agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Marul Üretimi (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/5251.htm)

Sevi 07-01-2007 14:22

Marul Üretimi
 
Merhabalar,

Bahçemde ufak bir alanda amatör olarak yetiştirmek üzere Marul (Yedikule Baş Salata) Paketlerinde tarif edildiği üzere önce tohumları 24 saat ıslak tülbent içerisinde beklettim. Daha sonra iki meyva kasasının içine gazete yayıp 10 cm. torf ile doldurdum.

Tohumları yaydıktan sonra üstlerini 1 cm. torf ile kapattım. Spreyleme yöntemi ile torfu ıslattıktan sonra streç film ile kasaların üstünü kapatıp evin içinde serin ve gölge bir yere bıraktım.

Paketteki bilgilere göre, marulların 6 ila 8 gün arasında çimlenmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde torfu sürekli nemli ve üzerleri kapalı tutacağım.

Tohumlar çimlenmeye başladığında fotograflar eşliğinde tekrar mesaj atarak haber vereceğim. Bu konuda bana bilgi ve öneri aktarmak isteyenler olursa çok memnun olurum. Görüşmek üzere..

Ateş Öztan 07-01-2007 19:10

Geçen hafta, foruma koymak için pet şişelerden mini sera yapınca ben de marul ve karnıbahar ektim. Suya da koymadım içeride almadım. Dışarıda bıraktım. Bugün çimlenmiş olduklarını gördüm. Sonrasında ne yapacağımı ben de bilmiyorum.

Sevi 07-01-2007 21:12

Tohumların çimlenmesinin ardından fideler biraz boylanınca, bahçedeki yerlerine şaşırtma yapmayı düşünüyorum. Herhalde fideler çimlenmelerinden üç dört hafta sonra bu iş için uygun boya ulaşacaklar. Bu da şubat ayına denk geleceğine göre, sanırım bahçede fideleri soğuktan korumak için gerekli önlemleri almak gerekecek.

Sizin marul ve karnıbahar tohumları dışarıda olmalarına rağmen korunaklı bir yerdeler sanırım. Ama bilhassa donlu havalarda içeri almak lazım olabilir.

Selahattin Yılmaz 07-01-2007 22:26

Sevgili Sevi, Marul yetiştiriciliğinizde başarılar diliyorum sorun yaşamayacağınız bir yetiştiricilik olacak sadece fideleri aşırı sulayıp boylarını uzatmayın yeterli.

Mine Pakkaner 08-01-2007 10:30

Marul/salata Yetiştiriciliği
 

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

GİRİŞ:

Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur. Son yıllarda yağlı baş salata ve kıvırcık baş salata tiplerinin Türkiye’deki üretimi ve yeme alışkanlığı salata ve marullara çeşit zenginliği kazandırmıştır.
100 gr yenilebilir salata ve marulda 10-15 kalori, 0,9-1,2 gr protein, 0,2 gr yağ, 1,2 -2,9 gr karbonhidrat, 0,9 gr kül, 95 gr su, 22-26 mg Ca, 0,5-2 mg Fe, 9 mg Na, 175-264 mg K, 330-1900 IU A, 0,04-0,06 mg B1, 0,07 mg B2, 0,2-0,4 mg niacin, 6-18 mg Cvitamini bulunur.

İKLİM İSTEKLERİ:

Salata ve marullar soğuğa kısmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir. Vegetasyon süresi kısa olduğundan Türkiye’nin tüm bölgelerinde yetiştirilebilir. Yazları serin geçen bölgelerde yaz yetiştiriciliği de mümkündür. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Salata ve marul gruplarının sıcağa karşı duyarlılıkları farklılık gösterir. Sıcağa karşı kıvırcık baş salatalar çok hassas oldukları halde, yağlı baş salatalar orta derecede hassas, yaprak salatalar daha az hassastır. İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir.
Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC’nin üzerindeki sıcaklıklarda vegetatif devreden generatif devreye geçiş başlar. Islah çalışmaları ile yüksek sıcaklıklara dayanıklı, çiçeklenmeyen yazlık çeşitler geliştirilmiştir.

TOPRAK İSTEKLERİ:

Salata ve marullar iyi drene edilmiş, özellikle 25-30 cm.lik toprak tabakasında humusça ve besin maddelerince zengin, tınlı kumlu veya kumlu tınlı toprakları sever. Salatalar pH 6-7, marullar pH 5,5-7 olan topraklarda iyi yetişir.
Salata ve marullar toprak tuzluluğuna orta derecede hassastır.

FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ:

Salata ve marul fidelerini yetiştirmek için tohumlar fide yastıklarında sterilize edilmiş harç üzerinde 10 cm aralıklarla açılmış sıralara yapılabildiği gibi, içlerine sterilize edilmiş harç doldurulmuş saksılara veya plastik torbalara ekilebilir.
İyi bir çimlenme için toprak sıcaklığı 4,4 ºC ile 26,7 ºC arasında, en uygun hava sıcaklığı 24 ºC olmalıdır.ekimden 6-10 gün sonra tohumlar çimlenir ve toprak yüzüne çıkarlar. Bitkiler 3-4 yapraklı olduğu zaman yastıklarda seyreltme yapılır. Fidelikte yabani otlar ayıklanır, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.

DİKİM:

Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır. Hasat Ekimde başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder. Yayla şartlarında tohum Martta ekilir, Nisan, Mayısta dikilir, hasat Temmuz-Eylül aylarında olur.
Fideler 6-7 yapraklı olunca tarlaya dikilirler. Yaprak salata, yağlı baş salata ve marul çeşitleri nispeten daha küçük olduğundan, kıvırcık baş salatalara göre daha dar aralıkla dikilmelidir. Baş salatalarda m2’de 7-12 bitki bulunmalıdır. Genelde karık yönteminde dikim ikili sıralar halinde yapılmalıdır. Fideler sıra arası 30-35 cm, sıra üzeri 25-30 cm olmak üzere dikilirler. Dikim sonrası bitkilere bol can suyu verilmelidir.

BAKIM:
Dikimden sonra birkaç defa toprağı kabartmak veya yabancı otları temizlemek amacıyla çapalama yapılır. Açık tarla yetiştiriciliğinde yağmurlama sulama yapılmalıdır. Yetişme mevsiminde toprak ve hava nemi göz önüne alınarak toprağın suya doyumu üstünde su verilmemelidir. Fazla su kök çürüklüğüne neden olur. Hasada yakın dönemde fazla su ve gübreleme yapılmamalıdır.
Salata ve marulların büyüme periyotları kısa olduğundan gübre istekleri fazladır. Salata ve marul yetiştiriciliğinde dekara 3-5 ton organik gübre verilir. Saf olarak dekara 10 kg N, 5 kg p2o5, 20-25 kg k2O verilir. Fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü dikim öncesi taban gübresi olarak verilir. Potasyum ile azotun geriye kalan kısmının 1/3’ü rozet yaprak dönemi, 1/3’ü ise baş bağlamadan önce verilir.

HASAT:
Salata ve marullarda hasat yapraklar kartlaşmadan ve tohuma kalkmadan önce yapılmalıdır. Aksi taktirde acılaşma görülür. Hasat bitkinin tek tek elle yapılması suretiyle gerçekleştirilir. Toprak yüzeyine yakın kısmından kök boğazının üzerinden bir bıçakla kesilmek suretiyle yapılır. Tarladaki bitkinin hepsi aynı anda hasat olgunluğuna ulaşmadığından hasadın birkaç kez yapılması gerekebilir.

MARULDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR:
Mildiyö, marul sap çürüklüğü, marul beyaz çürüklük, Rhizoctonia dip çürüklüğü, Antraknoz, kurşuni küf, külleme, Septoria leke hastalığı, kahverengi yanıklık.

MARULDA GÖRÜLEN ZARARLILAR:
Yaprak biti, salyangoz ve sümüklü böcekler, tel kurtları, maras, danaburnu, bozkurt, yaprak piresi, kırmız örümcek, lahana tırtılı, nematodlar.

Hastalık ve zararlılarla mücadelede daha geniş bilgi için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Kaynak

Sevi 10-01-2007 21:28

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Ekmemden 3 gün sonra, yüzeye yakın tohumlardan minik marullar ortaya çıkmaya başladı bile Yarından itibaren marulları ektiğim kasanın üstünü açıp daha aydınlık bir yere yerleştireceğim.

Sevi 21-01-2007 21:09

Herkese Merhaba,
Marullarımı bugün bahçede yaptığım amatör seraya geçirdim. Yakında fotograflarını güncelleyeceğim. Yalnız marullar çok uzun ve ince duruyorlar. Topraktan çıkalı daha 10 gün olmadan bazılarının boyları 7 - 8 cm.ye ulaştı. Sanırım bu durum yeterince ışık görmediklerinden kaynaklanıyor. Bu konuda ne yapmam gerekir? Teşekkür ederim.

