agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-06-2008, 15:18   #1
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Organik Bahçecilik

Organik bahçecilik uzun soluklu bir faaliyetdir; bahçıvan toprağı, toprak bitkileri, bitkiler bahçıvanı besler. Bitkiler aynı zamanda toprağı beslemekte kullanılan kompost için organik madde kaynağıdır. Bütün bu döngünün yakıtı güneş ışığı ve sudur. Doğayla birlikte çalışarak, bahçedeki zararlı hayvanlar kontrol edilir. Zararlı böceklerden beslenen doğal avcı böcekleri bahçeye çekmek için davetkar ortam yaratılır. Yabani otlar çapalanarak çıkarılır. Bitkiler topraktan buharlaşmayı azaltıp, suyu korumak için birbirine yakın mesafede dikilir. Yabani ot tohumlarının filizlenmesi ve büyümesini engellemek için toprağı güneş ışığından koruyan sık ekim yapılır. Yüksek humus içeren topraklar, bitkileri besleyerek, onların sağlıklı, kuvvetli, çeşitli zararlı ve hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlar.

Organik bahçecilikle uğraşanlar yapay mineral ve sentetik gübreler ile doğal olmayan böcek ve ot ilaçlarının kullanımından kaçınırlar. Toprak sağlıklı, besin degeri yüksek ve en önemlisi mikro-organizmalar yönünden zengin tutulur. Bütün organik tekniklerin özü, doğaya karşı değil, doğayla çalışmaktır. Mutfakta veya bahçede çıkan atıklar tekrar toprağa geri döndürülür.

Organik bahçıvanlar zararlı hayvan ve hastalıklara karşı ürün rotasyonu uygular. Küçük bahçelerde ürün rotasyonu çok yararlıdır. Bölge ve iklime göre en uygun, dayanıklı çeşit seçilerek bahçedeki zararlı ve hastalık problemleri büyük ölçüde azaltılır. Tohum alma her ne kadar birçok organik standartlarında zorunlu bir koşul olmasada özellikle bahçeye uygun çeşitdeki soyun seçilmesini sağlar. Belirli bir bölge çeşiti üreterek daha az problemle karşılaşılır.

Organik bahçıvan olarak gözünüzü bahçenin üzerinden ayırmamanın, kuşlar ve diğer avcı böcekler hakkında notlar almanın, zararlı böcek ve yabanı otlara dikkat etmenin ödülünü alırsınız. Bu gözlemlerden doğadaki narin dengeyi tanımayı öğrenirsiniz. Örneğin dikim yerindeki belli bir yabani otun varlığı topraktaki eksikliklere dikkatinizi çekebilir; önlem almanızı sağlar.

Bir problem ortaya çıkınca birşeylerin dengede gitmediğini anlarsınız. Acil çözüm organik ilaç olabilir, fakat uzun dönem çözümü doğadaki dengenin yeniden sağlanması ile oluşur. Kötü gelişme gösteren bitkiye yüksek azot içerikli organik sıvı gübre uygulması acil çözüm sağlarken, uzun vadedeki çözüm topraktaki azotu dengeleme yeteneğine sahip olan fasulye ve bezelye ekildiği yere seneye ürün rotasyonu yaparak bu bitkiyi ekmektir.

Organik bahçıvanın öncelikli işi toprakla ilgilenmektir. Eğer toprak verimli, yaşamla dolu ve nemliyse (aşırı sulu veya kuru değilse), bitkiler sağlıklı ve kuvvetli olacak, zararlı hayvanlar ve hastalıklardan az etkilenmiş bol ürün verecektir.

Çeviri Kaynağı: Organic Gardening for the 21st Century By John Fedor, Steven Wooster, Bob Sherman

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2008, 15:29   #2
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Ürün Rotasyonu

Ürün rotasyonu nedir ve niye önemlidir?
Ürün rotasyonu herhangi bir maliyet olmadan böcek ve hastalıkları kontrol etmenin en kolay yoludur. Her yıl aynı yere ekilen sebzeler örneğin domates, karnıbahar veya lahana toprakta belirli hastalıkların gelişmesine yardımcı olur. Ürün rotasyonuyla hastalığa ev sahipliği yapan bitki ortadan kaldırılır ve hastalığın yayılması önlenir. Kışı geçirip, baharda toprağın üstüne çıkan böcekler aynı bitkiyi aynı yerde bulmayı beklerler. Ürün rotasyonuyla zararlı böceklerin hedeflerini bulmaları zorlaşır.

Ürün rotasyonu toprağı nasıl etkiler?
Her ürünün besin isteği farklıdır. Ürünlerin yerini değiştirmekle topraktaki belirli besinlerin azalma riskinin önüne geçilir. Bazı ürünler toprağa gerekli elementleri eklerler. Ürün rotasyonu kullanılarak yıllar geçtikçe toprak iyileştirilebilir.

