agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzelerde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Köstebek mücadelesi (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/1725.htm)

nariçi 28-12-2010 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet salih (Mesaj 724108)
Bunlar da benim köstüler. İlk önce 2 tanecik çok sevimli ,süper hızlı ve çok eğlenceliydiler. fakat çok uzun sürmedi 5-6 ay sonra 10-15 tane köstü ve bahçede yüzlerce delik oluştu.Acil köstebek kovucu alındı, pek faydası olmadığı görüldü, kara kara düşünülmeye başlandı,vahşi çözümlere tabi ki itibar edilmedi, bu arada delikler ve köstüler hızla artıyordu. Bahçemize 2 minik yavrusu ile misafir gelen kediciklere eşim çok misafirperver davranarak (minik köpeğimiz Çınar'ın itirazlarına rağmen) yemek vermeye başladı, bir sabah anne kedinin ağzındaki köstebeği yavrularına götürdüğünü görünce, bahçemizdeki köstebeklerin neden azaldığını anladık, şimdi hiç köstebeğimiz kalmadı. benim tasadüfen bulduğum en iyi çözüm, kedicikler

Bu görüntülere benzer alan, gölbaşı tabiat parkında da var. Geçen yıl videosonu ve fotoğraflarını çekmiştim. Bunlar tarla faresi.

Bahçeden bir misafir transit geçmişe benziyor. Bu yolu her yıl kullanıyor, kaç yıl yaşıyor bu köstebekler acaba!

Yolu arada bir de yaz boyunca (özellşikle ilkbaharda ) kullanıyorlar. Ama hep aynı güzergah.

ahmet salih 13-01-2011 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Feyzan (Mesaj 732771)
Evet bunlar köstebek değil. Fotoğrafları çok güzel yakalamışsınız. Tebrikler.

Teşekkürler sn;Feyzan

furkan yıldız 13-01-2011 22:03

Epsody'nin söylediği metot güzel onu da uygulamaktan zarar gelmez. Ama solar kemirgen kovucular hem fazla pahalı değil hem kullananların çoğunluğu memnun

Yarkin 14-01-2011 16:20

Nedense fare ve yilanlarla ilgili mücadeleye dönük sayfa acilmamis. Yoksa vardi da, kaldirildimi, bilmiyorum!
Aslinda yilan ve fare ile dogal mücadele edilebilecek bilinen bir formül var.
Fare ve yilana dönük kimse yazmadigi icin, ben de yazmaya cekiniyorum.

şehnaz 14-01-2011 16:36

Sayin interbekir
Özellikle yilana karsi dogal bir mücadele formülü biliyorsaniz lütfen cekinmeyin paylasin . Illaki birilerin isine yarar sagliyacaktir

Yarkin 14-01-2011 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şehnaz (Mesaj 741924)
Sayin interbekir
Özellikle yilana karsi dogal bir mücadele formülü biliyorsaniz lütfen cekinmeyin paylasin . Illaki birilerin isine yarar sagliyacaktir

Yazalim madem. Benim bildigim;

Kemiriciler – fareler - yilanlar icin,

2-3 Kasik un, 2-3 kasik alci bir kaba koyup karistirin. Fare gecis yoluna veya olasi deligin kenarina koyun. Yanina da bir kap icinde su koyun. Un ile alci,yi yiyen hayvan mutlaka su icme ihtiyaci duyacaktir.
Alci iceride taslastiginda ölüm kacinilmazdir.

Yukaridaki karisima, ayrica süt tozu karistirirsaniz Fare ve yilanlar icinde müthis bir tuzagin sahibi olursunuz.

Not: Hic bir seye eliniz degmesin. Mutlaka eldiven kullanin. Kaplar dahil. Insan kokusunu alan fare ve yilanlar pek istahli olmazlar…

Yarkin 17-01-2011 11:54

Dün dostlarla konusurken,yilan konusu dile geldi. Söylesine bir düsünce gelistirdik. Yilanlar yuttuklari icin, Kücük yuvarlak hamurlar düsündük. Bu hamura yilana cazip gelecek ne olabilirse onu katarak,( Neler olabilir henüz bilmiyoruz). Bu yuvarlagin icine, zakkum yapraklarindan mercimek büyüklügünde 3-5 yaprak kesip. cimbizla hamurun icine katsak. Bu hamuruda, aksamdan, veya 1 saat sütde bekletsek. aksam muhtemel duvar diplerine biraksak, Is yaparmiydi acaba?

