agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Kohlrabı (alabaş) (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/15495.htm)

bahcevan0618 11-05-2009 22:01

Kohlrabı (alabaş)
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba
İlk defa geçen yıl tanıştığım ve yetiştirdiğim bir sebzeden bahsetmek istiyorum.
. Hakkında internetten biraz araştırma yaptım ve sizlerle de paylaşmak istedim.KOHLRABI

Sözlüklerde turpgillerden yerlahanası, şalgama benzeyen köklü lahana olarak da tabir edilen, yumrusu yenen bir sebze türüdür. Tohum ekiminden sonra diğer lahanagiller farklı olarak kotiledon yapraklarının üzerinde, gövde dokularının kalınlaşmasıyla yumru kısmı oluşur.

Brassica cinsine giren diğer yumrusu yenen türlerde yumru toprak altında oluştuğu halde, alabaşta toprak üstündedir. Yapraklar yumrunun üst kısmında meydana gelir. Yaprakların sapları diğer lahana grubu sebzelerden daha uzun ve yaprak ayası daha küçüktür.

Alabaşlar yumru rengi yönünden açık yeşil ve maviye çalan eflatun renkli olanlar olmak üzere 2 gruba ayrılır. Yumru çapı ise 4-10 cm 300 g, geçci çeşitlerde ise bazen 1 kg’dan fazladır.

Eklenti 77850

Eklenti 77851

Alabaş Bitkisinin Vücudumuza Katkısı:

Vitamin ve minerali bol, kalorisi ise az olduğu için dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilen alabaş, içerdiği vitamin ve minerallerle astım, kanser, katarakt, yüksek tansiyon, böbrek taşı, gözde leke, sinir sistemi hastalıkları ve felce iyi gelmektedir.

Bol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir.

Aynı familyadaki diğer sebzeler gibi, bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir: Bu kanser türleri arasında akciğer ve kalınbağırsak kanserleri sayılabilir.* İçeriğindeki antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma risklerini de önemli ölçülerde azaltır.

İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca hamile kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.

Bol miktarda potasyum ihtiva ettiği için, yüksek tansiyonu düşürür.

Ayrıca, böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede, ses kısıklığında, bademcik enfeksiyonunda, romatizma rahatsızlıklarının hafifletilmesinde ve emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada yararlıdır. Ayrıca sıkılarak elde edilmiş alabaş suyu, öksürüğe ve bronşite iyi gelir.

Orta ve Kuzey Avrupa ile Amerika’da yaygın olarak yetiştirilen alabaş, Türkiye’de, özellikle başta Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.

Dengeli beslenme için ideal olması sebebiyle İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda’da bolca tüketilen alabaşın yaprakları salata şeklinde, yumrusu ise çiğ veya pişirilerek, ya da konservesi yapılarak yeniyor. Şekli ve tadı ise biraz şalgama, biraz da turba benziyor.

Burda yine herzamanki uyarımı yenilemek istiyorum.

Turpgiller familyasındaki diğer sebzeler gibi, alabaş da bedenin iyot emilimini azaltabiliyor. Haftada 3-4 kezden daha sık yiyen kişilerin, iyotça zengin besinler ve iyotlu tuz almalarında yarar vardır. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde bu durum dikkate alınmalıdıra oluyor,gövdesi de turp gibi yeniyor.

Balıkcı 11-05-2009 22:33

Teşekkürler, doyurucu bir bilgi.

6-7 sene önce biz de yetiştirmiştik, tadı lahana koçanı gibiydi (Ben lahana koçanı yemeyi severim.) başkaca bir yeme biçimi bulamamıştık. Birkaç sene ekip biçtik, sonra tohumlarını kaybettik.:(

Kiraz 13-07-2009 10:02

2 Eklenti(ler)
Son senelerde satılan ve arada bulabildiğimiz alabaşı severek kullanıyoruz. Salataya doğranabiliyor ama en çok elma dilimleri gibi fakat yarım cm kalınlıkta ince ince kesip zeytinyağı ve limonla yemeyi tercih ediyoruz.

Tohumu elime geçince denedim ama çok gelişeceğe benziyor, büyük bahçeler için uygun.


Görünüm karalahana gibi.
Eklenti 92425

Sağlıklı olanlar yumru oluşturmaya başladı.
Eklenti 92426

Kiraz 29-08-2009 09:14

Migros'ta ilk satıldığında, görevli sık sık açıklamalar yapıyor, kullanma şekillerini anlatıyordu. Bu sebze ilk bakışta çekici gözükmüyor, sadece pişirilerek kullanılacak fikrini veriyor ama tadı gerçekten güzel, yaprakları da kullanılıyor. Kısaca nerede satılırsa satılsın tanıtım gerekiyor, tanıtımın yanında tadına da baktırmak gerekir diye düşünüyorum.

dulce1 08-11-2009 14:44

Alabaş nefis bir sebzedir...
 
