agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Patates Yetiştirme (saksıda, çuvalda) (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16092.htm)

vantutrifor 11-06-2009 22:19

Patates Yetiştirme (saksıda, çuvalda)
 
2 Eklenti(ler)
Herkeze selam,

Bir sitede rastladığım bu çeviriyi sizlerle paylaşmak istedim.

• Patates bitkisinin dikimi için toprağın 8-10 derece sıcaklıkta olması gerekir. Bu sıcaklık bölgelere göre değiştiğinden, patates Türkiye’nin değişik yerlerinde Şubat ayının başından itibaren dikilmeye başlanır. Bazı bölgelerimizde bu süre Mayıs ayına kadar devam eder. Bölgenizdeki patates ekiminin zamanını İl Tarım Müdürlüklerine sorarak öğrenebilirsiniz veya hava durumlarını takip ederek kişisel kararınızı verebilirsiniz. Patates verimliliği farklı da olsa ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilir.

• Patates, fazla bakım isteyen bir bitkidir. Bu yüzden belirli aralıklarla patateslerimizin çevresinde çıkan yabancı otları tırmık veya elimiz ile temizlemeliyiz.

• Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder.

• Tohum olarak kullanacağınız patatesleri büyük patateslerden seçmeye özen gösteriniz. Ayrıca kestiğiniz her parçada en az iki adet göz bulunmasına dikkat edin.

• Kestiğiniz patateslerin açıkta kalan kısımlarını una bulayarak, bakterilerden gelen etkileri azaltmış olursunuz.

• Yetiştirme dönemi boyunca birkaç defa standart çiftlik gübresi kullanmanız üründen alacağınız verimi artıracaktır. 0,40 m2'lik bir alanı bir kere gübrelemek için yaklaşık 1kg gübre yeterlidir.

• Düzenli sulamayı ihmal etmeyiniz böylece bitkilerinizin toprağı, belirli bir nem seviyesinde tutulmuş olur.

• Patatesleri uzun yıllar boyu aynı alana dikmeyiniz veya bu sistemimiz için sürekli aynı toprağı kullanmayınız. Aksi takdirde hem veriminiz düşecek hem de patatesiniz değişik hastalıklara maruz kalabilecektir.

Şimdi özel tekniğimize geçelim,
Tekniğimiz tamamen patates bitkisinin büyüme ve gelişimi üzerine kurulmuştur.

Bu teknikte patatesler özel olarak yapılmış dikey bir kutu içinde yetiştiriliyor. Kutunun içerisinde patates bitkisi dikey olarak büyüdükçe kutunun boyu da artırılıyor ve patateslerin gelişmesi için dikey ve uzun bir ortam oluşturuluyor.

Bu teknik kurallarına uygun olarak yapıldığı ve iklim, toprak, tohum koşulları elverdiği sürece 0,40 m2 yerden 50 kg’a kadar ürün elde etmek mümkündür. Fakat bu verime ulaşmak için ilgi ve sıkı bir takip gereklidir.

Normal patates yetiştirme yönteminde patates tohumları tarlada belirli bir derinliğe gömülür. Daha sonra bitki belirli bir boya ulaştığında bitkinin toprak üstünde kalan kısmının bir kısmı toprak ile kapatılır. Daha sonra patateslerin yetişme vakti geldiğinde toprak kaldırılır ve patatesler toplanır.
Çoğu insan patates ekildiğinde, yeni oluşan patateslerin tohum olarak dikilen patateslerin altında yetiştiğini düşünür. Aslında patatesler tohum ve bitki arasında yetişirler.

Bu özel teknikte de bu durumdan faydalanacağız.
Tekniğimizde alandan kazanmak için temel mantık olarak bir kutu inşa edeceğiz ve patates bitkisini içerisinde yetiştireceğiz. Bitki kutu içerisinde büyüdükçe biz de kutunun yüksekliğini artıracağız, ortaya çıkan boşlukları da toprak ile dolduracağız.

