agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus) (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/3588.htm)

nevsune 12-09-2007 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bekir S. (Mesaj 146670)
Benim salatalıklarım doğal.Geçen yıl ve bu yıl erkek çiçek nedemek bilmem. Tohumlarını aldım. Seneye dikicem eğer isterseniz bana bir adres verin size mektup zarfında yollayayım, yedikçe bana dua edersiniz.;)

Bekir Bey gelmiş tohumlarım.

Bu sabah döndüğümde posta kutumda buldum. Epeydir dönmemi beklemişler. Artık baharda ekerim, bu yıl yeterince tohumu telef ettim zaten:(

Bereket dileklerinizi boşa çıkartmamak için elimden geleni yapacağım. Çok teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz 27-11-2007 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trenci10
Selahattin bey merhaba,
arama motorunda sizin salatalık ile ilgili bu formda üyelere verdiğiniz cevapları gördüm.

Bu foruma öncelikle sizden bilgi almak üzere üye oldum.
Benide cevaplandıracağınızı umarım.

Balıkesirde öncelikle salatalık ve marul yetiştirmek üzere sera kurmak istiyorum.
Üretim miktarına baktığımda 3-4 ton /da yazıyor.

Bu dönümde (1000 m2) 3 ton mu demek oluyor?

Açıkalanda 3 yıl 200 300 m2 alanda birşeyler yapmaya çalıştım. 2 yılı sırık domates ve salatalık üzerine bu bahçede ekim dikim yaptım. Ama biliyorumki seracılık ve profosyonellik başka birşey.

Yardımlarınızı **** yardımcı olacak kaynaklar hakkında bilgilendirmenizi beklerim.

Saygılarımla

Bu gün yanıma Erzincan'da kendi serasını kendisi yapmış bir üretici geldi organik tarım yapmak istediği için gelmişti ve benzer şekilde sizin gibi salatalık üreteceğini söyledi. 8 metre genişlik ve 40 metre uzunlukta bir seradan 7,5 ton salatalık aldığını ve bu kadar yerden ve ürettiği bu kadar salatalıktan 2500 YTL aldığını söyledi varın siz hesap edin. Bahsettiğiniz rakamlar evet dekara o rakamlar ama tohum seçimiyle bu rakamları siz dekarda 10-15 tona kadar çıkartabilirsiniz ama sera şartlarında. Fakat artık salatalık yapan seralar çok olduğundan aşırı üretim nedeniyle ürün para etmiyor. Size Topraksız Kültür yetiştiriciliğini tavsiye ederim. Hem ürün daha iyi para ediyor hemde maliyet daha az en azından hastalık ve zararlılarla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Yine de ben serada salatalık yetiştireceğim diyorsanız yörede seracıların kullandığı çeşitleri araştırmanızı tavsiye ederim. Ben burada sera salatalığı görünümü dışında "maraton" isminde bir salatalık çeşidi biliyorum özellikle onu arayınız halkın beğenerek tükettiği bir çeşit hem verimi de yüksek. Ancak size verilen rakamlar sera şartları için çok düşük rakamlar. Marul yetiştireceğiniz zamanda hal ve pazarcılar ile görüşün ve hangi tür çeşitlerin müşteriler tarafından tutulduğunu inceleyin ve gerekirse tohumcunuza o marulu gösterin ve o çeşidi temin etmeye çalışın derim. Bunun dışında açık saha sırık domates yetiştiriciliği Tokat'ta aldı başını gitti ve birim alanda daha fazla verim alındığı için tutuldu da ancak her halde emeği çok fazladır. Çeşit olarak Agromar'ın swanson F1 sırık domatesi geçen yıl bayağı revaçtaydı. Nasılsa açıkta yetiştiricilikte tecrübelenmişsiniz ancak eğer ben profesyonel bir şey düşünüyorum derseniz illede ben topraksız kültüre yoğunlaşın derim...