Bunu nasıl yapabilirim?
Kolaydır! Bitkiler genellikle benzer büyüme alışkanlıkları ve kültürel istekleri olan ailelere göre gruplanır. Bitki ailelerini (ve onların yardımcı bitkilerini) bilerek bahçeniz için rotasyon planı yapabilirsiniz. Aşağıdaki örnek bahçeyi dört bölüme ayırır. Sebze grupları her yıl bahçenin farklı bir bölgesinde ekilir.
(Bakınız "Eklenen Resimler")

Ürün rotasyonu için birkaç basit kural:
* Aynı ürün grubundakileri arka arkaya ekmeyin.
* Bir bitki bölümüne aynı grubu tekrar ekmek için 3 yıl bekleyin.
* Soğan bütün bitki bölümlerinde ekilebilir. (sırası yok)
* Pancar, havuç ve turp herhangi bir grubun arasında ekileceği gibi erkenci ürünler çıkarıldıklarında yerlerinede ekilebilir.
* İlaç kullanımını en az düzeyde tutmak için yardımcı bitkiler ile birlikte ekim yapın.
* Başarınızı artırmak için iyi not tutun.

Bir başka ilginç fikir : "Yeşil gübreleme"
Organik madde yapımına yardım etmek için bazen örtü ekini diye adlandırılan yeşil gübreyi düşünebilirsiniz. Hem yaz hemde kış için örtü ekinleri vardır. Karabuğday iyi bir yaz örtü ekinidir ve bahçenizin rotasyon planı ile birlikte kullanılabilir. Çavdar sonbahar ekimi için iyi bir seçimdir. Sonbahar bahçesi temizledikten sonra ekilip, baharda toprağa karıştırılır. Bu yolla organik madde ilavesi ile toprağın havalandırma ve su tutma kapasitesi artar; yabani ot büyümesi ve toprak erezyonu engellenir; sağlıklı ve canlı toprak için gerekli olan yararlı organizmalar desteklenir.

Çeviri Kaynağı:http://resources.cas.psu.edu/ipm/POP/croprotat.pdf

Eklenen Resimler
 
Kösten beğendi.

Düzenleyen üzüm : 11-06-2008 saat 22:32 Neden: resim yeri değiştirildi
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2008, 15:34   #3
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Yardımcı Bitkiler

Yardımcı bitki nedir?
* Yardımcı bitkiler diğer bitkilerin büyümesine yardım eder.
* Yardımcı bitkiler toprağa besin ve organik madde sağlayarak zenginleştirebilir.
* Bu bitkiler daha kısa bitkiler için gölge sağlayabilir veya çıplak-örtüsüz toprağı malçlamak için kullanılabilir.
* Bu bitkiler istenmeyen böcekleri kaçırarak veya yararlı böcekleri çekerek zararlı problemlerini engelleyebilir.
* Yardımcı bitkilerin ekimi ile bir alanda birden fazla çeşitde ürün alınabileceği için bahçe verimli olarak kullanılır.

Hangi çeşit bitkiler iyi bir yardımcı bitkidir?
Sebzeler için birçok yararlı ot (şifalı bitki) ve çiçekler iyi bir yardımcı bitkidir. Yardımcı bitkilerden oluşturulan en iyi bahçe çeşitli sebze, yararlı ot ve çiçeklerin karışımından oluşan bahçedir. Bazı yardımcı bitkiler toprağa besin takviyesi yaparlar. Buda toprağa ilave gübre uygulaması ihtiyacını azaltır.

Bazı örnekleri nelerdir?
Fincan şeklinde veya geniş çiçekleri olan bitkiler yararlı böcekleri çekmek için mükemmeldir. Borage (Hodan) bu bahçe dostlarını çekmek için iyi bir seçenektir. Dahlia (Yıldız çiçeği) ve marigold (Kadife çiçeği) topraktaki nematodları uzaklaştırır, nasturtium (Latin çiçeği) kabakgillere saldıran zararlıları engeller. Baklagiller ailesi toprağa azot sağlar. Çoğunlukla yoğun kokan bitkiler sebzeleri arayan zararlı haşeratı yanıltır.

Yardımcı bitkilerin kullanıldığı iyi bahçe örnekleri nelerdir?
Amerika yerlilerinin nesillerdir kullandığı "Three Sisters Garden" yardımcı bitkilerin kullanıldığı özgün bahçelerden birisidir. Mısırı sırık fasulye ile birlikte ekip, sonra altına kabak ekerler. Mısır fasulye için sırık sağlar, fasulye mısırın ihtiyaç duyduğu aşırı azot sağlar, kabak yapraklarıda malç isini görerek bitki köklerine gölge yapar, su buharlaşmasını azaltır ve yabani ot büyümesini engeller.

