agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Kardeş Bitkiler (Bir arada uyumlu yaşama) (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/12746.htm)

malina 26-02-2009 12:56

Kardeş Bitkiler (Bir arada uyumlu yaşama)
 
Kardeş Bitkiler (Companion Planting) bir bahçede değişik bitkilerin yanyana ekilmesidir. Muhtemel sebepleri

1. Tuzak bitkisi: Zararlı böcekler tuzak bitkisine çekilerek esas yetiştirmek istediğimiz bitkinin sağlıklı yetişmesi sağlanabilir.

2. Azot sabitleme: Azot sabitleyen bitkiler (baklagiller) sabitlemeyen bitkilerle beraber ekilir. Örneğin mısırın yanına sırık fasulye, fiğin yanına yulaf/arpa

3. Yabani ot engelleme: Çavdar yeşilken biçilirse ve tarlada malç olarak bırakılırsa çözünen artıkları yabancı ot çimlenmesini engelleyen bileşenler salgılarlar. Malçın üstüne dikilecek fidelere kolayca gelişebilecekleri rekabetden uzak bir ortam sağlanır.

4. Fiziksel destek: Mısırın yanına ekilen sırık fasulye mısıra tırmanabilir.


Domates
Uyumlu: Soğan, Havuç, Maydanoz, Salatalık
Uyumsuz: Lahana

Havuç
Uyumlu: Bezelye, Marul, Soğan, Domates
Uyumsuz: Dereotu

Soğan
Uyumlu: Pancar, Havuç, Marul, Lahana
Uyumsuz: Fasulye, Bezelye

Maydanoz
Uyumlu: Domates

Bezelye
Uyumlu: Havuç, Turp, Salatalık, Mısır
Uyumsuz: Soğan

Mısır
Uyumlu: Fasulye, Bezelye, Kabak, Salatalık
Uyumsuz: Domates

Ispanak
Uyumlu: Çilek, Bakla

Fasulye
Uyumlu: Mısır, Turp
Uyumsuz: Soğan, Pancar, Ayçiçeği

Lahana
Uyumlu: Kereviz, Pancar, Soğan, Ispanak
Uyumsuz: Dereotu, Domates, Fasulye, Çilek


Kaynak:rasthayat.pbwiki.com




Tersi durum için bakınız:
Allelopatik etki (Bazı bitkiler bir arada yaşamaz)

cagatayyucel 18-03-2009 11:24

üç kardeşler
 
4 Eklenti(ler)
bir sitede karşılaştığım resimleri ve linki göndermek istiyorum. Burada, önce mısırı sonra mısırın diplerine fasulyeler en son kabaklar ekilmiş. Burada bu resimleri gösterdiğimde ayçekirdeğinin diplerine fasulye ekilerek böyle bir yöntem kullanılıyormuş, sırıkta yetiştirilmesi gereken fasulyeler sırık ihtiyacını ayçekirdeğinden, ayçekirdeği de azot ihtiyacını fasulyelerden elde ediyormuş. yukarıdaki mesajda ayçekirdeği ile fasulye uyumsuz yazıyor ama bana söyleneni aktardım.

http://www.parkseed.com/gardening/GP...anion-planting

üzüm 19-03-2009 11:19

Sayın cagatayyucel,

Geleneksel yöntemlerle yapılan organik yetiştiricikte ayçiçeği ve fasulye bitkisi uyumsuzdur.

Yanılmıyorsam gerek organik tarımda gerekse diğer yöntemlerde uyumsuzluğa neden olan sebebi (-leri) ortadan kaldıracak yöntemler mevcuttur.

akcan67 04-07-2009 00:55

Bu konuyu tam anlayabilmiş değilim.Örneğin mısır için bahsedilen uyumlu bitkilerin fasulye kabak, bezelye, salatalık olduğu yazılmış.Bunların hasat edilme zamanları farklıdır.Yani bunları yanyan ektiğimizde hem toprak boş kalmayacak hemde bitkiler bir şekilde birbirini mi destekleyecek.Bu konudaki fikirlerinizi iletirseniz sanırım yeni bir şeyler daha öğrenmiş olacağız. Bilgisi olan arkadaşların dikkatine !