Malzemeler
• 6 adet 5 cm kalınlığında 15cm eninde 2,5 m uzunluğunda kalas
• 1 adet 5 cm kalınlığında 5 cm genişliğinde 3,6 m uzunluğunda tahta çubuk
• 96 adet 2,5 inç'lik (6,35 cm) uzunluğunda ağaç vidası
• 1 Adet Matkap

Tahta olarak ucuz olması açısından çam, sedir kullanabilirsiniz. Kaliteli ağaç kullanmanız kutunun dayanıklılığını artırır.

1. 5 cm kalınlık 5 cm uzunluğundaki tahta çubuğumuzu 90cm'lik 4 adet çubuk halinde keselim ve bu çubukları ilk şekilde görüldüğü üzere kare oluşturacak şekilde toprağa dikelim.

2. 5 cm kalınlık 15cm eninde olan kalaslarımızı da, 12 adet 53 cm uzunluğunda 12 adet 60 cm uzunluğunda olacak şekilde parçalara ayıralım.

3. Bu parçalar üzerindeki vida yerlerini önceden hazırlayalım. Bu işlem için matkap kullanabilirsiniz.

4. Daha sonra ilk parçaları çubuklara ilk şekilde görüldüğü üzere vidalayalım.

5. Daha sonra ikiye böldüğümüz tohumluk patatesleri zeminden 10cm derinliğe koyalım ve tahtaların yükseklik hizasına kadar üzerlerini toprak ile kapatalım. Bu süreçten sonra bitkinin yetişmesini bekleyelim.

6. Bitkinin toprak üstünde kalan boyu yaklaşık 30 cm olduğu zaman tekrar bir kat daha tahta monte edelim ve bitkinin 1/3 yüksekliğine kadar tekrar toprak dolduralım. Bu işleme kutunun yüksekliği tamamlanıncaya kadar periyodik olarak devam ederlim.

7. Kutu tam olarak bittikten bir süre sonra ilk hasadımızı alabiliriz. Bunun için en alttaki tahta parçalarının vidalarını çıkartalım. Patateslerimiz bizi orada bekliyor olacaktır. Patatesleri çıkardıktan sonra toprağı tekrar eski yerine koyalım ve tahtayı tekrar vidalayalım. Sonraki seferde (bir süre daha geçtikten sonra) bir üst kattaki tahtayı çıkartalım ve aynı işlemi tekrarlayalım. Bu şekilde kutu tamamen bitene kadar devam edebiliriz.


Notlar:

• İklim ve ortam şartları müsait olduğu takdirde hasat mevsimi sonunda kutudan toplamda 50kg civarı patates elde etmiş olabilirsiniz.

• Kutu içerisindeki patatesler, toprak içerisinde olanlara göre daha hızlı su kaybedeceklerinden dolayı normalden daha sık sulanmaları gerekmektedir. Bu patateslerinizin düzgün gelişmesi için en önemli noktalardan biridir.

• Suyu tek seferde çok fazla vermek yerine bu süreci daha sık ve az miktarlarda vermek daha kaliteli patatesler yetiştirmenizi sağlayacaktır.

• Don mevsimi gelene kadar dikey patates kutunuzdan ürün almaya devam edebilirsiniz.

• Bu kutu için kullanacağınız tahta, cinsine göre pahalıya mal olabilir. Fakat kaliteli tahtadan yapılmış kutuları birkaç yıl boyunca bozulmadan kullanabilirsiniz. Buna rağmen kalitesiz tahtadan yapılan kutular kısa süre içerisinde hava şartlarından dolayı çürümeye ve bozulmaya başlayacaktır.

• Burada anlattığımız tahta sistemi yerine patatesleriniz sert kutular içerisinde veya eski otomobil lastiklerini üst üste koyarak yetiştirebilirsiniz. Fakat bu durumda, alt kısımlardaki patatesleriniz yetişmiş olsa bile onları çıkarmak için sezon sonunu beklemeniz gerekir. Kutu sisteminde olduğu gibi alt kısımları açarak patatesleri erkenden çıkartamazsınız.