Diğer örnekler:
* Brokoli altına veya patateslerin arasına ekilen Sweet alyssum (Beyaz kuduzotu) yararlı böcekleri çeker ve yabani ot büyümesini engeller.
* Fasulye ve patates iyi bir birlikteliktir. Birbirlerinin zararlı böceklerini şaşırtırlar.
* Hava sıcaklığı artınca uzun çiçekler marulların ihtiyaç duyduğu gölgeliği sağlar.
* Marigold (kadife çiçeği), basil ( fesleğen) ve artemesia (pelin, tarhun, yavşan vb.) gibi yoğun kokan bitkiler zararlıları şaşırtabilir.
* İstenmeyen böcekleri yakalamak için bitki ekimi. Patates böceği patlıcanı, flea beetles (kınkanatlılar ?) turpgilleri sever. Bu bitkiler böcekleri gözlemlemek için kullanılabilir ve böcekler bu bitkileri istila edince hepsi yok edilebilir.
* Civanperçemi zararlıları uzaklaştırdığı gibi yaprakları kompost için mükemmel bir katkıdır.
* Birçok yararlı ot (şifalı bitki) bahçenizde olmasını istediğiniz yararlı böcekleri çeker. Aster familyasından ayçiçeği (sunflowers), ? (coneflowers), kara gözlü suzan (black eyed susan) ve papatyagillerin çiçeklerini yararlı böcekleri çekmek için kullanabilisiniz. Maydonozgiller de (maydonoz, kişniş ve dereotu) iyi bir çekicidir.
* Deneyerek ve gözlemleyerek sizin için hangisinin işlediğini görmelisiniz.
* Gelecek yıl başarınızı artırmak için not almayı unutmayın.

Çeviri Kaynağı:http://resources.cas.psu.edu/ipm/POP/complants.pdf

Kösten beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2008, 15:39   #4
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Yardımcı Bitkiler Listesi

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Listeyi çevirip göndermeyi planlamıştım ama uzun bir süredir vakit ayırıp bitiremedim. Çeviriyi bitirince gönderirim.

Çevirilerdeki hatalar için kusura bakmayın, elimden ancak bu kadarı geliyor.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2008, 17:22   #5
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Çok güzel bilgiler. Sağolun Uzum.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2008, 06:55   #6
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sevgili limon,
Organik Bahçecilik (Organic Gardening) hakkında ingilizce sınırsız kaynak varken, türkçe kaynaklarda deyim yerindeyse tırnağımızla kazarak, kırıntıları toplayarak bu işi yapmaya, öğrenmeye çalışıyoruz.

Ürün rotasyonu ve yardımcı bitkiler organik bahçeciliğin temeli. Umarım "kırıntı toplayanlar" için yararlı olur.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2008, 23:14   #7
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
Galeri: 14
Bu yararlı bilgiler için teşekkürler uzum. Mahsullerin ekiminde çok yararlı olacaklar.

Geçmiş senelerde tüm mahsullerimin arasına kadife ekiyordum. Azot vermesi için, ürünlerini kullanmasam bile fasulye ve börülce ekiyordum, bu sene yapamadım. Bazı yabani otları gözlemleyip onları bırakıyordum ki bazı siyah böcekler onların yapraklarını yiyor sebzelerim kurtuluyordu. Ama bu kadar ayrıntılı bilgi çok iyi oldu. Hele de fasulyeler için sırık arayıp durmaktan kurtulacağım.

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2008, 07:40   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://meyvelitepe.typepad.com/meyve...5%9Fka--2.html

Organik bahçecilik için bu linki de takip edin derim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2008, 21:53   #9
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Bilgiler için teşekkürler Sevgili Üzüm.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2008, 15:40   #10
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın çekirdek ve Sayın Koyu yeşil rica ederim. Agaclar.net'den çok güzel bilgiler edindim. Bildiklerimide paylaşmak istedim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2008, 12:07   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.meyvelitepe

Geleneksel Türk domatesini de unutmadınız değil mi?

Special Turkish http://www.victoryseeds.com/catalog/...mato_pink.html

Netteki tek Türk domatesi bu ürün.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2008, 12:35   #12
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın MeyveliTepe sizi "Çevreci Ev - Yer Kaynaklı Isı Pompası" konusundan tanıyorum, günlüğünüz de takip ediyorum. Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Hem fırın hem de planladığım ısıtma sistemi için güzel fikirler edindim; yeni bilgiler öğrendim.

Zeytin çiçeklerinizde gözüm kalmadı dersem yalan olur. 2005 dikimi 40 cıvarında zeytin ağacım var. Bu sene baharda ilk budamasını yaptım. Sezon sonunda toplamda bir kavanozcuk zeytin yapma ihtimalim var. (kovanozun büyüklüğü hakkında fikrim yok )

Dikkatimi çekti "Neemazal'ı getirtmekten" bahsetmişsiniz. Bu konuyu biraz açar mısınız?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 11:34   #13
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın MeyveliTepe,
Kendi zeytin ve zeytinyağı ihtiyacımızı karşılamak için Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde bulunan yerimize gemlik tipi zeytin fidesi dikmiştik. Sıra başlarıda kalamata için yer ayırmamıza rağmen fırsat bulupda dikemedik, bir aksilik olmazsa seneye baharda dikecegiz.

Neemazal getirtmekten bahsedince NEEMAZAL–T/S'den farklı bir ürünle mi ilgileniyorsunuz diye sormuştum. Teşekkür ederim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 15:54   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sarıcakaya'da sanırım sıcak suda çıkıyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 09:02   #15
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın MeyveliTepe, Pamukova'ya yakındır iklimi. Evin yakınında 2 veya 3 zeytin ağacı istiyordum. Samanlı ve Karamürsel-Su isimlerini not aldım. Teşekkürler.