Bugün ilk kez Real'de gördüm ve hemen aldım. Almanya'da bu sebzenin (Kohlrabi oradaki adı) çorbasını, gratenini, oturtmasını, pane kızartmasını, carpaccio'sunu, sotesini, yemeğini, kısacası reçeli ve zeytinyağlısı hariç her şeyini yapıyorlar. Bizde de neden leziz bir zeytinyağlı alabaş yemeği olmasın? Daha ziyade Karadeniz bölgesine (serin ve yağışlı iklim) has bir sebze olduğu için bu güne kadar icat edilmemiş olabilir ama denemekte fayda var diyorum... Ne dersiniz?

Bugün ben uzun uzadıya pişirmeye üşendiğim için patatesle birlikte küp küp doğradım, tavada sote yaptım, üzerine krema ve bahçe otları kattım, tuz ve karabiber ektim, balığın yanına yedik, çok tavsiye ederim.

:D

hexus 14-11-2009 15:22

Ben bu sebzeyi geçen yıl adanada yetiştirdim. Büyümesi soguklarda daha iyi oluyor. 40-50 cm kadar boylandı ve turp şeklinde bir gövde yapısına sahip.

fakben 15-01-2010 17:10

Ben de bu sebzeyi Ankara'da pazarda gördüm, aldım ve turp gib ince kesip , üzerine tuz ve limon sıkıp yedim, çok lezzetli. Ben de bu sebzeyi bahçemde yetiştirmek istiyorum, tohumlarını nereden alabilirim. Selamlar

yarenimex 07-04-2010 12:54

Ben de tohumlarını Çin'den getirmiştim.Pek sıcak sevmiyor.Yaz boyunca gelişmeden bekleyip sonbahara doğru atağa kalıkıyor.Ama yemeşi hoş bir sebze.Geçen güzden ektiğim alabaşlarım şimdi çiçekteler.Tohumlarını hasat edeceğim inşallah.Kuşlardan kurtarabildiklerimi tabii ki..

smarty17 28-06-2011 11:16

Tohumları nereden temin ederim ?

Gazi Barış 03-06-2012 21:19

5 Eklenti(ler)
Bu sene ilk kez deneme mahiyetinde ektiğin Kohlrabi lerim.
[ATTACH][ATTACH][ATTACH][ATTACH]Eklenti 304209[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

ayhat 05-03-2013 14:09

ilk defa gördüm pazarda bugün tadı hoşuma gitti aldım, gelince bir araştırayım dedim satıcı alabaş demişti adına, tabi yine bizim sitemizde çıktı cevabı :)) tohumunu nerden bulabiliriz acaba?

cemas 07-06-2013 19:05

zengarden de satılıyor

Gazi Barış 07-06-2013 19:11

tohumlar.net

bahcedenn 13-07-2013 22:51

Tohum edinmişim ama atlamışım nedense. Bu saatten sonra ekilen alabaş tohumundan hayır gelir mi? Geç mi kaldım acaba?

yarenimex 14-07-2013 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1179534)
Tohum edinmişim ama atlamışım nedense. Bu saatten sonra ekilen alabaş tohumundan hayır gelir mi? Geç mi kaldım acaba?

Sayın Bahçedenn, geç kaldığınızı zannetmiyorum, ben de bugünlerde ekmeyi düşünüyorum.Çünkü sıcaklarda fazla gelişmeden bekliyor ve havalar serinlemeye başlayınca atağa geçiyor. Daha önce Mayısta ekmiştim aynen öyle oldu. En azından tohumlarınızın bir kısmını denemenizde fayda var yani..

akçabardak 25-03-2014 22:30

2 Eklenti(ler)
Bu alabaşları geçen sene mayıs ayında dikmiştiim, yaz boyunca hiç gelişmediler
kışa doğru biraz hareketlendiler ama yumru oluşturmadılar, söküp atmayı düşünüyordum
sonra vazgeçtim gelişmelerini izlemeyi tercih ettim.

Ve bu günkü halleri, güçlendiler ve tohum vermeye karar verdiler, hayırlısı ile
bir sürü tohum olacak inşallah, kısmetse tohum takasa hazırlık olacaklar.

bahcedenn 29-06-2014 09:35

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1300144)
Sn heyyamola' dan Yer Lahanası (Kohlbari) sıcaklar yüzünden bir türlü düzgün baş oluşturamadı ama tohum vermeyi ihmal etmedi.

