agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   semizotu (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/21311.htm)

gülsümkaya 08-06-2010 17:52

semizotu
 
3 Eklenti(ler)
Geçen sene saksıya semizotu tohumu ekmiştim.çıkmadı diye bozmuştum.sonra bir kaç tanesi çiçeklerin dibinde çıkıverdi.Bu sene yine saksıya ektim.ama bozmadım. sıcak havayı çok seviyor.mart sonunda ektiğim tohumlar yeni yeni kendini gösteriyor.eşim yoğutlu salatasını seviyor.Arsız birşey zaten.Dalı kırıyorsun.taze değilse kullanmadığın kısmı toprağa dik oradan tekrar filizleniyor.Faydaları.
-lif içerdiği için kabızlığa iyi geliyor
-vücudu mikroplara ve soğuk algınlığına karşı koruyor
-emizotunun beyin yorgunluğuna iyi geliyor
-sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı oluyor
-Kanı temizleme etkisiyle kanın üre ve benzeri maddelerden temizlenmesini sağlıyor.
-İdrar söktürerek böbreklerdeki kum ve taşın dökülmesini kolaylaştırıyor.
-İçerdiği omega-3 sayesinde kalp sağlığı için de önemlidir

hüzün 08-06-2010 20:03

ben de bu gün çiçeklerimin otlarını temizlerken yeni yeni semizotlarının büyümeye başladığını gördümi umarım sağlıklı büyürler.

fmerry 09-06-2010 09:02

Çiçeklerime gübre almıştım attım diplerine oda ne hep semizotu çıktı ben yoluyorum onlar çıkıyor. :)

denizakvaryumu 09-06-2010 09:16

Semizotu her derde deva
İçerdiği mineraller ve vitaminlerle sağlık veren semizotu, birçok özelliğinin yanısıra sinirleri de dinlendiriyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç Yetişen, beslenmede önemli bir yeri bulunan sebzelerden semizotunun, sahip olduğu mineral ve vitaminlerle sağlık verdiğini belirtti.

Yetişen, yüksek oranda lif içerdiği için kabızlığa iyi gelerek bağırsakları yumuşatan semizotunun, vücudu mikroplara ve soğuk algınlığına karşı da koruduğunu belirterek, semizotunun beyin yorgunluğuna da iyi geldiğini vurguladı.
Bu sebzenin sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine de yardımcı olduğunu anlatan Yetişen, şöyle konuştu:

“Kanı temizleme etkisiyle kanın üre ve benzeri maddelerden temizlenmesini sağlar. İdrar söktürerek böbreklerdeki kum ve taşın dökülmesini kolaylaştırır. İçerdiği omega-3 sayesinde kalp sağlığı için de önemlidir. Devam eden araştırmalarda gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiği saptanmıştır. Yaşlılar, midesi hassas olan kişiler ve şeker hastalarına da faydalı olan semizotu, düşük kalorisi sayesinde formda kalmaya yardımcı olarak, zayıflamak isteyen kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Madensel tuzlar ve vitaminler yönünden oldukça zengin olan semizotu nisan, mayıs ve haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir.”

Koyu yeşil yapraklı olanları tercih edilmeli

Yetişen, semizotunu satın alırken, yapraklarının koyu yeşil ve diriliğini kaybetmemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğine de değinerek, bitkinin tepelerinde tohum olmamasına özen gösterilmesini önerdi. Toprağa fazla yakın bir bitki olan semizotunun tüketilmeden önce iyi yıkanması ve çok çamurlu ise sirkeli suda bekletilmesi gerektiğini ifade eden Yetişen, şöyle devam etti:

“Semizotu, elle bıçak kullanmadan parçalanmalıdır. Parçalanan semizotu bekletilmeden sıcak ortamla temasa getirilerek C vitamininin kaybına yol açan askorbik asit oksidaz enzimi yok edilmelidir. Doğal rengini korumak için, oksidasyona fazla olanak sağlamadan kısa sürede pişirilmelidir. Fazla suda, uzun süre pişen sebze çok yumuşar, ezilir. Bu durum yemeğin görünümünü de etkilediği gibi fazla kaynatıldığında besin değerinde de kayıplar oluşur. Semizotu kaynama derecesindeki ısıda fazla karıştırmadan, çok az sıcak su konarak pişirilmeli ve pişme suyu asla atılmamalıdır. İçerdiği kuzukulağı asidi nedeniyle mayhoş bir tada sahip olan semizotunun küçük, yuvarlak yeşil yapraklarının yanı sıra körpe sapları da yenmelidir.”
Yetişen, semizotunun kıymalı ve zeytinyağlı olarak pirinçle pişirilerek yemeği yapıldığı gibi, yapraklarının çiğ halde limon ve zeytinyağı eklenerek ya da üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek salata şeklinde de tüketilebildiği söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/14880843.asp

denizakvaryumu 09-06-2010 09:22

:D :mad: :dilli:

Semizotu yemeği yaptığı için karısını bıçaklayan adama bir yıl meyhaneye gitmeme cezası verildi.

Sanık, `Bu ceza Allah`ın bize bir lütfudur. Hem eşim kurtuldu, hem ben kurtuldum` diyerek cezaya sevindi.


Bursa`da 3 Haziran`da semizotu yemeği pişirdiği için tartıştığı 30 yıllık hayat arkadaşı Müşerref Kurtuluş`u (47) bıçakla yaralamakla suçlanan sanık Bedri Kurtuluş, dün son kez hakim karşısına çıktı. 10 yıla kadar hapsi talep edilen Bedri Kurtuluş(55) çok pişman olduğunu söyledi.


EŞİ ŞİKAYETÇİ OLMADI


Müşerref Kurtuluş ise hayat arkadaşından şikayetçi olmadığını belirtti.


Mahkeme, sanığı `tahrik altında kasten eşini yaralamak`suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşmadaki iyi hali veeşinin şikayetçi olmaması sebebiyle sanığın cezası 1 yıl 10 ay 15 güne indirildi. Ardından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilensanığa,

Avrupai bir ceza verildi.


5 yıl denetime tabi tutulmasına karar verilen Bedri Kurtuluş`un bir yıldan
fazla olmamak üzere içkili lokantalara girmesi yasaklandı.


Verilen cezaylailgili dünyanın en şanslı insanı olduğunu ifade eden Bedri Kurtuluş,`O iki çocuğumun annesi. Allah onu bize bağışladı. Hem ben kurtuldum hem eşim` diye konuştu.


Bir anlık öfkenin kurbanıolduğunu anlatan Kurtuluş, `Benim gibi evli insanlar aynı hatayı yapmasın.Sinirlenince evden çıkıpgitsinler` tavsiyesinde bulundu.


Aslında eşinin semiz otu yemeğini çok güzel yaptığını anlatan Kurtuluş,sözlerini şöyle tamamladı:


`Daha önce iki kez ameliyat olmuştum. O günkü semizotu yemeği de hastane yemeklerine benziyordu.


Ben semizotunu, kıyma ve pirinçli pişirilip üzerine sarımsaklı yoğurt
dökünce seviyorum. İnşallah birlikte toplar yaparız. 10 gün sonra kızım
evleniyor. Bu ceza bize Allah`ınbir lütfu.`

http://www.tumgazeteler.com/?a=3950521

gülsümkaya 23-06-2010 22:45

1 Eklenti(ler)
Semizotlarımın son hali.Yenmeyi bekliyorlar artık.Arka tarafta kalanlar da şaşırtma yaptıklarım.

verdoque 29-06-2010 14:37

Bizim bahçede nereyi sulasam semizotu fışkırıyor. Köküyle topladığım halde her hafta 1kg'a yakın topluyorum. Her hafta semizotu yemeğimiz bahçeden:)

denizakvaryumu 29-06-2010 14:54

Benim bahçede bir tane bile çıkmıyordu...

