agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Kalıcı ıspanak (Perpetual spinach) (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16382.htm)

MeyveliTepe 15-06-2009 13:17

Kalıcı ıspanak (Perpetual spinach)
 
"perpetual spinach" isimli bir ot. Bizim pazıya benziyor ama aynı değil. 1x1.5 mt bir yere ektiğinizde bir yılı aşkın evinizin (hatta komşularınızın) ihtiyacını karşılar. Hafif etli ve çok lezzetli yapraklarından her türlü yemeği yapabilirsiniz. Çok taze yaprakları çiğ de yenebilir. Yumurtalısı nefis oluyor.

Zeytinci 15-06-2009 13:47

Perpatual spinach; kalıcı ıspanak. Türkiyede bilinmeyen bir şey galiba. Bir araştırayım bakalım, belkide bildiğimiz bir sebzedir.

MeyveliTepe 15-06-2009 13:57

Türkiyede yok nedense. Bir iyi özelliği de ilk yıl kesinlikle tohuma kalkmaz. Kış dahil yaprak koparırsınız. Ertesi sene bu zamanlar tohuma kalkar. Bu tohumları toplayıp tekrar ekebilirsiniz. Bir yıl boyunca ıspanak kökü kadar tek bir kökten kilolarca yaprak toplarsınız. Çimlenme oranı çok yüksektir. Tohumu ektikten 20 gün sonra yemeğini yapmaya başlarsınız. Yaprakları topladıkça daha çok yaprak verir. Yer konusunda hassas değildir. Güneş, gölge farketmez.

Zeytinci 15-06-2009 14:09

Bildiğimiz kuzu ıspanak değilde etli yapraklı olanına benziyor. Ya da dediğiniz gibi Pazıya.
Tohumunu arayacağım. Belki Praktiker veya Koctaş 'da bulabilirim:)

MeyveliTepe 15-06-2009 14:15

Oralarda bulabileceğinizi sanmam. Yurt dışından, özellikle İngiltere'de bulunan tohum firmalarından temin edebilirsiniz. Bende geçen yıl ektiklerimden tohuma kalkanlar vardı ama elimdeki tohumlar bu yıla yeter diye tohum almadan söktüm. Yine de bakayım kıyıda köşede kalan var mı diye.

Zeytinci 15-06-2009 17:26

Gönderirseniz sevinirim. Bulamazsanız İngiltere'den getirtiriz.

Turuncuhis'in dediği gibi biz egelileri çayıra salsan (pardon tarlaya) karnımızı doyururuz:D

denizakvaryumu 01-07-2009 15:25

Kalıcı ıspanak- perpetual spinach
 
1 Eklenti(ler)
Kalıcı ıspanak- perpetual spinach

Eklenti 90259

MeyveliTepe 02-07-2009 12:17

Kısa bir süre sonra geçen yıl yetiştirdiklerimin tohumları olgunlaşacak.

MeyveliTepe 05-07-2009 23:30

1 Eklenti(ler)
Eklenti 90946

Bu kadarcık yerde Haziran ortasından bu yana haftada 2-3 toplandığı halde hiç bitmiyor.

tolgahann 06-07-2009 00:02

Yaprakları pazıya çok benziyor. Tat olarak belirgin bir farklılık var mı arada?

MeyveliTepe 06-07-2009 08:02

Lezzet farkını anlatmak çok kolay değil. Pazıya benzemiyor. Farklı ve hoş bir tadı var. Yapraklar daha etli ve sulu. Tek başına her türlü yemeği yapılabilir. Yeni çıkan yaprakları salatada da kullanılabilir. Yumurtalısı çok güzel oluyor.

akcan67 08-10-2009 20:51

Bu bitkinin tohumlarını ne zaman ekmemiz konusunda bilgisi olan arkadaşların bilgisine ihtiyacım var.Doğru bir şekilde ekmeyi tarif eden arkadaşımız varsa dinliyorum......