çaça 17-01-2011 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi furkan yıldız (Mesaj 741607)
Epsody'nin söylediği metot güzel onu da uygulamaktan zarar gelmez. Ama solar kemirgen kovucular hem fazla pahalı değil hem kullananların çoğunluğu memnun

Solar kemirgen kovucudan ben de 1 adet almıştım. şimdi 2 metre yanında 3-4 tane köstebek yuvası var. 2aydır yoktu. Yalnız 1hafta kadar havalar biraz kapalı gittiği için olabilir mi? bilmiyorum.

şehnaz 17-01-2011 13:48

Sayin yarkin
Bahcenizde ne türde ve ne kadar cok yilan var bunu bilmeden yorum yapmak tabi yetersiz . Fakat yilanlari yok etmeyi basardiktan sonra fareler icin mücadele gerekecek , zira en büyük avcilari yilanlar. Fareleride zehirleyerek kolayca yok etmek mümkün fakat bu seferde akrep gibi böcek türleri ile bas basa kalabilirsiniz .Imkaniniz varmi bilmiyorum ama benim tavsiyem onlara kendi düsmanlari ile saldirmak . Örnegin leylek , baykus , tavuk , kirpi, kedi ,sansar . Bunlar aklima gelen yilan ile beslenen türler . Eskiden evlerimizin catilarinda güvercinlik diye bölümler vardi , oralarda baykuslarda yuva yaparlardi . Tavuklar yilan , akrep, kene gibi bircok hayvanin bas avcilaridir . Üstelikte yilanlarin sizin bahcenize gelme sebebini ögrenebilirseniz onlari tekrar gitmeye zorlamak daha kolay olurdu .

Yarkin 17-01-2011 17:06

Aslinda cok dogru. Gecen sene 3 defa bagda bag evimin yaninda Oldukca uzun yilan gömlegi topladim. Esim görmesin diye. Yoksa hayatta getiremem. 1 kere de 10 metre uzagimda sisssss sesi cikaraktan gecen uzunca siyah bir yilan gördüm. Gri kücük ve ince cok yilan görüyorum. Fare deliklerinde birlikte yasiyorlar bir sekilde. Kümes hayvanim yok. Köpegim , ve bir kedim de yok!. Fakat baykusum var. Ona kocaman bir kulübe yaptim. Gercekten cok güzel oldu. En son, kasim sonu 3 hafta oradaydim iceri girdigini görmedim. Yanina bile sokulmamis zira pisligi yok.2 aydir ugramadim. Insallah girmistir. Sehnaz hanim dediginiz gibi yapmak lazim. Tavuk beslemeyi düsünür oldum.

ciceksever70 17-01-2011 17:49

Euphorbia lathyris diye bir bitkinin kokusunu sevmediklerini okudum ama henüz denemedim. Bu yaz bir kac yere ekip denemeyi planliyorum.
Bunun disinda biz gaz yayip kacirici etki gösteren kapsüllerden kullaniyoruz. Gecici bir etkisi oluyor. Bir kac haftada bir tekrarlamak gerekiyor. Sanirim koku gecince geri geliyorlar. Bizimkiler de kar altinda calismislar bayagi, karlar eriyince farkettik.

tugrulbaba 17-01-2011 21:14

Baştan sona okudum.
Başımdaki köstebek derdi için, aklımda bu başlığı okumadan evvel 3 seçenek vardı.

1- Öldürücü yöntemler. (tüfek, kapan, köstebek tabancası vs.)

2- Kovucu yöntem. (frekans yayını yapan cihaz)

3- Kedi.

Şimdi netleşti sayılır.

Kedi seçeneği safdışı kaldı. Çünkü köstebeğe karşı korkak bir kedinin yeterli bir caydırıcı ortam yaratacağına ikna olmadım.

Geriye baştaki iki seçenek kalıyor. Önce kansız metodu deneyeceğim. Sonuç alamazsam ilk yöntemden başka çarem kalmayacak gibi görünüyor.

ayrıca kaçırtmakta komşular açısından bencilce bir davranış olur bence. Bilemem tabi.
Bakacağım. Sonucuna göre hareket etmeye devam.

