agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Turp Yetiştiriciliği (Raphanus sativus) (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/6171.htm)

ezo 03-10-2007 16:39

Turp
 
Herkese selam.
Belki geç kaldım ama 10 gün önce turp tohumu ekmiştim ve çimlendiler turpta şaşırtma yapılıyormu yoksa seyrelttiğim fideleri atayım mı:(
Hoşçakalın..

limon 03-10-2007 20:00

Geç kalmadınız. Turpta şaşırtma yapılmıyor, direk yetiştireceğiniz yere ekiyorsunuz. Ben seyrelttiklerimi atıyorum. Bu işe ilk merak saldığımda hiç bir şeyi atmaya kıyamıyordum ama artık acımadan atıyorum :)

ezo 03-10-2007 20:16

turp ilk denemem ya çıkmassa diye bol bol tohum ekmişim. Çok teşekkürler limon...

Selahattin Yılmaz 24-10-2007 22:30

Turp Yetiştiriciliği (Raphanus sativus)
 
TURP

Turplar, çeşitli şekil, renk ve büyüklükteki yumruları yenilen yıllık ve iki yıllık kültür sebzeleridir. Ülkemizde turplar, Fındık turpu (Ay turpu), kestane turpu ve bayır turpu olarak üçe ayrılırlar.

FINDIK TURPU

Fındık turpları, yuvarlak, hafifi basık, uzunca ve topaç şekilli ve kırmızı, beyaz veya yarı yarıya kırmızı-beyaz renkte ve değişik irilikte olan genellikle küçük turplardır.

KESTANE TURPU

Kestane turpları; yuvarlak, hafif veya hafifçe uzun şekilli, kabuk ve et rengi beyaz yazlık çeşitlerdir.

BAYIR TURPU

Bayır turpları ise; yuvarlak, basık veya dip kısmı hafif sivrice olmak üzere değişik şekilli, kabuğu siyah, eti beyaz kışlık çeşitlerdir. Fındık turpları yıllık, kestane ve bayır turpları ise 2 yıllık sebzelerdir.

NE ÇOK SOĞUK NE DE ÇOK SICAK

Turplar ılık ve serin iklim sebzeleridir. Fazla soğuklardan etkilendikleri gibi, fazla sıcaklardan da hoşlanmazlar. Yetişme döneminde sıcaklığın 14-16°C de olması uygundur. Yüksek sıcaklıklarda turplar çabuk koflaşır ve tadında acılık başlar. turp bitkileri genç devrelerinde düşük sıcaklıklardâ kaldıklarında bazen küçük bir yumru meydana getirerek, bitkiler sapa kalkar, hemen çiçeklenmeye başlar.

AĞIR TOPRAKTA ŞEKİL BOZULUR

Turplar genellikle derin, geçirgen, serin ve besin maddelerince zengin topraklardan hoşlanırlar. Genellikle fındık turpları için hafif tınlı- kumlu topraklar, kestane ve bayır turpları için tınlı-killi topraklar tercih edilmelidir. Tamamen kumlu ve ağır karakterli topraklar turp yetiştiriciliği için uygun değildir. Toprak bünyesi ağırlaştıkça, yumruda belirgin şekil bozuklukları, çatallaşmalar yanında tatta kesifleşme ve acılaşma olur. Kumlu topraklarda ise yumrularda koflaşma meydana gelir. Turp yetiştirilen topraklarda pH 6-7,4 civarında olmalıdır.

TOHUMA UYGUN TOPRAK HAZIRLIĞI

Turplar tarlaya direk tohum ekimi ile üretilir. Turp tohumlarının ekimi için tarlanın çok güzel hazırlanması, toprağın ufalanarak düzeltilmesi gerekir. Bunun için tarlaya dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi verilerek 20 cm derinlikte pullukla sürülür ve arkasından diskaro geçirilir. Daha sonra rotavatör ve tırmıkla toprak düzeltilerek ekime hazırlanır.

Tohum ekiminden önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

KADEMELİ GÜBRELEME YAP

- Turp yetiştirilecek tarlalara verilecek gübre miktarı en uygun olarak toprak tahliline göre saptanırsa da genel olarak dekara-50 kg Amonyum sülfat, 35 kg Süper fosfat, 25 kg Potasyum sülfat verilmelidir.

- Fındık turpları gibi yetiştirme dönemi kısa turplarda gübrenin tamamı ekim öncesi toprağın 10-15 cm derinliğine verilmelidir.