Sayın denizakvaryumu, keşke sıcak su bizim bölgemizde olsa. Mihalgazi ilçesine bağlı Sakarılıca beldesinde bulunuyor. (Sarıcakaya - Mihalgazi 5km., Sarıcakaya - Termal Tesisler 13 km)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 11:40   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
Sn uzum
Organik bahçecilikle ilgili bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.
Birgün bahçem olmasını sabırsızlıkla bekliyorum.

çilek_2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 12:02   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Ben de bugün kavun karpuz ocaklarına, barbunya ve mısır ektim. Barbunya ve mısır hep sevdiğim bir ikili olmuştur. Geçen sene hobi bahçesinde de mısır ile beraber süs kabakları ve barbunya ekmiştik.

Gerçi konu organik bahçecilikten epey sapmış, bu mesajım çok alakasız kalacak.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 01:53   #18
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Mısır azotu sever ve topraktaki azotu yoğun kullanır.
Fasulye daha doğrusu baklagiller "azot bağlayıcıdırlar" (Baklagiller içinde fasulye en düşük seviyede azot bağlayıcıdır)

Mısırın fasulye ile birlikte ekilmesindeki nedenleri:
1)Fasulye havanın serbest azotunu toprağa bağlayarak kendinden sonra gelen bitki için bir miktar azot sağlar (Mısırın yoğun azot kullanımından dolayı oluşan azot eksikliğini minimize etmek için). -Ürün rotasyonunda mısırdan sonra baklagil ekilmesinin nedenide budur.
2) Sırık fasulyenin sırık ihtiyacını karşılamak.

Not 1: toprakta çok yüksek miktarda azot varsa baklagiller azot bağlama işini yapmaz. Havadan alıp azot ayarı yapmak yerine toprakta var olanı kullanır.
Not 2: Baklagiller büyüme döneminde azot bağlama işini yaparlar. Genelde tohum zarfı dolmaya başladığında azot bağlama işini bırakarak tohumu beslemeye başlarlar.

Fasulye mısır ikilisinin altına kabak ekimi ise toprak yüzeyinden su kaybını aza indirmek içindir. Bir diğer nedenide yer ihtiyacını azaltmak.

Bunlar okuduklarımdan elde ettiğim bilgilerdi. Deneyimlerime gelirsek:

-Fasulye, mısır, kabak birlikte ekimi bereketli topraklarda başarılı oluyor. Tesviye edilmiş killi topraktaki fasulye, mısır, kavun birlikte ekiminden gözlemim en az bir "ürün rotasyon döngüsü" tamamladıktan sonra iyi sonuç elde edilebileceği. (fasulye, mısır, yabani semiz otu birlikteliğinde ve tek başına ektiğim kavunlarda sorun yaşmadım; varsayımım üçlü ekimde toprakta kavuna yetecek besinin olmadığı.)
-Şimdiki bahçemde uzun zaman ticari tarım yapıldığı için besin eksikliği var. Bu nedenle henüz birlikte ekim yapmıyorum. (kadife ve feslegen hariç) Mısırı ancak bu sene topraktaki azot durumunu gözlemlemek için ektim. Otlayan hayvan gübresi, kompost ve ürün rotasyonu ile toprağı iyileştirmeye çalışıyorum.
Biber ve domateslerin altına yüzeyden su kaybını önlemek için kurumuş yabanı otların dallarını yaydım.(vaktim oldukça dalları temizleyip yaydığımdan şimdilik bir kısmı örtülü)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 13:08   #19
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çilek_2 Mesajı Göster
Sn uzum
Organik bahçecilikle ilgili bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.
Birgün bahçem olmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Sayın çilek_2, organik bahçecilik çok zordur. Sabır, zaman ve ilgi ister. Bir kere yapmaya başlarsanız pazardan, manavdan alacak şey bulamazsınız. Çok yorulursunuz, suni gübre ve kimyasal ilaç kullanarak yetiştirilen ürünlerini görünce bir an gelir "deli miyim" diye sorarsınız.

Yetiştirdiğiniz ürün meyvesini gösterince veya bitkiniz çiçek açtığında bütün sıkıntılarınız, yorgunluklarınız geçer. Binbir güçlükle yetiştirdiğiniz ürünü tatdığınızda ise seyirci olmayıp, doğanın bir parçası olduğunuzu hissedersiniz.

En kısa zamanda deneyimlerinizi aktarırken görebilmek dileğiyle.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2008, 15:49   #20
Ağaç Dostu
 
Organik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
Galeri: 46
Bende altına konu bütünlüğü açısından aşağıdakileri ekleyim dedim,

EKOLOJIK MEYVE TARIMI

Ekolojik tarım doğa sevgisine dayanan, doğa ile birlikte ona zarar vermeden, üretim yapmayı öngören bir felsefeye dayanır. Birim alandan daha fazla ürün alınması amacı ile aşırı derecede ve bilinçsizce sentetik gübre, zirai mücadele ilaçları, büyümeyi düzenleyici maddelerin kullanılması toprak verimliliğinde sürekli düşüşlere, hatta çoraklaşmaya neden olmuştur.