Başka sorularınız varsa buradan bekliyorum...

igidu 04-04-2008 23:46

Eee bu sene hıyar yetiştiren yok mu? :p

Tuba 08-04-2008 11:42

Yok balkonda beceremedim ben vaz geçtim. Zaten tohumlarınıda kaybettim. Hemde salatalık (kendi tecrübemi söylüyorum) hemen yetişiyor. Erken biraz :)

fkilimci 09-04-2008 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi igidu (Mesaj 222696)
Eee bu sene hıyar yetiştiren yok mu? :p


Ben yetiştirdim:) Bu sebze meyve yetiştirme işlerinde yeniyim. Bu sene ilk defa başladım. Bu yüzden de çok sabırsız davranıp, ocak ayında evin içinde domates ve salatalık tohumlarını çimlendirip büyüttüm.
Bu hafta sonu da onları çok büyük saksılara aldım. Salatalıklarımın boyu 90 cm kadar oldu. Buradan öğrendiğim bilgilerle onlara en iyi şekilde bakmaya çalışıyorum. Hatta dün akşam yaprak üstündeki beyaz benekleri görüp onları hemen ilaçladım.
10 taneden fazla minicik salatalığım var. Umarım onları yemek de kısmet olur:)

Özhan 09-04-2008 16:46

Merhabalar fkilimci .Tecrübelerinizi resmederseniz çok sevinirim.

igidu 09-04-2008 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fkilimci (Mesaj 223095)
Ben yetiştirdim:) Bu sebze meyve yetiştirme işlerinde yeniyim. Bu sene ilk defa başladım. Bu yüzden de çok sabırsız davranıp, ocak ayında evin içinde domates ve salatalık tohumlarını çimlendirip büyüttüm.
Bu hafta sonu da onları çok büyük saksılara aldım. Salatalıklarımın boyu 90 cm kadar oldu. Buradan öğrendiğim bilgilerle onlara en iyi şekilde bakmaya çalışıyorum. Hatta dün akşam yaprak üstündeki beyaz benekleri görüp onları hemen ilaçladım.
10 taneden fazla minicik salatalığım var. Umarım onları yemek de kısmet olur:)

Maşallah diyelim size, ohoo ben çok geç kaldım. Daha 5 gün oldu tohumları viyollere ekeli. Tohumlar yeni çatlamışlar. Temmuz ayını bulur meyveler için.
Bir de ben hıyarları çatıda yetiştirmek istiyorum. Mümkün müdür?;)

igidu 13-04-2008 13:35

1 Eklenti(ler)
Hıyarların cinsi Belair F1. Okuduğuma göre turşuluk hıyarmış, bilginiz var mı?
Ben turşuluk olduğunu bilmiyordum, dalından koparıp taze taze yemek isterdim. :mad: Yani illa turşuluk mu olucak bunlar? :mad:

Selahattin Yılmaz 13-04-2008 20:15

Kornişon türü diye geçer bu türler küçükken toprlasanız taze badem salatalık niyetine göre tğketebilirsiniz. Ancak normal salatalığa göre daha az lezzetli ve birazda sert olabilir. Devamlı meyve verme eğiliminde olacaklarından devamlı hasat gerekir, meyveleri fazla büyürse içlerinde boşluklar meydana gelir.

igidu 13-04-2008 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 225129)
Kornişon türü diye geçer bu türler küçükken toprlasanız taze badem salatalık niyetine göre tğketebilirsiniz. Ancak normal salatalığa göre daha az lezzetli ve birazda sert olabilir. Devamlı meyve verme eğiliminde olacaklarından devamlı hasat gerekir, meyveleri fazla büyürse içlerinde boşluklar meydana gelir.

Çok teşekkür ediyoruz hocam, bir hatadır yaptık kafamıza göre aldık.
Tekzenden almıştım tohumları, 5'e yakın çeşitte hıyar vardı. Ayrıca turşuluk hıyar diye satılan da vardı o yüzden aldandım. :mad:

Son bir sorum daha olacak, bizim çatı düz alana sahip ve de her daim güneş alıyor. Diyorum ki acaba çatıda bu hıyarlar yetişirler mi? Sulama problemim yok, ama toprak konusunda ne yapabilriz? Sadece Torf kullansak verim alınabilir mi? Saksı çok mu yetersiz kalır? :o

Özhan 23-04-2008 11:48

Salatalarımdaki bu çiçekler neye alamet?
 
