar her şey güzeldi.Tomurcuklar oluşmuş hatta bir kaçı çiçek açıyordu.Bugün ise geldiğim nokta alarm veriyor.Çiçekler beyaz olarak açıyor fakat sapı sararmaya başlıyor ve bir süre sonra düşüyor.Üzerinde yaklaşık 50 taneden fazla tomurcuk var hepsi çiçek açmış değil.Ama açanların çoğunun sapından itibaren bir sararma görülüp düşüyorlar.Ben 3 günde bir suluyorum.Acaba su mu yetersiz geliyor?Sulama yapıncada 3 su bardağı yaklaşık 1 kutu kola kadar içi alıyor yani 3 tane kutu kola büyüklüğünde su döküyorum.Her 3 günde bir su dökdüğümde mesela pazartesi döktüm diyelim perşembe sabahı nem bile kalmıyor.Acaba hatam nerde?Dallarda falan örümcek ağı gibi ,topraklarda böcek gibi şey en ufak hiç birşey yok.Acaba neden kaynaklanıyor?Yapraklardada sorun yok.Dut yaprağından az bişey küçük yaprakları.Toprağı sıfırdan aldığım kestane toprağıdır ve gübre falan atmadım.Sizce ne yapmalıyım teşekkür ederim...

Selahattin Yılmaz 10-07-2010 19:03

Sevgili alexcan1905, biberinizin çiçek dökmesinin en büyük sebebi aşırı sıcaklar. Eğer saksıda ise saksı toprağının aşırı ısınması nedeniyle köklerin yaşadığı stres çiçek dökmesiyle neticeleniyor maalesef. Saksıda olmasa bile yine de kök ortamı bir şekilde aşırı ısınıyordur. Şimdi size bazı öneriler vereceğim o öneriler doğrultusunda iyi sonuç alırsınız sonucunda da bende sizden, bitkiden tohum elde ettiğinizde tohum rica edeceğim :).

1-Biberleriniz saksıda ise saksıyı parlak jelatin, strofor köpük veya izocam benzeri bir ürünle sarınız ısıyı ve ışığı yansıtsın ya da ısının ulaşmasını engellesin,

2-Biberin kök boğazına hava alabileceği şekilde beyaz köpükle kapayınız toprak yüzeyi de ısınmasın ama kök ortamı her zaman nemli kalsın,

3-Biberden tohum alabilmeniz için başka bir biber çeşidine en yakın 250 metre uzaklık olmalı aksi takdirde arılarla veya rüzgarla yabancı dölleneceğinden bozulma olur orjinal bieber görüntüsünü bir daha elde edemezsiniz tohumlarınız genetik olarak yabancılaşır. Yani 250 metre çapta başka bir biber çeşidi varsa o zaman perdevari bir yapıyla uçarlardan izole etmelisiniz.

4- Bitkinizi hava alabilen, hafif esintili, güneş alan daha serin bir ev ya da bahce bölümüne saksıdaysa saksısıyla değilse köklerine zarar vermeden topraklı bir şekilde geniş kök alanıyla söküp taşıyarak alablirsiniz. Ancak gölge bir yer olmasın.

5-Bitkinizi kışın iç mekanda ışık alabilen havadar bir yerde muhafaza ederseniz meyve almasanızda gelecek yıl yetişme süresi beklemeden biber almaya devam edersiniz.


Haydi bakalım siz yetiştirin bizde tohum sahibi olalım.

Halil Önen 11-07-2010 00:53

Çiçek tripsi var. spinosad 48gr/l sc 20 ml. kulanın. Yakında domatesleriniz varsa onlara da atınız.

alexcan1905 11-07-2010 20:20

Ve arkadaşlar şuanda 11 Temmuz 2010 Penis Pepper biberlerimin durumu.Resimlerini ekleyeceğime söz vermişti işte resimler yorumlarınızı beklerim...

fizban 11-07-2010 22:50

Selahattin bey in saksı izolasyonunu hem içerden hem de dışardan yapıyorum.

Bitkiyi, toprağa yerleştirmeden önce suyu kolay tutabilen bir cins kumaş ile saksının çevresini sarıyorum (içerden). Sonra bildiğimiz üzere bitkiyi ekiyorum.

Aşırı sıcak havalarda, sadece saksı iç çevresindeki bezi ıslatarak ek nem sağlıyorum.

Saksıyı istediğiniz kadar gölgede tutun, toprak sıcak hava akımı ile yine de ısınabiliyor..Bu yöntem ile bunun da kısmen önüne geçiliyor..