Sentetik gübrenin yoğun olarak kullanılması sonucu, içme sularında nitrat birikmesi oluşmakta, zirai ilaçların ve hormonların aşırı kullanımı ise ekolojik dengenin bozulmasına ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Ülkemizde organik tarım çalışmaları birçok ülkede olduğu gibi tüketici talepleri ve yabancı firmaların Türkiye'den organik ürün talep etmeleri ile başlamıştır. Genelde organik tarım denilince akla kimyasal madde kullanılmadan yapılan tarım akla gelmektedir. Ülkemizin özellikle ekolojik olarak yetiştirilen meyve ihracatından önemli miktarlarda döviz elde etmesi mümkündür.


EKOLOJİK TARIMIN GENEL PRENSİPLERİ

Organik tarımda amaç; sentetik maddelerin yerine, ürün rotasyon sistemleri, ürün artıkları, hayvan gübresi, yeşil gübre ve tarım dışı organik atıkların kullanılmasıdır. Zararlı ve yabancı otlarla mücadele, diğer organizmalardan yararlanarak biyolojik mücadele metotlarının kullanılması, toprak verimliğinin artırılması amacı ile toprakta bulunan yararlı organizmaların artırılmasının amaçlanması öngörülmektedir.

Organik tarımın prensiplerinden birisi de, tarım nöbeti uygulamasıdır. Çok yönlü ve dengeli bir ekim nöbeti uygulaması ile toprak verimliliği korunmakta, aynı tür hastalık ve zararlı etmenlerinin üretim alanına yerleşerek yoğunluğunun artması engellenmektedir.

Organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadelede sentetik zirai mücadele ilaçları kullanılmamaktadır. Bunun yerine aşağıdaki metotlar kullanılmaktadır.

Biyolojik mücadele metodu

Belirli bir alanda bir canlıya karşı doğal düşman ve hastalıklarının planlı bir şekilde kullanılması ile doğal dengenin kurulmasıdır. Bitkilere zarar veren böceğin miktarını o böceğin düşmanı olan bir diğer böcek yardımı ile kontrol altında tutmaktır.

Biyolojik mücadelede başarılı olabilmek için o zararlının düşmanının çok iyi belirlenmesi gerekmektedir.

Biyolojik mücadelede; böcekler, akarlar, bakteriler, funguslar, virüsler ve daha pek çok canlı kullanılabilir. Bu işlem için zirai mücadele teşkilatları ile çalışmakta yarar vardır.

Mekanik ve fiziksel mücadele metotları

Bu yöntem hastalık ve zararlılarla bunlarla bulaşık ürünleri imha etme yöntemleridir. Çapalama, yabancı otlarla mücadele en etkili yöntemlerdir.

Kültürel önlemler yardımı ile mücadele

Bitkisel üretimde kullanılan alanların hastalık ve zararlı yönünden ön araştırması yapılmalı, bulaşık alanlardan kaçınılmalıdır. Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Organik olarak yetiştirilecek ürünlerde dikkat edilmesi gereken hususların başında, yetiştirilen ekolojinin organik tarıma uygun olması gerekir. Örneğin oransal nemin yüksek olduğu yerlerde hastalık etmenlerinin gelişmesi kolay olmaktadır. Bu nedenle oransal nemin düşük olduğu yerler organik tarım alanı olarak seçilmelidir. Özellikle son yıllarda ıslah edilmiş karaleke, külleme, mildiyö gibi hastalıklara dayanıklı çeşitler ya da dayanıklı yerel çeşitler kullanılmalı, zararlılara karşı ise; biyolojik mücadele tercih edilmelidir.

Çevrede bulunan bulaşma kaynakları ve ara konukçuları yok edilmelidir.

Organik tarımla ilgili uyulması gereken hususlar konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarafından Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine İlişkin Yönetmelik 18 aralık 1994 tarihinde 22145 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Zirai mücadele aşamasında ancak çok zorunlu kalındığında sadece sentetik olmayan belirli sayıda madde ve ürünlerin kullanılmasına sınırlı sayıda izin verilmektedir. Bu alanda kullanılmak üzere geliştirilerek piyasalara verilmiş bazı özel preparatlar da bulunmaktadır.

EKOLOJİK TARIMDA GÜBRELEME

Ekolojik tarımda toprakta kolay çözünen, bitki tarafından doğrudan alınan sentetik ticari gübrelerin kullanımı yasaktır. Topraktan kaldırılan besin maddelerinin ahır gübresi, yeşil gübreleme ve kompost ile yerine iadesi öngörülür. Bunların yanında kireç, dolomit, alg kireci, ham fosfat, kaya unu, bazalt unu, odun külü, kemik, kan ve boynuz unları toprak iyileştiricileri olarak kullanılabilir.

Doğal gübrelerin başında ahır gübresi gelmektedir. Organik tarımda en önemli bitki besin kaynakları kompostlardır. Bunlar su sızdırmaz kapalı ortamlarda hazırlanırlar. Diğer bir organik gübre, yeşil gübrelerdir. Toprağa yeşil gübre ilavesi için, uygun zamanda sürüm yapılarak bitkiler toprağa karıştırılır. Bu konuda baklagil bitkilerinden yararlanılabiliriz. Yeşil gübreler, toprağın organik madde kapsamını arttırır, ayrıca K, Ca, ve Mg gibi elementlerin yıkanarak topraktan uzaklaşmasına engel olunur.