1 Eklenti(ler)
Yaklaşık 1 ay önce Anadolu Tohum firmasından murat F1 tohumlarımı aşağıdaki resimde gördüğünüz bardaklara ektim. 1 hafta öncede hümik asit le oluşturduğum solüsyonla suladım. Bu sulamadan sonra resmen fideler çoştu hatta kısa sürede yani bu sabah üzerlerinde çiçekler gördüm. Şimdi sizlelerden **** bilenlerden bu çiçekler erkek mi yoksa dişimi ? yani bunlar meyve verecekmi?. Gerçek yerlerine bu hafta sonu ekmeyi düşünüyorum. Açık havaya bahçeme yani. Bu çiçeklenme erkenmi yoksa erkek yani meyve yapmıcak cinsmi ? Eğer erkek çiçekse bu fideler her zaman erkek mi açaçak ? Boyları daha 15-20 cm civarında yoksa bu çiçeklerin kopartılmasımı gerekir koltuk alma ile birlikte?

Özhan 05-05-2008 22:33

Bence yukarıdaki mesaja verilecek cevaplar hayli bilgilendirici olucaktı ama sanırım kimse bu konuda bişey bilmiyor.

Selahattin Yılmaz 05-05-2008 22:47

Çiçekleriniz erkek çiçek. Bitkide erken dönemde erkek çiçek görmek normal ancak yine de verdiğiniz besinin etkisiyle bitkide bir tetikleme olmuş fakat yanlış yönde :D. Yine de bakımına devam edin koltuk budamalarını yapın mutlaka meyvelerinden yiyeceksiniz. Bu çiçeklere iyi dikkat edin ki dişi çiçekleri tanımanız daha kolay olsun. Dişi çiçeğin hemen gerisinde yani çiçeğin devamında minik bir salatalık vardır oradan da kolayca tanırsınız.

MSaygin 06-05-2008 07:23

Ben erken açan çiçekleri erkek-dişi olduğunu bilmeden kopartıyorum bir süre, bitki büyüsün diye.
Aynı tohumdan geçen sene ben de ekmiştim, bitkiler hastalanmasına, mantarlar oluşmasına rağmen, yine de öyle güzel meyve verdi ki.

Özhan 06-05-2008 08:06

Bu açan çiçekleri çok iyi inceledim. Artık erkek çiçek nasıl oluyor çok iyi biliyorum. Mehmet beyin dediğide mantıklı geldi. Bİtkinin olgunlaşma evresindeki enerjisini boşuna çiçeklere harcamasını engellemek iyi fikir.

fgumus72 08-05-2008 10:15

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim salatalık fidelerimde çiçeklenmeye başladı. resimde işaretlediğim yerlerimi kesecez. Artık asıl yerlerine dikmenin zamanı geldimi? Teşekkürler

Selahattin Yılmaz 08-05-2008 11:04

Bence hiç kesmeyin. Bitkiniz gayet sağlıklı ve dişi çiçekte vermiş. Sadece daha büyük ve geniş saksıya alın o kadar. Eğer besleyebilirse salatalığı büyütr besleyemezse kendisi atar hiç dokunmayın.

fgumus72 08-05-2008 13:15

Selahattin bey bende kıyamıyordum kesmeye tavsiyeniz için teşekkürler.

Belmas 11-05-2008 20:40

Merhabalar,

Bu seneki balkonda sebze yetiştirme macerama başladım tekrar. Bu sefer hıyar ve sivri biber fidesi aldım (çarliston da aldım yarın dileceğim inşallah). Saksıların çapı 32 cm, boyu 30 cm. Bir saksıya iki tane hıyar diktim, diğerinde 7 tane biber var.

Acaba biberler çok mu oldu? Alayım mı birkaç tanesini? Hıyarlar için bu büyüklükte saksı yeterli mi? Resimlerini de ekledim aşağıda. Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim.


http://www.negatif.com/foto/574475/



http://www.negatif.com/foto/574474/

Belmas 12-05-2008 20:15

Hala bekliyorum...:(

limon 12-05-2008 21:34

Ben aslında dün cevap yazdım ama sonra sildim :) Çünkü biraz olumsuzdu ama yine de yazayım.

Ben olsam; her saksıya bir fideden fazlasını dikmezdim. 32'ye 30 cm saksı bence ancak bir adet fideyi besleyebilir.