dremre 28-08-2009 23:50

domates ile fesleğen de uyumludur. ya da domates ile kadife çiçeği. her ikisi de domatesin beyaz sineğini uzak tutarlar.

siniroluyorum 22-02-2010 17:27

Benim bildiğim mısırın yanına fasülye çok rahat ekilir ve yetişir biz sürekli öyle yaparız.Bu sebepleri açıklayabilir misiniz?
Alıntı:
Sayın cagatayyucel,

Geleneksel yöntemlerle yapılan organik yetiştiricikte ayçiçeği ve fasulye bitkisi uyumsuzdur.

Yanılmıyorsam gerek organik tarımda gerekse diğer yöntemlerde uyumsuzluğa neden olan sebebi (-leri) ortadan kaldıracak yöntemler mevcuttur.

h_dogan 22-02-2010 19:43

Fasulye sarılıcı olduğu için mısıra sarılacaktır böylece fasulyeye sarılması için ayrıyeten kamış, çubuk vb. şeyler dikmenize gerek kalmayacak hem de 2 ürün yetiştirmiş olacaksınız. Yalnız bunları beraber ekerken mısırın fasulyeden önce ekilmesine özen göstermek gerekir. İkisi beraber ekilirse mısır fasulyeden kısa kalacağından fasulyeniz yerlerde sürünür.

Kiraz 22-02-2010 20:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 456294)
Bu konuyu tam anlayabilmiş değilim.Örneğin mısır için bahsedilen uyumlu bitkilerin fasulye kabak, bezelye, salatalık olduğu yazılmış.Bunların hasat edilme zamanları farklıdır.Yani bunları yanyan ektiğimizde hem toprak boş kalmayacak hemde bitkiler bir şekilde birbirini mi destekleyecek.Bu konudaki fikirlerinizi iletirseniz sanırım yeni bir şeyler daha öğrenmiş olacağız. Bilgisi olan arkadaşların dikkatine !

Sadece fiziksel destek olan bitkiler kardeş bitkiler olarak adlandırılmıyor. 1. mesajdaki gibi fiziksel destek, tuzak, azot sabitleme, yabani otla mücadele amacıyla birbirine yardımcı olan bitkiler kardeş bitkiler oluyor. Yanındaki bitkiye güzel orama verecek bitkiler de kardeş olabiliyor.

Yukarıda saydığınız mısır ile uyumlu bitkilerde, hepsinin hasat zamanı farklı olsa bile, beraber geliştiktikleri zaman da var.

Not: Bilgisi olan arkadaşlardan değilim, sadece ben de bu konuyu merak ediyorum:)

harman 21-03-2010 11:30

arkadaşlar kardeş bitkiler konusu herkesin önemsediği ama nedense üstüne durulmayan bi konu galiba.. bir de uyumlu olanlar - olmayanlar değişik kaynaklarda farklılıklar gösteriyor.. doğru olan hangisi bilemedim.

konunun canlanması umudu ile herkese iyi günler

limon 21-03-2010 19:12

Bizler gibi ufak alanlarda hobi amaçlı sebze yetiştirenler için bir sebze adasına yüksekten alçağa dikilecek sebzeler neler olabilir?

YUkardaki listeye göre, Salatalıkla Domates birbiriyle uyumlu. Biber listede yok. Bizler genelde yazlık sebzeler yetiştiriyoruz. Mesela bu sene Domates, Salatalık, Biber, Patlıcan, Kabak, Fasulye yetiştirmek istiyorum. Bir adaya sadece Domates dikmek yerine Salatalıkla beraber diksem daha mı doğru yapmış olurum? En ön sıraya da Maydanoz eksem?

Patlıcan, Biber, Kabak, Karpuz, Kavun ve Fasulye konusunda yardımlarınız bekliyorum.

Mesela Fasulyeleri en arka sıraya eksem, ön sıraya Patlıcan, en öne de Kabak, karpuz, Kavun eksem nasıl olur? Uyumlular hangileridir?