EKOLOJİK MEYVECİLİKTE KULLANILAN PREPARATLAR

Organik meyvecilikte afitler, kımızı örümcek, elma iç kurdu, zeytin sineği, kiraz sineği, koşnil gibi zararlılara karşı, Hint Leylağı **** Nem ağacı olarak bilinen Azadirachta indica, ağaç türünden elde edilen başta Azachtrin olmak üzere salannin meliantriol gibi diğer bazı maddeler özellikle 200'den fazla ısırıcı böcek üzerinde etkili olmaktadır. Yararlı böceklere ve sıcakkanlılara zararlı etkisi bulunmamaktadır. Böceklerin yerleşme, yumurta bırakma ve beslenme davranışlarını engellemekte, başkalaşımları ve üreme yetenekleri üzerinde etkili olmakta veya doğrudan ölümlerine neden olmaktadır.

Bu madde 100 litre suya 250-300 mililitre oranlarında uygulanmaktadır. Yönetmelikler bu maddenin kullanımını tohum ve çoğaltım materyali üretimini ile sınırlandırmıştır.

Beyaz yağ olarak adlandırılan yağlar ise; parazitlere karşı uygulanmaktadır.

Meyvelerde görülen bazı hastalıklara karşı organik meyvecilikte küllemeye karşı kükürt ve karalekeye karşı organik bakırlı preparatlar önerilmektedir.

Diğer bir uygulama ise şaşırtma tekniğidir. Burada cinsel çekiciler (Feromonlar) kullanılmaktadır. Üzümde salkım güvesine karşı Bacillus thuriguensis, lepidoptera familyası larvalarına karşı kullanılmaktadır. Feromon preparatlarını içeren tuzaklarda erkek bireyler yakalanmakta ve böylelikle bu zararlının çoğalmasına engel olunmaktadır.


http://www.guid.org.tr/v1/index.php?...id=45&Itemid=3
http://www.bahce.biz/organik/organik_uzumsumeyve.htm

Organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2008, 11:43   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 134
Galeri: 2
Bu güzel bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
Ben Ankarada bulunan bahçemde organik olarak bitkiler yetiştirmeye çalışıyorum. Bu işten hiç anlamıyorum. Bu ikinci senem okuyarak öğreniyorum. bu forumuda arayarak buldum beğendim ve üye oldum.
Birden fazla ürün ekimini bende bilmeden düşündüm ama yapmadım bu yıl fasülye ile mısırı bende deneyeceğim.Ancak kabak onların yanında olurmu bunda endişeye düştüm çünkü kabaklar çok büyüyor bunun yerine fasülye,mısır ve salatalık acaba denenebilirmi ?
Beni aydınlatırsanız sevinirim.
Domatesle birlikte mısır **** ay çiçeği düşünülebilirmi acaba? ( domastere sırık dikme derdinden de kurtulmuş olunur )

Emekleriniz için çok teşekkürler.

N.Cebeci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2008, 23:48   #22
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi t_turabi Mesajı Göster
...Ancak kabak onların yanında olurmu bunda endişeye düştüm çünkü kabaklar çok büyüyor bunun yerine fasülye,mısır ve salatalık acaba denenebilirmi?...
Sayın t_turabi, kabak fasulye-mısır-kabak birlikte ekiminde toprak yüzeyinden su kaybını aza indirmek içindir. (diğer neden yer ihtiyacını azaltmak.) Yapraklarının büyük olması nedeniyle gölgeleme alanı geniş olacağından su kaybı daha az olacak. (Sulamadan bir müddet sonra çıplak toprağı ve kabak yapraklarının altındaki toprağı eşelerseniz ikisi arasındaki farkı görebilirsiniz.) Eğer toprağınız verimli ise (otlayan hayvan gübresi, ürün rotasyonunu ve kendi kompostumu kullanarak toprağımı iyileştirmeye çalıştığım için süreç daha uzun oluyor. Henüz üçlü ekim yapmıyorum. Daha önceki bahçemde aynı yöntemi kullanarak 4. yılın sonunda üçlü ekimde iyi sonuç aldım) yani bu üç bitkinin ihtiyacını karşılayacak besinler toprağınızda varsa iyi sonuç alabilirsiniz.

Fasulye,mısır ve salatalık birlikte ekimini denemedim ama salatalık kabakgiller ailesinin bir üyesi olduğundan yer örtücü olarak denenebileceğini düşünüyorum. (Mısır sadece fasulyenin sarılması için kullanılıyor.)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi t_turabi Mesajı Göster
...
Domatesle birlikte mısır **** ay çiçeği düşünülebilirmi acaba? ( domastere sırık dikme derdinden de kurtulmuş olunur )...
Mısır ile domates olmuyor (domates mısır kurduna -corn worm- duyarlı olduğu için), ayçiçeği ile domates birlikte ekimi yapılmayacağına ait bir bilgim yok.