- Kestane ve bayır turplarında ise Azotlu gübre 2 seferde verilmelidir. Birincisi, ekim öncesi toprağın 10-15 cm derinliğine, ikinci parti ise yumru oluşmasından sonra verilir.

SIRAYA EKIM YAPALIM

Turplar masuralar üzerine veya düze ekilir. Tohum ekiminde en uygun yöntem sıraya ekimdir.

EKİM MESAFELERİMİZ


- Tarlada fındık turplarında 25 cm,

- Kestane ve bayır turplarında 30-40 cm ara ile açılan çizgilere elle veya mibzerle tohum ekimi yapılır, daha sonra sıra üzerinde bitkiler arasında,

- Fındık turplarında 4-6 cm, kestane ve bayır turplarında ise çeşit iriliğine göre 10-20 cm aralık bırakılır.

DERİN VE SIK EKİM YAPMA

Ekim derinliği ve sıklığının, yumrunun şekli üzerine etkisi vardır. Derin ekim ve sık ekimlerde, yumrular uzamakta ve çeşidin özelliği kaybolmaktadır. Ekimden sonra tohumların üzeri 2 cm kalınlıkta harç tabakası ile kapatılır ve hafifçe bastırılır, süzgeçli kovalarla sulanır.

BÜTÜN YIL TOHUM EKİLEBİLİR

Turplarda tohum ekimi bölgenin iklim koşullarına ve pazara çıkarılma zamanına göre değişmekle birlikte fındık turplarında, Ağustostan Mayısa kadar ve çoğunlukla 15 gün ara ile yazlık kestane turplarında Mart, Mayıs, kışlık bayır turplarında ise, Temmuz-Ağustos ayları içinde yapılmalıdır.

SU KALİTEYİ ARTIRIR

Turplarda sulamanın yumru kalitesi üzerine büyük etkisi vardır. Yetişme mevsimleri dikkate alınarak belirli aralıklarla sulama yapılmalıdır.

ÇAPA VE OT TEMİZLİĞİ

Fındık turplarında yetişme süresi çok kısa olduğundan çapa yapmak gerekmez. Kestane ve bayır turpların da ise, yabani otları ayıklamak ve toprağı kabartmak amacıyla 2-3 defa çapa yapmak çok faydalıdır.

- Turplarda hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda Zirai Mücadele teşkilatlarının önerileri dikkate alınmalıdır.

KISA SÜREDE HASAT

Fındık turpları, ekimden 3-4 hafta sonra, kestane ve bayır turpları ise, yaklaşık 3 ay sonra hasat büyüklüğüne gelirler.

HASAT ZAMANI GECİKMESİN


Turplarda hasatın tam zamanında yapılması şarttır. Aksi takdirde içleri koflaşarak, selülozlaşır ve yeme kalitesini kaybeder. Hasata gelmiş yumrular elle çekilerek veya çapalarla topraktan çıkarılırlar. Çıkarılan turpların yaprak ve ince kök kısımları temizlenerek yıkanır, fındık turpları 5-10'u bir arada, kestane ve bayır turpları 3-5 adedi bir arada demetler yapılarak pazara çıkarılırlar.

ATASÖZÜ

Atalarımız demiş ki: -En az yılda bir defada olsun Turp ye!

-Yemezsen de bir defa olsun turp tarlasından geç!


Kaynak

Koyu yeşil 30-10-2007 11:19

Merhaba ben bahçeme turp tohumları ekmiştim 10 gün kadar önce şimdi filizlerin boyları yaklaşık 1 karış oldu. Acemilikten çok sık ekmişim. Seyreltme yapacağım. Ancak ne cins turp olduklarını bilmiyorum. Anlayabilmem için birkaç ipucu var mıdır? Teşekkürler

Koyu yeşil 30-10-2007 11:24

Tekrar olacak ama az önceki mesajı yanlış yere yazdım sanırım. Acemiliğimin kusuruna bakmayın. Ektiğim turpların ne cins olduğunu tam bilmiyorum. Bu nedenle hasat süresini tesbit etmem zor. Olgunlaşıp olgunlaşmadıklarını nasıl anlayabilirim.

Balıkcı 30-10-2007 11:30

Bir söz vardır, ''Turbun sıkından, seyreği daha iyidir'' şeklinde.