Her taraftan semizotu fışkırması için bahçeye bolca tohumları serptim :)

verdoque 29-06-2010 16:07

Bize de gübreden geldi heralde. Geçen sene toplamakla baş edemediğimden tohumlarını da döktüler, artık kurtuluş yok, onlarla yaşamayı öğrendim :)

denizakvaryumu 29-06-2010 16:22

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;

* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.

* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.

* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor

boshaft 18-07-2011 00:33

:) bizim bahçedende bol miktarda semiz otu fıskırıo bilmesem yabani ot diyecem valla farkıda yok hani her tasın altından çıkıo yemekten komusulara dağıtmaktan artık gına geldi :) ama yoğurtlu ve tereyağlı mukemmel oluo

çiftçi5234 21-07-2011 10:08

Türkçe'yi lütfen doğru kullanalım.Forum kurallarındandır.Lütfen dikkat edelim.
Semizotuna gelince benim sonbaharda köyden geldikten sonra bolca dikmek istiyorum.Bu aralar kendisine biraz sempatim var :)

balurcaği 18-07-2013 10:57

Merhaba arkadaşlar,

Araştırdığımda semizotunun çok çabuk çıkan ve kolay kolay da bozulmayan bir bitki olduğunu öğrendim. Şaşırtma yapmayacağım için tohum toprağını torf-toprak-gübre ve ponza taşı karışımından yaptım. Üstünü siyah poşetle örttüm bekliyorum. Yanlış bir şey yapmış olabilir miyim? Üç dört gün oldu sanki çimlenmeye başlamış olmaları gerekiyordu.

Yardımlarınızı bekliyorum.

Nevin Marangoz 19-07-2013 01:54

Geçen sene ilk defa semizotunu daha tohum yapmadan dondurdum. Denemek için bir yemeklik.Yazın yediğimizden farksızdı.Semizotu sevenlere öneririm.

toprakseven 20-07-2013 15:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nevin Marangoz (Mesaj 1181516)
Geçen sene ilk defa semizotunu daha tohum yapmadan dondurdum. Denemek için bir yemeklik.Yazın yediğimizden farksızdı.Semizotu sevenlere öneririm.

Merhaba Nevin hnm,
Semiz otu dondurulmadan önce yıkadınız mı? Dondurulmuş semizotu ile ne yaptınız? yemek mı? salata da olur mu?

İyi günler....

limon_sever 21-07-2013 11:31

Semiz otunu 2-3 kere ektim. Ama çimlenme gerçekleşmiyor. Çimlendirme için özel bir tekniği var mıdır?

Murat Uysal 22-07-2013 02:00

merak etmeyin bu sene olmasa da seneye görürsünüz mutlaka. Semiz otunun çimlenmesi için ışık gereklidir.
ayrıca iyi miktarda nem

Nevin Marangoz 29-07-2013 00:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi toprakseven (Mesaj 1182004)
Merhaba Nevin hnm,
Semiz otu dondurulmadan önce yıkadınız mı? Dondurulmuş semizotu ile ne yaptınız? yemek mı? salata da olur mu?

İyi günler....

Merhabalar;
Bir süredir evde olmadığım için cevabım gecikti,kusura bakmayın.
Semizotunu yıkayıp,doğrayıp buzluğa koydum.Pişirirken de kıymalı veya kıymasız az kavrulmuş soğanın içine koyup salça veya domates (ya da suyu)
kullanarak biraz da bulgur ilave edip lezzetli bir yemek yapabilirsiniz.Afiyet olsun.. Dondurulmuş semizotunun salatasını denemedim. Selamlar..

havlayanPapatya 14-05-2017 14:17

1 Eklenti(ler)
geçen sene bir kök semizotu olan yerde bu sene bir çok semizotu çıktı
Eklenti 647987


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024