Kolay gelsin.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2008, 11:45   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 134
Galeri: 2
Sayın uzum, yazılarınızı okumuştum. Benim sorumla ilgilendiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.Kabakların ne amaçla ekildiğini bilmiyordum sayenizde öğrenmiş oldum.Bu sene şunu fark ettim. 10 Tane Navi Ladin dikmiştim bahçeye ikitanesi bir kenarda idi ve bunlar biraz cılız kalmıştı ektiğim kabaklar üzerine geldi gölgeledi,burda olan ladinlerin sanki daha bir düzelmiş oluğunu gördüm.Hani ''Yapraklarının büyük olması nedeniyle gölgeleme alanı geniş olacağından su kaybı daha az olacak'' sözünüzünüzün ispatı gibi geldi bana
Zaman ayırdığınız ve verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
Ellerinize sağlık.

N.Cebeci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 18:31   #24
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sezon Sonu Notu

Dün sabah henüz uyku mahmurluğunu üzerimden atamamışken eşim gece ısı -4 olmuş deyince fırladım bahçeye; domateslerin, biberlerin yanına. Onların yanına gidene kadar dut yapraklarının halinden donduklarını anlamıştım ama görünce içim burkuldu. (biberler beyaz çiçeklerle doluydu, domatesler kızarmayı bekliyordu...) Seneye sonbahara bahçenin bir köşesine sera farz oldu. Çok çiçekli 4-5 kök sağlam görünen sivri biberi saksılara alıp serada tutarsam tahminim 1 ay daha biber yerim. Baharda fidelik olarak da kullanırım.

Bu sene diktiklerim arasından en çok verim aldığım biberler oldu. Kamber, kapya, sivri, dolmalık, ve küçük acı biber ekmiştim. En büyük problemim karışık döllenmeyi önlemek için her cins biberden ikişer tanesini bahçenin değişik köşelerine birbirlerini görmeyecek şekilde (rüzgar yönünede dikkat ederek) tohumluk olarak dikmemin sonucunda karşılaştığım sulama sorunuydu. Sulama sistemi planlanmasını bu kış yapılacaklar listesine aldım. Sulamadan ayrı tohumluk biberlerin başına o kadar çok şey geldi ki... Tohum ekerken ve tohum aldıktan sonra etiketleme işini daha düzenli yapmam gerektiğini anladım.

Biberlerden iyi verim almamın nedeni sık ekim. Her sene biberleri biraz daha yakınlaştırıyordum, bu sene sıra arası 20 cm. sıra üstü 25 cm olarak 4 sıra dikim yaptım; sonuçtan memnun kaldım. Hatta mısırın gölgesinde kalanlardan daha fazla ürün aldım. İleride gölge tüllerinden kullanmayı düşünüyorum (Ağaçlarım gölge yapacak boya gelene kadar). Biberlerin altına tohumsuz kuru ot dallarını yaymamında etkisi olmuştur. Biber nemi seven bir bitki. Bulunduğum yerin iklimi yazın aşırı sıcak olur ve nem oranı çok düşüktür. Damlama ile suladığım için salma sulamadaki gibi nem oluşmuyor. Sık ekerek ve altını kuru ot ile kapatarak toprağın nemini daha uzun süre korumasını sağladığımı düşünüyorum.

Yarı sırık ve oturak iki cins domates dikmiştim. Daha önceden ektiğim kendi domates tohumlarımı sıcaklara uyum sağlayamadığı için kaybetmiştim (Bütün suç domateslerde değil! Bende sıcaklara alışmaya çalışıyordum ve bahçeye çok kısıtlı zaman ayırıyordum. O dönemde tohumlarımı kaybettim.)

Yarı sırık domatesin tadından memnun kaldım, verim başta iyiydi, tohum da aldım ama gelişimi ağustos ayında durdu. Büyük olasılıkla erkenci çeşit diye düşünüyorum; sıcaklar fazla gelmiş olabilir. Oturak domates tohumlarını geç ekmiştim, bu nedenle geç geliştiler. Yarı sırıkların bitimine oturaklar yetişti. Seneye pembe domates (bulabilirsem çaltı domatesi de) ekmeyi planlıyorum.

Toprağımda kalsiyum eksikliği var. Bu nedenle yarı sırık domates köklerine 1 kaşık kireç koyup çapalama yapıp sulamıştım (damlama). Oturaklarda ise elimde kireçli su karışımı vardı, bu karışımdan 1'er kap döküp sulama yapmıştım. Gözlemime göre sulandırılmış kireç daha etkili oldu. (Yazarken aklıma geldi. Bakla ektimdi. Şu mesajdaki "Kalsiyum noksanlığı olan topraklarda nodül oluşturan bakteri miktarı azdır. Bu nedenle baklagil bitkileriyle gerçekleştirilen azot fiksasyonu olumsuz şekilde etkilenir." cümlesinden dolayı yarın baklaları kireçli su ile sulayayım.)

Domateslerin arasına kadife çiçeğini ekmeyi ihmal etmedim. Saksıdaki limon ağacımda nematod'dan şüphe ettiğim için kadife dikmiştim. Belki yanlış bir gözlem ama limonumda iyileşme var.

