agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Allium ursinum L. (Ayı Sarımsağı - Yabani Sarımsak) (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/8488.htm)

denizakvaryumu 09-09-2007 11:01

ayı sarımsağı
 
1 Eklenti(ler)
Ayı sarımsağı (Allium ursinum),

ilkbahar müjdecilerinin en başta gelenlerinden biridir. Orman sarımsağı ve cadısoğanı isimleriyle de bilinir. Her ilkbahar, bize güneş ve sıcak için yeni bir umut getirir. İçimiz yine şenlenir, ilk yeşilliklerle sevinir ve bunların tümünün Yaradan'ın iyiliklerle dolu armağanları olduğunu düşünürüz. Bu yeni ve görkemli yeşillikle birlikte, bizler de, sağlık açısından hiçte küçümsenemeyecek derecede tazelik kazanabileceğimiz, bir doku yaşlanmasını yavaşlatma ve beden temizliği kürüne başlayabiliriz.

Ayısarımsakları, inci çiçeğininkini (Mayıs Çiçeği) andıran, neşter biçimindeki cilalanmış gibi parlayan taze yeşil yaprakları, saydam bir beyaz tabaka ile örtülü, uzunca bir soğandan çıkarlar. Üstünde beyaz çiçek yuvarlakları olan açık yeşil ve pürüzsüz sapı 30 cm kadar uzar. Ayısarımsağı, yalnızca bitkisel topraklı, nemli çayırlarda, gölgeli ve nemli dere kıyılarında, çalılıkların altında, yapraklı ağaç ormanlarına yetişir.

Bitki daha görülmeden, keskin sarımsak kokusu çevreye yayılır. Bu koku ona yabani sarımsak adını da kazandırmıştır ve gerek inci çiçeğinin yaprakları, gerekse zehirli güzçiğdemi veya acıçiğdem (Otlak Safranı-Colchicum autumnale) ile karıştırılmasını kesinlikle önlemiştir. İlkbaharda, tabanı nemli ormanlıklar ayısarımsağının taze ve yeşil yaprakları ile kaplanır. Nisanda, Mayısta ve bazen daha da erken yeşermeye başlar. Çiçekleri ise, ancak mayıs ortasında veya haziranda görülür.

Bitki, genellikle bildiğimiz sarımsağımızın özelliklerini paylaşır, ancak çok daha güçlüdür. Bu nedenle o, doku yaşlanmasını yavaşlatma kürü için vazgeçilemez bir bitkidir ve kronik deri hastalıklarına karşı da çok başarılıdır. Yapraklar kuruduklarında şifalı güçlerini yitirdiklerini için, taze bitki kullanımına önem verilmelidir. İnce kıyılarak, tereyağlı ekmeğin üstüne serpiştirilip yenebilir. Ayrıca, yine ince kıyılarak, aroma katkısı için çorbalara (kaynatılmadan ), haşlanmış patatesin üstüne ve maydanozla tamamlanan daha başka yemeklere kullanılabilir. Yapraklar, ıspanak veya salata gibi de hazırlanabilir. Fakat, miktar fazla tutulduğunda rahatsız edici bir tat oluşturduğu için, ıspanak gibi pişirilmek istenildiğinde ısırganotu ile karıştırılarak kullanılmalıdır

Bitkinin genç yaprakları nisan ve mayısta, yani çiçeklenmeden önce, soğanı ise yaz sonunda veya sonbaharda toplanır. Ayısarımsağı soğanı, aynen sarımsak gibi kullanılabilir. Mideleri duyarlı olan kişiler, yaprakları ve soğanı ince doğrayıp üstüne sıcak süt dökmeli, 1-2 saat beklettikten sonra, bu sıvıyı içmelidirler.


Bitkinin iyileştirici gücüne bütün bir yıl boyunca sahip olmak isteyenler ise, bir ayısarımsağı tentürü hazırlayabilirler. Bu tentürden her gün 10-12 damla, biraz suya karıştırılarak alınır. Bu damlalar, kusursuz bir zihin açıklığı kazanılmasına yardım eder, atardamar sertliğine karşı önlem yerine geçer.

Ayısarımsağı, sindirim sistemini çok olumlu etkiler. Aşırı ve kronik ishallerde, bunlar gaz ve kolik eşliğinde olsalar bile, oldukça etkili olabilir . Ayrıca, eğer bağırsak krampı veya yorgunluğu nedeniyle oluşmuşsa, kabızlıkta da çok başarılı sonuçlar verebilir.