Faydası tahminler ötesi..

Halil Önen 13-07-2010 09:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 670851)
Çiçek tripsi var. spinosad 48gr/l sc 20 ml. kulanın. Yakında domatesleriniz varsa onlara da atınız.

ek:

Çiçek tripsi genelde biberde pek görülmez. Domates ve çilekte çok yoğun görülür.

Ergini bir çeşit _kın kanatlı, çekirgeye benzer_ böçektir. Çiçeğe yumurta bırakır. Larva çiçeğin öz suyunu emer, çiçek sapından sanki bir şeyle kesilmiş gibi düşer.
Sap tarfı saramış ve kurmuştur.

Tripsi' de;
Sadece çiçek zarar görmüştür. Bitki oldukca sağlıklıdır.


Bitki çiçeğini iki sebebte döker. (benim bildiğim)

Tripsi'den ve;

bazen bitki aşırı sulama ve orantısız gübrelemeden çiçeklerini döker ve buna '' çiçeklerini kırdı'' denir.

Örneğin bu domateste çok gözlenir. Çiçeklerini döker ve boy a gider. Buna bazı yörelerde '' azgına gitti'' denir. Hastalık belirtisi değildir.

Susuz kalan bitki önce yapraklarını döker. Sonra çiçeklerini ve meyvelerini _çocuklarını _ döker. Zayıflamıştır. Susuzluk onun en büyük düşmanıdır ve bu onun ölüm kalım savaşıdır. En çok su isteyen yanını terk eder. Taa bir daha ki yağmurlara_suya_ ulaşana kadar.

alexcan1905 16-07-2010 11:09

Sizce kaç günde bir sulama yapmalıyım ?İzmirde yaşıyorum havaların durumu malum.Miktarı ne kadar olmalıdır ?

fizban 16-07-2010 13:52

1 Eklenti(ler)
Bitkileri fazla sulama benim de hatam idi.

Bu hatayı şu aleti alarak çözdüm. İnanır mısınız toprak "moist" yani "nemli" hale gelene kadar tam 1 ay beklemem gerekti.

Ne kadar çok su veriyor muşum siz düşünün.
Artık kontrol ederk sulama yapıyorum.
Tavsiye ederim.

Genelde 18-20 Tl arasında bulunuyor. Belki daha ucuza da temin edilebilir.
Nem ölçer diye satılıyor.
Aynı zamanda hem ışık hem de toprak Ph da ölçüyor.
Eklenti 161073

Halil Önen 16-07-2010 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alexcan1905 (Mesaj 673081)
Sizce kaç günde bir sulama yapmalıyım ?İzmirde yaşıyorum havaların durumu malum.Miktarı ne kadar olmalıdır ?

Gün'le ölçülmez. Belki 2 belki 4 günde bir...

Sadece domates için söylüyorum.

Sizden su isteyecek. Bunu görürsünüz. Yaprakları canlılığını yitirir. Su verince hemen canlanır.

Bu köylünün domatesi sulama yöntemidir.

Çok su verirseniz azgına (boy a) gider çiçeklerini döker. Büyüme aşamasında çok sık olur.


Biber bu kadar hasas değil. Çok su onu domates kadar bozmaz. Çiçeklerini kırmaz.
Ama domates gibi biber de arkın üstüne dikilmeli.Köküne su deymemeli. Bu kök hastalıklarına davetiyedir. (Nedense biber ark'ın tam ortasına dikilir.)

_ömer_ 22-06-2016 13:45

İzmir sıcakları yüzünden benim biberlerin de çiçekleri döküldü:(:(:(

flying dragon 29-06-2016 21:02

Bibere istemedikce su vermeyin. Yapraklar boynunu egdiginde su verin ama bazen biberler asiri sicaklarda kendilerini sicaktan korumak icin yapraklarini egerler aksam olup serinleyince tekrar duzelir, o zaman da su vermeyin. O yuzden siz de benim yaptigim gibi aksam serinliginde hala yapraklar egilmisse suyun nem orani yuzde yetmislere gelecek kadar su verin. Bunun yani sira alttaki gunes gormeyen gereksiz dallari budayin. Eger biber yeteri kadar yukseklige ulasmissa doruk budama tatbik edin, yani en tepelerini kesin. Topragin PH'ini olcun, azot ihtiva eden gubrelerden kacinin. Biberde garip bi durum daha var, asiri ilgi iyi gelmiyor biberlere. Biraz kendi haline birakin.