Bamya, patlıcan iyi ürün aldığım bitkiler. Salatalıkta da fena ürün almadım ama biraz geç tohumunu ektiğim için hasat geç oldu. (Salatalıkdan tohum aldım, bakalım seneye iyi ürün alabilecek miyim, yoksa bozulacak mı?) Kabağı yanlış yere ektiğim için (sulamanın en az olduğu kısıma) çok verimli olmadı, olanların bir kısmınıda bir hayvan dişleyip durdu (porsuk olabilirmiş).

En sorunlu olduğum bitki fasulye; ekme zamanını bir türlü ayarlayamıyorum. Yörenin ekim zamanı ektiğimde dökme zamanı sıcaklara geldiği için verim alamıyorum (toprağımın besin yönünden eksiklikleri olduğundan daha yavaş gelişiyor). Erken ektiğimde de soğuklara denk gelip ya tohum çimlenmiyor **** çıkanı kırağı vuruyor. Seneye örtü altına ekim yapmayı planlıyorum. Eğer başaramazsam 2-3 yıl fasulye ekmeyeceğim.

Damla sulama sıralarında yerim kalmayınca kavunları başka yere dikmiştim, pek fazla ilgilenemedim. Kelek oldular, bende onları turşu yaptım.

Soğan, sarımsak, maydanoz, dereotu, findık turpu, az miktarda patates, bal kabağı diğer ektiğim bitkilerdi.

2005'de deneme amaçlı mısır ekmistim; 50-60 cm olduklarında azot eksikliği baş gösterince sökmüştüm. Bu sene toprağın durumunu görmek için tekrar mısır diktim. Çok güzel geliştiler, seneye daha iyi bir tohumla bolca ekeceğim.

Genel olarak verim oldukça iyiydi, hastalık çok azdı, toprağın giderek daha iyi hale gelmesi sevindiriciydi.

Yaz sezonu güzel bir sezon oldu.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2008, 13:23   #25
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn. Uzum, kış sebzeleriyle devam etmiyor musunuz?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2008, 16:35   #26
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sadece karalahana, pırasa ve ıspanak var. Bakla ve sarımsak da ektim; soğan, maydanoz, dereotu... Toprağı yormamak için yoğun ekim yapmıyordum; ama zamanı geldi. Geçci brokoli dikmeyi planlıyorum. Diğerleri seneye kışa...

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 15:54   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-10-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 51
Merhaba Üzüm,

Yaptığınız işe, bahçedeki yaşamınıza nasıl özeniyorum bir bilseniz!

Bu başlık altında verdiğiniz bilgiler ve diğer arkadaşlardan gelen katkılar çok değerli. Bunları derleyip toplayıp, kaynak belirtip Kardes Bitkiler blogspot'a koymaya ne dersiniz?

Bu arada, bizim kardeş bitkiler ekibinden bir arkadaşımın, Ali İhsan'ın Sarıcakaya takıntısı var, oraya gidelim diye tutturdu bir zaman. Zeytincilik kursuna bişle gitti Ankara zeytini yapacam diye. Ama belirsiz süre daha Ankara'yla ilişkide olmamız gerektiği için bizim aile için pek uzak kalıyor.

CeyhanT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2008, 12:58   #28
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Merhaba Ceyhan,
Biraz geç cevaplıyorum, kusura bakma. Düzenimizi henüz kuramadık. Sıradan günlük işler bile çok zamanımızı alıyor. Birkaç gündür havalar güzel olunca fırsatı değerlendirdim; brokoli için (belki karnıbar da ekerim) yer hazırladım. Bu gün dinlenip yarın fidelik için yer hazırlamaya başlayacağım; yılbaşına -ekim zamanına- hazır olsun diye.

Özenmekle iyi mi ediyorsun bilmiyorum...

Kaynak belirterek yazdıklarımı günlüğünde kaynağını belirterek kullanabilirsin. Deneyimlerle ilgili derleme yapacaksan "Agaclar.net'e" bağlantı vermen iyi olur. Zamanım olsa (sende şikayet etmişsin) yazmak istediğim o kadar çok şey var ki.. Ama yapılacak işler arasında sıralama yaptığımda çok gerilerde kalıyor.

Sarıcakaya Nallıhan üzerinden de, Eskişehir üzerinden de yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Günübirlik yolculuk için uygun olmayan bir süre ama olur da yolunuz bu taraflara düşerse beklerim. (Sarıcakaya'yı görürseniz "takıntı" sahibi olabilirsiniz.)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 08:08   #29
Ağaç Dostu
 
AgacSevdalisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
bahçede sadece ahır gübresi kullansak yeterli olurmu acaba?

AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 12:03   #30
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın AgacSevdalisi,
Hayvan gübresi (koyun, keçi, tavuk) ile sebze yetiştiriyorum. Ama hayvan gübresinin yanı sıra kompost, yumurta kabuğu, ısırgan otu, odun külü, kireç vb. malzemeleri kullanıyorum; yabani otlar ve baklagiller ile yeşil gübreleme, toprağı dinlendirme gibi uygulamaları da yapıyorum. Ayrıca ürün rotasyonu uyguluyorum.

Diğer uygulamaları yapmayıp sadece hayvan gübresi kullanırsam iyi verim alamayacağımı düşünüyorum.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024