agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 2 Gönderen üzüm
  • 2 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen üzüm
  • 1 Gönderen üzüm
  • 1 Gönderen limon_sever
  • 1 Gönderen Bilge Keykubat

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-01-2012, 18:31   #1
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Biyodinamik Bahçecilik

Son zamanlarda biyodinamik tarımla sıkça karşılaşır oldum. Agaclar.Net'de de bu konuyla ilgili bilgiler var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
...
Biyodinamik Tarım (Biodynamic Agriculture/Farming)
Kavram ve pratiklerin doğuşu Avusturya’lı filozof Rudolf Steiner’in 1924’te seri halinde vermeye başladığı derslere dayanır. Biyodinamik tarım en eski kimyasal karşıtı harekettir. ABD’de 1938 de kurulan “Biyodinamik Çifçilik ve Bahçecilik Birliği”nin yayınlamış olduğu “Biodynamics” dergisi Amerika’nın en eski ekolojik yaklaşımlı tarım yayınıdır. Lokal ekosistemlere adaptasyon, kendi kendine yeterlik, hayvan ve bitkisel ürün kombinasyonu ve diğer anlamdaki uygulamalarıyla birçok organik yetiştiriciliğe benzer. Ayrılan yönleri bitki ve hayvansal varlıklar, yönetimli ve yabanıl ekosistemler ve çiftlik ile çiftliğin genişletilmiş çevresi aralarındaki ilişkilere daha derinden ve yakın anlamda bakmasıdır. Mevsimsel değişimler, ay hareketleri ve diğer biyo-kronolojik etkiler dikkatle gözlenir. Pratik anlamdaki uygulamaların temeli bazı bitkisel ve diğer maddelerden özel olarak hazırlanan preparatların hayvan gübresi ve kompostta dekompozisyona düzenleme ve uyarma anlamında rehberlik etmesine dayanır (Kimberton,1986). Günümüzde geniş bir yapılanma göstermiş olan biyodinamik tarım birçok ülkede araştırma eğitim ve uygulama merkezlerine sahiptir. ABD’de biyolojik metodlarla üretilen ürün tüketici pazarı için Demeter Birliği tarafından sertifikalandırılır.
...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
...

İşin içine fazlasıyla astroloji ve mistisizm katan (insanın doğaya dönüş özleminden olsa gerek), Organik Tarım’ın kurucularından sayılan ve Biyo-Dinamik (BD) çiftçiliğin temellerini atan Avusturyalı filozof ve bilim adamı Rudolf Steiner’in bir kompost reçetesi var. Dünya’da Organik Tarımın, 1920 yıllarda yıllarda Steiner’in biyo-dinamik çiftçiliği ile başladığı genel kabul görmektedir. Bunu takiben, 1930 ve 40’larda İsviçre’de Hans Müller tarafından, İngiltere’de Eve Alfour ve Albert Howard, Japonya’da Masanobu Fukuoka tarafından geliştirildiği bilinmektedir.

Stenier’in,

BD500 – Boynuz Gübresi
BD501 – Boynuz Silisi
BD502- Civanperçemi çiçeği (Achillea millefolium)
BD503 - Papatya çiçekleri (Chamomilla officinalis)
BD504 –Isırgan otu
BD505 - Meşe kabuğu
BD506 - Karahindiba çiçeği (Taraxacum officinale)
BD507 - Kediotu çiçekleri (Valeriana officinalis)
BD508 – Atkuyruğu bitkisi çayı


şeklinde çeşitli reçeteleri var. Bunlardan 500-507' yi içeren ürünlerin hepsinin belirli oranda komposta karıştırılması gerekiyormuş. 508 ise tek başına yaprakların spreylenmesinde kullanılıyor. Hatta Amerika’da ilk kompost aşılayıcı ürün, Steiner ile birlikte çalışan Dr. Ehrenfried Pfeiffer’ ın önderlik ettiği çalışmalardan esinlenilerek BD Compost Starter® ticari adıyla piyasaya sürülmüş.