MeyveliTepe 09-10-2009 07:33

Baharı bekleyin daha iyi. Şimdi ekerseniz kış sebebiyle fazla yaprak vermez ve Haziranda tohuma kalkar. Baharda ekerseniz ertesi Hazirana kadar yaprak toplarsınız.

citrus 01-11-2009 02:33

ISPANAK (Spinacia oleraceae)
ORİJİN
Güneybatı Asya
İlk kez Persler zamanında kültüre alınmıştır.
Öncelikle ilaç olarak kullanılmıştır.
Çin’de yüzyıllardır biliniyor.
Avrupa’ya 1100 yılında İspanyollar tarafından getirildi.
16.yy’da bilinen bir tür oldu.
Besin değeri
İçindeki okzalik asit nedeniyle müshil etkisi vardır.
Bünyesindeki Demir ve kalsiyum miktarı yüksektir.
Okzalik asit kalsiyumu bağlayarak kalsiyum okzalat haline çevirir. Bu da vücut tarafından alınamaz.
Demiri de bağlar.
Bu nedenle ıspanak C vitaminince zengin yiyeceklerle birlikte tüketilmelidir.
Besin değeri
C vitaminince zengindir.
Riboflavin yönünden zengindir.
A vitamini, folik asit, Magnezyum ve potasyum yönünden de zengindir.
Kanseri önleyici etkisi vardır.
Ispanak suyunun besleyici değeri vardır.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ
Bitki tek yıllık, 40-80 cm boyunda, yaprak ve yaprak sapları tüketilir. Serin iklimden hoşlanır.
Kök: Kazık kök + saçak kök, 80-100 cm derine gidebilir.
Gövde: Rozet şeklinde
Erkek ve dişi bitkilerdeki gelişimi farklı
Erkek bitkilerde daha erken gelişir.
Yaprak rengi: Koyu yeşil, iç yapraklar sarımsı yeşil
Yaprak şekli: Yuvarlak- oval, oval, uzun
Yaprak yüzeyi: Düz, kabarcıklı

Çiçek ve çiçeklenme
Çiçeklenmede güzn uzunluğu ve sıcaklık etkilidir.
Çiçek tipi: diocious, erselik, monociosus
Erkek Bitki: Çiçekler dişilerden erken oluşur.
Bitkide yapraklar küçülür ve azalır.
Dişi bitki: Erkek bitkiden daha uzun boyludur ve yapraklar daha iridir.

Tohum:
• Dikenli
• Dikensiz
Tohum rengi: yeşilimsi-kahverengi, krem
Tohum şekli: yuvarlak
90-120 adet/1 gr

İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Serin iklimden hoşlanır.
Optimum gelişme sıcaklığı: 15-20ºC
Kar altında kışı geçirebilir.
Don sıcaklıklarında zarar görür.
Kuraklıktan ve yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz
Uzun gün bitkisidir. Uzun günlerde çiçeklenir.
Toprak.
Seçici değildir.
pH: 6.5-7.0
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
• İlkbahar
• Sonbahar
Toprak hazırlığı ve gübreleme:
Ahır gübresi (2-3 t/da)
NPK: 10-12 kg N, 8-10 kg P2O5
Tohum miktarı: 0.7-1.5 kg/da
Ekim şekli: Serpme veya sıraya
Ekim aralıkları: 20-25 x 3-5 cm
Bakım işlemleri:
Çapa ve yabancı ot mücadelesi
Sulama: yağmurlama tercih edilebilir.
Gübreleme. Amonyum nitrat formu gübreler tercih edilmeli
Hasat ve depolama
Vejetasyon süresi: 35-45 gün
Hasat kriteri: 5-6 yapraklı ve 15-20 cm boydaki dönem
Hasat şekli: elle veya bıçakla, makine
Pazara sunuş şekli: demet veya dökme, doğranmış, paketlenmiş
Depolama ömrü: 0-5ºC’de, % 90-95 ON-3-7 gün

seyma30 04-03-2011 08:26

Acaba normal ispanak ekim zamaninda eksem uygunmudur??
SEVGILER.:)

Jezebel 04-03-2011 11:09

Beta vulgaris var cicla

Sinonimleri :
Perpetual spinach-Chard
Mangelwurzel
Beet
Beetroot
The Wurzels
Worzel Gummidge
:D

Jezebel 03-11-2013 22:19

1 Eklenti(ler)
Benim Beta vulgarisler.

Eklenti 451779

.

uzman16 12-11-2013 21:23

Geçen sene tohum takas etkinliğinde, Meyveli Tepe'nin yolladığı tohumlardan, payıma biraz tohum düşmüştü. Bahçeme ektiğim tohumlardan 3-4 kök oldu ve sürekli yapraklarını koparıyorum, yenisi çıkıyor. Pazıya çok benziyor ama biraz daha farklı. Ben pirinçli ıspanak gibi pişiriyorum. Gölgede. Yerini sevdi. Bahardan beri sürekli yaprak veriyor. Bereketli bir sebze.