Kiraz 21-03-2010 19:44

Burada güzel açıklamalar var.

Bu başlığa göre, saksıda domates yetiştirenler diplerine fesleğen, maydanoz ekebilir, geçen sene fesleğeni denedim, ikisinin de durumu iyiydi.

üzüm 22-03-2010 09:07

İlk mesajdaki liste geleneksel yöntemler kullanarak yapılan organik yetiştiricilikte sebze uyumunu gösterir.

Eğer ilaçlama yapıyorsanız mısır ile domatesi veya ayçiçeği ile fasulyeyi birlikte yetiştirebilirsiniz.

İnternet ortamında daha kapsamlı listeler mevcut. Eğer tereddüt ederseniz neden uyumlu/neden uyumsuz diye araştırabilirsiniz.

Sayın Limon,

Domates biber patlıcan aynı adada olabilir. Maydonoz domates aralarına ekilebilir. Biber domatese yakın ekilir.

Patlıcan oturak fasulye birlikte ekilebilir, fakat sırık fasulye ile sorunu var.

Domates sırığa sarılan salatalık ile uyumsuz.

Fasulye ile kabakgilleri (salatalık, kavun, vs.) birlikte ekebilirsiniz.

limon 22-03-2010 13:23

Çok teşekkür ederim.

MeyveliTepe 22-03-2010 13:51

Ekim yapılacak alanlar, güneş ve su gereksinimleri, her bakımdan uyumluluk ve sizin ihtiyacınıza göre santim santim planlanmalıdır. Uyumlu bitkileri biribirine yakın dikebilirsiniz ki, dar alanda çok bitki ve iyi verimin esprisi buradan geliyor.

Şayet adalara dikim yapıyorsanız ayçiçeği, mısır ve kabakları dışarıda bırakın. Çok yer kaplıyorlar. Mümkünse her adada bir çeşit sarılıcı olsun. Adadaki diğer bitkileri bu sarılıcıya göre ayarlayın.

Kendisi bir ürün vermese de yardımcı bitkileri unutmayın (fesleğen, kadife, petunya, hardal vb.), onlar sağlıklı ve lezzetli sebzeler ve dertsiz bir sezon için en iyi yardımcılarınız olabilirler.

limon 22-03-2010 18:14

Sn.Meyvelitepe çok teşekkür ederim. Geçen yıl Fesleğenin çok yararını gördüm. Bu yıl bolca Kadife de dikeceğim. Hardalı bu sıra çok yerde okudum, tohumdan yetiştirmesi çok kolaymış.

cagatayyucel 22-03-2010 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 601890)
Sn.Meyvelitepe çok teşekkür ederim. Geçen yıl Fesleğenin çok yararını gördüm. Bu yıl bolca Kadife de dikeceğim. Hardalı bu sıra çok yerde okudum, tohumdan yetiştirmesi çok kolaymış.

fesleğenin nasıl bir yararını gördünüz? onu da anlatabilir misiniz?

limon 26-03-2010 10:39

Genelde biberlerde yaz sonuna doğru bitlenme başlardı. Onlardan diğer sebzelere geçmesin diye hemen bitkileri sökmek zorunda kalırdım. Geçen yıl iri yapraklı Fesleğen fidelerini diktim yanlarına. Hiç böceklenme olmadı. Raslantı mıdır bilemiyorum ama ben işe yaradığını düşündüm. Bu yıl daha bolca dikmeyi düşünüyorum.

Bir yerde de çok hastalanıp bitlenen Güllerin dibine Lavanta dikmenin sorunu engellediği yazıyordu. Bu yıl bitten, küllemeden kurtulamayan Güllerimin dibine Lavanta dikip deneyeceğim.

balbay 26-03-2010 23:01

Lavanta tüm kurtçuk ve kurt larvalardan üreyen zararlılara karşı fayda verir. Fesleğen türleri de her türlü sinek türlerine geçit vermeyen bitkilerdir. Sinek ve kurtçuklardan şikayet eden arkadaşlar mümkün olduğunca çam ağaçları ve çitlerinden uzak kalsınlar. Çünkü çam çeşitleri diğer bitkilerin aksine sinek yuvası vazifesi görüyor.