İşte bunları yazarak sizi üzmek istemedim. Bu sene varsın sıkışık olsunlar az ürün versinler, sizde gözlemleyerek seneye çok daha doğrusunu hazırlarsınız. Ben 3 senedir değiştirip duruyorum yöntemlerimi :)

Selahattin Yılmaz 12-05-2008 22:00

Sevgili Belmas, o saksıların hakkı bir adet biber ve bir adet hıyar. Gerisini siz düşünün :rolleyes:


Burada ölçü şudur:

Bitkinin büyümüş halini düşünürsünüz ve hayalen bir bitkinin büyümüş haline bakarsınız birde saksıya, o zaman gerçek ölçülü saksıyı seçme şansınız olur. Yani insafınız varsa biberin hakkını bibere saksınızn hakkını saksıya verirsiniz :D

Belmas 13-05-2008 11:02

Cevaplar için çok teşekkürler. Hemen saksı sayısını arttırıp biber ve hıyarları kutaracağım :) Selahattin Hocam aslında bitkilerin büyümüş halini bilmediğimden gözümde de canlandıramadım. Babacım ben küçükken bahçede yetiştirirdi ama hiç hatırlamıyorum. İnşallah bu yıl becerebilirsem yetişkin hıyar ve biber nasıl oluyor deneyimlemiş olacağım.

fbçekirge 13-05-2008 12:52

ilk tecrübe
 
1 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu sene ilk kez salatalık ektim gerçi yorumları okuyunca biraz korktum ama yinede deneyeceğim fikir ve önerilerinizi yazarsanız sevinirim saygılar

lizard 21-05-2008 21:38

Teşekkürler Selahattin Bey. Besin alması için aslında fideyi daha büyük saksıya aldığımda hazır paket torf ekledim. Önceden de saksısında coco peat vardı. Elimde şu anda humik asitli leonardit, 15-15-15 ufak bilye tipli suyla yavaş yavaş toprağa karışan cinsten gübre ve beyaz renkli yine ufak bilye görünümünde azot gübresi var. Sanırım coco peat ve torf yeterli gelmiyor olabilir. Yaprak kenarındaki kıvrık kısmı elleyince dökülüyor kupkuru. Açıkçası 4 gündür şehir dışındaydım ve sulama yapılmamış fideye. Güneş gören yerde durduğu için de susuzluk sebebiyle olabilir mi diye düşündürdü beni.

suzan7 21-05-2008 21:51

Selam arkadaşlar.Ben bu yıl balkon sebzecilıigine merak sardım.Hızımı alamadım sebzeden başlayıp.baharat derken şimdid ağaca kadar vardırdım işi.
Artık kışı düşünüyorum kışın hangi sebzeleri rahatlıkla yetiştire bilirim.Bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinecegim.Hepinize bol sebzeli günler.

lizard 21-05-2008 23:14

Bitki takvimine http://www.agaclar.net/forum/showthr...hlight=takvimi bu linkten ulaşabilirsiniz. Böylece ne zaman neyi dikeceğinize rahatlıkla karar verebilirsiniz.

mesut5 22-05-2008 07:52

Selahattin Bey Merhaba..! Ben bahçeme bir karık sırık salatalığı ekmiştim,büyümelerinde herhangi bir sorun yok.herhangi bir hastalık ve böcek göremedim.Tahminen bir hafta önce çiçek açmışlardı,oldukçada dişi çiçek mevcuttu,bugün yaptığım konroldede yine yeni dişi çiçekler çıkmaya devam etmekteler üste doğru,ancak daha önce çıkan dişi çiçekler meyveye dönüşeceği yerde sararıp dibine düşüyorlar,sanırım yanlış bir uygulama yapıyorum gibi geldi bana,bu konuda tecrübeleriniz ile bana yardımcı olursanız sevinirim...!Saygılar

Belmas 23-05-2008 07:27

1 Eklenti(ler)
Herkese Merhaba,

Selahattin Hocam iki hafta önce diktiğim hıyar fidelerinin üstünde minik hıyarlar olmaya başladı. Henüz yeni diktim, üç tane yaprağı var. Erken değil mi? Sanki biraz gürleşip boylanınca çiçek vermesi gerekiyordu gibi geliyor (bildiğimden değil, sadece tahmin..) Yolunda gitmeyen birşey mi var acaba :confused:

MSaygin 23-05-2008 08:21

1 Eklenti(ler)
Yeri bol buldu, delirdi bu :D

Eklenti 38279

Selahattin Yılmaz 23-05-2008 08:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lizard (Mesaj 238542)
...Sanırım coco peat ve torf yeterli gelmiyor olabilir. Yaprak kenarındaki kıvrık kısmı elleyince dökülüyor kupkuru. Açıkçası 4 gündür şehir dışındaydım ve sulama yapılmamış fideye. Güneş gören yerde durduğu için de susuzluk sebebiyle olabilir mi diye düşündürdü beni.