Eklenti 505503

Sıcaklardan dolayı baş oluşturmadan tohuma kalkan bitkinin verdiği tohumlardan yetiştireceğimiz ürünlerin baş oluşturmama ihtimali nedir acaba?

yarenimex 29-06-2014 12:49

Toprakta üzerinden kış geçen alabaşlar soğuklama ihtiyaçlarını tamamladıkları için ertesi yıl yumru yapmadan doğrudan çiçeğe kalkıp tohum veriyorlar. Bu tohumlardan oluşacak fidelerin tekrar yumru yapmadan tohum vermeleri için soğuklama ihtiyaçlarını tamamlamaları gerek. Yani normal olarak yumru yapmaları gerek..

bahcedenn 29-06-2014 13:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 1300604)
Toprakta üzerinden kış geçen alabaşlar soğuklama ihtiyaçlarını tamamladıkları için ertesi yıl yumru yapmadan doğrudan çiçeğe kalkıp tohum veriyorlar. Bu tohumlardan oluşacak fidelerin tekrar yumru yapmadan tohum vermeleri için soğuklama ihtiyaçlarını tamamlamaları gerek. Yani normal olarak yumru yapmaları gerek..

Tam olarak anlayamadım aslında. Bitkinin yumru yapmış olması makbul değil mi?

yarenimex 01-07-2014 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1300605)
Tam olarak anlayamadım aslında. Bitkinin yumru yapmış olması makbul değil mi?

Sayın Bahçedenn, alabaş, her ne kadar taze yaprakları da kullanılabiliyor ise de yumrusu için yetiştirilen bir sebzedir. Elbette yumru yapması istenir. Sizin elde ettiğiniz tohumlar normal olarak yumrulu bitki üreteceklerdir. Tohum almak istediğiniz zaman bitkinizi topraktan sökmeden üzerinden kış geçmesini sağlarsınız. Soğuklama ihtiyacını tamamlayan bitkiniz baharda sıcakları görünce doğrudan yumru yapmadan çiçeklenmeye gidip tohum yapacaktır. Umarım anlaşılmayan husus kalmamıştır.

akçabardak 01-07-2014 14:55

Arkadaşlar yukarıda 16. mesajımda da belirttiğim gibi, yumru yapmadan kışı geçirdiler ve sıcaklar başlayınca tohuma kalktılar şu anda tohumlar olgunlaştı, peki bu tohumlardan yumru elde edilebilir mi, tohumlar fide için ne zaman ekilir? acaba.

Lonicera 01-07-2014 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1300574)
Eklenti 505503

Sıcaklardan dolayı baş oluşturmadan tohuma kalkan bitkinin verdiği tohumlardan yetiştireceğimiz ürünlerin baş oluşturmama ihtimali nedir acaba?

Bu bitkiyi ilk defa yetiştiriyorum ama baş yapmadan sıcak nedeniyle tohuma kalkan bitkinin vermiş olduğu tohumların bundan sonraki yaşam döngülerinde baş yapma özelliğini yitireceğini sanmıyorum. Bitkide bu davranış biçimini iklim faktörü belirliyor diye düşünüyorum. Bu bitkiden alınacak tohumlar daha serin bölgelerde çok rahat baş yapar diye umuyorum. İzmir iklimi de bu bitkiye ne uygun ama..:cool:

En azından bu yıl yapılacak olan tohum takas etkinliğine toplamış olduğum tohumları gönderip deneme şansımız var. O zaman net bilgiye sahip oluruz.

Alhyprn 01-07-2014 15:45

Fena değil

HalilAyar 09-03-2015 14:23

Selamlar
bugune kadar yurt disinda lokantalarda yerdim ancak
Kohlrabı koolrabi alabaş yer lahanasi ile birebir tanismam bugun oldu buyuk bahcem olsa muhakkak ekerdim...

Cocuklugumuzda buyuklerimiz lahana veya marul kokunu temizler bizlere verirlerdi ayni tad...

Kerem Örenç 12-02-2018 16:21

Alabaş (Kohlrabi)

1. Ekonomik önemi, Anavatanı ve Yayılma alanları
Lahana grubu sebzeler içinde yer alan alabaş, gövde üzerinde oluşan yumrusu yenen bir sebze türüdür. Ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak üretim alanın ve miktarı çok düşüktür. Bu yüzden ülkemizde ekonomik anlamda üretilip tüketilmemektedir.