Necmi Akyol 17-01-2011 22:05

Ben de Sapanca'daki meyve bahçemde aynı sorunları yaşadım .
Başlangıçta ağaçlarımın köklerini yiyen yaratığın ne olduğunu anlamam zor oldu. Zira yerli kaynaklarda bunun bir kemirgen olabbileceğine dair her hangi bir bilgiye rastlamamıştım.
Yabancı kaynaklardan bu zararlının ekli link adresinden resmine ulaşılabilecek ve Latince adı Arvicola amphibius veya Arvicola terrestris (Türkçe adı "Su sıçanı") olan kemirgen olduğunu öğrendiğimde Almanya dan bu yaratığı ve benzer haşereyi bahçemden uzak tutması için toprağa gömülebilen, düzenli zaman aralıkları ile ses dalgaları yayan aletler getirttim. Bahçemin toplam alanı 3500 metre kare olmasına ve prospektüsündeki verilere göre(her birinin 1500 metrekareye etkili olduğu belirtilmişi idi) 3 adedi fazlasıyla yeterli olacağına rağmen , bu hayvandan dolayı yaşadığım sıkıntıdan dolayı, 9 adet haşere kovucu aparat kullandım.
Ama beklenen sonucu alamadım. O nedenle benzer sorunları olan kişilerin sözüm ona "yer altından yayılan ses dalgaları ile "bu hayvanlardan kurtulacaklarını empoze eden ürünlerden uzak durmalarını öneririm.
Su sıçanı tabir edilen hayvanın resmini görüntülemek için link adresi:
http://www.mein-schoener-garten.de/m...hlmaus_600.jpg


Su sıçanı tabir edilen hayvanın yaygın olarak yaşadğı bölgeler bu link adresinden bakabilirsiniz.
http://de.wikipedia.org/w/index.php?...20101127111859
Bu hayvan ile ilgili olarak yerli kaynaklarda fazla bilgiye ulaşılamadığınd an geriye bıraktıkları tümsekler ve yer altı kanallardan dolayı köstebeklerle de karıştırılabili yor.
Köstebek ile su sıçanı arasındaki farklılıklar:

Öncelikle köstebek tanmamiyle etçil bir hayvan olup, ağaç , çiçek veya sebzelerin kökleri ile değil de solucan ve uçan böceklerin toprak altındaki larvaları ile beslenir. Yani köstebeğin bitkilerinize veya ağaç köklerinize zarar vermesi olanaksızdır. Köstebek yaşadığı yerdeki toprağın özelliklerini arttırıcı özelliğe sahip olduğundan Avrupa ülkelerinde koruma altına alınmıştır.
http://de.wikipedia.org/w/index.php?...20060916013732
http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:M...au-drawing.jpg



Köstebeğin oluşturduğu tümseğin merkezindeki delik dikine iken, su sıçanının oluşturduğu tümsek daha küçük ve çıkış deliği yandadır.

Su sıçanının kazdığı tünelin çapı en az 8 cm kalınlığında olup, dikine bir oval yapıya saptir.

Köstebeğin kazdığı tünel ise daha dar bir çapa sahip ve enine doğru oval bir yapıya sahiptir.


Şu sıralar su sıçanı ile ilgili problemi bahçemdeki mevcut hayvanlardan dolayı (köpeklerim, tavuskuşlarım, muhtelif tavuklarım) , saptadığım yeraltı tünellerine kurmalı metal tuzaklar yerleştirerek gidermeye çalışmaktayım.

furkan yıldız 18-01-2011 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çaça (Mesaj 743084)
Solar kemirgen kovucudan ben de 1 adet almıştım. şimdi 2 metre yanında 3-4 tane köstebek yuvası var. 2aydır yoktu. Yalnız 1hafta kadar havalar biraz kapalı gittiği için olabilir mi? bilmiyorum.

Solar kovucuların havalarla bir bağlantısı var mı onu bilmiyorum. Satıcı firmaya sorulursa daha iyi fikir sahibi oluruz. Ne desek yalan olur şimdi :)

hocam100 30-04-2011 20:01

4 Eklenti(ler)
Szilere köstebek mücadelesinde kullandığım yöntemleri yazacağım.
1. Resimdeki manuel kapan : kullanışlı bir kapan türü bu kapan ile 20 den fazla köstebek yakaladım.
2.Resim av tüfeği fişeği atan ama tehlikeli bir kapan.Bunun kurması da tehlkikeli.
3. Resim köstebek kovucu alet.Bunun pek işe yaradığını söyleyemem.Dibinden bile köstebek zarar verdiği bitkiler oldu.
4. Resim ise süper avcı kedi.İşinize yarayabilir.Bizimki sık sık köstebek avlıyor.Bazan da bizim avladıklaımızı afiyetle yiyor.

epsody 01-05-2011 08:08

Denenmiş ve doğal bir kaçırıcı.
 