Ateş Öztan 22-01-2007 08:43

Ben pet şişe ile mini sera yapımını fotoğrafladıktan sonra bunlara marul tıhumu ektim. Hepsi bol miktarda çıktı. Pet şişe küçük olduğu için seyrelttim. Benimkiler çok uzamadı fakat hala iki yapraklı. Üzerini açmalı mı? Başka bir yere mi ekmeli? kara veremedim. Karnıbaha-r da ekmiştim. Onlar da çıkmaya başladı. Forumda karnıbahar olmayacağı yazdığı için kararsız kaldım.

durustsahtekar 10-02-2007 20:52

arkadaşım marulların ne alemde son resimlerine çekip gönderirsen seviniriz.ayrıca bende marul grubu bitki yetiştiriciliği yapıyorum.mine hanımın sunduğu resimdeki ürünlerin tamamına yakınını da yetiştirmiş bulunuyorum. :))

durustsahtekar 10-02-2007 21:00

http://img504.imageshack.us/img504/49/adszwo7.th.jpg

limon 19-03-2007 12:41

1 Eklenti(ler)
Marulların sanırım büyümeye başlamışlarır. Marullarının göbek yapmasını hızlandırmak için ağızlarını pamuklu bir iplikle gevşekçe bağlayın. Bazen marullar çok açılıyor ve göbek yerine kıvırcık salata gibi oluyorlar. Çiftçi öğretmenim bana bu yöntemi söylemişti ve geçen sene çok başarılı oldum.

Kemal Kabcık 19-08-2007 04:12

Balkon Güneşinde Bahar Özlemine Durmuş Marulun Dert Ortağı Olmuş Paylaşımcı Bir İnsan
 
Sevgili arkadaşlar; balkonda marul yetiştiriciliğinin ince ayrıntılarını benimle paylaşırsanız memnun olurum. Ben, saksıda marul yetiştirme uzmanı olmak isteyen bir insanım. SAYGILARIMLA...

Kemal Kabcık 19-08-2007 11:00

Araştirmalarimin Sonucu Olarak; Saksida Her şey Olacak Gibi!..
 
Ben, kısa bir süre önce, saksıda marul yetiştirebilir miyim, diye düşünmeye başlamıştım. Saksı olarak, 5 litrelik su şişelerini kullanmayı düşünüyordum. Ama, düşündüğüm verimi alabilir miyim, diye de düşündüm. Bu düşünce ile harekete geçtim ve mevsim şartlarına uyum sağlayabilecek marul tohumu tercihi için, ziraatçıdan tohum almayı gerekli buldum.

Marul tohumunu alınca; 5 litrelik su şişesine 15-20 cm.’lik torf koydum ve marul tohumunu olabildiğince seyrek atmaya da dikkat ederek, marul tohumlarını su şişesine serpiştirdim.

Kendi-kendime; marul yetiştirme uzmanı olmaya çabalıyordum ve marul’un istediği uygun şartları bilemiyordum. Marul tohumunu güneşte çimlenmeye almıştım ve Antalya’nın sıcağında, marul tohumları çimlenemiyordu. Daha sonra, annemin yardımıyla, yani annemin tavsiyesi üzerine, ektiğim marul tohumlarını gölgeye aldım ve marul tohumları 1-2 gün içinde çimlendi.

Benim tavsiyem; sıcak bölgelerde marul tohumu gölgede çimlenmeye alınmalı ve tohum çimlenince, marul tohumu serpilmiş su şişesini güneşe çıkarmayı da unutmamalı.

Ben, en az torf kullanımı ile, marul yetiştiriciliğinin nasıl olması gerektiği üzerine de düşünen bir insanım. Bu sebeple; henüz 3 yapraklı marul fidesini, 1,5 litrelik su şişesine diktim. Aynı zamanda, 3 yapraklı, küçücük marul fidesini, 5 litrelik su şişesine de diktim. Gözlemleyebildiğim kadarıyla; erken dikime aldığım marul fideleri, normal olanından, yani, fidelik olarak ektiğim tohumlar kadar gelişim göstermedi. Yani, sanırım, erken şaşırtma, marul yetiştiriciliği için zaman kaybı olsa gerek.

Ben, torf kullanarak; hıyar yetiştiriciliği üzerine de araştırma yapmaktayım. 5 litrelik su şişesine, 20-25 cm’lik torf koydum ve hıyar tohumunu ektim. Kullandığım tohum, pahalı tohumdu ve şimdi yerden bir metre yüksekliğe ulaştı ve her gövde ile yaprak arasında, 1’den fazla hıyar kendini göstermeye başladı. Hıyar’ı fazla sulayıp azdırmak istemediğimden, nasıl bir sulama yapmam gerektiği konusunda da düşünüp duruyorum.