Jezebel 13-11-2013 20:00

Bu ıspanağın en güzel tarafı yaprakların dik durması, bu nedenle pek çamurlanmıyorlar.
Her hafta böreğini veya diğer aklınıza gelen ıspanak yemeklerini yapacak kadar yaprak büyütebiliyor.
Saatlerce ıspanak ayıkladığım zamanlara üzülüyorum.:o

yağmur 13-11-2013 20:14

Eskiden pazarda pazı diye satılan ürünlerin rengi kırmızıya dönük olurdu. Şimdi bu bitkiye tıpatıp benzeyen oldukça iri yapraklı pazılar satıyorlar. Tadını merak ediyorum, uzun süre tohumlanmaması çok güzel.

Jezebel 13-11-2013 20:28

Bu arada ilk bitkim tek' ti. Tohumlarını aldıktan sonra topraktan sökmedim, sadece yapraklı kısmı kestim. Kökten iki sürgün verdi ve şu anda yaprak üretimine devam ediyor. Resmini yüklerim. Bakalım ne kadar uzun yaşayacak.
İzmir'de çok yıllık olur mu, merak ettim doğrusu.

MeyveliTepe 13-11-2013 20:45

Aslında tohumdan sonra bitki kökü ölmüyor, yazdığınız gibi diplerinden yeni sürgün verip yapraklanıyor. Bizim bahçede böyle 3 senedir yaşamakta olan bir kaç kök var. Fakat tohumdan yenisini ekmek daha iyi. Ekim için en iyi zaman erken ilk bahar. Yaz başına gelirken yapraklar toplanmaya başlabiliyor ve 12 ay aralıksız yaprak üretimi devam ediyor.

Bir ip ucu; ihtiyacınız olmasa bile fazla büyüyen dış yaprakları dipten kopartın. Böylece bitki sürekli taze yaprak üretmeye teşvik edilmiş olur.

limon_sever 14-11-2013 22:28

1 Eklenti(ler)
Geçen sene Sayın MeyveliTepe'nin etkinlikte paylaştığı tohumlardan 5-6 tane çimlendirmiştim. Ama böcekler sağolsun diğerlerinin icabına bakmıştı. Bir bu kalmıştı. Seneye tohum verir düşüncesiyle bahçede duruyordu. Hem tohum oluşturup hem de diplerinden yeni sürgün verdiğini okuyunca akşam saksıya diktim. Baharda balkona çıkarırım diye düşünüyorum. Eğer saksıda başına bir şey gelmezse.

Eklenti 454189

limon_sever 23-11-2013 15:42

2 Eklenti(ler)
Gölgede sapları daha uzun, yaprakları daha küçük oldu.

Eklenti 456166

Eklenti 456167

MeyveliTepe 23-11-2013 17:05

Yeni tohumlarla bol bol yetiştirirsiniz.

cemo 23-11-2013 17:14

Ben hala birşeyi anlamadım..Sevgili uzman16 nın bahcesinde gördüğüm bizim burda bildiğimiz pazı idi.

Aradaki fark nedir anlayamadım.

Biz de yapraklarını alıyoruz pazının, kök sürekli yaprak verimeye devam ediyor.

O halde, bizim pazılar kalıcı ıspanak mı oluyor..


Cehaletle sordum biline:)

MeyveliTepe 23-11-2013 17:28

Aynı aileden bir bitki. Aynı şekilde yetişiyor, aynı şekilde gelişiyor ama yaprağı dokusu lezzeti biraz daha farklı. En azından domates çeşitlerindeki farklılıklar gibi olduğu düşünülebilir.

cemo 23-11-2013 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1222250)
Aynı aileden bir bitki. Aynı şekilde yetişiyor, aynı şekilde gelişiyor ama yaprağı dokusu lezzeti biraz daha farklı. En azından domates çeşitlerindeki farklılıklar gibi olduğu düşünülebilir.

O halde, yetiştirmek farz oldu hocam..;)

MeyveliTepe 23-11-2013 18:11

Bizim ailede böreklere konması dışında pazı pek tüketilmezdi. 20 yıl kadar önce bu bitkiye tesadüfen ulaşıp yetiştirince birden bire farklı bir yemek malzemesi gibi mutfağa giriverdi. Taze yapraklar iri doğranıp yumurtalı kavurma gibi az zeytinyağı ile 4-5 dakikayı geçmeyecek şekilde (yapraklar tamamen ölmeden) pişirildiğinde bambaşka bir lezzet oluyor :)

YeşilSever 22-03-2014 21:01

Sayın meyvelitepe elinizdekalıcı ıspanak tohumu varsa bizimle paylaşırmısınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024