Alabaş dış ülkelerde de fazla üretilmez. Anavatanı kesin olmamakla birlikte batı Avrupa Olduğu sanılmaktadır. Ülkemizdeki üretim alanı ve üretim miktarı hakkında kayıt bulunmamaktadır.



2. Morfolojik özellikleri
2.1. Kök
2.2. Yumru
2.3. Yaprak
2.4. Çiçek
2.5. Meyve

Alabaşın lahana grubu sebzelerden ayıran özelliği sebze olarak değerlendirilen gövdesinin depo haline gelmesidir.

2.1. Kök


Ekimden sonra tohumlar 5-7 gün içinde çimlenir ve bitkiler toprak yüzeyine çıkarlar. Toprak altında ana kazık kök ve bu kazık kök üzerinde saçak kökler oluşur. Köklerin boyu toprak yapısına ve yetiştirme dönemindeki ekolojik koşullara bağlı olarak değişmektedir.

2.2. Yumru


Çimlenen alabaş tohumlarında, kotiledon yapraklardan sonra gövde dokularının kalınlaşması ile birlikte sebze olarak değerlendirilen gövde şişkinleşerek yumru oluşur. Alabaşta yumru toprak yüzeyinden 3-5 cm yukarıda gövdenin şişkinleşmesinden meydana gelir. Alabaşta yumru rengi açık yeşil veya maviye çalan eflatun renkli olabilir. Yumrular bitkinin gövdesi durumundadır. Erkenci çeşitlerde yumru ağırlığı 250-300 gr, geççi çeşitlerde ise bir kg’a kadar çıkabilir. Yumruların hasadı gecikirse irileşir ve ağırlıkları 2 kg’a kadar ulaşır.

2.3. Yaprak


Yapraklar yumrunun üst kısmından çıkar. Yaprak sapları lahana grubu sebzelerin yaprak saplarından daha uzun, ancak yaprak ayası daha küçüktür.

2.4. Çiçek


Sebze olarak değerlendirilen yumru gövdesinin üst kısmının orta kısmından çiçek sürgünleri çıkar. Çiçeklenme ve çiçek organlarının şekli lahana grubu sebzelerin genel özelliğine uyar. Çiçek sürgünleri 100 cm’ye kadar boy alabilirler.

2.5. Meyve


Alabaş meyvelerinde diğer lahana grubu sebzelerin meyve özelliklerine benzer.



3. Tohum ve Çimlenme özellikleri
Alabaş tohumlarının büyüklüğü ve rengi daha çok karnabahar tohumlarına benzer. 1000 tane ağırlığı 3-4 gr arasında değişmektedir.



4. Yetiştirme İstekleri
4.1. İklim istekleri
4.2. Toprak isteği

4.1. İklim istekleri


Sıcaklık alabaş yetiştiriciliğinde büyük önem taşır. Çimlenmeden sonra bitkilerin 10 °C’ nin altında bir hafta kalması halinde bitkiler yumru oluşturmaz. Ancak sıcaklık istekleri bilinmemektedir. Ancak sıcaklığın optimum 22° C olması istenir. Hassas olmayan geççi çeşitler 5° C civarındaki sıcaklıklarda bile çiçeklenemez.

Uzun gün koşulları çimlendirmeyi hızlandırır. Nem çok önemlidir kurak havalarda yumru gelişmesi yavaşlar, çatlamalar görülür. Yüksek nemde kalite ve verim artar.

4.2. Toprak isteği


Alabaş her toprakta yetişebilir. Ancak iyi gelişme için besin maddelerince zengin toprak pH’sı 5.6-7 civarında olması gerekir.



5. Yetiştirme şekli
5.1. Toprak hazırlığı, ekim, dikim ve bakım işleri
5.2. Gübreleme

Alabaş yetiştiriciliği doğrudan tohum veya fide dikimi ile yapılır. Soğuk bölgelerde fide ile üretim yaygındır.

5.1. Toprak hazırlığı, ekim, dikim ve bakım işleri


Alabaş yetiştirecek alan sürülür, gerekli gübre atıldıktan sonra yetiştirme yerleri ekim dikime hazır hale getirilir. Tohumların ekileceği veya fidelerin dikileceği yerlere 60-70 cm aralıklarla açılır. Doğrudan ekim yapılacaksa sıcak bölgelerde sonbahar, soğuk bölgelerde ilkbahar ekim için uygundur. Hasat dönemine kadar kültürel işlemler aksatılmadan yapılmalıdır. İkinci yetiştirme dönemi soğuk bölgelerde uygulanan fide ile yetiştirmedir. Sıcak veya ılık yastıklar hazırlanır. Tohum ekiminden yaklaşık 4-6 hafta sonra yastıklara ekilen tohumlardan oluşan fideler dikim büyüklüğüne gelirler. Dikim büyüklüğüne ulaşan bu fideler dikkatli bir şekilde sökülerek aynen tohumda olduğu gibi karıkların boyun noktasına çamura dikilir.