getirmesebari 26-08-2016 20:37

2 Eklenti(ler)
Benim de Carolina Reaper'im çiçek döküyor. Antalya'da yaşıyorum. İlk defa çiçekleniyor. Benimki de aynı şekilde çiçek açıyor bir sure sonra çiçek sapı sararıyor ve düşüyor. Görüştüğüm ziraat mühendisleri Bor-Çinko veya P oranı yüksek N-P-K gübre önerdi. Ben yine de belki sıcaktandır diye bitkiyi oturma odasına aldım, klima 7/24 çalışıyor nasıl olsa. Yine de salı günü gidip 10-30-10 NPK toz gübre alıcam.

getirmesebari 30-08-2016 20:58

Yabancı forumlardan öğrendiğim kadarıyla size meyve tutmadan çiçek düşmesinin kaynaklarını sayıyorum. İnşallah birilerine yardımcı olur.

İngilizce ezberleyip çevirmek zor olacağı için her maddenin altına yazdım Türkçesini.

Olduysa bir sürç-i lisanımız, affola.

Flower drop probable causes:
Muhtemel çiçek dökülmesi sebepleri:

1. Day temp too high >95F
1. Gündüz sıcaklığı 95Fahrenhayttan yüksek.

2. Night temp too low <65F or too high >85F
2. Gece sıcaklığı 65 Fahrenhayttan düşük ya da 85 fahrenhayttan yüksek.

3. Too much nitrogen fertilizer
3. Aşırı fazla Azot. ( Mesela NPK gübrelerde N değeri. Sadece yaprak büyütür.)

4. Too much water
4. Çok fazla su.

5. Low light levels (reduces fertility).
5. Düşük ışık şartları.(Verimliliği azaltır)


6. Very low humidity (reduces fertility)
6. Çok düşük nem. (Verimliliği azaltır)

7. Poor air circulation (air circulation contributes to pollination).
7. Zayıf hava sirkülasyonu. (Hava sirkülasyonu polenlemeye yardımcı olur.

8. Lack of pollinating insects.
8. Polenlenmeye yardımcı böcek azlığı.

9. Size of pot
9. Saksının boyutu.

10. Too much mineral in feedwater.
10. Suda çok fazla mineral.

11. Too much grower attention/anxiety.
11. Yetiştiricinin fazla dikkati veya stresi.

remus2 31-08-2016 08:16

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi getirmesebari (Mesaj 1477372)
Benim de Carolina Reaper'im çiçek döküyor. Antalya'da yaşıyorum. İlk defa çiçekleniyor. Benimki de aynı şekilde çiçek açıyor bir sure sonra çiçek sapı sararıyor ve düşüyor. Görüştüğüm ziraat mühendisleri Bor-Çinko veya P oranı yüksek N-P-K gübre önerdi. Ben yine de belki sıcaktandır diye bitkiyi oturma odasına aldım, klima 7/24 çalışıyor nasıl olsa. Yine de salı günü gidip 10-30-10 NPK toz gübre alıcam.

Ben bu durumlarda budama yapıyorum geçiyor çünkü biberinize ilk fidan zamanında çok fazla sulama ve ilgilendiğiniz için sürekli olarak gelişme gösteriyor ve biber vermiyor ve sürekli dallanmaya başlıyor. Bu dalları budamanız gerekiyor. Mesala fotoğrafta işaretlediğim gibi budadığınızda kalan uç sürekli biber veremeye başlayacaktır. Forumda da var bu benim dediğim budama olayı arama yaparsanız bulabilirsiniz. Tabi diğer nedenlerde olabilir ama budamak çoğu zaman işe yarıyor.

getirmesebari 31-08-2016 10:27

Bu biber türü ağaç gibi baya büyüdüğü için bu dönemde üstten budama yapmak istemiyorum. Sonra bu boyutta kalmasın bitkim?

remus2 31-08-2016 14:32

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi getirmesebari (Mesaj 1478002)
Bu biber türü ağaç gibi baya büyüdüğü için bu dönemde üstten budama yapmak istemiyorum. Sonra bu boyutta kalmasın bitkim?