Ben, semizotu yetiştiriciliği ile uğraşan bir insanım. Semizotu tohumunu, 5 litrelik su şişesine ektim. Bir gün içinde çimlendi; 20-25 gün içinde de, yemelik oldu ve hasat edip, semizotu mutfağımıza girdi. Semizotunu; 1,5 litrelik su şişesi içerisine de ekmiştim, semizotu, 10 cm’lik torf ile gelişim gösteremedi.

Tüm sebzeleri 5 litrelik su şişesinde yetiştirmek için araştırmalarım çok yönlü; saksıda ıspanak, saksıda karnabahar, saksıda soğan, saksıda tere, saksıda maydanoz, saksıda havuç, saksıda kıvırcık marul, saksıda domates, saksıda biber, saksıda dereotu, saksıda bakla, saksıda fındık turp, saksıda antepturpu, saksıda roka, saksıda mısır, saksıda fasulye, saksıda bamya; araştırmacılığını yapmaya çalıştığım sebze türleridir.

Sevgili arkadaşlar; yapmaya çabaladığım araştırmaların sonucunu sizlerle paylaşmak isterim. Umarım; paylaşımlarımla sizlere rahatsızlık vermemişimdir.

SAYGILARTIMLA…

limon 19-08-2007 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kemal_KABCIK (Mesaj 143889)
Ben, kısa bir süre önce, saksıda marul yetiştirebilir miyim, diye düşünmeye başlamıştım.
Ben, en az torf kullanımı ile, marul yetiştiriciliğinin nasıl olması gerektiği üzerine de düşünen bir insanım.
Ben, torf kullanarak; hıyar yetiştiriciliği üzerine de araştırma yapmaktayım.
Ben, semizotu yetiştiriciliği ile uğraşan bir insanım.
Tüm sebzeleri 5 litrelik su şişesinde yetiştirmek için araştırmalarım çok yönlü;

Alemsiniz Kemal Bey :) Araştırmalarınızı merakla takip ediyorum. 5 litrelik şişede ;)
Bu arada ben hıyar bitkisi meyvelenmeye başlayınca, bol su istediğini ve toprağının devamlı nemli kalması gerektiğini okumuştum.

tampest 19-09-2007 10:05

Benim de marullarım çimlendi. 60 adet pet bardağın içindeler çok güzeller

Ali_GUMUS 03-10-2007 16:16

Bende zevk için marul diktim.Tam 10.000 tane. Damla Sulama sistemiyle yetiştirmeye çalışıyorum.

kuzen38 24-11-2007 03:48

1 Eklenti(ler)
çatalcada yetiştiriyorum. Göbek salatayi fazla beceremedim ama bu konuda sansimiz gecen yaz epey iyi gitti.

imperfect 06-02-2008 13:37

2 Eklenti(ler)
Ben de bir kaç tane marul fidesi diktim bahçeme. Ama soğuktan ve donlardan biraz etkilenmişler :(

Kemal Kabcık 13-02-2008 08:31

Saygıdeğer Arkadaşlıklara TEŞEKKÜR eder SAYGILAR sunarım!..
 
Paylaşımlarımı bu sayfa üzerinden gerçekleştirmeyi düşünüyorum!.

Marul için; bahar hazırlığına ne zaman başlıyoruz arkadaşlar!. Yani, baharlık marul için; hangi tohumu tercih etmeliyim! SAYGILARIMLA!.

Bilgi ve tecrübesini paylaşan dostluklara TEŞEKKÜR eder, SAYGILAR sunarım!.

limon 13-02-2008 18:39

Antalya'da daha erken ekilebilir belki ama İstanbul ve yakın çevresi için Mart ayı ortaları uygundur diye düşünüyorum. Şubat ayı oldukça soğuk geçiyor. Sera gibi kapalı bir mekanım da olmadığı için ben tohumları direkt olarak torflu gübreli toprağa serpiyorum. Biraz büyüyünce de şaşırtmasını yapıyorum. Bunları yapabilmem için havanın biraz ısınmasını beklemeliyim.

Özhan 13-04-2008 16:56

Marulların Boyu Normalmi?
 