Orjinal kaynak:http://seattletimes.nwsource.com/htm...otatoes25.html

isolet 13-06-2009 23:24

Çok güzel ve düşünceli bir yönteme benziyor. Kış gelse de hemen bi denesem çok sabırsızlandım. Bu mevsimde dikim yapabilir miyim acaba.

sakagun 15-06-2009 09:34

Bu yöntem çuvalda patates yetiştirme yöntemine benziyor.

MeyveliTepe 15-06-2009 09:47

Evet, çuvalda patates ile tamamen aynı prensipte. Bu yöntemin hoş bir üzelliği, patates yumruları en alt katmandan başlayarak büyümeye başlayacaklar. Üst katmandaki yumrular henüz küçükken alttaki tahtayı söküp oradan taze patates çalarak tahtayı geri kapatabilirsiniz.

aydın 15-06-2009 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 445380)
Üst katmandaki yumrular henüz küçükken alttaki tahtayı söküp oradan taze patates çalarak tahtayı geri kapatabilirsiniz.

Malesef bizim gibi çuvalda üretenler için böyle bir avantaj söz konusu değil. ;)

isolet 15-06-2009 15:44

Acaa u mevsimde bu olayı denesek aşarılı olailir miyiz? Patates yetişirmi acaba.

isolet 23-07-2009 14:00

Patates in kökleri nasıl oluyor acaba çok büyüyor mu? Kazık kök mü, yoksa yayılıcı kök mü?

berduray 23-07-2009 14:47

1 Eklenti(ler)
Yayılıcı, gevşek bir kök sistemi var.

Örnek.
Eklenti 94539

agozce 23-07-2009 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 445629)
Malesef bizim gibi çuvalda üretenler için böyle bir avantaj söz konusu değil. ;)

Aydın bey, çuvalda yetiştirme tekniğini de mümkünse fotoğraflayabilir misiniz?

Delimus 23-07-2009 16:11

Evet, lütfen fotoğraflı olarak çok daha anlaşılır olacaktır, birde çuvalsız normal diktiğimizdeki verim ne kadar yani çuvalla dikim ne kadar fayda sağlıyor ?

aydın 23-07-2009 19:51

2 Eklenti(ler)
Tekin Hocam'ın vermiş olduğu tarifi aktarıyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 99472)
Selamlar arkadaşlar patetesleri ekmek için yeriniz yok veya az ise büyükce bir çuvala bir teneke kumlu toprak doldurun.
Çuvalın ağzını topraklı kısmakadar kıvırın sonra buraya patetes leri gömün büyümeye başladığınd uzayınca tekrar bir teneke toprak doldurun uzasın tekrar toprak doldurun çuvalın sonunakadar gelince bırakın orda yaşamını tamamlasın.
Daha sonra hasat yapmaya başlayınca her teneke dolusu koyduğunuz toprak kısımda kök salıp her saldığ köklerde patetes alacaksınız.
Eğer bu işi hobi olarak yapıyor sonra da ürünleri afiyetle yiyorum diyorsanız
aynı familyadan olan patetese dometes aşılayıp üstde dometes altda patetes almanız mümkün yalnız toprak çift taraflı sömürüldüğünden verim biraz düşük olacakdır. (besin takviyesi yapmakda fayda var) kimyasal da olabilir hayvan gübreleride olabilir karar sizin


Bu da benim yaklaşık 1 ay önceki patateslerin hali. Yenilerini ayrıntılı bir şekilde ancak hafta sonu ekleyebilirim.

Eklenti 94589

Eklenti 94590

isolet 23-07-2009 20:38

Patateslerinizi ne zaman ektiniz acaba. Ne zaman ekim için uygun bu yöntem ile.

aydın 23-07-2009 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 467575)
Patateslerinizi ne zaman ektiniz acaba .