bahçemde bulunan biberlerin hepsine aynı yöntemi uyguluyorum çok dipden budamadan yeni filizleri koparın sadece 2 hafta içinde etkisi görülür zaten. önceki resimde işaretlediğim yerlerden budamaya başlayabilirsiniz. uzama konusunda herhangi bi sorun olmaz tekrar filizlenip uzamaya başlayacaktır.
Beyaz resimde sadece çemberle işaretlenenler gibi budamanız gerekli ne kadar dipden budarsanız o kadar geç dallanmaya başlar

getirmesebari 31-08-2016 19:39

Çok teşekkür ederim. Gubretaş dan 10.30.10 NPK gubre aldım, dun kullandım yapraktan. Bide şimdi budama yaparsam sanırım çok daha hızlı çiçek tutmaya başlar.

getirmesebari 31-08-2016 19:42

Bir de yazdığınız bu değerli bilgiyi resimle birlikte " Carolina Reaper acı biberi " adlı konuya da yazarsanız çok iyi olur zira orda da benimle aynı mağduriyette yetiştiriciler var. Ben alıp oraya kopyala yapıştır yapmak istemedim yüksek emeğinizi çalmış olmamak için. Tekrardan bu değerli bilgi için teşekkürler.

remus2 01-09-2016 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi getirmesebari (Mesaj 1478070)
Bir de yazdığınız bu değerli bilgiyi resimle birlikte " Carolina Reaper acı biberi " adlı konuya da yazarsanız çok iyi olur zira orda da benimle aynı mağduriyette yetiştiriciler var. Ben alıp oraya kopyala yapıştır yapmak istemedim yüksek emeğinizi çalmış olmamak için. Tekrardan bu değerli bilgi için teşekkürler.

kopyala yapıştır yapabilirsiniz sorun değil ya da linki ora yapıştırın.

getirmesebari 01-09-2016 10:24

Budamaktan vaz geçtim. Yapancı forumlarda, gübre yeterli diyor. Zaten bitki fazlasıyla çiçek çıkarma yeri kaybetmiş dökerek.

acemibiberci 20-09-2016 23:26

Merhaba arkadaşlar,
Yukarıdaki gibi benim de habenero biberimin çiçekleri düşüyor su istemedikçe vermiyorum malum eylül sonunda havalar o kadar sıcakta değil zaten benim biberimin yapraklarında da delikler oluştu sanırım bişey buna sebep oluyor ama ne olduğuna dair pek elle tutulur bilgi bulamadım bakmak isteyen olursa fotoğrafta yükleyebilirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Ayrıca, baya bi dikkatlice inceledim böcek-kurt tarzı birşey var mıdır diye ama göremedim.

remus2 21-09-2016 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemibiberci (Mesaj 1479795)
Merhaba arkadaşlar,
Yukarıdaki gibi benim de habenero biberimin çiçekleri düşüyor su istemedikçe vermiyorum malum eylül sonunda havalar o kadar sıcakta değil zaten benim biberimin yapraklarında da delikler oluştu sanırım bişey buna sebep oluyor ama ne olduğuna dair pek elle tutulur bilgi bulamadım bakmak isteyen olursa fotoğrafta yükleyebilirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Ayrıca, baya bi dikkatlice inceledim böcek-kurt tarzı birşey var mıdır diye ama göremedim.

yukarıda anlatılan şekilde uçlarından alırsanız geri kalan çiçekler tutacaktır biber solup boynu bükülmeden su vermeyin 2 hafta içinde kendine gelecektir ve çiçekler tutmaya başlayacaktır.

kozmik 12-11-2016 16:48

Bu usulde de saksıları sıcaktan koruyabilirsiniz

1.saksının alt çapı kadar 2. saksıyı delin
İki saksının arasına serinliği muhafaza edecek maddeler koyabilirsiniz benim aklıma ince ağaç talaşı geldi talaşı sürekli ıslatırsak iç kısımdaki saksı sıcaktan korunmuş olacak,2.saksıyı delmemizdeki amaç 1.saksı su tutmıycak araya koyduğumuz talaşın fazla suyu akacak 1.saksıyıda dilediğimiz zaman sulaya biliriz.http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...835a1b551c.jpg

andronova 11-08-2017 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi getirmesebari (Mesaj 1477943)
Yabancı forumlardan öğrendiğim kadarıyla size meyve tutmadan çiçek düşmesinin kaynaklarını sayıyorum. İnşallah birilerine yardımcı olur.

İngilizce ezberleyip çevirmek zor olacağı için her maddenin altına yazdım Türkçesini.

Olduysa bir sürç-i lisanımız, affola.