Aşağıda BD500’ ün tarifini vereceğim. Fırsat bulursam diğerlerini de çeviririm. İnternette bu konuda o kadar mistisizm kokan döküman var ki daha önce bir mesajımda söz ettiğim gibi boynuzların toprağa gömülme zamanının gün dönümü (23 Eylül) ve çıkarılma zamanının İsa’nın göğe yükselişine denk getirilmesi gibi konuya oldukça mistisizm katan reçetelere de rastlayabilirsiniz. Ancak hala Rudolf Steiner’in izinden giden Biodynamic Farming and Gardening Association (Biyodinamik Tarım ve Bahçecilik Derneği) gibi kar amacı gütmeyen kurumlarda var.

BD500 - İnek Boynuzu Gübresi

Karanlık ve Serin

Kök Gelişimi için yararlı + Toprak düzenleyici

Eylül – Kasım arası gömülür, Şubat – Mart arası çıkarılır.

Bu dönem aralığı, dünyanın nefes aldığı ve kozmik dünya güçlerinin en aktif olduğu kış dönemidir.

Malzemeler
İnek boynuzları, taze inek (sığır olmasın diye uyarı var) gübresi.

Hazırlık Süreci

1- Gübre toplama öncesi iki gün boyunca inek yüksek kaliteli gıda (iyi yeşil yem ve daha az protein içeren yapay yem) ile beslenir.
2- Yarım metre derinliğinde çukur kazılır. Çukur sel götüren bir bölgeden ve ağaçların kök sisteminden uzak bir noktaya kazılmalıdır. Çukurun dibine %50 toprak, %50 iyi bir kompost karışımı seriniz. Çünkü boynuzlu gübre gömüldüğü toprağın özelliklerini alır. Bu yüzden kaliteli toprak şarttır.
3- İnek boynuzlarını toplayınız.
4- Gübreyi hazırlayınız. (boynuz büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 50 - 150 gr gübre)
5- Eylül-Kasım ayları arasında inek boynuzlarını inek gübresi ile doldurun
6- Boynuzları aşağıdaki resimdeki gibi çukura yerleştirin.

Eklenti 201183

7- Bounuzların üzerini toprakla kapatın. Eğer toprak yeterince zengin değilse boynuzların üzerini de %50 kompost, %50 toprak karışımı ile kapatınız.
8- Boynuzlu gübre 4-6 ay arasında toprak altında beklemelidir.
9- Kompost çukurunuzu nemli ve yaklaşık 20 ⁰C sıcaklık civarında tutunuz. Eğer sıcak günlerde çok ısınan bir bölgede ise gölgelik yapmakta fayda var.
10- 4 ay sonra fermentasyon bitmiş mi bir kontrol ediniz. Kontrol için bir boynuzu çıkararak inceleyiniz. Eğer yeşil inek gübresi kahverangileşmeye başlamış ve toprak kokusu hakimse kompostunuz kullanıma hazır demektir. Eğer kullanmayacaksınız uzun süre toprak altında kalmasında sakınca yoktur. Kullanacağınız zaman çıkarabilirsiniz.

Uygulama

Hazırlamış olduğunuz kompostu, dönüme 10 gr kompost, 6 litre yağmur suyu denk gelecek şekilde bir kovada 1 saat boyunca sürekli havalandırarak karıştırınız.
Öğleden sonra veya akşam üzeri tam güneş batmadan önce yapraklara veya toprağa spreyleyerek uygulayınız.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
BD501- Boynuz Silisi

Aydınlık ve Ilık
Yaprak gelişimi + Fotosentez hızlandırıcı
Mart – Mayıs döneminde gömülür , Eylül – Ekim döneminde çıkarılır.
Bu aralık dünyanın nefes verdiği ve kozmik ışık enerjisinin en kuvvetli olduğu dönemdir.

Malzemeler

İnek Boynuzu, kuvars kristal (Temiz ve düzgün şekilli olmalıdır.)

Hazırlık Süreci

1- Kuvars bir çekiç veya başka türden öğütücü veya kırıcılarla iyice toz haline getirilir. (Ancak ezme ve toz haline getirme sırasında toz yutmamaya dikkat ediniz. Kot kumlama işçilerininde en büyük belalısı olan slikozis hastalığı kuvarsın akciğerlere yapışmasından kaynaklanır. Kırma ve öğütme işlemi sırasında maske takılması önerilir.)