Sanırım mayıs'ın ikinci haftasıydı.

isolet 23-07-2009 22:01

Eğer bu bilgiden haberim olsa idi kesin bende ekerdim. Bir daha ekmek için ne zamanı beklemeyliyim acaba.

gtatas 24-07-2009 11:30

Patatese domates aşı
 
Aydın bey patatese nasıl domates aşısı yapılacağını tarif ederseniz çok sevinirim.

selim_50 16-09-2009 13:59

amatör yetiştiricilik için uygun, ama sistemin maliyeti ve patatesin maliyeti ile birlikte epey yükselir, bu sistem küçük alanlarda uygulanabilir, ama büyük ölçekli ve ticari alanlar için uygulanması çok zor ve maliyetli

ardakopma 24-10-2009 11:02

guzel bi paylaşım olmuş, teşekkurler

beyzagıda 24-10-2009 12:59

Aydın bey patateslerin hasadını yaptınızmı verim nasıldı bilgilendirirseniz sevinirim seneye denemek istiyorum saygılar

isolet 24-10-2009 15:47

Seneye dediğiniz bir kaç aya ekilir bence. Toprak ısısı hatırladığım kadarı ile 10 derece filan olması lazım ekmek için. Ben bir aya yapmayı planlıyorum ama bakalım. Gerçekten aydın bey hasatınız nasıl oldu. Kendimde denicem ama başarılı arkadaşların verimini de öğrenmek istiyorum.

aydın 24-10-2009 23:22

Yarın gideceğim arsaya. Selden, yağmurdan dolayı epeyce bir süre gidemedim. Bu yıl ektiklerimin başında pek kalamadım. Çuvalların bi kısmı kenarlarından yırtılmaya başlamıştı. Seneye ben de tahtalı düzenek kuracağım. Yarın sonucu hep beraber göreceğiz. :)

citrus 01-11-2009 02:42

muhteşem bi fikir denemek lazım.
Bir akrabamızdan duymuştum böyle bişey inanmamıştım demekki gerçekmiş.

aydın 01-11-2009 22:41

Arkadaşlar maalesef geçen hafta arsaya gidemedik :(
Bu son yağmurlarla değil araç, insan dahi artık giremez oralara. :( Çünkü arsanın yolu yok. :)
Ama ağustos'ta çuvalın tekini açmıştık(merakımız gereği). Şöyle diyeyim, içinde küçük küçük patatesler vardı. :)
Tekrar kusura bakmayın.... selamlar...

çakmak 11-12-2009 16:14

teoride çok iyi.50 kg patates alabilen var mı varmı peki

siniroluyorum 11-12-2009 17:33

Patatese domates aşısı nasıl oluyor?Benim de teyzem denedi ama başarılı bir sonuç alamadı komşumun yaptığı ise coşmuş bir yığın patates vardı..

beyzagıda 21-02-2010 16:34

Arkadaşlar bu başlıga bayadır ugranmamış aydın bey sizde ugramamışsınız bayadır sizden hala tecrübe paylaşımı beklemekteyim, daha önceki cevap alamadıgım sorum(Aydın bey patateslerin hasadını yaptınızmı verim nasıldı bilgilendirirseniz sevinirim seneye denemek istiyorum saygılar)

nariçi 21-02-2010 17:14

Balkon ve teras sebzeciliği için çok iyi bir yöntem. Ben de deneyeceğim.

Ancak alt taraftan patatesleri alırken, yukarıdan topraklar dökülüp boşalma olmuyor mu?

baras 10-03-2010 16:48

Bu yönteme benzer eski araba lastikleriyle yapılanı duymuş ve denemiştim, ilk önce tek lastiği toprakla dolduruyorduk, patatesleri ekiyorduk ve üstüne ikinci lastiği sera gibi koyarak camla kapatıyorduk, patates filizleri uzadıkça yeni lastik ve toprak koyuyorduk.

isolet 10-03-2010 17:09

Sayın baras bey sonuç nasıldı, acaba başarılı oldunuz mu?

Delimus 10-03-2010 21:45

Toprak yerine perlitle bu yöntemi uygulayabilirmiyiz verimsiz arazileri değerlendirmek adına .

limoncu 10-03-2010 23:17

Bunu deneyeceğim. Müthiş bir fikre benziyor; ama zahmeti de peşin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024