agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Salatalıklarda acılık (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28080.htm)

hgh 20-07-2012 17:44

Salatalıklarda acılık
 
Bu yıl ektiğimiz salatalıklarımız acı.Ama aynı bahçede komşumun ektiği salatalıklarda sorun yok.Sebep ne olabilir? (Oldukça seyrek ektik,yapraklarına basmış olamayız.)

pria 20-07-2012 18:39

Acılığın genetik ve fizyolojik iki sebebi vardır. Hıyarların acılaşmasının genetik nedeni, meyvenin sap kısmında ve kabuğa yakın kısımda acılığı meydana getiren maddelerin teşekkül etmesidir. Acılığın diğer fizyolojik nedeni, bitkinin su düzeninin bozulmasıdır. Bitkinin su düzenin bozulmasının çeşitli sebepleri vardır.
a) Sulama Suyu: Çok soğuk, çok miktarda veya az miktarda verilmesi, düzensiz sulama
yapılması,
b) İklim: Yüksek sıcaklık ve düşük hava nemin olması,
c) Toprak: Fazla kuru, fazla yaş, çok soğuk, çabuk çamurlaşma yeteneğinde olması,
basılması, havasız kalması,
d) Hastalık ve Zaralılar: Köklerin zararlanması (nematod, kök borularının tıkanması,
mantari ve bakteriyel hastalıklar nedeniyle),
e) Mekanik Zararlanmalar: Çarpma, kırılma, basma, bükmenin olması,
f) Mineral Gübreler: Toprakta çok tuz teşekkül ettirilmesi, az organik materyal
verilmesidir.



Hollanda’da hıyarın genetik yapısı üzerinde yapıla ıslah çalışmalarında, hıyarların bu genetik özelliğinin değiştirilmesi ve acılaşmayan çeşitlerin ıslah edilmesi ve bu çeşitlerin yetiştiricilere sunulmasından sonra, genetik sorun ortadan kalkmıştır.

HIYAR Hasat, Standardizasyon, Piyasaya Arz, Muhafaza ve Nakliye

Sevinmeniz gereken şey, hıyarlarınızın genetiği değiştirilmemiş bir tohumdan olmasıdır..
Biz eskiden, acı hıyarların sap kısmından bir dilim keser ve kestiğimiz yere sürterdik acılığı gitsin diye..
Bembeyaz bir köpük oluşurdu..
Şimdiki salatalar genleriyle oynandığı için bu köpük oluşmuyor..

TaşevliBahçe 20-07-2012 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1000592)

Sevinmeniz gereken şey, hıyarlarınızın genetiği değiştirilmemiş bir tohumdan olmasıdır..
Biz eskiden, acı hıyarların sap kısmından bir dilim keser ve kestiğimiz yere sürterdik acılığı gitsin diye..Bembeyaz bir köpük oluşurdu..
Şimdiki salatalar genleriyle oynandığı için bu köpük oluşmuyor..


Sn.pria ,

Bizi eskilere götürdüğünüz ve harika bilgiler aktardığınız için teşekkür ederim.

Geçenlerde bahçeme ektiğim salatalık acı çıktı diye komple söküp atmıştım.

Demek bize dedelerimizden bu zamana ulaşan tohumdu bunlar. Bizde kötü diye söküp atıyoruz.. :(

dermana 21-07-2012 00:37

acılğın bir sebebi de yabancı döllenme. örneğin aynı tarlaya salatalık, kavun, kabak gibi aynı aileye ait bitkiler dikilirse kavundan tozlaşmış bir salatalığın tohumu acı ürünlere neden olabiliyor.

aydoner 22-07-2012 11:56

Arkadaşım geçmiş olsun genetik özelliklerinden dolayı salatalıkların acılaşmış ama yapacak en iyi şey onları turşu kur, hem yer hemde dostlarına ikram edersin. Zamanında bende toplayıp uçuruma fırlatıyordum bir ihtiyardan öğrendim, yaz aylarında iki günde de olgunlaşıp yenecek hale geliyor. Hepsi bir avuç tuz, azıcık sirke... Afiyet olsun.

hgh 23-07-2012 01:31

çok teşekkür ederim cevaplarınız için.. yararlı bilgiler edindim sayenizde..
aydoner,acı salatalıktan turşu yapınca o da acı olmaz mı?

ziraatmuh 15-05-2013 14:28

Ana sebep sulama dır. Genellikle az sulamadır.

macuroğlu 15-05-2013 20:10

bizdede salatalığın kök tarafı çizeriz açı sütü akar

kocasinan 24-06-2019 22:18

Çocukluğumuzda yediğimiz salatalıkların bazıları acı, bazıları tatlı veya bir salatalığın yarısı tatlı yarısı acı olurdu, geleneksel salatalık tohumu çok fazla kalmadı maalesef. Ama su da önemli bir etken, bildiğim kadarıyla salatalık sık ve az sulamadan hoşlanıyor.

s.toprak 05-10-2020 18:48

Merhaba,
Biraz önce soymak istediğim soymakta zorlandığım, mis gibi acur kokan, acurdan bir halka kesip ağzıma attığım anda hiç tanımadığım bir acı tad boğaz ve genzime kadar yayıldı. ağzımı ne kadar yıkasam ne kadar gargara yapsam acı tattan kurtulamadım. Acuru öğleyin, buz dolabında, içinde muhafaza ettiğim kaptan çıkarıp yıkamış, çıktığı kaba da taze siyah üzüm salkımı koymuştum. Öğleyin acura dokunmadım, fakat üzümden bir kaç tane yedim, son iki üzüm tanesi (tabii ki yıkadığım halde) bayağı acı gelmişti, üzümün acı olmasına anlam verememiş, "Neye dokundum acaba?" demiştim. Acuru akşam yemek istedim, öyle acıydı ki, yemeden bile ağzımda kalan acısından zehirlenmiş olabileceğim aklıma geliyor. Çünkü, beslenme uzmanı bir yakınım, kırda, acı marul- yabani radikanın tadına baktığımız zaman, "bitkilerdeki acılık arsenik düşündürür" demişti. Acur acılığı acı marul gibi filan değil, sabundan acı, zehir acısı gibi hâlâ boğazımda hissediyorum. Kavun acısı da çok şiddetlidir, acaba acur, kavun cinsinden olduğu için mi bu kadar acıydı? Yoksa bilmeden zehirli sebze mi yiyoruz?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024