Gerek doğrudan gerekse fide ile yapılan yetiştirme yönteminde düşük sıcaklıklara hassas olan bitkiler düşük sıcaklık koşullarında tutulmamalıdır.

5.2. Gübreleme


Alabaş yetiştiriciliğinde aşırı derecede N’li gübre uygulaması vegetatif gelişmeyi hızlandırır, hasat gecikir ve yumrularda yarılma görülür. Dekara kg N, 10-15 kg P2O5 ve 20-25 kg K2O bir defada ekim ve dikimden önce verilmelidir. Potasyumlu gübre verilmemelidir.

6. Olgunluk, Hasat ve Depolama
Alabaş yumruları fazla irileşmeden hasat edilmelidir. Hasadın gecikmesi yumruların koflaşmasına neden olur. Genellikle iri olmayan yumrular tercih edilir. Erkenci alabaş yumruları düşük sıcaklıklarda 2-5 hafta sonbaharda hasat edilen geççi alabaş yumruları ise yaklaşık 2 aya kadar saklanabilir.



7. Verim
Alabaş yetiştiriciliğinde ekim zamanı çeşit özelliği ve bitkiler arası mesafeler dekardan alınan alabaş verimini etkiler. Dekardan ortalama 2-5 ton arasında değişen alabaş yumrusu elde edilir.



8. Tohum üretimi
İlkbahar döneminde yetiştirilen erkenci çeşitler hasat olgunluğuna geldiklerinde hasat edilemezse gün uzunluğu ve sıcaklığın artması ile alabaş bitkileri generatif döneme geçer. Yumrunun üst kısmında sürgünler meydana gelir. Daha sonra bu sürgünler zerinde çiçekler meydana gelir. Tozlanma böcekler ile olur. Bitkiler diğer lahana grubu sebzelerdeki gibi çiçeklenerek tohum bağlar. Lahana ve karnabaharda olduğu gibi hasat olgunluğuna gelmiş tohumluk bitkiler hasat edilip harmanlanarak tohumlar elde edilir.

Sonbaharda yetiştirilen geççi çeşitlerde ise ya tohumluk alabaş yumrular bir başka yere şaşırtılır veya esas yetiştirme yerlerinde bırakılır. Çiçeklenen, meyve ve tohum bağlayan alabaş bitkileri hasat olgunluğuna geldikten sonra yukarıda belirtildiği gibi hasat edilirler. Dekardan ortalama 20-50 kg arasında tohum elde edilir.

İsmail Kuzucu 05-11-2018 18:07

3 Eklenti(ler)
İlk defa dikim yaptık, bakalım nasıl bir sonuç elde edeceğiz. Mor olanladan fide bulamadım aslında onun müşterisi daha çokmuş.


Eklenti 683410

Eklenti 683411

Eklenti 683412

qazxi 12-11-2018 11:36

Merhaba,
Tohumu ne zaman ekmek gerekiyor? İlkbahar sonu toplama niyetiyle Ekim ortası gibi ektim. Yanlış mı yaptım acaba?

dongyul 12-11-2018 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qazxi (Mesaj 1551977)
Merhaba,
Tohumu ne zaman ekmek gerekiyor? İlkbahar sonu toplama niyetiyle Ekim ortası gibi ektim. Yanlış mı yaptım acaba?



Merhaba yılda iki defa dikebilirsiniz aslında temmuz gibi tohumunu diktiğinizde 1 ay içinde fide haline gelir ve daha sonra asıl yerlerine alabilirsiniz ben bu şekilde dikim yaptım şuan hasat ediyorum.


İkincisi ise ocak şubat mart dolaylarında tohumunu diktiğinizde fide yetişme olasılığı 1.5 ayı buluyor sera ortamında daha sonra asıl yerlerine diktiğinizde haziran başı ve sonlarına doğru tüketime hazır oluyor.

İsmail Kuzucu 05-12-2018 19:58

2 Eklenti(ler)
Alabaşlarda ilk hasadı yaptık, ilk hafta olmasına rağmen yetmedi bile. Keşke önceden ekseydik diyeceğimiz bir ürün olacak gibi. Hiç ilaçlama ve gübre maliyetide yok.


Eklenti 684808

Eklenti 684809

erkaracaoren 25-08-2019 11:41

Bitkiden Tohumu nasıl alınıyor bilen var mı


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024