agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   sebze ile meyveyi birbirinden kesin çizgilerle ayırt etmemiz mümkün mü (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/11189.htm)

Süleyman Koçak 10-11-2008 11:02

sebze ile meyveyi birbirinden kesin çizgilerle ayırt etmemiz mümkün mü
 
Forumda kısa bir de tarama yaptım bu konuyu göremedim.
Başlığı doğru yerde mi açtım emin değilim. Ama en uygun burası diye düşünüyorum. Ayrıca ne kadar mühim(!) bir konu olduğu da elbette tartışılır.
Ancak sebze ile meyveyi birbirinden kesin çizgilerle ayırt etmemiz mümkün mü?
Geçenlerde oğlum sordu, baba sebze ne, meyve ne diye.

TDK sözlükte;
MEYVE:Bitkilerde çiçeğin döllenmesinden sonra yumurtalığın gelişmesiyle oluşan tohumları taşıyan, genellikle yenebilen organ, yemiş.

SEBZE:Genellikle pişirilerek yenen bitkiler veya bunların taneleri, göveri, göverti, sebzevat, zerzevat
Şeklinde tanımlanmış.

Pişirilip pişirilmeme farkı sebzeyi meveden ayırmaya yetmiyor bence. Birçok örnek var bununla ilgili. Örneğin domates hem çiğ hem pişirilerek yenir. Ama domatesi sebze olarak biliriz. Çilek ağaçta değil tek yıllık otsu bir bitkide yetişir onu da meyve olarak biliriz.
Bunun bi ayrımı var mı?

Ali H. ALI 11-11-2008 12:55

Suleyman bey iyi gunler.
Sebze ve meyve arasindaki farkla, aslinda biraz karmasik bir konuya deginmissiniz.

Domates, patlican, biber, kabak, hiyar, bamya fasulye ve daha bir cogu botanik tanimlamaya gore meyvedirler.(bircok bitki de yenmiyen meyveler verebiliyor) Ama diger tarafta da bir gercek var ki biz onlari sebze olarak kullaniyoruz. Yani kimi meyveler yemek olarak kullanilirken artik sebze gibi algilaniyor. O yuzden botanik bir terim icerisinde kullanilmiyacaksa, kimi meyvelerin, sebzeler kismina gecmesinide de bir dogruluk payi var, meyve gibi degil sebze gibi tuketiliyorlar.

deep78 05-12-2008 11:32

Bence bu psikolik gibi,pişirilerek yenenlere sebze,yemekten sonra yediklerimize meyve diyoruz.bilinçaltımıza böyle yerleşmiş galiba.

yahya07 19-01-2009 07:52

sebze ve meyve ayrımı bitkinin tek yıllık veya çok yıllık olmasına göre ayrılırlar.mesela havuç kavun karpuz bunlar meyve olarak bilinirler ancak sebzedirler.

ziraatmuh 15-05-2013 14:52

Başka bir ayrım biçimide yerde yetişenler sebze, ağaçta yetişenler meyve şeklindedir. Bu tanımdan yola çıkanlar çilek meyvemidir sebzemi diye senelerdir tartışır dururlar :D

MeyveliTepe 15-05-2013 15:17

Buradaki karışıklık meyve ve sebzenin biribirine alternatif terimlermiş gibi düşünülmesinden kaynaklanıyor. Yani bitkisel ve taze olarak yenebilen bir şey ya meyvedir ya da sebzedir gibi düşünülmesinden.

Oysa bir şey hem meyve hem de sebze olabilir. İlk mesajdaki tariflere bakarsak ikisi de doğru (sadece sebzenin genellikle pişirilmesi gerekmiyor).

"Meyve", oluşum şekli itibarıyla yapılan bir tanım. "Sebze" ise kullanım şekli itibarıyla bir tanım.

Karpuz, kavun, çilek, domates birer meyvedir. Fakat domates aynı zamanda bir sebzedir gibi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024