Eğer gübreleme yaparak yetiştiricilik yapmak istiyorsanız gübre takviyesi yapmak en iyisi olacaktır. Bunun dışında her ne kadar teşhis koyamasamda fideleriniz kuruma düzeyinde susuzluk çekmiş olma ihtimali var (kuruyup elle dokunulduğunda dökülen alanlar için) ve sonrasında da sulandığında kendini kurtardıktan sonraki görüntüler olabilir.

Selahattin Yılmaz 23-05-2008 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LuNa (Mesaj 238616)
...Bitki gayet saglikli görünüyor ama hala ciceklenme baslamadi biraz gec kalmadimi acaba. Birde salataliklarin birinde bir iki yapraginda lekelenmeler var bunlar neyden kaynaklaniyor olabilir.


Salatalıklarınız çok sık o gördüğünüz kapta sadece bir bitki olmalı aksi halde yaprakları küçük meyveleri büyümeyen bitkiler elde edeceksiniz. Sularkende yapraklara su değmezse yapraklarda lekeler görmezsiniz ayrıc azot ve demir eksikliğide görünüyor ama bunun esas nedenide bitkielrin çok sık olmasından diye düşünüyorum.

Selahattin Yılmaz 23-05-2008 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesut5 (Mesaj 238633)
...daha önce çıkan dişi çiçekler meyveye dönüşeceği yerde sararıp dibine düşüyorlar, sanırım yanlış bir uygulama yapıyorum gibi geldi bana...

Yeni fidelerde meyve dökme olayları normaldir. Yinede şüpheleniyorsanız fosfor içeren gübrelerden verirseniz (10-30-10 veya 20-20 gibi) bitki çiçek dökmeyecektir.

Selahattin Yılmaz 23-05-2008 08:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Belmas (Mesaj 239050)
...iki hafta önce diktiğim hıyar fidelerinin üstünde minik hıyarlar olmaya başladı. Henüz yeni diktim, üç tane yaprağı var. Erken değil mi? Sanki biraz gürleşip boylanınca çiçek vermesi gerekiyordu gibi geliyor (bildiğimden değil, sadece tahmin..) Yolunda gitmeyen birşey mi var acaba :confused:

Salatalığınız yer salatalığına benziyor ve gayet sağlıklı ve güçlü bir bitki eğer beseleyebilirse mutlaka salatalığını büyütecektir. İlk meyvelerin şekilsiz olması ihtimaline karşı da panik yapmayın yaprak sayısı ve yüzeyi büyüdükçe bitki daha fazla besin oluşturma yüzyi ile meyvelerini besleyebilecek güce kavuşacaktır. gayet sağlıklı bitkiniz var hiç ellemeyin ve sadece gözleyin.

cemo 27-05-2008 15:03

2 Eklenti(ler)
Selahattin hocam,benim hıyarlar bir bir sararıp kuruyorr:(üsttekiler iyi,altta olanlar gitti hep.sebebi ne olabilir?

Selahattin Yılmaz 27-05-2008 15:16

Döl tutmakta zorlanıyor gibi acaba çok mu sıcak oluyor orası?

cemo 27-05-2008 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 240915)
Döl tutmakta zorlanıyor gibi acaba çok mu sıcak oluyor orası?

Saat 2 gibi güneş başlıyor ..batana kadar güneşte..acaba gölgeye mi alayım ne dersiniz?

emy_83 27-05-2008 23:37

Benim salatalıklarımda iyice bir büyüdüler üzerlerinde bisürü çiçekde oluştu ama salatalık falan göremiyorum belkide ben göremedimbelkide oluşmadı bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim...
Birkaç fotoğrafını yolluyorum.

emy_83 27-05-2008 23:40

Salatalıklarımve çiçekleri
 
3 Eklenti(ler)
Eklenti 38828

Eklenti 38829

Eklenti 38830

dal 28-05-2008 16:07

Ben geçen haftalarda aldığım salatalık tohumlarını ektim.Ama sanırım biraz sık aralıklı dikmişim.Beith alpha mr tipi bir tohummuş.Bu yerden mi gidecek yoksa çubukla yukarı doğru yönlendirme yapabilirmiyim yer darlığı nedenile?(Bir sorumda bu tohumlar f1 tohum mudur?)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024