Dikkatinizi buraya çekmek isterim

IMP 18-06-2011 11:14

sn epsody,
bu yöntem sebzelere nasıl bir zarar verir acaba? çünkü sebzelerin direk altından tünel kazıyor bizim köstü.

benim bahçem ufak 20 m2 kadar, ve sebzelerime bir zarar vermiyor direkt olarak,
ancak toprağı kaldırmasından mukallit ölen bitkilerim var, çok emek verdiğim için köstebekten kurtulmak istiyorum.

Ama sevimli hayvana kıyamam, en azından hemen kıyamam, ilk olarak kansız metotları deneyerek başlıycam, inşallah fayda ederler

epsody 18-06-2011 11:49

Kansız bir yöntem.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi IMP (Mesaj 824354)
sn epsody,
bu yöntem sebzelere nasıl bir zarar verir acaba? çünkü sebzelerin direk altından tünel kazıyor bizim köstü.

benim bahçem ufak 20 m2 kadar, ve sebzelerime bir zarar vermiyor direkt olarak,
ancak toprağı kaldırmasından mukallit ölen bitkilerim var, çok emek verdiğim için köstebekten kurtulmak istiyorum.

Ama sevimli hayvana kıyamam, en azından hemen kıyamam, ilk olarak kansız metotları deneyerek başlıycam, inşallah fayda ederler

Arkadaşım bu canlının tünellerini bitki ekilmeyen yerdeki bölümünü bularak, bu uygulamayı burada yaparak tüneli kapatırsanız oluşan gazın tüneller yayılması halınde bu canlı bahçenize girdiği yerden bahçenizi terk edecektir, buna emin olabilirsiniz, sevgilerimle kolay gelsin.

HuYSuz 18-06-2011 12:40

Tuzruhu ve çamaşır suyu uygulaması solunduğu takdirde çok zararlı olabiliyor yalnız dikkat etmek gerekir.

hk50 20-12-2011 19:51

Dün, 10:33 #4
halil~58
Yeni Üye


Giriş Tarihi: 13-12-2011
Şehir: sivas
Mesajlar: 2 arkadaşlar benim bahcemde kostu var bunlarla nasıl baş ederim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tskr ederimm

hk50 20-12-2011 20:11

Köstü (Köstebek ) ile mücadele Yapmak istiyorsan ,Sitede okuduğum (Nazice) mücadele yerine insalçıl müçadele yapmak daha iyidir.Şöyleki (Bir canlı olduğunu unutmadan)
1=İlk önce köstünün Gezindiği deliği bulaçaksın.Güzelçe açtıktan sonra Bir (20 Lt ) teneke plastik herhangi bir bidon Deliğin ağzına bu teneke bidon gireçek şekilde çukur açaçaksın.Açtıgın çukuru buraya gömüp o şekilde bırakaçaksın.
Köstü açık olan deliğini kapakmak için toprak iterek geleçek,o toprakla beraber Teneke **** bidon içine düşer.Bir dahada dışarı çıkamaz.
Sende alırsın kıraç bir bölgeye (Yabani ot köklerinin çok olduğu) bırakırsın.
2=Açtığın o delige su doldurursun.Su içinden gelir tutabilirsin.
3=Diğer Tuzak kurma ,Af tüfeği ile vurma v.s vs.
Tercih senin.

Kültigin 09-01-2012 22:19

Çürümüş (naylon torba içinde 10-15 gün bekletilmiş) sarımsak kabukları gömmek etkili oluyor.
Tabi sabırla mücadele gerekiyor. Köstebek ya da fare farketmez. Tünel kazan, toprak tümsekler yapan hayvanlara uygulanabilir. Öldürmez kaçırtır.

Açılan her deliğe bir avuç çürümüş sarımsak kabuğu koyup, deliği kapatıyorsunuz. 15-20 gün mücadeleyi bırakmazsanız, tüm deliklere uygularsanız, sonunda hayvanlar bahçeyi terkediyorlar.