Tohumları biraz seyrek atmak iyidir. Oldukları zaman onlar haber verirler.:p

Baş yapınca kısmen toprak üstünde görünür, ya da dibini biraz eşeleyince... hadi beni ye, der.:D

Bereketli olsun.

Koyu yeşil 30-10-2007 11:35

Çok sevindim. Ben de toprağın altında olup olmadıklarını nasıl anlarım diye düşünüyordum. Epey bir seyretme yapmam gerekecek. Teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz 30-10-2007 11:54

Yukarda bahsedilen özelliklerden henüz anlaşılmıyorsa biraz beklemekte fayda vardır. Siz seyreltin ki kolayca büyüsünler...

h_dogan 01-11-2007 18:01

Evet bu atasözünü bize üniversitede hocamız da söylemişti turp dersini anlatırken. Yapılan araştırmalarda bunun nedeni araştırılmış ve turpun oksijenli su (hidrojen peroksit) bulundurması veya salgılaması nedeniyleymiş.

Koyu yeşil 02-11-2007 09:41

Gerekli seyreltmeleri yaptım. Bir kısmına kıyamadım ve ayrı bir alana yerleştirdim. Bugün baktım gayet iyi görünüyorlar. Tabii yine de pek çoğunu atmak zorunda kaldım.:(

şükran ünal 05-11-2007 08:40

Arkadaşlar bende kırmızı minik turp tohumu almıştım onu bu hafta sonu fırsat bulup ekemedim ama sanırım bu bir iki gün içinde akşam saatlerinde ekeceğim.Benim aldığım fındık turbu dedikleri cinsten. Tarifinde mutlaka kumlu geçirgen bir toprağa önce gübreleyip belledikten sonra tırmıkla toprak yüzeyini düzeltip sıralar halinde ekileceğinden bahsetmiş. Ben direk bahçeme ekeceğim ama kum temin etmem gerekiyor. Çünkü toprak killi ve kireçli. Sayın limon siz ne dersiniz ?

Balıkcı 05-11-2007 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Koyu yeşil (Mesaj 167387)
Çok sevindim. Ben de toprağın altında olup olmadıklarını nasıl anlarım diye düşünüyordum. Epey bir seyretme yapmam gerekecek. Teşekkür ederim.

İşte böyle görünüyorlar.:p

http://img401.imageshack.us/img401/9...s039edinh1.jpg

limon 05-11-2007 12:00

Şükran Hanım'cım sıkı topraklarda toprak altında büyüyen sebze türleri pek olamıyor. Olsa da gelişemiyorlar. Çünkü bunların köklerinin rahatlıkla toprağın derinine inmeleri gerekiyor.
Vallahi yakın olsaydanız bizim buradaki arazide kumdan bol şey yok, bir iki çuval doldururduk size :) Seralar sadece kum satıyorlar mı bilmiyorum ama kumla karışık sebze yetiştirmeye uygun toprak satıyorlar. Burada koca çuvalı 5 YTL. Daha fazla vermeyin sakın :)

limon 05-11-2007 12:02

Mahir Bey sizin bahçeyi de şu sinir kıl köklü yabani otlardan sarmış :) Ben de terkettim şu sıralar sebze bahçemi, ottan sebzeler görünmüyor ;)

Balıkcı 05-11-2007 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 169589)
Mahir Bey sizin bahçeyi de şu sinir kıl köklü yabani otlardan sarmış :) Ben de terkettim şu sıralar sebze bahçemi, ottan sebzeler görünmüyor ;)

Uzun süre uğrayamamıştım.
Şimdi birkaç günlüğüne bahçedeyim, yağmura aldırmadan yolmaya çalışıyoruz hepsini.
Allah'ın işi, biz özendiğimiz bitkileri büyütemezken, yabaniler her şart altında, mücadelemize rağmen üstelik, her tarafı sarıyor.

Mutlaka bir sebebi vardır. (Yabancı ot diye yolduğum pek çok bitkinin, şifalı ot olduğunu sonradan öğrendim.) Ama yine de yolmak zorundayım.:(:dilli:

şükran ünal 05-11-2007 15:37

Çok sağolun sevgili Lİmon, dediklerinizi uygularım merak etmeyin .Toprağa, kuma gübreye yabancı sayılmayız. Eğer bir m2 lik bir alanda (bahçede) kum karıştırarak bu işi yapamazsam şayet büyük boy saksılarda ve kışında üzerini naylonlayıp kuytu bir köşede(yine bahçede) yetiştirebilir miyim? Hani brokoliler şu an saksıdalarya onlar gibi..

limon 05-11-2007 17:56

Bence olur.

ezo 06-11-2007 10:04

20 gün önce bahçeme beyaz turp tohumu ekmiştim. Çimlenme olması için toprağı nemli tuttum, çimlenme sonrasında yağmurlar başladı ve boylarda aşırı uzama olmadu. Şimdi gövdeleri ince ve zun turp fidelerim var bunların turp olma olasılığı çok zayıf herhalde. Çünkü gördüğüm resimlerde yapraklar turp un hemen üstünden başlıyor bende ise uzun ince bir gövde var. İlk denememdi olmadı deyip söksem mi acaba?

