Jicama (Meksika Patatesi)
1 Eklenti(ler)
Pachyrhizus erosus
Ülkemizde bilinmeyen bir tür turp , patates arası sebze. Tohumlarını yurtdışından aldım ve bu sene yetiştirmeye çalışacağım. Çimlenme periyodu kolay ancak biraz uzun sürdü, yaklaşık 15-20 gün sonrasında perlit/torf karışımında çimlendi. Havaların biraz ısınmasıyla bir kısmını bahçeye aktaracağım. İlk defa yetiştireceğim için bilgisi olan, deneyen varsa paylaşımda bulunabilirse sevinirim. Eklenti 542814 |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 542961
Çimlenen jicama tohumları. |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
Bakım koşulları hakkında bilginiz var ise paylaşabilirmisiniz? Hasat nasıl oluyor? Tür yıllık mı yoksa çok yıllık mı?
|
Yetiştirmesi konusunda bilgim yok ama çok lezzetli bir sebze. Patates gibi bir dokusu var. Çiğ olarak yeniyor. Bol sulu, çok hafif şekerli bir tadı var.
Umarım başarılı olursunuz. |
Alıntı:
Şu an sarmaşık görünümlü yaprakları var. Resimleri çekince paylaşıyor olacağım. Marmara bölgesinde yetişip yetişemeyeceğini görmüş olacağız. |
1 Eklenti(ler)
Toprağa geçirdikten yaklaşık 20 gün sonraki görüntüsü
Eklenti 569913 |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Temmuz Ayı Gelişim durumu ,
Eklenti 569915 |
1 Eklenti(ler)
Ağustos Başı ,
Sırığa alıp almama konusunda çok kararsız kaldım. Aslında kabak gibi yayılmak istiyor gibi görünüyor yaprakları, ama biraz sık diktiğimi anladım ve yer açabilmek adına biraz sırığa almaya karar verdim. Eklenti 569916 |
sonuç nasıl
|
Henüz hasat etmedim, internetteki kaynaklara göre mümkün olduğu kadar çok bekletmem gerektiğini düşünüyorum.
Soğuklar başlayana veya bitki kuruyana kadar bekliyor olacağım. Çiçek ve tohum verecek mi onu da göreceğiz. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 572459
Büyüme devam ediyor, |
1 Eklenti(ler)
|
Eğer başarılı şekilde meyve oluşur ve tohum da alabilirsem seneye daha fazla alan vererek ekeceğim.
Şu an her yere yayılma eğilimindeler. Suyu ve gübreyi çok seviyorlar. Yapraklarını böcekler, tırtıllar yemiyor. |
Eylül ayıyla beraber alt yapraklarda sararma ve kurumalar başladı, üst kısımlar ise yeşil ve büyümeye kol atmaya devam ediyor.
|
1 Eklenti(ler)
20 Eylül , Büyüme devam ediyor. Alt yaprakların sararması haricinde henüz soğuktan etkilenme görünmedi. Yakınındaki kabaklar ölmeye başladı, ama henüz canlı ve heryere yayılıyor.
Eklenti 578428 |
1 Eklenti(ler)
Alttaki kuruyan yapraklar. Üst taraf canlı ve büyümeye devam ediyor. Eklenti 578431
|
Jicama
Selamlar,
Konunun üzerinden uzun zaman geçmiş. Fakat çok merak ettim, ürun ve tohum alabildiniz mi? 30 sene öncesi bu bitki Hatay'da bolca üretilip yenirdi. Fakat diğer birçok yerel ya da yerelleşmiş bitki gibi Jicama yani Yam Bean(fasülye gibi tohum veriyor) de unutuldu. Bu sene Abd merkezli bir siteden tohumlarını aldım. Umarım bu mesajı görürsünüz. Sevgiler Karaçayır |
1 Eklenti(ler)
Ben de aldım, deneme amaçlı.
Aliexpres pek güvenli değil tohum konusunda ama, bakıp göreceğiz:) Eklenti 685938 Arkadaşın yaptığı gibi bende şubatta bu konuda gerekeni yapacağım. Hadi hayırlısı. |
Arkadaşım siz de aynı benim gibisiniz :) O kadar çok sipariş veriyorumki artık gümrüğe takılacağım :)
Biraz evvel bende aliexpressten baktım tohumlarına.. Fakat tadı konusunda garanti almadan ürünü alıp uğraşmak istemiyorum. Tadını bilenler varsa yorum yapabilir mi? Alıntı:
|
Alıntı:
Birkaç video izledim tek patatesle karnımız doyar sanki :rolleyes: Jicama Nutrition FactsServing Size 1 cup slices (130 g) Calories 45 Calories from Fat 1 Total Fat 0.1g0% Saturated Fat 0g0% Polyunsaturated Fat 0.1g Monounsaturated Fat 0g Cholesterol 0mg0% Sodium 4.8mg0% Potassium 180mg5% Carbohydrates 11g4% Dietary Fiber 6g24% Sugars 2g Protein 1g Bence tam benlik :rolleyes: |
2 yıl önce bu bitkiyi yetiştirdim. Çok iştahlı bir sarmaşık. Sonbaharda yumru büyütmeye başlıyor. Ancak her yerde yetişebilecek bir bitki değil, sıcak iklim istiyor. Çiçek açıp tohum bağlaması günlerin iyice kısaldığı dönemde, yani kasım aralık gibi. Bu dönemde soğuğu gördüğünde de ölüyor.
Yetiştireceklere uyarı, yaprakları müthiş zehirlidir. |
Sıcak iklim olayını anlarımda yapraklarının zehirli olması işi karıştırdı. Ne olur ne olmaz diye düşünmeye başladım şimdi...
Sanırım hiç bulaşmamak daha iyi. Çocuklar için problem olabilir... Ayrıca MeyveliTepe üstadım; sizin bilmediğiniz bir şey çıkacakmı çok merak ediyorum :) Alıntı:
|
Jicama'nın yumru dışındaki tüm aksamı (tohumları dahil) rotenone isimli zehiri içerir. Wikipedia hala yasaklı olduğu için wikizero'dan linkini vereyim.
Rotenone organik tarımda bir pestisit olarak kullanılıyorsa da tavsiye edilmez. Zira hedef gözetmez, müthiş bir öldürücüdür. Balıkları da hemen öldürür. |
Meksikada çok üretiliyor sanırım.
Dikkatli olunursa birşey olmaz. Rotenone güneş ışığında hızla parçalanır, bu nedenle faydalı böcek türlerine genellikle daha kalıcı olan sentetik pestisitlerden daha az zarar verirmiş. Rotenone unlu bitte işe yararsa süper olacak hatta.;) |
Alıntı:
Alıntı:
Alıp denemek lazım gibi. Eğer yapraklardaki zehir güneşte yok oluyorsa pek bir zehiri kalacağını zannetmiyorum? |
Havalar serin gidince hiç birşey yapmamıştım.
Ama boş boş da durulmuyor. Akşam 10 tohum biraz törpüleyerek suya koydum. Bardağı da ılık peteğın üstüne. Kabuk ince törpülemek gereksizmiş. Birazdan torf tableti şişirip ısıtmalı seraya ekeceğim, mebzul miktarda Çin aşk sarmaşıkları ile birlikte. |
Duruma gore bende siparis verecegim. Yapraklari zehirli diye soylenince benim hevesim kirildi. Korkar oldum. Çol çocuk yer mazallah basimiza is aliriz. Eger o kadar korkulacak bir durum yoksa hemen alip ekecegim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024