Flower drop probable causes:
Muhtemel çiçek dökülmesi sebepleri:

1. Day temp too high >95F
1. Gündüz sıcaklığı 95Fahrenhayttan yüksek.

2. Night temp too low <65F or too high >85F
2. Gece sıcaklığı 65 Fahrenhayttan düşük ya da 85 fahrenhayttan yüksek.

3. Too much nitrogen fertilizer
3. Aşırı fazla Azot. ( Mesela NPK gübrelerde N değeri. Sadece yaprak büyütür.)

4. Too much water
4. Çok fazla su.

5. Low light levels (reduces fertility).
5. Düşük ışık şartları.(Verimliliği azaltır)


6. Very low humidity (reduces fertility)
6. Çok düşük nem. (Verimliliği azaltır)

7. Poor air circulation (air circulation contributes to pollination).
7. Zayıf hava sirkülasyonu. (Hava sirkülasyonu polenlemeye yardımcı olur.

8. Lack of pollinating insects.
8. Polenlenmeye yardımcı böcek azlığı.

9. Size of pot
9. Saksının boyutu.

10. Too much mineral in feedwater.
10. Suda çok fazla mineral.

11. Too much grower attention/anxiety.
11. Yetiştiricinin fazla dikkati veya stresi.

Sayın Getirmese bari çiçek dökülmesine karşı toprağa sönmüş kireç(kalsiyum) takviyesi yaptınızmı?

TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mertsbl 16-09-2018 16:43

Selamlar
npk gübre ise yaradımı önerırmısınız

azat_usta 04-08-2019 18:33

Biberlerim Hep Çiçek Döküyor
 
Merhaba,

forumu aylardır araştırıyorum bir çok sorunuma çözüm oldu. Ancak son yaşadığım soruna çözüm bulamadım. Çok fazla bilgi var ancak hangisini denediysem olmadı.

Çok iyi şekilde bitkilerim çiçek açtılar ancak çiçeklerin %97 si meyveye tam dönüşürken sararıp düşüyor. Günlük olarak 20-30 adet çiçek düşürüyor tutan meyve 1-2 adet.

Gübre olarak yanmış hayvan gübresi aldım ve suyla karıştırıp 1 gün bekledikten sonra suladım.
Toprak karışımım, cocopeat, perlit, torf ve normal toprak.
Gübre olarak NPK katkılı gübre veriyorum, ayrıca tarımcılarda satılan şeker ve şu küçük beya yuvarlaktan verdim bir kaç kez. Sulama olarak 3 günde bir denedim olmadı 2 günde 1 denedim yine olmadı

https://i.hizliresim.com/Z5OAva.jpg

https://i.hizliresim.com/lQb0JX.jpg


https://i.hizliresim.com/VQ3gon.jpg


https://i.hizliresim.com/nbJ5z0.jpg

Mahmut Tebir 05-08-2019 10:19

Bu çiçek dökme olayı herşeyden olabilir ama en yaygın olarak fazla sulamadan dolayı oluyor.

azat_usta 05-08-2019 12:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Tebir (Mesaj 1573053)
Bu çiçek dökme olayı herşeyden olabilir ama en yaygın olarak fazla sulamadan dolayı oluyor.

2 haftadan fazla suyu azalttım minimuma indirdim yine döktü. Dediğinizi yapayım. 4günde bir sulamayı deniyeyim. Arada tutanlar olmasa sudan diyip emin olacağım ama işte.

Mahmut Tebir 05-08-2019 13:49

eğer fısfıs ile su puskurtuyorsan bundan da olur. Biber fazla nemden hoşlanmaz.

Mimrevavhe 14-08-2019 13:21

Ciceklerim biber vermeden dökülüyor
 
Öncelikle herkese merhaba,

bu baslik altinda ben de yazmak istedim cünkü ayni sorun bende de var. Biber fidelerimi Türkiyeden getirdim. Almanya da yasiyorum marketten toprak aldim. Toprak cicek topragi icinde perlit ve balcik var. fideler kocaman oldu 60 cm neredeyse ancak birtane biberim olmadi. fidelerin dibinde su kücük mezye sineklerinden ucuyordu cok önemsemedim. bugün ciceginde kücük beyaz bi böcek gördüm o kadar panikledim ki sirkeli su fisfisladim sonra deterjanli su olmasi gerektigini duyunca biraz da ondan yaptim :( gercekten caresizim detayli bir sekilde yardimci olursaniz cok mutlu olurum.

simdiden cok tesekkür ederim:rolleyes:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024