agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   endivyen (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/22839.htm)

dermana 22-12-2010 02:17

endivyen
 
antalya da bir otelin menüsünde gördüğümde ilgimi çok çekmişti. tadına baktığımda [marul sevmeyen biri olarak] marulun alternatifini bulmuştum.kolayca bulunmadığından kendim yetiştirmeye karar verdim. menemen deki tarlama aynen marul dıker gibi diktim. acaba doğru mu yaptım.

dragro 02-01-2011 19:48

endivyen hakkında biraz bilgi ,,,,,

the_mc 02-01-2011 21:00

ENDİVYEN (Hindiba)

Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Asterales
Familya: Asteraceae
(Papatyagiller)
Alt familya: Cichorioideae
Oymak: Cichorieae
Cins: Cichorium
Tür: C. endivia

İng: Endive
Alm: Endivie
Fra: Endive
İsp: endibia

Saçaklı yaprakları olan bir marul'u andıran Endivyen aslında bir hindiba çeşididir. Endivye’nin fırfırlı, ince uzun dış yaprakları koyu yeşil, ortalarda kalan ve daha saçaklı, kıvır kıvır olan iç yaprakları ise açık yeşil ve beyazdır. Özellikle beyaz iç yaprakları salata ve süslemelerde tercih edilen endivyen narin ancak acımtırak bir lezzeti vardır.

Salatalarda, ayrıca yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslenmesinde kullanılır. İştah açıcı özelliği, mineral ve vitamin zenginliği açısından çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Vitamin Özelliği A - B1 - B2 - C
Yıl içinde bulunduğu mevsim / ay 12 ay
Saklama koşulları +3 +5 °C

Hindiba (Cichorium endivia), papatyagiller (Asteraceae) familyasından, sebze olarak yararlanılan bir yıllık bitki türü.
Mısır ve Endonezya kökenli olduğu sanılan bitkinin, 16. yüzyıldan bu yana Avrupa'da tarımı yapılmaktadır. Yüksekliği 50-100 cm arasında değişir; parçalı yaprakları ve açık mavi renkli çiçekleri vardir. Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır.
Hindiba cinsinden bir diğer bitki türü olan beyaz hindiba (Cichorium intybus) ile yakın akrabadır.
Ülkemizde yaygın olarak yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot ve sebze olarak tüketilir. Bu yapraklar ülkemizde “Hindiba” ve “Radika” olarak bilinir.
Alt türler

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...jvie_bloei.jpg

Hindiba ve çiçekleri


  • Cichorium endiva subsp. endivia
  • Cichorium endiva subsp. pumilum

the_mc 02-01-2011 21:16

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/7086.htm burda da biraz konuşulmuş ve ayrıca..



Beyaz hindiba
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...vesgaspar1.jpg

Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Asterales
Familya: Asteraceae
Alt familya: Cichorioideae
Oymak: Cichorieae
Cins: Cichorium
Tür: C. intybus
Binominal adı Cichorium intybus




http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._en_wortel.jpg





Beyaz hindiba (Cichorium Intybus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaprakları kökünün karanlıkta ve ısıyla zorlanmasıyla elde edilen tomurcuk şeklinde hindiba cinsinden bir sebze türü. İlk olarak Belçika'da yetiştirilmesi sebebi ile Belçika hindibası adı da verilir. Bitki köküne özel şartlar uygulanarak elde edilen “Beyaz Hindiba” hem sebze hem de salata olarak tüketilir.
"Beyaz hindiba" az kalori içeren besleyici, zengin ve hafif bir besindir. Tadı buruktur ancak son yıllarda burukluğun azaltıldığı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.

Tarihçe

Beyaz hindiba tahminen 1830 yıllarında Brüksel civarında Hollanda ile yapılan Belçika bağımsızlık savaşı sırasında Jan Lammers adlı çifçi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. Savaş sırasında çıkardığı hindiba köklerini mahzeninde kumun altına gömen çifçi, birkaç hafta sonra bu buruk tadlı köklerden tatlı ve yumuşak tadlı yaprakların çıktığını gördü. Bu yaprakları çiğ kış sebzesi olarak satmaya başladı. Kısa zamanda üretim Brüksel ve Leuven şehri civarına yayıldı. I. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Fransa'ya göç eden çifciler buralarda da beyaz hindiba tarımını başlattılar. Hali hazırda Fransa dünyanın en büyük beyaz hindiba üreticisidir ve buradan pek çok ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye'de de 2004 yılından beri beyaz hindiba üretimi yapılmaktadır. Türkiye'de topraksız tarım hidrokültür ile üretilmiş ilk üründür.