Tuba 06-11-2007 10:43

Yok sökmeyin sayın ezo. Ben de aynısını yapmıştım. Upuzun fidelerim olmuştu. Dikkatlice yerlerinden alıp gövdesinin bir kısmı daha gömülecek şekilde diktim. Şimdi saksıda da olsalar minik minik turplar görünüyor.

Koyu yeşil 06-11-2007 13:33

Mahir Bey harika görünüyorlar. Bizim gibi şehir çocukları nerden bilecek turp toprakta nasıl görünür :). Neyse umarım benim çimlenenlerde büyür de, resimlerini sizlerle paylaşırım .

ezo 06-11-2007 13:42

Tuba hanım, zaten bende kıyamıyorum sizin dediğiniz gibi derin bir saksıya birkaçını dikeyim. Bakalım hangisi daha başarılı olucak, denemiş oluruz.

Filiz 03-02-2008 18:43

Selahattin Bey merhaba, bugün kırmızı turp tohumu aldım ama sizin sınıflandırmanızda bir yere yerleştiremedim :D . Bu turpun(turbun mu acaba) yapraklarını yemek için yetiştireceğim kök yapmaması ya da bunu geciktirmek için ne yapabilirim? Bahçeye şubat sonlarında ekim yapabilir miyim? Hatırlıyorum annem kışın da turp ekerdi karın altında tohumlar kalırdı ve ilkbaharda delice çıkardı turplar. Benim de bu ayda ekmem sizce yanlış olur mu?

Selahattin Yılmaz 03-02-2008 21:42

Filiz, firma ismini, çeşidini **** ismini yazamaz mısın? Zira belkide yaprakları yenen bir turp çeşididir.

Filiz 04-02-2008 06:33

:o Aslında almamam gerekirdi ama tutamadım kendimi. Pazara inmiştim baktım tohumcu bir teyze var çuvalın üstünde kırmızı turp yazıyor aldım ambalajı ismi cismi yok. Annemin yetiştirdikleri kırmızı olurdu ordan geldiydi aklıma ;) Ne çıkarsa bahtıma mı olacak şimdi. Ayrıca bizim yediğimiz turp daha sonra köklenirdi hani tüm turpların yaprakları tazeyken yenebilir diye düşünüyorum. Baharatlı ve çok lezzetli tatları oluyor. Hani şu hardal gibi o da çok lezzetli olur.

Selahattin Yılmaz 04-02-2008 09:15

Sadece yapralarını yemek için ektiyseniz:

1-Çok sık ekin
2-Azotlu gübrelerle gübreleyin
3-Hemen ekin


afiyet olsun :)

şükran ünal 08-02-2008 15:37

3 Eklenti(ler)
Sevgili Selahattin hocam, turp tohumlarını ekeli 2 hafta oldu. Direk güneş almayan ve sıcaklığı 10 - 15 derece kadar olan balkonda sıklığı ve büyümesi normal mi? Biraz daha seyreltme yapmam gerekir mi?

Sonja Varol 03-04-2008 19:32

http://img377.imageshack.us/img377/6330/010420lahx0.jpg
Bu yil bu karisik renkli turp tohumlarindan aldim. Renkleri insani cezbediyor. Salatanin icinde de güzel bir sunum olur diye düsünüyorum.
Ilkbahar ve yaz baslangici, birde sonbaharda ekiliyormus. Gec kalmis sayilmam...

özlemce73 04-04-2008 09:57

Selam Selahattin bey, vermis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkürler. Bende burda turp tohumu almistim iyi denk geldi herkese kolay gelsin.

mor papatya 09-02-2009 14:02

arkadaşlar bişey sorucam şimdi bir turp veya havuç fidesinin, bir tanemi turbu veya bir havucumu olur. yoksa birkaçtanemi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024