Kurtlar ve hatta bağırsak solucanları, bir süre ayısarımsağı kullandıktan sonra yok olurlar. Bağırsakların çalışma randımanı artınca, yaşlı kişilerde görülen, hareketsizlikten veya bağırsakların doluluğundan kaynaklanan rahatsızlıklar da sona erer.

Mideden kaynaklanan kalp düzensizlikleri, uykusuzluk, aynı zamanda, atardamar sertliklerinin veya yüksek olan kan basıncının yol açtığı baş dönmesi, kafada basınç ve soluk alma düzensizlikleri de azalır, basınç fazlalığı zamanla normalleşir.

Ayısarımsağı şurubu, sürekli balgam çıkaran ve bu nedenle soluk alma zorluğu çeken yaşlı kişiler için de faydalı olan bir iksirdir. Kronikleşmiş öksürüklerde bile göğsü yumuşatabilir ve böylece, soluk alma zorluklarını ortadan kaldırır. Genellikle yaşlı kişilerde oluşan ödemlerde ve akciğer rahatsızlıklarında bu iyileştirici şurup başarıyla kullanılabilir.

Kullanılan taze yapraklar böbrekleri ve mesaneyi temizleyerek, idrar söktürür. Zor iyileşen yaralar, üstlerine taze bitki özsuyu sürüldüğünde hızla iyileşebilir. Bitki, kendisini özellikle sivilceli ciltlerde kanıtlamış bir kan temizleyicidir.

Ünlü herbalist Künzle, özellikle bu bitkiyi çok överdi: “O, tüm bedeni temizler, zararlı ve inatçı maddeleri dışarı atar, sağlıklı kan yaptırır, zehirli maddeleri öldürür ve dışarı atar. Oldum olası hastalıklı kişiler, liken hastaları, soluk benizliler, yılancık ve romatizma hastalığına yakalananlar, ayısarımsağına altın gibi saygı duymalıdırlar. Yeryüzündeki başka hiçbir bitki, midenin, bağırsakların ve kanın temizlenmesinde böylesine etkili değildir. Genç kişiler gül çardakları gibi çiçeklenecekler ve güneşin altındaki bir çam kozalağı gibi gelişeceklerdir."

Kullanım Biçimleri :

Aroma ve Baharat : Taze bitki yaprakları, maydanoz gibi doğranarak, tereyağlı ekmeğin, çorbaların, salataların ve et yemeklerinin üstüne serpiştirilir.

Ayısarımsağı Tentürü : İnce doğranmış yapraklar veya soğanlar, bir şişenin boğazına kadar gevşekçe doldurulur, üstüne, bitkileri aşacak miktarda, iyi kaliteli konyak eklenir ve 14 gün güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir ve sonunda süzülür. Günde 4 kere, biraz suyun içine 10-12 damla karıştırılarak alınır.

Ayısarımsağı Şurubu : Bir avuç dolusu ince kıyılmış bitki yaprağı, iki bardak dolusu beyaz şarap içinde kısaca kaynatılır, isteğe göre, bal veya reçelle tatlandırılır ve gün boyunca yudumlanarak içilir.

http://www.bitkisel-tedavi.com/ayisarimsagi.htm

denizakvaryumu 09-09-2007 11:09

Ayısarımsağı (allium ursinum)


Adının kabalığına bakmayın siz. Aslında ilkbaharın en güzel müjdecilerinden birisidir. Diğer isimleri Ormansarımsağı ve Cadısoğanı’dır. İnce uzun bir sap içinden çıkan yaprakları ve açık yeşil gövdesinin üzerinde beyaz çiçek tomarıyla tanınır. Yüksekliği 30 cm kadardır.

Sert bir sarımsak kokusu yayar. Bu konu ilk baharda çayırlarda dolaşırken daha kendisini görmeden dikkatinizi çeker. Bu kokusu sayesinde kendisine çok benzeyen zehirli bir benzerinden ve mayıs çiçeğinden kolayca ayrılır.


Nisan ve Mayıs aylarında ortaya çıkar. Haziranda ortaya çıkar. Ayıların kış uykusundan kalkınca bu bitkiyi yediği söylenir. Yani iyi bir ilk bahar kürü için vazgeçilmezdir. Bildiğimiz sarımsaktan çok daha şifalı bir bitkidir.

Bahar Kürü
Ayısarımsağı kurutulmaz. Özsuyu çıkarılır şarabı yapılır **** yaprakları taze olarak kullanılır. İlk baharda çoğunlukla salatalara maydanoz yerine kullanılır. **** ıspanak gibi pişirilir ve hatta taze ısırganla beraber pişirilebilir. Et yemeklerinde hazırlanan tüm soslara eklenebilir. Çiçek açtığı dönelerde yaprakları kartlaşır . bu durumda son baharda toprak altındaki soğanı toplanır.Yine aynı sarımsak gibi kullanılabilir.