2- Sert bir hamur yapmak için kuvarsı su ile ıslatınız.

3- Her boynuza kuru ağırlık olarak 200 – 300 gr kuvars hamurunu doldurunuz. (Not: Burada miktar olarak kuru haldeki ağırlığı kastediyor. Islatınca daha ağır gelecektir. Bu yüzden ıslak ağırlık miktarı daha fazla olabilir.)

4- Aynen boynuz gübresindeki gibi yarım metre derinliğinde bir çukur kazınız ve tabana %50 kompost, %50 toprak karışımını yayınız.

5- Boynuzların üzerini toprakla kapatın. Eğer toprak yeterince zengin değilse boynuzların üzerini de %50 kompost, %50 toprak karışımı ile kapatınız.

6- Boynuzlu silis 4-6 ay arasında toprak altında beklemelidir. Mart gündönümünde gömülüp, eylül gündönümünde çıkarılması tercih edilir.

Uygulama

1- 6 ay sonra topraktan çıkarılan bu boyunuzlu silis sulandırılarak kullanılır. 1 gr silis (küçük parmak tırnağını örtecek kadar) 15 litre sıcak ve temiz suyla karıştırılarak solüsyon haline getirlir.

2- Boynuz gübresindeki gibi, 1 saat boyunca saat yönünde veya saat yönünün tersine karıştırılır. (Sürekli aynı yöne doğru.)

3 -İki kere BD500 uygulamasından sonra BD501’i bitkilerinize uygulayınız. BD501 boynuz güresinin tersine sabah erken saatlerde bitkilerin üzerinde hafif bir sis oluşturacak şekilde spreylenir.

4- Uygulama bitkiler uyanınca ve tam hasat öncesi olmak üzere 2 kere yapılır.

Biyodinamik Kompost Yapımı

BD preperatlarının besin içeriği ve kozmik etkisi açısından ilişkili oldukları gezegenlerin adları aşağıdaki tablodadır.

BD Adı BitkiBesin İçeriğiİlişkili olduğu gezegen
BD502Civanperçemi çiçeğiKükürt, Potasyum ve iz elementlerVenüs
BD503Papatya çiçekleriKalsiyum ve KükürtMerkür
BD504Isırgan otuKükürt, potasyum, kalsiyum ve demirMars
BD505Meşe kabuğuKalisyumAy
BD506Karahindiba çiçeğiSilisyum (Silicilic asit) potasyumJupiter
BD507Kediotu çiçekleriFosforSatürn

Kompost yapımında bu maddelerden BD502- BD506 1 gr olarak 5 metreküp kompostluk malzemeye karıştırılır. BD507 ise %5' lik sıvı halinde 10 ml olarak karıştırılır. Bu karışımların hepside yararlı mikroorganizma içeriyormuş (Bu size bazı ticari ürünleri anımsatıyordur.) ve kompostlaşma sürecini hızlandıran işlev görmektelermiş.

Kompost çukuru 30-45 cm derinliğinde, 60 cm uzunluğunda ve 60 cm genişliğinde hazırlanır. Çukurlar sel sorunu olmayan ve ağaç köklerinden uzakta bir noktaya kazılır. Ekleyeceğiniz malzeme oranlarını sabit tutarak, çukuru istediğiniz oranda geniş tutabilirsiniz.

Buraya yeşil ve kahverengi malzemeler karıştırılarak veya bir kat yeşil malzeme bir kat kahverengi malzeme halinde doldurulur ve yukarıdaki preperatlar eklenir. Kompost yığını %60 nem içerecek şekilde su spreylenir. Bunlara artı olarak, 55 adet farklı yararlı mikroorganizma içeren (bakteri, fungus, aktinomiset ve maya içeren) BD500 eklenmesi de Dr. Ehrenfried Pfeiffer, tarafından öneriliyor. Dr. Ehrenfried Pfeiffer Oakland, Kaliforniya, Karayip Adaları, Evrupa ve Uzak Doğuda uzun yıllar kompost danışmanlığı yapmış bir uzman.