MeyveliTepe 26-03-2010 23:15

Fesleğen bir zararlı uzaklaştırıcısı olarak olabilecek en iyi çözümdür. Domateslerin, biberlerin altlarına, buralardaki gölgeliklere bol bol dikildiği taktirde bit, trips vb. uçan veya kaçan zararlılar gelmezler. Hoş kokusu ile yetiştirici olarak sizlere vereceği keyif de cabası olur. Öyle ki, sık dikim sebzelerinizin alt seviyesi fesleğenle dolu olmalı. Yapraklardan yayılan koku yukarıdaki sebze dallarının arasına dolmalı.

denizakvaryumu 27-03-2010 17:53

Acaba fesleğen çeşitleri arasında en etkilisi hangisi?

Kutsal Taiwan
Cenova
lime
limon vs.vs.

üzüm 27-03-2010 18:14

Bazı kaynaklarda fesleğenin domatesin aromasını değiştirdiğini okumuştum. Ben farkı anlayamadım. Acaba aroma değişikliğini fark eden var mı?

MeyveliTepe 27-03-2010 18:22

Tüm kaynaklar bunu belirtiyor. Geçen yıl fesleğen bol miktarda kullanmıştım. Domatesler de çok güzel olmuştu. Fakat fesleğenin buna katkısının ne kadar olduğunu ölçmek mümkün olmadı.

üzüm 27-03-2010 18:42

Fesleğenli ve fesleğensiz test için ekim yapmıştım; oturak domateslerde aroma değişikliği fark etmedim. Belki eski tip domateslerde (pembe, yürek vb...) fark belirgin olabilir.

Gözlemlediğime göre fesleğen domates zararlısı pis kokulu böceği uzaklaştırmıyor.

balbay 27-03-2010 19:13

Pis kokulu böcek dediğinizin latince adı ya da bir görüntüsü varmıdır?

üzüm 27-03-2010 19:23

http://bugguide.net/node/view/182 adresinde bulabilirsiniz.

balbay 27-03-2010 19:33

Sevgili üzüm'

Biz ona halk arasında süne diyoruz ama domates ile ilgili olduğunu sanmıyorum. Genel olarak hububat öz suyu emen bir zararlı. Yeşil renkli türü sebze fidelerine de musallat oluyor ama benim bildiğim zararı sadece hububata olmakta.

üzüm 27-03-2010 19:53

Sayın balbay, domatese zararı var. Sitede bu konu ile ilgili bilgi vardı.

balbay 27-03-2010 20:04

Dediğim gibi, yeşil türü sebze fidelerine de geliyor ama benim bu güne kadar bildiğim gördüğüm kadarıyla bitki meyvesine bir zarar vermediği. Site de ne yazdığını bilmiyorum. Ancak süne hububat zararlısıdır. Sebzelerde neye zarar verdiğine bakmak lazım. Ben siz pis kokulu bir böcekten bahsedince bilmediğimiz bir zararlıdan bahsettiğinizi zannetmiştim. Netice de konu aydınlandı sanırım.

Kiraz 27-03-2010 20:42

Geçen sene yer azlığından domateslerin bir kısmını büyük saksılara dikmiştim, bir tanesinin dibine de fesleğen ekmiştim. Belki tesadüftür ama yaz sonuna doğru bütün saksıdaki domatesler, topraktakilerden önce öldüğü halde, fesleğenli olan sağlıklıydı. Saksıdakilerin nasıl bozulduğunu iyi hatırlamıyorum ama önce yapraklar, sonra dalları kuruyordu.

Fesleğenin beyaz sineği engellediğini okumuştum.

MeyveliTepe 27-03-2010 20:45

Bahçenize ne kadar fesleğen ve kadife çiçeği ekerseniz ekin. Asla fazla olmayacaktır :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024