Mide problemleriniz yoksa farklı bir kullanım metodu da şudur;yaprak veya ince doğranmış soğanların üzerine sıcak süt dökülür. Birkaç saat bekletilir ve bu süt yavaş yavaş içilir. İlk bahar kürleri için çok uygun bir kullanım metodu da budur.
Bu kürler mide, bağırsaklar ve kanı temizler. Kronikleşmiş cilt hastalıklarında çok büyük fayda verir.

Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Uzun süreli kullanımda ise başta kireçlenmeler ve hafıza zafiyetinde çok işe yarar. Mide ve bağırsak sisteminin yenilenmesinde çok faydalıdır. Özellikle akut ve kronik ishallerde, gaz sancısında, hatta müzmin kabızlıkta çok işe yarar.
Yine tenyalar başta olmak üzere çeşitli kurtları kısa sürede düşürür. Özellikle obur tiplerin ve yaşlıların sindirim problemlerinde büyük rahatlık sağlar. Uykusuzluk, mideden ileri gelen kalp sıkışmaları, kireçlenme veya yüksek tansiyon, baş dönmesi ve tazyiki gibi sorunları giderir.

Ayısarımsağı şarabı nükseden göğüs iltihabı ve nefes darlığı şikayetleri olan yaşlılar için çok faydalıdır. Bu rahatsızlıklar yıllardır devam ediyor olsa bile düzenli bir kullanımla şifa sağlanır. Ciğerde su toplanması durumlarında çok faydalıdır. Yine böbrek ve mesane problemlerinde idrar tutukluklarında da işe yarayabilir.

Kapanmayan yaralarda taze yapraklarla pansuman yapılması iyileşmeyi hızlandırır.

Kan temizleyici özelliğinden dolayı koroner damar hastalığında dahi faydalıdır.
Ayı sarımsağı Romatizma, sıracalı,mayasıl ve çeşitli deri hastalıklarında da başarıyla kullanılır.

Hülasa- Özsuyu Hazırlamak: Küçük küçük kesilmiş yapraklar ve soğanlar bir şişenin içine boğazına kadar doldurulur. Ardından 38-40 derece arasında kaliteli bir kanyak içine konur ve 14 gün güneş ışığı göreceği bir yerde bekletirli. Ardından süzülür ve ginde 10-15 damla biraz su ile içilir.

Şarap: Bir avuç dolusu ufak kesilmiş yaprak 250 gr beyaz şarabın içinde kısaca pişirilir. Bal ile tatlandırılır. Gün boyunca bu şaraptan yudum yudum içilir.
Taze yapraklar baharat gibi tüketilir.
Cengiz İzgi

http://www.ortakhaber.com/v2/haberle...22&zoneid=1&y=

Sonja Varol 14-04-2008 17:22

Allium ursinum L. (Ayı Sarımsağı - Yabani Sarımsak)
 
Bärlauch (Allium ursinum L.) Ayi Sarmisagi-Yabani Sarmisak

http://img363.imageshack.us/img363/3...ahce057hx8.jpg
Sogan ve sarmisakla akraba olan Bärlauch suan bizim bahcede ve ormanlarda bol miktarda var. Her yil bu mevsimde cokca bulmak mümkün. Modern mutfaklarin vazgecilmez baharati. Ayrica cok güzel sosu yapilabilir. Kahvaltida **** izgara etlerin yaninda mükemmel bir tad. Tarifini de ilk firsatta yazacagim...

denizakvaryumu 26-04-2009 22:42

2 Eklenti(ler)
Almanya'da her taraf Bärlauch dolu.

Türkiye'de bir tane bile yok.

Eklenti 74924

Eklenti 74925

Oğuzhan 27-04-2009 11:19

Bir ara sanırım Karınca tohumunu satmıştı .

denizakvaryumu 27-04-2009 11:30

Evet, ben tohumdan çimlendiremedim.

Sn.Eylems, sanırım yakında bu şifalı bitkiyi saksılı olarak getirtebilecek.

some_at 27-04-2009 11:39

Çok hoş gözüküyor.