Bu preparatlar eklendikten sonra, kompost yığınının üzeri saman ve toprak karışımı ile örtülerek 6 ay kadar beklenir.

Bu süre sonunda toprak kokulu, bol besinli, elinize aldığınızda kadife yumuşaklığı hissi veren humusunuz (kompostunuz) hazır olur.

Not: Komposta ne kadar farklı malzeme katarsanız kompostunuz o kadar zengin olacaktır. Örneğin büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübreleri ile kanatlı gübrelerini karıştırarak kullanabilirsiniz. Yeşil malzeme miktarını mümkün olduğunca fazla sayıda bitkiden seçmekte fayda var. Mineral içeriğini zenginleştirmek içinse, fosfat kayacı, bir miktar kireç ve odun külü, kan, kemik unu katabilirsiniz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Bu konuda çok güzel bir kitap var. Biyodinamik Yol-Biodinamik Tarım- Maria Thun.

İmece Evi Biyodinamik Yol-Biodinamik Tarım
Acaba biyodinamik bahçecilikle uğraşanlar var mı?

YeniBON ve bufalu beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2012, 19:43   #2
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
İlginç yöntemleri olan bir kültür. Adına biyodinamik bahçecilik denemez ama bu yöntemlerden uyguladıklarımız var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2012, 20:02   #3
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Kimisi çok mantıklı, kimisi hakkında daha fazla okumaya, denemeye ihtiyaç duyduğum yöntemler.

Kuzey Amerika, Avrupa,Yeni Zellanda, Avustralya'da oldukça fazla ilgilenen var. Şarapçılıkta oldukça ilerlemiş. Biyodinamik ürünlerin servis edildiği lokantalar da var. Bunları görünce acaba çok mu şüpheci davranıyorum diyorum.

Acaba hangi yöntemleri uyguladınız? Sonuçlarını paylaşır mısınız?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2012, 20:39   #4
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  brokoli.jpg
Views: 2979
Size:  67.9 KB

) İşe yarıyor.

Tohum ekme günleri de çalışıyor. Söz gelimi kudretnarının tam hıdırellez günü ekilmesi gibi.

YeniBON ve arapsabunu beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2012, 21:17   #5
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Kasım ve Hızır dönemlerinden oluşan 'takvimi' çiftçilerimiz halen kullanmakta. Bu konuda sorunum yok. Ayın ayı mantarı ile ilişkisini bildiğim için ayın etkisini de kabul edebiliyorum. Ama iş gezegenlerle ilişkisine gelince...

Bu konuları biraz daha okumam lazım.

YeniBON beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2012, 22:17   #6
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Yöntemler ve bunların toprak ve bitkiler üzerindeki olası etkilerini, sondan başa doğru topyekün düşününce mantıklı olanları yakalamak ve tekrar yorumlamak mümkün oluyor. Sonunda herkes bahçesinde bazı yöntemler uyguluyor ve eminim kimsenin uyguladığı herhangi bir öğretiye ya da tarza tam oturmuyor Bence öyle de olması gerekir.

Permakültür, biyodinamik, ingiliz kültürü, kızılderili yöntemleri hatta vedik tekniklerden alınıp yorumlanabilir bir çok şey var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2012, 21:50   #7
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bu konuda 'Maria Thun- Biodinamik yol- Yaşam için bahcecilik'' diye güzel bir kitap var. Kitabın belirli bölümlerinin çevirisi var. Çok eski dedemlerin kullandığı yöntemler var.

mece Evi - Biyodinamik Yol-Biodinamik Tarm

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2012, 21:48   #8
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Ay Takvimi
* 21 Ocak/ Günle gece eşit. İlkbahar'ın başlangıcı, Nevruz ve Dünya Ormancılık Günü
* 22 Ocak / Dünya Su Günü / YENİAY
* 23 Ocak / Dünya Meteoroloji Günü
* 24 Ocak / Koz Kavuran Fırtınası
* 26 Ocak / Çaylak Fırtınası
* 28 Ocak / Haşeratın kıpırdanışı
* 29 Ocak / Çaylakların gelme zamanı
* 30 Ocak / Ağaçların yeşermeye başlaması
Ekim - Dikim Takvimi
* Meyve veren sebzeler (domates, salatalık, patlıcan gibi) için uygun ekim günleri: 21-22-31 Ocak
* Kök ve gövdesi toprak içindeki bitkiler (havuç, patates, pancar gibi) için uygun ekim günleri: 23-24 Ocak
* Kompost, gübreleme, transplantasyon gibi işler için uygun günler: 23-24 Ocak
* Çiçek ve şifalı otların bakımı ve ekimi için uygun günler: 25-26 Ocak
* Yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak gibi) ve sulama için uygun günler: 19-20-27-28-29-30 Ocak
Kaynak:www.bugday.org

