Kakina
Japonya' ya özgü, kakina adında bir sebze varmış. Bu sebze hakkında bilgisi olan var mı?
|
Yaprağı yenilen bir sebze sanırım.
kakina = かき菜 http://www.google.com.tr/images?hl=t...w=1280&bih=610 |
Ispanak ayarında, hem salatada, hemde sıcak yemeklerde kullanılan bir sebzeye benziyor. Teşekkür ederim.
|
Rica ederim. Türkçe karşılığı "istiridye sebzesi" olarak geçiyor. İstiridye sebzesi çok tatlı, güzel, gevrek sulu yapılı bir mezeymiş. Haşlama yapılarak yenilmesi tavsiye ediliyor. Sonbaharın sonlarına doğru ekimi yapılıp nisan sonu taze olarak raflarda bulunuyormuş. Hardal otu çeşidiymiş sanırım. Şimdilik bu kadar çeviri :)
|
Ben karadenizin meşhur kara lahanasına çok benzettim. Belki de yanılıyorum ya da aynı familyadan bir bitkidir.
|
Alıntı:
|
Brassicaceae Brassica familyasından yani turpgiller ailesindenmiş.
Protein ve lif, kalsiyum, karoten ve demir içeriyormuş. Ispanaktaki kalsiyumdan 3 kat daha fazlası varmış. Derimizi dirençlendiriyor ve yaşlanmayı geciktiriyormuş. Soğuk algınlığı ve kabızlığı önleme de yardımcı oluyormuş. Yemeklerde soya sosu ve hardal yerine kullanılıyormuş. Kendine özgü benzersiz bir tadı varmış. Sıra üzeri ekim mesafesi 40 cm ve sıra arası 30 cm olacak şekilde ekim veya dikim yapılabiliyormuş. Tohumların üstüne çok hafifçe toprak koyup nemlendiriliyormuş. 25 ℃ de en ideal çimlenme meydana geliyormuş. |
Japonya fazla radyasyonlanmadan tohumlarını edinmek lazım.
Araştırmanız için teşekkürler. |
Alıntı:
Kara lahana = 紫キャベツ http://www.google.com.tr/images?um=1...qi=g2&aql=&oq= |
Alıntı:
|
Kakina' nın İngilizcesi' nin ne olduğunu öğrenebildiniz mi?
|
Epey bakındım. Ama bulamadım. Tahminim kakina olarak geçiyor. Diğer bir ismi de かき菜の収穫 imiş. Ama daha çok ilk ismi kullanılıyormuş. Çin lahanası olarak bir kaç sitede gördüm ama tam ingilizce karşılığını bulamadım.
|
Alıntı:
|
lanhananın değişik bir çeşidi
|
Alıntı:
http://intfarming.com/intfa-karadeni...-tohumu-satisi |
Ürünün özellikleri ile karşılaştırabiliriz. Belki dediğiniz kara lahana olabilir. Pek vaktim yok. Eğer müsaitseniz kara lahanın özelliklerine bakabilir misiniz?
|
Bu ot bizim turpotunun neredeyse aynısı. Sarı çiçekleri bile aynı.
|
Kara lahana : İri ve kalın yapraklı bir bitki olan Kara lahana C vitamini açısından zengindir. Ayrıca A B E vitaminleri ile kalsiyum potasyum kükürt magnezyum bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir.
Kara Lahananın Faydaları: Çok besleyici bir sebze olan kara lahana cilt diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücüdun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım romatizma siyatik sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur. Kara Lahana nasıl kullanılır? Çoğunlukla yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca sıkılarak suyu çıkarılıp içilebilir. Kara Lahananın Zararları: Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez. http://www.hayatimdegisti.com/forum/...faydalari.html http://akkoyden.blogcu.com/yoremizde...dalari/5398853 Mutfaklarımızın vazgeçilmez damak tatlarından olan kara lahana sağlığımız açısından da hatırı sayılır öneme sahiptir. C vitamini açısından çok zengin olan kara lahana, aynı zamanda Karoten, A, B, E, U vitaminlerini de barındırmaktadır. Mineral açısından da sakın boş zannetmeyin. Mineral olarak kalsiyum, potasyum, kükürt, selenyum, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içermektedir. Gerek vitaminleri bulundurması, gerekse mineralleri içermesi nedeni ile sağlığımıza gayet derecede hizmet etmektedir. FAYDALARI NELERDİR? * Cilt, diş ve kemik dokularını sağlamlaştırır. * Kaynatılmış suyu balla içilirse anne sütünü artırır. * Sigara, alkol, duman ve besinlerle vücuda alınan zehirli maddeleri dışarı atar. ( antoksidan ) * Göğüs ucu çatlaklarını gidermeye yardımcı olur. * Kalp krizine karşı korur. * U vitamini sayesinde mide ve barsak iç yüzeyindeki yaralara iyi gelir. * Gözün görme gücünü artırır. * Vücut direncini artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. * Kansere karşı koruyucudur. (Meme kanseri, rahim kanseri ve bağırsak kanseri) * Kan şekerini düşürür. * Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. * Kabızlığı giderir. İştah açar. * İdrar söktürür. * Yaşlanmayı önler. * Katarakta karşı koruyucudur. * Kansızlığa iyi gelir. * Öksürük ve balgama iyi gelir. * Kara lahana suyu bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihaplarına iyi gelir. * Ses kısıklığını giderir. LÜTFEN DİKKAT: Kara Lahana, tüm Turpgiller gibi vücudun iyot emilimini azalttığı için haftada 2–3 defadan fazla tüketilmemesi önerilir. Yoksa ‘Dayanamıyorum’, ‘Çok seviyorum’ diyorsanız mutlaka iyotlu tuz kullanmaya özen gösterin. http://www.zayiflamaninsirri.com/kara-lahana.html Benim de çıkmam lazım, şimdilik bulabildiklerim bunlar sn limon sever. *(Aynı şey ya da değil emin değilim ama sayenizde araştırırken kara lahananın faydalarını da öğrenmiş oldum. Gerçekten bilmiyordum. Şimdi aklıma şu geldi, belki de kara lahananın karadenizde bu kadar sevilen yaygın bir bitki olması, Çernobilin etkisini de azaltmış olabilir. Kimbilir ? ) |
Sayın Kirmit,
Gerçekten de kara lahanın epey faydaları varmış. Ben bu türünü hiç bilmiyordum. Hep o kara yumru gibi olanını biliyorduk. Ama yine de kakina ile aynı değil sanırım. Biraz farklılıkları var gibi. Neyse bir bilen çıkar muhakkak. Araştırmanız için teşekkürler... |
Alıntı:
|
Yeni bilgi.
Kakina yeni bir sebze olduğu için ingilizce karşılığı yokmuş. |
Verilen bilgiler için teşekkürler.
|
Japoncada Kaki: yaz mevsimi, trabzon hurması, istridye ateş gibi anlamlara geliyor.Tam anlamı için kanjisine ihtiyaç var.
Kelimenin sonu da kusa: ot diye bitiyor. Meyve değil, tek yıllık bir ot. Egede bilinen turp otu. Turp yapraklarına benzeyen doğal yetişen bir ot. Kavrulup yemeği yapılıyor. Biraz acımtrak tadı var. |
Evet bu turp otu. Çiçekleri de aynı.
Akdenizde de turpcuk veya yabani turp denir. Kökü olmaz. Yaprakları hafif haşlanarak sarımsak-limon ve zeytinyağı ile soslanarak yenir. Çok lezzetlidir. Ayrıca kavrularak ve yumurta kırılır. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024