Adalet Yağcı 27-04-2009 11:47

Ayı sarmısağı tentürü hazır satılmıyormu?
Bu çok şifalı bitkiyi ben de biliyordum, başlık açılınca yeniden hatırladım, sevgili Eylems getirtebilirse şimdiden sıraya girelim.

imgelem 27-04-2009 20:25

Burada bu bitki çoban sarmısağı olarak biliniyor.Bir ay kadar önce doğadan topladığım soğanları bahçeye diktim.Çiçek görüntüsü de çok güzel.Bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum.Gözüm gibi bakmalıyım demek ki.

denizakvaryumu 27-04-2009 20:32

Resim eklemeniz mümkün mü?

eylems 27-04-2009 22:37

Bakalım saksılı bulmaya çalışacağım. Bulamazsak soğanını bulacağım

Adalet Yağcı 27-04-2009 22:44

Haydi sevgili Eylems, siz başarabilirsiniz :)

eylems 27-04-2009 23:16

Bugün aldığım bilgiye göre, Allium ursinum'ların çiçeklendiğini her yeri papatya gibi sardığını öğrendim. Çiçekleri geçince yaprakları kuruyup kendiliğinden doğada kayboluyor sonra baharda tekrar çiçekleniyormuş. En azından soğanlarını temin edebiliriz diye düşünüyorum. Gelişmeleri haberdar ederim.

imgelem 28-04-2009 00:20

Çiçekler solmaya başladı.Ama yine de yarın çekip eklemeye çalışacağım.

Kharel 28-04-2009 12:55

Almanyadaki tanıdıklarla bağlantı kurmanın zamanı geldi :)

Kharel 03-05-2009 19:34

Almanya dan arkadaşım tohumlarını yollayacak deneyelimlerimi sizlerle paylaşırım.

imgelem 14-05-2009 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 408588)
Resim eklemeniz mümkün mü?

Kusura bakmayın fotoğraf çektim ama ekleyemiyorum.Çünkü bilgisayarım makinayı görmüyor.Hala problemi çözümleyemedim.Yani unutmuş değilim.:o

Kharel 15-05-2009 11:04

Türkiye'de bu bitkinin yetiştiğine emin misiniz? Ben orta ve batı avrupaya has bir tür olduğunu sanıyordum.

denizakvaryumu 15-05-2009 11:26

http://davesgarden.com/guides/pf/go/1932/

Bu bitkinin Türkiye'de heryerde yetişmesi için tüm koşullar uygun.

Ancak Türkiye'de var mı? Sn.İmgelem resim ekleyince göreceğiz :)

Kharel 15-05-2009 13:01

Valla türkiyede var mı yok mu bilmiyorum ama bende var :D

imgelem 23-05-2009 23:24

2 Eklenti(ler)
Nihayet sorunu çözdüm.Fotoğraf yükleyebildim.Ama dediğim gibi çiçekler geçmeye başlamıştı.Yapraklar gitmişti.Ayırt edilebilir mi bilemiyorum.

denizakvaryumu 23-05-2009 23:57

Yaprak olmadığı için ben tanımlayamadım.

eylems 27-05-2009 01:04

Beklediğim bir yerden allium geldi ama yanındaki ekte ursinum yazmıyordu ( allium karavaeki gibi bir yazı idi tam hatırlıyamıyorum) Akşam geç satte ulaştığım için fotoğraflayamadım ve ursinum yazmadığı için emin olamadığımdan dolayı almadım. Şimdi ikinci seçenekten olumlu cevap gelirse size buradan duyuracağım. O da olmazsa 3. seçeneği değerlendireceğim.:p

denizakvaryumu 27-05-2009 07:42

Allium un 1017 türü var :)

http://davesgarden.com/guides/pf/b/A.../cultivar/1000

Ursinum ...ursinum..ursinum

imgelem 27-05-2009 13:11

Bendeki aynen böyle bir zar içinden çiçeklerini çıkarıyor.

http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/241581/

Tanıyabilecek kimse yok mu?

denizakvaryumu 27-05-2009 13:15

Sn.İmgelem
sizde hiç yaprağı yok mu?

eylems 27-05-2009 13:16

Gelen bu idi. http://davesgarden.com/guides/pf/go/38271/
45 adet gelmişti. Ursinum değil diye almadım.:(

denizakvaryumu 27-05-2009 13:19

Kaya bahçelerine uygun olduğu yazıyor :)

imgelem 27-05-2009 13:26

Maalesef yapraklar çiçeklerden önce kuruyor.

Kharel 10-07-2009 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 431587)
Kaya bahçelerine uygun olduğu yazıyor :)

serin ve gölgelik yerleri seviyormuş ama soğanlı bitkiler bahardan sonra uykuya yattığı için ben eskişehirde deneyeceğim bu sonbahar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024