YeniBON beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2012, 21:55   #9
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Balıkları toprağa gömmenin ne faydası var?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2012, 22:05   #10
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Gübre yaparsınız; balık azot, fosfor, potasyum kaynağıdır.

Balıktan enzim de yapabilirsiniz.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2012, 22:10   #11
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Bayat balıklarla yapılabilir o zaman. Zira balıkçılarda bolca bulunabilir. Bahçenin azot,fosfor ve potasyum ihtiyacını gidermiş olurum.

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2012, 22:31   #12
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Balık ucuzladığı zaman alıp enzim yapmak daha iyi olur diye düşünüyorum. (Bayat balık kullanmak yararlı mı yoksa zararlı mı olur bilmiyorum.)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2012, 10:07   #13
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Balığın Konya'da ucuzlayacağını pek sanmıyorum

YeniBON beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2012, 21:11   #14
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Ay Takvimi
* 10 Şubat / Ağaç dikme zamanı
Ekim - Dikim Takvimi
* Meyve veren sebzeler (domates, salatalık, patlıcan gibi) için uygun ekim günleri: 9-10-17 Şubat
* Tohum alınacak bitkiler için uygun ekim günleri: 10 Şubat
* Kök ve gövdesi toprak içindeki bitkiler (havuç, patates, pancar gibi) için uygun ekim günleri: 11-12-13 Şubat
* Çiçek ve şifalı otların bakımı ve ekimi için uygun günler: 14 Şubat
* Yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak gibi) ve sulama için uygun günler: 15-16 Şubat
Kaynak:www.bugday.org

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2014, 15:09   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-10-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 11
Apelasyon e dergimizde de bu konu ile ilgili ayrıntılı bir yazı vardı. Bilgilenme için paylaşmak istedim...

BİYODİNAMİK TARIM

Biraz felsefe…

Biyodinamik tarım, organik tarım konusundaki en eski yaklaşımlardan biri ve en fazla sürdürülebilir niteliğe sahip tarım yöntemidir. Biyodinamik tarımın öncüsü Rudolf Steiner (1861-1925), Avusturya’lı bir filozof, bilim adamı ve sosyal reformcudur. Biyodinamik tarım Steiner’in doğa ve insana dair holistik (bütünsel) ve sipiritüel (tinsel, duyu üstü) yaklaşımını esas alan dünya görüşünden kaynaklanan araştırmalarına dayanmaktadır.......

KAYNAK:BİYODİNAMİK TARIM - Tarım | Apelasyon

YeniBON beğendi.
Bilge Keykubat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2016, 12:23   #16
Yeni Üye
 
kocasedir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 24
Merhabalar,
Sorum dikim zamanı ile ilgili.Ağaç dikiminde Ayın evrelerini yeni ay, ilk dördün, dolunay, son dördün olarak alırsak ağaç dikimi hangi zamanda yapılırsa daha bereketli ve gelişimi açısından daha yararlı olur.Sanırım eskiler bunu oldukça fazla kullanıyordu.Ben de önümüzdeki kış dikimini yapacağım ceviz ve üzüm bahçem için bu konuyu göz önünde bulundurmak istiyorum.Denemekten bir zarar geleceğini düşünmüyorum.Bu konuda deneyimi ve bilgisi,uygulaması olan varsa paylaşırsa sevinirim.Teşekkürler.

kocasedir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2018, 19:26   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-08-2018
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 1
Merhabalar biyodinamik takvim 2018 göre bahçe işlerini yapmak hasat için çok verimli oluyor.

oimteca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024