Ben 3-4 yıldır bu yöntemi başarıyla kullanıyorum.

17mine 10-01-2012 00:52

Yukarda hocam100'ün resimlediği köstebek kovucu aletten bahçeme koydum,köstebekler kayboldu.Bir de bahçenin etrafına kadife çiçeği ekin.Bazı zararlılar onun kokusundan kaçıyorlar.Ben ikisini de yaptım,dana burnu bile kalmadı.

17mine 10-01-2012 01:06

Ters lale de denilen soğanlı bir bitki var.Onun fareleri kaçırdığını okumuştum.Köstebekler de fareye benziyor,etkili olabilir.

alacakaranlik 11-01-2012 15:50

köstebek mücadele yöntemine en doğal çözümlerden biri Ters lale. Yaydığı koku nedeniyle etrafında köstebek olmuyor. Bu tarz bir çözümde hem bahçenizin güzelliğini arttırmış olursunuz hemde köstebek derdiniz kalmaz.

Saygılar

hocam100 30-01-2012 23:23

Ters lale yöntemi güzel ama ters laleye 10 cm yaklşıyorlar sonra ya alttan ya da başka tarafa yöneliyorlar.Bir de sümbülteber çiçeği var ki onu hiç yemediler.İçinde gezdiler ama soğanının tadına hiç bakmadılar.Soğanı çok ağır kokuyor belki ondan olabilir.

muskayhan 14-05-2012 11:25

KÖSTEBEĞE KARŞI ŞİŞE YÖNTEMİ İŞE YARIYOR!!!
Bosna Hersek'te görev yapıyorum. Bir gün bir komşunun bagçesinde deliklere yarıya kadar gömülü ağzı yukarıda şişeler gördüm. Sonra bana sordu komşum bu nedir biliyor musunuz? Ben de şu toplamak için olmalı dedim. O da hayır yıllardır mustarip olduğum köstebebekleri bunlar sayesinde bahçemden kovdum, artık gelemiyorlar dedi. Sistem şöyle çalışıyormuş. Herhangi bir cam şişeyi ağzı açık olacak şekilde temizlediğiniz köstebek deliklerine yarıya kadar gömüyorsunuz. Şişe en hafif rüzgarda uğuldamaya başladığından ve dışırdaki sesi bir telefon gibi içe aktardığından rahatsızlık duyan köstebekler bir başka şişesiz bahçeye revan oluyorlar. Önce bahçenizde bir kaç adet şişenin görüntü kirliliğini yaşıyorsunuz fakat sabah uyandığınızda yeni bir Firavun piramidi görmemenin mutluluğunu da beraber yaşıyorsunuz. Çok gezen mi çok okuyan mı bilir? sorusunun cevabı gezen olarak ben okuyan olarak sizin bilmenizle yüzde elli olarak netleşti bu şekilde herhalde. Saygılar.

syılmaz 20-07-2012 15:47

1 Eklenti(ler)
Köstebek sevgisi böyle birşey herhalde. :rolleyes:

s.serdar 21-06-2013 03:24

1 Eklenti(ler)
Köstebek mücadelesi için komşulardan yeni öğrendiğim ancak son 5-6 yıldır köstebek sorunu yaşamadığım için bizzat deneme imkanım olmayan bir uygulamaya değinmek istiyorum.

Bahçe evimizin bulunduğu kooperatif, uçsuz bucaksız buğday tarlalarının ortasında konumlanmış durumda. Bir sene ekilen bir sene nadasa bırakılan bu arazilerde köstebek oldukça bol. Zaman zaman tarlalardan kooperatif arazimize doğru istilaya uğradığımız oluyor. Bir kaç komşunun deneyip başarı sağladıkları yöntem şu.

Köstebeğin gelme olasılığı olduğu bahçe sınırlarına 2 şer metre aralıkla kaynak makinalarında kullanılan çubuk elektrotlarını toprağa saplamak. Elektrot çıplak metal olan ince kısmından toprağa saplanacak imiş.

Eklenti 419612

capkin-velet 04-07-2013 02:39

Maden suyu şişesi işe yarıyor gibi benim kendi bahçemde bir kaç tepecik vardı kazıp deliğe şişeyi yerleştirdiğimde bir daha görünmediler. Bir yakınımın dediğine göre şişeyi kapan sanıyorlarmış ve kaçıyorlarmış


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024