Beyaz hindiba besin değerleri (100gr)

  • Vitamin A 2167,0 IU
  • Beta Karoten 1300,00mcg
  • Vitamin B5 0,90mg
  • Vitamin K 231mcg
  • Vitamin C 6,5mg
  • Protein 1,3g
  • Enerji 17kcal
  • Karbonhidrat 3,4g
  • Yağ 0,2g
  • Potasyum 314mg
  • Demir 0,8mg
  • Fosfor 28mg
  • Bakır 0,10mg
  • Manganez 0,42mg
  • Su 93,8g
Faydaları

Beyaz hindiba yüksek miktarda potasyum içerir. Yüksek lif ve su içerir. Hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilebilir.

dermana 03-01-2011 13:58

sayın the mc. benim dikimini yaptığım endivyen resimlerdeki cinslere hiç benzemiyor. radikanın tatlı olanı.. ileride gelişimleriyle ilgili resim ve bilgileri paylaşırım...

şehnaz 03-01-2011 18:56

1 Eklenti(ler)
Umarim faydasi olur .

dermana 03-01-2011 21:09

1 Eklenti(ler)
Eklenti 187229 bunlar 3ay önce deneme amaçlı diktiğim endivyanler

dermana 03-01-2011 21:14

2 Eklenti(ler)
Eklenti 187231 bunlar da 20 gün önce dikilenler

dermana 16-01-2011 10:27

2 Eklenti(ler)
endivenlerin ilk çapası dün yapıldı

Mine Pakkaner 16-01-2011 12:27

Cichorium intybus adi endivdir. Kültür varyetesi ise Cichorium endivia L. var. crispum),kıvırcık endivdir ve ticari yetiştiriciliği yapılan kültür varyetesidir. Bir alt varyetesi de düz yapraklı endiv. O da Cichorium endivia L. var. latifolium

Bir de yabanisi var ki o da Cichorium pumilus.

Sn. Dermana' nın tarlasında kültür varyetesi olan kıvırcık endiv yetiştiriciliği yapıldığı görülmekte.
(Bu arada alıntı yaptığınız internet sayfalarının kaynaklarını belirtmenizi rica ederim.)

dermana 03-04-2011 20:44

3 Eklenti(ler)
bugün itibariyle endivyenlerin son hali.. haftaya hasat zamanı.

Mine Pakkaner 03-04-2011 20:48

Elinize emeğinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bereketi bol olsun.

dermana 03-04-2011 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 779090)
Elinize emeğinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bereketi bol olsun.

yolunuz menemen´e düşerse bekleriz

trilye 03-04-2011 22:40

Bir hafta önce yapı markette endivyen tohumu görüp aldım.Paketin üstünde ocak-şubat ayı ekim zamanı nisan ayı hasat zamanı olarak belirtilmiş.Bu yüzden ekmekten vazgeçtim.Ama sizin endivyenlerinizin resmini görünce imrendim.İzmir'e göre Bursa'nın hava koşularının daha sert geçtiğini düşünürsek bu zamanda ekebilir miyim?

dermana 04-04-2011 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trilye (Mesaj 779193)
Bir hafta önce yapı markette endivyen tohumu görüp aldım.Paketin üstünde ocak-şubat ayı ekim zamanı nisan ayı hasat zamanı olarak belirtilmiş.Bu yüzden ekmekten vazgeçtim.Ama sizin endivyenlerinizin resmini görünce imrendim.İzmir'e göre Bursa'nın hava koşularının daha sert geçtiğini düşünürsek bu zamanda ekebilir miyim?

benim yetiştirdiğim çeşit tüm yıl boyunca ekilebilir. aldığınız tohumların hangi çeşit olduğunu belirtirseniz yardımcı olabiliriz.

trilye 06-04-2011 22:58

Paketin üzerinde dente di leone diye bir yazı var sanırım çeşidi olabilir.Marka olarak vilmorin yazıyor.

malbman 07-04-2011 08:36

Sayın dermana, tarihlerden yanlış anlamadıysam 11 nolu mesajdaki endivyenler yaklaşık olarak 120 günde mi hasata geldi?

Todor 07-04-2011 08:57

2 Eklenti(ler)
80 - 90 günde satışa geliyor. 4 ve 5 numaralı mesajlarda gözükenler endivyen değil, chicori, hindiba veya pollo rosso isimleri ile satılan bitkiler.
Genel olarak mantari hastalıklara, tripse dayanıklı, salyangoz, tırtıl problemi yaşamadığım, yüksek mağnezyum ve demir isteyen bir bitki.