1 Eklenti(ler)
Herkese selam ..

Tohumdan çimlendirdiğim marullarımın boyları çok mu uzadılar acaba?
İlk kez marul çimlendirerek yetiştirme girişimimde boylaru birhayli uzun geldiler bana.Bunlar nasıl olucakta bildiğimiz marul formunu alıcak merak ediyorum. Ne yapmam gerekiyor acaba ? Biraz daha toprakla doldurup boğazlama mı yapsam, yoksa çürürmü gövdeleri. Fikir almak isterim tecrübeli arkadaşlarımdan.

Selahattin Yılmaz 13-04-2008 20:18

Evet biraz boyları uzamış daha az su ile yetiştirmeyi deneyin. Ayrıca birz daha aydınlık bir yere ekmelisiniz. Yine marulları ağustos ayı eylül ayı gibi sonbaharda ekerseniz sonuçlar sizin için daha iyi olacaktır.

emy_83 13-04-2008 21:30

MERHABA ARKADAŞLAR...
YAKLAŞIK 3-4 AYDIR SİZLERİN YAZDIKLARINIZI OKUYUP BALKONDA SEBZE YETİŞTİRME KONUSUNDA ÇOK GÜZEL BİLGİLER EDİNİYORUM. MÜKEMMELSİNİZ.
BENDE ÇİLEK, MAYDANOZ, GOLLANDRO, DERE OTU, SALATALIK,DOMATES VE PATLICAN EKTİM. şiMDİLİK İYİ GÖRÜNÜYORLAR AMA BU DENEYİMİ İLK KEZ YAŞIYORUMVE AÇIKCASI ENDİŞELİYİM. ACEBA İİ BİR MAHSUL ALIRMIYIM DİYE. BUNLAR DIŞINDA MARUL YETİŞTİRMEK DE İSTİYORUM AMA ZAMANLAMADA ÇOK GEÇ MİKALDIM MERAK EDİYORUM. BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

Selahattin Yılmaz 13-04-2008 21:42

Sevgili emy_83 marullarınızı ağustos ayının sonundan itibaren ekmelisiniz aksi taktirde bu yıl sadece tohum elde edersiniz. Tohuma kaçarsınız. Marul nisbeten bir sonbahar sebzesidir o nedenle Kıbrıs için bu zaman eykül ekim bile olabilir.

Şimdi ekseniz bile sadece bitkiyi tanımak için az miktarda ekmenizi tavsiye ederim.

emy_83 13-04-2008 21:48

Selahattin Bey çok Teşekkür Ederim. Dediğiniz Gibi Bitkiyi Tanima Açisindan Ekeceğim. Buarada Sizle Taniştiğima çok Sevindim. Yazdiğiniz Bilgiler Için De çok Sağolun.
Size Bir Sorumdaha Olacak. Fasülye Balkonda Yetiştirilebilirmi?

Selahattin Yılmaz 13-04-2008 21:56

Elbette yetiştirebilrisiniz. Ancak saksıyı aşırı sıcakların etkisinden korumalısınız aşır sıcaklarda çiçek dökme sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

abk 29-04-2008 15:58

Benim geçen ay ektiğim marullarım çıktı ve sanırım haftaya yemeye başlayacağız.:p

ezgili dünyam 28-08-2008 15:27

1 Eklenti(ler)
Bende marul yetiştirmek istiyorum. Domateslerim henüz bitmediğinden arka bahçeme marul için yer hazırladım. Geçen sene bahçeye ektiğim marul tohumları salyangozlar tarafından yenmişti. Sadece kasalara ektiğim marullar kurtulmuştu. Bu senede önce kasalara ekmeye düşünüyorum. Aslında Ektiğim yerin çevresine tuz döksem faydası olurmu acaba.

Baldaş 17-10-2008 21:39

1 Eklenti(ler)
Eylül ortalarında balkonda balık kutusuna serptiğim marul tohumlarını sonradan seyreltmedim olduğu gibi bıraktım. Arada bir kere sulandırılmış gübre verdim. Şimdilik sıkışık bir şekilde idare ediyorlar :)

Şule68 22-10-2008 22:06

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, topraksız olarak akan su kültüründe marul yetiştirme çabasındayım. Deneysel çalışmalarım ilgili başlıkta fotoğraflarıyla mevcut.

Ama dün birşey farkettim ve fotoğraflayıp ekledim. Yaklaşık 1 ay önce fide olarak besin eriyiğine koyduğum 21 maruldan 3-4 tanesi 2 gün içinde bu hale geldi. Antalya 3 gündür çok sıcak ve marullar terasa kurduğumuz sera içinde. Sera tamamen kapalı değil alt kısımları açık duruyor. Sebep birkaç gündür artan sıcaklık olabilir mi? Değilse sebebi nedir? Teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024