agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzelerde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Soğan Sineği (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/12016.htm)

Cumhur Tonba 07-01-2009 21:28

Soğan Sineği
 
(Delia AntiquaMeig) Dipt.: Anthomyiidae)

Larvaların bitki dokusunda beslenmesi ile verdiği zarar yanında beraberinde taşıdığı bakterilerde çürümelere sebeb olur. Çürümeler,sakın toprak altında kalan kısmıyla soğanda görülür. Zarar genç soğanlarada daha fazladır. Bitkide gelişme durur, sararır, tutunca sakla soğanın birleştiği yerden kopar. Arpacıklar sık olduğu için daha fazla zarar görülür. Tohumluk değeri kaybolur ve çürür. Üst üste yağışlı geçen birkaç yıldan sonra zarar derhal artar. Ürünün % 50 si hatta daha çoğu zarar görür.

Ergin sinekler kara sineklere benzerse de daha küçüktür. 6-7 mm büyüklükte gri sarı renklidir. Kanatlar sarımtırak, bacaklar ve antenler siyahtır. Yumurta mat beyaz renkli 1,5 mm. boyunda muz şeklindedir. Olgun larva 6-8 mm.dir.

ZİRAİ MÜCADELESİ.

Kültürel Önlemler:
Zararı daha çok birinci döl yaptığından, mümkün mertebe geç ekim yapılmalıdır. Sonbaharda tarla derin sürülmelidir. Çok bulaşık yerde çiftlik gübresi yerine kimyevi gübre tercih edilmelidir.

Kimyasal Mücadele: Ekimden önce, toprak ilaçlaması, ekim sırasında tahum ve sulama suyu ilaçlaması, erginlere karşı bitki ilaçlaması yapılır. 100 bitkide 2-3 soğan sineği zararına uğramış bitkiye rastlanır rastlanmaz ilaçlamaya başlamalıdır.

Tarım Bakanlığı.Bitki Koruma El Kitabı.
Daha geniş bilgi için Tarım İl-İlçe müdürlüklerine müracaat ediniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024