Aşağıda fotoğrafını yüklediklerim benim yetiştirdiklerim. Şu ara kesip satışa yolluyorum.

Eklenti 201443

Eklenti 201444

malbman 07-04-2011 13:55

Sevgili Todor yine muhteşem bir tablo çizmişsin. Emeğine sağlık. Bilgi için de ayrıca teşekkür ederim.

dermana 07-04-2011 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 781296)
Sayın dermana, tarihlerden yanlış anlamadıysam 11 nolu mesajdaki endivyenler yaklaşık olarak 120 günde mi hasata geldi?

evet yaklaşık 120 gün. extra hiçbir işlem [gübreleme-ilaçlama] yapılmadan.

malbman 07-04-2011 22:15

Teşekkür ederim sayın dermana. Sizinkilerin de maşallahı var. Bol kazançlar dilerim.

dermana 07-04-2011 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trilye (Mesaj 781166)
Paketin üzerinde dente di leone diye bir yazı var sanırım çeşidi olabilir.Marka olarak vilmorin yazıyor.

vilmorin´in endivyen tohumunu türkiye`de sattığını zannetmiyorum. buna benzer hindiba tohumu var. eğer hindibaysa verilen ekim tarihleri doğrudur.

trilye 07-04-2011 22:50

Benim aldığım paketin üzerindeki resim sayın Todorun yüklediği ikinci resime daha çok benziyor.Sanırım ben hindiba tohumunu endivyen tohumu diye düşünerek aldım.İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

fatmadundar 12-04-2011 14:15

Sqayın Dermana, sn. Todor, her ikinizin de endivyen tarlaları muhteşem. Uzaylı da arkanızdan geliyor. Ben bunu şimdiye kadar radika olarak biliyordum. Ve çiğ olarak da yendiğini bilmiyordum. Hafif haşlayıp salatasını yapıyordum.

Güler 12-04-2011 16:31

Ben, bunları çiğ olarak yeşil karışık salatada kullanıyorum. Kendim yetiştirmedim, marketlerden satın alıyorum.

Todor 12-04-2011 18:02

Vallaha ben daha önce yememiştim. Hafif acımsı bir tadı var. Olmasa da aramam. Benim gözümde hiç bir yeşillik, yağlı kafanın yerini tutamaz. O kadar lezzetli olmasına rağmen en az satılan yeşillik. Radika ise, yanlış bilmiyorsam hindiba'nın Rumcası. Acı radika da karahindiba oluyor.

Bu arada yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir not; Çok çabuk sapa kalkıyor. planlama yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir nokta.

Güler 12-04-2011 19:16

Evet, sevgili Todor haklısınız.
Acımsı bir tadı var ama karışık yeşil salata (yağlı kafa, akdeniz salatası-kırmızı yapraklı-, kırmızı lahana, roka, havuç rende, edivyen, reyhan ve iri yapraklı fesleğen), bir iki diş dövülmüş sarımsak, bir çorba kaşığı çam fıstığı, sızma zeytinyağı, bir adet kesme şeker, ve bol nar ekşisi ve biraz tuz ile yaptığınız soslu karışımlı salatada çok güzel oluyor. Acılığını hiç hissetmiyorsunuz bile.

dermana 08-06-2011 15:15

2 Eklenti(ler)
endivyenlerin çiçeklenmiş hali

bensahin 26-07-2011 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 784658)
Vallaha ben daha önce yememiştim. Hafif acımsı bir tadı var. Olmasa da aramam. Benim gözümde hiç bir yeşillik, yağlı kafanın yerini tutamaz. O kadar lezzetli olmasına rağmen en az satılan yeşillik. Radika ise, yanlış bilmiyorsam hindiba'nın Rumcası. Acı radika da karahindiba oluyor.

Bu arada yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir not; Çok çabuk sapa kalkıyor. planlama yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir nokta.

Sevgili Todor,
mesajında bahsettiğin " yağlı kafa" bitkisi nedir? başka bilinen adları veya latincesi var mı? aramalar sonucsuz kaldı

Todor 15-08-2011 23:42

Özür dilerim, geç cevap verebildim.
Yağlı kafanın İngilizcesi butterhead. Türkçede tereyağlı marul, yağlı baş gibi isimlerde kullanılabiliyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024